Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Edirne
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Edirne’nin en eski halkı, Traklar soyundan Odrisler’in yörede, Meriç ve Tunca ırmaklarının birleştiği bugünkü Edirne’nin bulunduğu yerde bir kent kurdukları bilinmektedir. Odrisler’den sonra yöreye egemen olan Makedonyalılar Dönemi’nde kent, büyük bir olasılıkla Odris yada Odrisia adının değişmesi sonucu, Orestia/Orestas olarak anılmaya başlanmıştır.

İS II. yy’ da Roma İmparatoru Hadrianus, (117-138) Orestia Kasabası’nın stratejik önemi nedeniyle buraya kent statüsü verdi ve kendi adını koydu. Böylece, Roma Dönemi’nde kent Hadrianopolis/Hadrianupolis/Adrianupolis/Adrianapolis adlarıyla anıldı. Adrianopolis zamanla Adrianople/Adrianopel olarak değişti. Osmanlı dönemi başlarında Edrinus/Edrune/Edrinabolu/Endriye diye anıldı. 1476’da yazılan Aşıkpaşazade Tarihi’nde kentin adı Edrene olarak geçer. XVI.yy başlarında kentin Edirne olarak adlandırıldığı görülür. Edirne 1361 yılında I.Murat tarafından fethedilmiş ve İstanbul’un alınışına kadar 92 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur.

Edirne'de bu zengin tarih nedeniyle çok sayıda Cami,Kilise,Kervansaray,Köprü,Saray,Müze, Örenyerleri bulunmaktadır.Her yıl komşu ülkelerden çok sayıda turist bu eşsiz yapıları gezmek, Karaağaç'ta kahvaltı ve bisiklet turlarıyla doğanın keyfini çıkartmak ve meşhur Edirne Tava Ciğer'ini yemek için bu kente gelmektedir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehrimiz ulaşım açısından son derece kolay ve rahattır. Nerdeyse hiç trafik sıkışıklığının yaşanmadığı Edirne'de öğrenciler ETUS(Edirne Toplu Ulaşım Sistemi) Otobüsleri aracılığıyla okula ve gidilebilecek her yere ulaşabilmektedir. Şehirlerarası pek çok sayıda otobüs firmasının bulunduğu Edirne'de Tren aracılığıyla da (Muratlı, Çorlu vb. güzergahlardan geçerek) İstanbul'a gidilebilmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Edirne'de yeterli sayıda KYK Yurdu mevcuttur. Kız öğrenciler için bulunan KYK Yurtları Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi içerisinde ve tam karşısında yer alıyor. Erkek öğrenciler için ise yine kampüs yakınında bulunan KYK Yurtları mevcuttur. Başka bölgelerde de KYK Yurtları bulunmaktadır. Tıp Fakültesi Balkan Yerleşkesinde yer almaktadır. Bunların dışında kız öğrenciler için genellikle tercih edilen Özel Yurtlar(Zeynep Kız Öğrenci Yurdu, İnci Kız Öğrenci Yurdu, Ünisite) ve erkek öğrenciler için tercih edilen Özel Yurtlar( Sarper, Ünisite) bulunmaktadır. Bunların haricinde çeşitli apartlar da vardır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Edirne'de evlerin fiyatları bulunduğu konuma, özelliklerine, eşyalı olup olmama gibi durumlara göre değişmektedir. Ortalama 1+1 evler (8.000-14.000), 2+1 evler (10.000-17.000), 3+1 evler (17.000-22.000) arası fiyatlar ile bulunabilir. Açıkçası her arama profiline uygun ev bulunabilir.(Çok tercih edilmeyen çarşı tarafında evlerin daha eski ve tıp fakültesine daha uzak olması nedeniyle daha uygun fiyata ev bulunabilir.)
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Trakya Üniversitesi 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 20 Temmuz 1982 tarihinde kurulmuştur. Trakya Üniversitesi kuruluşta; Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi ve Tekirdağ Ziraat Fakültesi’nden, İstanbul Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi’nin bağlantısının değiştirilmesiyle oluşturulan ve Rektörlüğe bağlanan Tıp Fakültesi’nden, Edirne Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nin fakülteye dönüştürülmesiyle oluşturulan ve Rektörlüğe bağlanan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nden, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden, Milli Eğitim Bakanlığı Edirne Eğitim Enstitüsü’nün adının değiştirilmesiyle oluşturulan ve Rektörlüğe bağlanan Eğitim Yüksekokulu, Çanakkale Eğitim Enstitüsü’nün adının değiştirilmesiyle oluşturulan ve Rektörlüğe bağlanan Çanakkale Eğitim Yüksekokulu, Rektörlüğe bağlanan Edirne Meslek Yüksekokulu, Çanakkale Meslek Yüksekokulu, Kırklareli Meslek Yüksekokulu ile Tekirdağ Ziraat Fakültesi’ne bağlanan Tekirdağ Meslek Yüksekokulu’ndan oluşmuştur.

