Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Asya ve Avrupa kıtalarının kesişim yeri olan ve bir boğaza sahip olan İstanbul gerek kültürel özellikleri ile gerek tarihi ile oldukça ilgi çekici bir şehir. Özellikle öğrenciler için gezme rotalarının çok olması ve çeşitli festivaller, konserlere ev sahipliği yapması sebebiyle çokça tercih ediliyor. Bunların yanında Turkmsic’in de etkinlikleri dahil olmak üzere birçok kongre, konferans da İstanbul’da yapılmakta. İstanbul hem akademik hayat için hem de öğrencilik hayatı için öğrencilere birçok fırsat sunuyor denilebilir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
İstanbul’da ulaşım İETT bünyesindeki belediye otobüsleri, metrobüsler veya dolmuşlar sayesinde aynı zamanda İstanbul Ulaşım’ın bünyesinde metro, tramvay veya Marmaray ile yapılabilmektedir. Kıtalar arası ulaşımda yine Marmaray, metrobüs veya vapur seferleri kullanılabilir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
İstanbul’da devlet yurtları, vakıf üniversitelerinin özel yurtları, vakıf yurtları ve özel yurtlar gibi çeşitli yurt imkanları bulunuyor. KYK yurtları için başvuru yapıldıktan sonra seçilinmesi durumunda kalınılabiliyor. Özel yurtlarda veya vakıf üniversitelerinin yurtlarında kalmak için ise kalınan odaya göre yıllık belirli bir ücret ödeniyor. Vakıf yurtlarında ise özel yurtlara göre biraz daha az bir ücretle kalınabiliyor.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Ümraniye yakınlarında kiralık daireler en düşük aylık 8.000 ₺ başlıyor. Evlerin oda sayısı, ulaşım imkanları, site içi olması ve site imkanlarına göre fiyatlar aylık 45.000₺’ ye kadar çıkıyor.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Üsküdar Üniversitesi’nin birden fazla konumda yerleşkesi bulunuyor. Tıp Fakültesi yerleşkesi ise Ümraniye’de Çakmak metro durağına 10 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. Tıp Eğitimi, İngilizce ve Türkçe olarak iki ayrı dilde veriliyor. İngilizce Tıp bölümünde yabancı öğrenci arkadaşlarımızla beraber öğrenim görüyoruz. Ayrıca bölüm İngilizce okunduğu taktirde İngilizce hazırlık için sınavlara giriliyor ve sınavların geçilmesi durumunda hazırlık okumadan bölüme geçilebiliyor. Hem İngilizce hem de Türkçe Tıpta istenildiği taktirde hazırlık okunabiliyor.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemizde YKS’de alınan puanlara göre %100 ya da %50 ÖSYM bursu imkanı bulunuyor. Bu kazanılan bursa ek olarak ilk 5 tercih bursu veya tercih bursları ile burs kazanmak da mümkün. İlerleyen yıllarda ise AGNO’ya göre akademik başarı bursu alınabiliyor.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizde çeşitli kulüpler bulunuyor. Bu kulüplerin bazıları aktif olarak eğitim veriyor bazıları ise geziler düzenliyor. Bu sayede ilgi alanlarımıza göre hem kendimizi geliştirebiliyoruz hem de eğlenip sosyalleşebiliyoruz. Tıp Fakültesi özelinde ise Üsküdar TÖB ve Üskübat olarak iki aktif kulübümüz bulunuyor.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizin yerleşkelerinin hepsinde kütüphane bulunmakta. Tıp Fakültesi yerleşkesinde hem İngilizce hem de Türkçe kaynak kitaplarımız var. Bunun yanında zengin bir dijital kütüphaneye sahibiz. Kütüphanelerimizde grup çalışma odaları bulunmaktadır. Tıp fakültesi kütüphanemiz yıl boyunca (özel günler dahili) 7/24 açıktır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Tıp Fakültesi adına Tıp Öğrencileri Birliği ve Üsküdar Bilimsel Araştırma Topluluğu bulunmakta. Tıp fakültesi dışında neredeyse her alanda kulüpler bulabilirsiniz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuzda haftanın beş günü öğle yemeği veriliyor. Öğle yemeğinde vejeteryan menü de bulunmaktadır. Yemek ücreti 24-25 döneminde 90₺’dir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemizin tüm yerleşkeleri Anadolu yakasında ve merkezi konumdadır. Tıp Fakültesi yerleşkesi Ümraniye’de Çakmak metroya 10 dakika yürüme mesafesinde ve staj yapacağımız hastanenin karşısındadır. Maalesef yerleşkelerimiz toplu bir alanda bulunmadığı için Tıp Fakültesi yerleşkesi kampüs gibi bir ortama sahip değil.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Davranış ve Sağlık Bilimleri alanlarında tematik bir üniversite olarak yükseköğretime önemli katkılar sağlayan Üsküdar Üniversitesi çatısında, kaliteli ve evrensel olma hedefleriyle 15 Mart 2018 tarihinde resmî olarak Tıp Fakültesinin kuruluşu gerçekleştirilmiştir. Tıp Fakültesinde geleceğin hekimleri hem bilim insanı, hem de hekimlik uygulamaları için gerekli yetkinliklerle donanmış olarak yetiştirilir. Üsküdar Üniversitesi özellikle sağlık alanında öne çıkmış ve ülkemizde sağlık mesleklerinin birçok alanında profesyoneller yetiştiren yükseköğretim kurumlarından biri olmuştur. Tıp Fakültesi, altyapı ve akademik donanım açısından en üst düzeyde planlanmış ve kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Merkez yerleşkemizde spor salonu bulunmakta. Onun dışında iki tane belediye spor salonu ve yüzme havuzu Tıp Fakültesi yerleşkemize yakın konumda. Konum olarak da merkezi bir konumda olduğu için İstanbul’un kültürel olanaklarından faydalanmak oldukça kolay.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
