Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Kütahya
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Sosyal olarak gelişme kaydeden bir şehir. Burada yaşayan öğrenciler ellerinde çok fazla seçenek olmamasına rağmen sosyal ortam yaratabiliyorlar. Bu konuda her geçen gün bir ilerleme kaydediliyor.
İki tane sinema var bir tanesi merkezde diğeri şehrin tek AVM’si Sera AVM’de. Merkezde olan yeterli değil. Dpü tiyatro klübünün oyunları mevcut. Bahar şenliklerinde güzel konserler oluyor ama onun haricinde konser maalesef sınırlı sayıda.
Tarihi ve turistik açıdan Osmanlı Döneminden kalma eserler var. ( Kütahya Kalesi, Germiyan sokağı… )
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Ulaşım imkanları açısından ciddi sorunlar yaşanıyor. Ulaşım küçük otobüslerle sağlanıyor. Merkezden kampüse çok sık otobüs olmasına rağmen kampüste tıp fakültesine sınırlı saatlerde ulaşım var. Diğer fakültelerin ulaşımları kolay iken tıp fakültesi için bu durum iç açıcı değil. İyileştirmeler yapmak için çalışmalar sürüyor.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
KYK Yurt Olanakları:
Kütahya merkezde 5 tane kız, 2 tane erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır.
Özel Yurt Olanakları:
Birçok özel yurt bulunmakta. Ancak özellikleri iyi olan yurt çok az. Yurtların ücretleri kaç kişilik oda olduğuna bağlı olarak değişmekle birlikte yıllık 80000-160000 TL.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
1+1 merkezde 6000-13000
2+1 merkezde 7000-15000
3+1 merkezde 10000-16000
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi kurulması ile ilgili çalışmalar 17.03.2003 tarihinde başlamıştır. Fakülte’nin kurulmasına yönelik olarak 28.04.2005 tarihinde Sağlık Hizmetleri Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi oluşturulmuştur. Merkez’in yapılanması 22 (yirmiiki) öğretim üyesiyle kısa sürede tamamlanmış ve 02.09.2005 tarihinde Sağlık Hizmetleri Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi oluşturulmuştur.

05.12.2007 tarih ve 2007/12785 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi kurulmuştur. Kurulan Fakültemiz kadrolarına öğretim üyesi ataması 2010 yılında yapıldıktan sonra ilk asistan ataması 2012 yılında yapılmıştır.

Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 2009-2010 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde ilk öğrenci alımından sonra Fakültemiz 7 yıl boyunca Fen-Edebiyat Fakültesi Ek Binası’nda yer alan derslik, laboratuvar ve uygulama salonlarında eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmiştir. Tıp Fakültemiz 2015 Haziran ayında taşınılan yeni tıp fakültesi temel bilimler ve dekanlık binası ile daha donanımlı ve daha modern bir fakülte olarak hizmet vermeye devam etmektedir

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi, 17.10.2011 tarihinde Kütahya Valiliği ile Üniversitemiz Rektörlüğü arasında yapılan ortak kullanım anlaşması sonucu Sağlık Bakanlığı Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi’yle afiliye olarak Sağlık Bakanlığı Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini almıştır. İlgili ortak kullanım anlaşması yönetmelik değişikliği nedeniyle 01.08.2014 tarihinde 4 (dört) yıllık süre ile yinelenmiştir.

Tıp Fakültemiz ilk mezunlarını 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı sonunda vermiştir.