Misyon
Uluslararası bilimsel değerleri benimseyen, analitik düşünen, özgüveni yüksek, girişimci bireyler yetiştirmek, bilimsel araştırmalar ve ürettiği hizmetlerle toplumsal fayda sağlamak.

Vizyon
Türkiye, Balkanlar ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar ile tanınırlığı yüksek, saygın bir üniversite olmak.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemizin başarı sıralamasına göre verdiği bir burs bulunmamaktadır. Kimi öğrencilere ekonomik nedenler dolayısıyla aylık burs ve yemekhanede ücretsiz yemek gibi imkanlar sağlanmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Edirne'nin canlı bir il olması ve Balkanlar'a olan yakınlığı nedeniyle Üniversitemiz pek çok kültürel, bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl Üniversitemiz Kulüplerinin kendilerini tanıttığı açılış şenlikleri, Bahar Şenlikleri ayrıca Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığına bağlı pek çok kültürel aktivite de düzenlenmektedir. Bunların yanında çok farklı temalarda Bilimsel Kongreler de yapılmaktadır. Ayrıca Trakya Üniversitesi ,sahip olduğu Spor Tesisleri ile de öğrencilerine farklı imkanlar sunmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 7/24 açık şekilde hizmet vermektedir. Bazen sınav haftaları dolayısıyla eğitim gördüğümüz amfi binamız da gece geç saate kadar açık kalabilmektedir.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemiz Öğrenci Toplulukları: https://sks.trakya.edu.tr/pages/ogrenci-topluluklari