2023-2024 Dönemi itibari ile okulumuzda Turkmsic’in değişim sınavları uygulanıyor.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizde iki dilde eğitim veriliyor: İngilizce ve Türkçe. İngilizce bölümümüzde dersler ve sınavlar tamamen İngilizce oluyor.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Evet, var. Bölümü İngilizce seçenler için hazırlık atlama sınavı zorunlu tutuluyor ve barajın altında kalınması durumunda hazırlık okumak zorunlu oluyor. Bölümü Türkçe seçenler veya İngilizce seçip yine de hazırlık okumak isteyenlere hazırlık okuma imkanı sunuluyor.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizde %80 devam zorunluluğu bulunuyor. Öğrenci bilgi sisteminden devamsızlık bilgisini öğrenebiliyoruz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Akreditasyon çalışmalarımız devam etmektedir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Tıp fakültemiz halen mezun vermediği için akredite olma sürecindeyiz. Bu süreçte akredite olmanın gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Ortalamalarımız Avrupa kredi sistemine göre hesaplanmaktadır.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Bulunmuyor.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Hastanemizde bazı bölümler şu anlık kurulmadığı için ek olarak Tıp fakültemize yakın birkaç hastanede de staj görülmektedir. Bu hastaneler:
-Ataşehir Memorial Hastanesi
-Sancaktepe devlet hastanesi
-Ümraniye devlet hastanesi
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
120 Türkçe 100 İngilizce olmak üzere ortalama 220 öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Ortalama 25-30 öğrenci bulunmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde öğretim üyesi başına 5 öğrenci düşüyor.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Tıp fakültemizde komite sistemi uygulanmaktadır. Tus’a yönelik eğitim verilmektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Klinik eğitimler 4. sınıfta başlamaktadır.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Fakültemizde ilk senede Tıp Eğitimi dışında Pozitif Psikoloji dersi veriliyor. Bunun yanı sıra ilk sene her okulda verilmeyen Tıpta İnsani Bilimler dersi veriliyor. İkinci senede ise Gönüllülük Çalışmaları ve Etkili Konuşma ve İletişim Teknikleri derslerini alıyoruz.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Genellikle Eylül ayında dersler başlayıp Haziran ayının ortalarında okulumuz bitmektedir. Yarıyıl tatilimiz genelde 2 haftadır. Final için öncesinde 2 hafta çalışma süresi verilmektedir.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
İlk üç sınıfın olduğu dönemde pratik dersler laboratuvarda uygulamalı olarak işleniyor.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarlarımız malzeme açısından yeterli durumda. 4-5 kişilik öğrenci grupları şeklinde ayrı ayrı maket incelemesi yapabiliyoruz. Bunu yanında laboratuvarlarımızda kadavralar mevcut.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Derslere göre değişmekle beraber her öğrenciye bir mikroskop düşmekte.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Ulusal etkinliklere kalabalık delegasyon ekibimizle ve maskotumuz Üsküyle beraber katılmaya özen gösteriyoruz.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki beceri dersleri klinik döneme geçildiğinde verilmektedir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Var
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
İlk üç sene komite sistemi ile ders görüp sınavlara giriyoruz. Komite sınavlarından geçme notumuz 60. Her dönem sonunda zorunlu final sınavı bulunmakta. Final sınavlarında ise tüm dönem gördüğümüz komitelerden sorumluyuz. Finalden geçilememesi durumunda sınıfı geçebilmek adına her dönem sonunda bütünleme sınavlarına girme imkanımız var.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönem sonu not ortalamasının 60 ve üzeri olması gerekiyor.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Laboratuvarda maketler üzerinden sorulan sorularla yapılıyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Hayır, finallerimiz her sene iki tanedir ve zorunludur.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Fakültemiz akreditasyon konusunda çalışmalarını sürdürmekte ve devamlılığı sağlamak için çabalamaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Eğitimimizle ilgili herhangi bir eleştirimiz ya da katkımız olduğu zaman dekanımızla bu konuyu rahatlıkla konuşabiliyoruz.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Özellikle nöropsikoloji alanına meraklı birer hekim adayı iseniz üniversitemizi tercih edebilirsiniz. Çünkü bu alanlarda uzmanlaşmak için oldukça elverişli bir ortam. Eğitim dillerinde iki seçenek bulunduğu için İngilizce Tıp okumak isteyenler tercih edebilir. Ayrıca konum olarak çok merkezi bir konumda olduğu için ulaşımı oldukça rahat. Okul içinde laboratuvar malzemeleri bakımından gayet yeterli ve geniş kütüphane seçenekleri olan bir okul.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Nispeten yeni açılmış bir üniversitenin yeni açılmış bir bölümü olduğu için sistemsel olarak eksiklikler mevcut. Tıp Fakültesi yerleşkemiz tadilatta ve şimdilik sağlık yerleşkesinde ders görüyoruz. Gerek bina olarak gerekse ders ve sınav sistemi olarak köklü bir okul değiliz. Üstelik Tıp Fakültesi yerleşkesi ana yerleşkeye uzak olduğu için kampüs imkanımız yok maalesef.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet, mevcut. Üsküdar Üniversitesinin “Fijital Eğitim” adında farklı bir çevrimiçi eğitim sistemi mevcut. İlk üç dönemde teorik derslerimiz online dönemde çevrimiçi gerçekleştirildi, laboratuvar derslerimiz ise ilk başta online sonra hibrit yapıldı.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet, gerçekleşti. Online dersler için kullandığımız web sitesi üzerinden sınavlar gerçekleşti.