7141 sayılı Yükseköğretim kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniveristesi bünyesinde 4 Fakülte 1 Enstitü 4 Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
TEV
TESYEV
Türk Kardiyoloji Derneği Bursu
Özel şirketler
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Bahar şenlikleri ve festivaller düzenleniyor. Fakültemizde akademisyenlerimizin ve belirli öğrenci topluluklarının verdiği kongreler de mevcut ancak biraz daha iyileştirilmesi gerekiyor.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Fakültemizin kendi kütüphanesi mevcuttur. Ancak 7/24 açık değildir ama ders çalışma alanları 7/24 açıktır. Üniversitenin kütüphanesinde 7/24 çalışma imkanı vardır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
BAT (Bilimsel Araştırma Topluluğu), müzik topluluğu, SİHAT (Sağlık ve İyilik Hareketi Topluluğu), tiyatro topluluğu bulunmaktadır. Henüz yeni kurulmuştur. TurkMSIC aktif rol almaktadır. Birçok etkinlikte bulunmuştur. 2018-2019 3. bölge toplantısına ev sahipliği yapmıştır.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Fakültemizin kendi yemekhanesi bulunmaktadır .Öğle yemeği çıkmaktadır. 20TL ücreti vardır.3 çeşit yemek meyve ya da tatlı şeklindedir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitenin şehrin iki ayrı ucunda iki kampüsü var. Tıp fakültesinin içinde bulunduğu Evliya Çelebi Yerleşkesi oldukça büyük ve güzel. Şehir merkezine otobüsle 20 dakika uzaklıkta. (Yerleşkede bulunan tıp fakültesi dönem 1- 2-3 öğrencilerinin öğrenim gördüğü bina.) Üniversite hastanesi ise şehir merkezinde ve ulaşımı kolay.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
2008
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemiz kampüsün biraz dışında fakat sosyal alanlara yürüme mesafesinde ulaşım sağlanabiliyor. Otobüslerle de ulaşım kampüs içinde çok ucuz ve çok rahat. Fazlaca saha ve alan var spora yönelik. Her güz döneminin başında da sosyal açıdan katılım gösterebileceğiniz Müzik, Tiyatro, Motor, Resim kulüplerinin yanı sıra Tırmanma, Dağcılık, Amerikan Futbolu gibi Spor aktivitelerini içeren şenlik havasında geçen tanıtım günleri oluyor ve katılımınız yıl boyu sosyal yaşantınızı etkiliyor. Olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonu da rahatça kullanıma açık.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Hazırlık eğitimi yoktur. O yüzden muafiyet sınavı bulunmaktadır.
https://tip.ksbu.edu.tr/index/kategori/1482
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Teorik derslerde %70, Pratik derslerde %80 oranında devam zorunluluğu var. Devamsızlık bilgilerini öğrenci İşlerinden maalesef öğrenemiyoruz. Sadece komitelerden önce devamsızlığı sıkıntıya düşenlere haber veriliyor. Devamsızlıklarımızı öğrenciler kendi hesaplıyor.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Akreditasyon bulunmamaktadır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemizin akreditasyon süreci devam etmektedir ve çalışmalar websitesinde yer almaktadır.
https://tip.ksbu.edu.tr/defaultx/sayfa/9017/fakultemiz-akreditasyon-sureci