Üniversitemizde çok sayıda öğrenci topluluğu bulunmakta ve aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Tıp Fakültesinde ise TÜBAT(Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu), HGOT(Hayaller Gerçek Olsa Trakya), Yeryüzü Doktorları, TURKMSIC(Türk Tıp Öğrencileri Birliği) gibi kulüpler yer almaktadır. TurkMSIC, Trakya Yerelinde geride bıraktığı 30 yıl ile son derece köklü bir yapıdadır ve altı ana çalışma kolu, yüzlerce gönüllüsüyle çalışmalarını sürdürmektedir. Meme Kanserinden diyabete, çocuk haklarından organ bağışına, çeşitli konferanslardan yurt dışı değişim sınavlarına kadar pek çok konuya dikkat çeken Türk Tıp Öğrencileri Birliği. Türkiye'nin en büyük tıp öğrenci kulübü olma niteliğinde, ulusal ve uluslararası alanda " Bir tıp öğrencisinden daha fazlası..." olma yolunda adım adım ilerlemektedir.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuzda birkaç tane yemekhane bulunmaktadır. Yemekhanelerde öğlen ve akşam da yemek çıkmaktadır. Yemek fiyatı 15 TL'dir. Tıp fakültesi amfi binasının çok yakınında hizmet veren bir yemekhanemiz bulunmaktadır bunun yanında diğer yemekhanelere ulaşım da çok zor olmamaktadır. Yemekhane dışında, kampüsün girişinde pek çok seçeneğin olduğu Yaşam Merkezi denilen büyük bir alan da bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Tıp Fakültesi Trakya Üniversitesi'nin en büyük kampüsü olan Balkan Yerleşkesinde yer almaktadır. Trakya Üniversitesi'nde Fen-Edebiyat, Mühendislik, Mimarlık, Eczacılık, Diş Hekimliği... gibi çok sayıda fakülte bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
1974 yılında İstanbul Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi kurulmuş, 1976 yılında Edirne’de Fakülte binalarının temeli atılmıştır. 1974-1975 akademik yılında ilk öğrencilerini alarak, 1982 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde İstanbul’da faaliyet göstermiştir. 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Trakya Üniversitesi’ne bağlanmış ve aynı yıl 20 öğretim üyesi ve az sayıda idari personeli ile Edirne’ye taşınmıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizde yine öğrenci kulüplerinin düzenlediği tanışma yemekleri, kongreler, çeşitli sosyal faaliyetler mevcuttur. Ayrıca yine fakültemizin basketbol, voleybol ve futbol takımları başarılarını her yıl yapılan karşılaşmalarda göstermektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC değişim programları bulunmaktadır.
https://erasmus.trakya.edu.tr/
https://farabi.trakya.edu.tr/
https://mevlana.trakya.edu.tr/
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizin dili Türkçe'dir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Hazırlık eğitimi almak isteğe bağlıdır. Herhangi bir zorunlu hazırlık eğitimimiz yoktur.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Ders kurulları eğitim programı içindeki kuramsal veya uygulamalı derslerin %20 'sine devam etmeyen öğrenci başarısız sayılır. Devamsızlık bilgisi Öğrenci İşlerinden öğrenilebilmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz Akreditasyon Kurulunun yaptığı değerlendirme sonucunda 28.06.2024 tarihinde Türkiye Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Ulusal Standartlarını karşıladığının saptandığı belirtilerek 01.01.2030 tarihine kadar tekrardan akredite edildiği ilan edilmiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemizin akreditasyon konusuna son derece önem verdiğini belirtmek isterim. Bu süreçte Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan öğrenci topluluklarıyla, öğrenci temsilcileriyle de iletişim halinde kalınmış, toplantılar yapılmış ve fikirlerin tartışılmasına, görüşülmesine olanak sağlanmıştır. Eğitimin niteliğini arttırmak adına çalışmalar devam etmektedir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp eğitimi anabilim dalımız bulunmaktadır. Fakülte amaç ve hedefleri doğrultusunda program değerlendirme, eğitim programının analizi ve oluşturulmasında aktif, dinamik ve yol gösterici rol üstlenir. Eğitim bileşenleri ile ilişkili süreçleri değerlendirir ve bu bağlamda Dekanlığa danışmanlık yapar. Dinamik tıp eğitimi süreci içerisinde eğitim ortamını ve faaliyetlerini izler, gerek eğitim programını geliştirmeye gerekse eğiticilerin eğitim becerilerini geliştirmeye yönelik öneriler, projeler üretir ve değerlendirme raporu halinde Dekanlığa sunar.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ve hastane birbirine çok yakın konumdadır. İlk üç yıl amfi binasından çıkıldığında hastaneye yürüyerek 2- 3 dakikada ulaşılabilir. Sonraki üç yıl hastanede yer alan dersliklerde eğitime devam edilmektedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Fakültemizde ilk üç yıl eğitimin görüldüğü Ratip Kazancıgil Amfi Binamız bulunmaktadır. Hemen bu binanın arkasında 2-3 dakika yürüme mesafesinde hastaneye geçişi sağlayan bir tüp geçit yer alır. Temel Bilimler Anabilim dalları ve öğretim üyelerinin odaları genelde bu tüp geçitin sağ ve sol konumlarında yer almaktadır. Klinik Bilimler Anabilim dalları ve Öğretim Üyelerinin odaları hastanenin ilgili polikliniğinin ve servisinin olduğu katlarda konumlanmıştır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 302 öğrenci
Dönem 2: 323 öğrenci
Dönem 3: 289 öğrenci
Dönem 4: 276 öğrenci
Dönem 5: 235 öğrenci
Dönem 6: 245 öğrenci
Toplam: 1670 öğrenci
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4 ve 5 için dört tane staj grubu , dönem 6 için ise altı tane grup yer almaktadır. 4. ve 5. Sınıfta yaklaşık olarak her grupta 60-70 arası öğrenci bulunmaktadır. Dönem 6 için yaklaşık her grupta 40-50 kişi bulunmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 111 Profesör, 34 Doçent, 61 Doktor Öğretim Üyesi bulunmaktadır. Öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı 8'dir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde entegre eğitim sistemi uygulanmakla birlikte TUS ağırlıklı bir eğitim verilmektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Fakültemizde teorik dönemde özellikle ilk iki yıl anatomi, histoloji, biyokimya, tıbbi biyoloji, mikrobiyoloji, farmakoloji, biyofizik, biyoistatistik, halk sağlığı, aile hekimliği, tıbbi etik, fizyoloji gibi dersler dönem 3'ten itibaren de klinik bilimlerden Kadın Doğum, Pediatri, Kardiyoloji, Nöroloji, Radyoloji, Fizyoterapi, Hematoloji, Patoloji gibi dersler ağırlıklı oluyor. Anatomi, histoloji, biyokimya, tıbbi biyoloji, mikrobiyoloji, biyofizik, biyoistatistik, fizyoloji derslerinin laboratuvar dersleri de oluyor.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Fakültemizde yılın başında seçtiğimiz her hafta belli bir gün ve saatte düzenli olarak çok çeşitli alanlarda ve konularda seçmeli dersler yapılmaktadır.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
2023-2024 Akademik Takvimi (Ayrıca Link: https://bys.trakya.edu.tr/file/59778828/akademik-takvim.pdf

Dönem 1 :
Derslerin Başlaması: 18 Eylül 2023
Ders/Staj Kurulu Bitirme Sınavı: 03-07 Haziran 2024
Final Sınavı: 01-05 Temmuz 2024
Bütünleme Sınavı: 22-24 Temmuz 2024

Dönem 2 :
Derslerin Başlaması: 18 Eylül 2023
Ders/Staj Kurulu Bitirme Sınavı: 03-07 Haziran 2024
Final sınavı: 01-05 Temmuz 2024
Bütünleme sınavı: 22-24 Temmuz 2024

Dönem 3 :
Derslerin Başlaması: 18 Eylül 2023
Ders/Staj Kurulu Bitirme Sınavı: 03-07 Haziran 2024
Final sınavı: 01-05 Temmuz 2024
Bütünleme sınavı: 22-24 Temmuz 2024

Dönem 4 :
Derslerin Başlaması: 04 Eylül 2023
Ders/Staj Kurulu Bitirme Sınavı: 10-14 Haziran 2024
Bütünleme Sınavı:01-05 Temmuz 2024

Dönem 5 :
Derslerin Başlaması: 04 Eylül 2023
Ders/Staj Kurulu Bitirme Sınavı: 10-14 Haziran 2024
Bütünleme Sınavı: 01-05 Temmuz 2024