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp Eğitimi Anabilim Dalı vardır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Yeni hastane 28 Mart 2024 de hasta almaya başlamıştır. Fakülte ile hastane farklı yerlerde. Hastanenin ana binası ve ek binası da ayrı konumlarda ve ikisi de merkezde. Hastane merkezde olduğu için ulaşımı daha kolay. Fakülte ile arası otobüsle 15-20 dakika mesafede.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel Tıp Bilimleri Bölümü 10 anabilim dalı başkanlığından, Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü 19 anabilim dalı başkanlığından, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü ise 13 anabilim dalı başkanlığından oluşmaktadır. Temel Tıp Bilimleri ana dalları fakültede Dâhili ve Cerrahi Tıp Bilimleri hastanede bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 154
Dönem 2: 140
Dönem 3: 130
Dönem 4: 120
Dönem 5: 110
Dönem 6: 110
Toplam: 872 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.
Dönemdeki öğrenci sayıları yaklaşık olarak verilmiştir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4 : 30 Dönem 5 : 25 Dönem 6 : 20
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
39 Profesör 35 Doçent 172 Doktor eğitim görevlisi toplamda 246 akademisyen mevcuttur.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Komite (entegre eğitim ) sistemi geçerlidir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1:Anatomi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Biyofizik, Fizyoloji, Tıbbi çeviri makale, biyoistatistik, organik kimya,halk sağlığı, aile hekimliği, iyi hekimlik uygulamaları, histoloji ve embriyoloji, biyokimya, bilimsel araştırma projeleri,kütüphane ve belgeleme,tıp tarihi ve etik,davranış bilimleri
Dönem 2:anatomi,histoloji ve embriyoloji,fizyoloji,biyokimya,iyi hekimlik uygulamaları,biyofizik,tıbbi mikrobiyoloji,radyoloji,beslenme ve diyet,ortopedi,patoloji,farmakoloji
Dönem 3:tıbbi patoloji,iç hastalıkları,çocuk sağlığı ve hastalıkları,halk sağlığı,tıbbi farmakoloji,genel cerrahi,tıbbi biyokimya,radyoloji,nükleer tıp,aile hekimliği,mikrobiyoloji,göğüs hastalıkları,kulak burun boğaz,üroloji,göz hastalıkları, kadın hastalıkları, iyi hekimlik uygulamaları,kardiyoloji,deontoloji,fizyoloji,psikiyatri,nöroloji,ortopedi,beyin cerrahi,anesteziyoloji ve reanimasyon
Dönem 4:pediatri,kadın doğum,dahiliye,genel cerrahi
dönem 5:adli tıp,kalp damar cerrahisi,anesteziyoloji ve reanimasyon,kardiyoloji,beyin ve sinir cerrahisi,kulak burun boğaz,deri ve zührevi hastalıklar,enfeksiyon hastalıkları,nükleer tıp ve rehabilitasyon,ortopedi ve travmatoloji,göğüs hastalıkları,ruh sağlığı ve hastalıkları,göğüs cerrahisi,üroloji,göz hastalıkları
Dönem 6:kadın doğum,genel cerrahi,dahiliye,pediatri,acil,halk sağlığı,aile hekimliği
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Temel-Mesleki İngilizce, Fitoterapi, Nanoteknoloji, Görsel Sanatlar, Tıbbi Cihazlar, Dünya Mutfakları
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
2022-2023 Akademik Takvim
GÜZ YARIYILI
Dönem 1-2-3 :
Derslerin Başlaması: 16 Eylül 2024
Derslerin Sonu: 17 Ocak 2025
Kurul Sonu Sınavları: 11-13 Ocak 2025
BAHAR YARIYILI
Derslerin Başlaması: 3 Şubat 2025
Derslerin Sonu: 13 Haziran 2025
Kurul Sonu Sınavları: 23-27 Haziran 2025
Final sınavı: 23-27 Haziran 2025
Bütünleme sınavı: 7-11 Temmuz 2025