Dönem 6 (İntörnlük Dönemi) :
Başlangıç : 11 Temmuz 2023
Bitiş : 10 Temmuz 2024

Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Temel Bilimler süresince Pratik Dersler amfi binamız içerisinde yer alan laboratuvarlarda yapılmaktadır. Histoloji Laboratuvarında her öğrenci için mikroskop ve yeterli sayıda preparatlar bulunmaktadır. Bunun dışında Biyokimya, Mikrobiyoloji vb. derslerin görüldüğü laboratuvarda da yeterli sayıda maket, preparatlar vb. materyaller mevcuttur. Anatomi dersleri için de ayrı bir laboratuvar bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda öğretim üyelerimizi dinleme, teorik derslerde gördüğümüz pek çok şeyi uygulamalı olarak yapabilme şansı buluyoruz.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Fakültemizde kadavra başına 10-15 öğrenci düşecek sayıda kadavra bulunmaktadır. Henüz öğrencilerin kullanımına açık olmayan kadavralar da mevcuttur. Bunun haricinde çeşitli maket, preparatlar da bulunmaktadır. Laboratuvar büyüklük açısından oldukça yeterlidir. Çalışma ve gözlemleme açısından rahat bir alandır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Histoloji dersi tamamen mikroskop üzerinden yürüdüğünden histoloji laboratuvarında her öğrenci için bir mikroskop mevcuttur. Bunun dışında zaman zaman biyokimya ve mikrobiyoloji derslerinde mikroskoba ihtiyaç duyulmaktadır. O durumlarda 4-5 öğrenciye bir mikroskop düşmektedir. Fakültemizdeki mikroskop sayısı pratik derslerin belirli bir düzen içinde , herhangi bir aksaklık çıkmadan ilerleyebilmesi açısından yeterlidir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemizde akademik danışmanlık sistemi uygulanmaktadır. Ayrıca yaklaşık üç haftada bir Bilimsel Araştırmayı teşvik etmek ve uygun adımları gösterebilmek amacıyla ilgili öğretim üyesiyle devamlı Bilim Okur-Yazarlığı derslerimiz bulunmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki Beceri derslerimiz bulunmaktadır. Bunlar çeşitli eğitim laboratuvarlarında gerçekleşmektedir. Not üzerinden değil yeterlilik üzerinden değerlendirilir. Bunlara sterilizasyon-dezenfeksiyon, eldiven giyme, doğru el yıkama, palpasyon, perküsyon vb. örnek gösterilebilir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Fakültemizde simüle hasta laboratuvarı bulunmamaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinik dönemde her sınıfta toplam 4 tane kurul yer alıyor ve bu kurulların kendi vize ve finalleri yapılıyor. Final haftalarında pratik derslerin örneğin anatomi, histoloji gibi ayrıca da çoğunlukla zilli sistem üzerinden sınavları yapılıyor bunun dışında pratik sınavların yazılı şekilde yapıldığı durumlar da mevcuttur. Genel olarak ilk 3 yıl teorik dersler ,sonrasında da kliniğe geçiş şeklinde ilerliyoruz. İlk 3 yıl her dönemde 2 olmak üzere toplamda 4 tane ders kurulumuz oluyor. Bu kurulların süreleri ortalama 9-12 hafta olarak değişiyor, ona göre de kurul ağırlıkları farklı oluyor. 6 haftadan daha uzun süren her kurulun yaklaşık yarısında Vize Sınavımız oluyor ,son haftasında da Pratik Uygulama Sınavları ve Yazılı Final Sınavımız oluyor. Vize, Uygulama Sınavları(Uygulama Sınavlarının ortalaması 50'nin altında olursa maalesef 0 olarak giriliyor) ve Final her biri farklı ağırlıklara sahip ve bunların hesaplanmasıyla Kurul Sonu Notumuz belirleniyor. Her kurul için bunun tamamlanmasının ardından, kurulların da birbirinden farklı ağırlıklarına göre Yıl Sonu Başarı Puanımız hesaplanıyor ve bu 80 ve üzeri ise Sene Sonu Finaline girmeden Sınıfı Geçme şansımız oluyor. Bu notun altında ise Yıl Sonu Başarı Puanımızın Yüzde 60'ı, Sene Sonu Finalinin Yüzde 40'ı toplanıyor ve sınıfı geçebilmek için bunun en az 60 olması gerekiyor. Ancak her şekilde Sene Sonu Finalinden en az 50 almak gerekiyor. 60 not ortalamasını sağlayamayan öğrenciler için bir tane de yazılı bütünleme sınavımız oluyor.

Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Öğrencinin yukarıda belirtilen ağırlıklar hesaplandığında ortaya çıkan başarı notunun 60 ve üzerinde olması gerekmektedir. Ayrıca 3.sınıfın sonunda klinik döneme geçebilmek adına Temel Hekimlik Uygulamalarından da başarılı olmak gerekmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Pratik Sınavlar büyük oranda zilli sistem üzerinden olmaktadır. Örneğin anatomi sınavında her zil çaldığında bir önümüzdeki masaya geçerek oradaki soruları cevaplayarak; histoloji sınavında yine her zil çaldığında bir yandaki mikroskoba ilerleyerek vb. şekilde oluyoruz. Bunun dışında sayıca az da olsa biyokimya, biyofizik dersleri için yazılı sınav olduğumuz da oluyor. 3. sınıftan itibaren ise pratik sınavlarımız sözlü sınav olarak yapılıyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Temel Bilimler döneminde önceden belirtilen ağırlıklara göre hesaplanan sene sonu başarı puanının 80 ve üzeri olması durumunda sene sonu finaline girmeden sınıf geçilebilmektedir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Fakültemizde aldığınız eğitimi geliştirmek adına Dönem temsilcileri ve çeşitli kulüpler aracılığıyla öğrencilerle iletişim halinde kalınmaktadır. Her ders kurulunun sonunda anketler uygulanmakta ve gelecek yıl için alınan geribildirimler değerlendirilmektedir. Ayrıca dekan-öğrenci buluşmaları da yapılmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Fakültemizde dekanlığın, dönem temsilcilikleri ve öğrenci kulüpleriyle iletişimi mevcuttur. Ayrıca dekan-öğrenci buluşmaları gibi geribildirimin direkt olarak verilebildiği alanlar da bulunmaktadır. Zaman zaman yapılan anket çalışmalarının çıktıları da öğrencilerle paylaşılmaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Çünkü, öğrencilerin gelişimini ve nitelikli eğitimi attırmaya yönelik emekler verilmektedir. Güncel gelişmeler takip edilmekte, uygulanabilir ve sürdürülebilir yenilikler getirilmeye çalışılmaktadır. Fikirlerin ifade edilebildiği, geribildirimin verilebildiği ve sorunların tartışılabildiği ortamlar yaratılarak, öğrencilerin kendinden emin ve bilgili bireyler olarak yetişebilmesine katkıda bulunmaya çalışılmaktadır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Her alanda olduğu gibi Fakültelerde de, ki özellikle son derece yoğun ve kapsamlı bir eğitim sürecinin olduğu Tıp Fakültelerinde de sistemin ilerleyişinde zaman zaman aksaklıklar ortaya çıkmaktadır. Bazen çeşitli uygulamaların niteliği sorgulanmakta, çeşitli pürüzler saptanabilmektedir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemizde COVID-19 Pandemisi süresince derslerin video anlatım-podcastleri ilgili öğretim üyesi hocalarımız tarafından kaydedilerek Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak kullandığımız MEDU Sistemine yüklenmiştir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet gerçekleşti, önceden hazırlanan ve bize duyurulan sınav takvimi çerçevesinde yine fakülte olarak kullandığımız MEDU Sistemi üzerinden belirtilen tarih ve saatte giriş yaparak sınavlarımızı gerçekleştirdik. Sınav süresince sorulara geri dönme hakkımız bulunmuyordu. 5 dönem için sınavlar genellikle 50 soru 60 dakika olacak şekilde tasarlanmıştı. İlgili kurulun/stajın arka arkaya iki gün de sınavı bulunuyordu. Her iki sınava da girebileceğimiz gibi yalnız birine de girme şansımız vardı. Ancak ikisine de girersek yüksek olan notumuz geçerli sayılacaktı. Sınava gireceğimiz veritabanı ile ilgili teknik bir aksaklık da yaşamadan sınavlarımızı tamamladık.