Dönem 4
GÜZ YARIYILI
Derslerin Başlaması: 2 Eylül 2024
Derslerin Sonu: 17 Ocak 2025
Bütünleme sınavı: 27-31 Ocak 2025
BAHAR YARIYILI
Derslerin Başlaması: 3 Şubat 2025
Derslerin Sonu: 27 Haziran 2025
Bütünleme sınavı: 7-11 Temmuz 2025

Dönem 5
GÜZ YARIYILI
Derslerin Başlaması: 26 Ağustos 2024
Derslerin Sonu: 17 Ocak 2025
Bütünleme sınavı: 27-31 Ocak 2025
BAHAR YARIYILI
Derslerin Başlaması: 3 şubat2025
Derslerin Sonu: 6 Haziran 2025
Bütünleme sınavı: 16-20 Haziran 2025

DÖNEM 6
Derslerin Başlaması: 1 Temmuz 2024
Derslerin Sonu: 30 Haziran 2025
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Teorik derslerde işlenen konu bir sonraki laboratuvar derslerinde maketler üzerinden çalışılır.
Histoloji: Teorik derslerde işlenen konu bir sonraki laboratuvar derslerinde preparatlar üzerinden çalışılır.
Fizyoloji: Materyal olarak laboratuvar dersleri düzenli bir şekilde işlenmekte.
Patoloji: İşlenilen teorik ders ardından laboratuvar dersinde o konuyla ilgili örnekler mikroskoplarla incelenmekte ve bilgisayar-projeksiyonlu mikroskoplarla hocalar tarafından ders anlatılmaktadır.
Mikrobiyoloji: Teorik ders sonrasında laboratuvar dersinde o gün işlenilen konular ile ilgili örnekler mikroskoplarla incelenmekte.
Biyokimya: İşlenilen teorik ders üzerine öğretim görevlileri sisteme uygun bir şekilde deneysel olarak anlatım yapmaktadır.
Biyoistatistik: Teorik olarak işlenmekte.
Biyofizik: Teorik olarak işlenen konu deneyler ile takviye edilmekte.
Tıbbi Biyoloji: Teorik olarak işlenen dersler laboratuvar dersleri ile pekiştirilmektedir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Her maketler 3 ile 6 adet arasında mevcuttur. Kadavra üzerinden eğitim veriliyor. Ancak kadavradan eğitimi tüm derslerde olmayabiliyor. Kadavramızın imkan verdiği şekilde eğitimlerimiz oluyor.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
2 Öğrenci bir mikroskop paylaşmaktadır ama bazen gruplarımız artabiliyor o zaman her öğrenciye bir mikroskop düşmekte.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
TurkMSIC oldukça etkin ve her sene etkinliğini arttırmakta. Ayrıca başka birçok öğrenci topluluğu mevcut. Gerek öğrenci toplulukları gerek akademisyenler vasıtasıyla makale araştırmaları ve çevirileri çalışmaları yürütülmekte. Öğrenci toplulukları sorumluluğunda düzenlenen sosyal sorumluluk projeleri var.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Var. Sınavlarımızı %10 etkiliyor. Derslerde de öğretim üyeleri süre sıkıntısı oluşturmadan tüm öğrencilere yeterli ilgiyi ve bilgiyi sunmaktadır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Var
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
1.2.3. dönemlerde çoktan seçmeli teorik sınav ve ek olarak pratik sınavlar, 4. 5. sınıflarda sözlü sınavlar ve teorik sınavlar. Preklinikte 100 soru 100 dakika olacak şekilde sınavlar yapılır. Örneğin pratik sınavlar olduğunda pratik puanı 10 üzerinden alınır teorik sınav yine yüz üzerinden olup %90ı+ pratik sınav şeklinde sınav sonucu hesaplanır.
Sınavlar fakültede bulunan bilgisayarlardan keyps sistemi üzerinden yapılıyor.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Fakültemizde sınav sistemi 5 komite 1 final şeklindedir. Finalsiz geçme mevcuttur. Finalsiz geçme notu 80’dir.Finalden en az 50 alma zorunluluğu vardır.Komite sınavlarında ve finalde baraj sistemi uygulanır.60 ortalama ve üstü sınıfı geçer. Komiteler %60 final %40 oranda etkilemektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi, zilli sınav şeklinde. Masalara maketler ve kadavra konulur. Maketlerin üstünde sorulmak istenen yer işaretlidir .Zil çaldığında bir sonraki masaya geçilir ve sorular cevaplanır. Tıbbi biyoloji laboratuvarda mikroskop ile. Mesleki beceri laboratuarda maketler ile. Histoloji mikroskop ile. Patoloji mikroskop ile.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Finalsiz geçme vardır. 80 üstü ortalama finalsiz geçebilir. Finalden en az 50 alma zorunluluğu vardır. Komitelerde baraj sistemi uygulanır.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Eğitim koordinatörleriyle birebir iletişim kurmamız birinci öncelik. Zaten fakültemizde yapılmakta olan araştırmalar mevcut arkadaşlarımız da onlara katılabiliyor birçok çalışma yanı anda yürütülebiliyor.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Dönem temsilcileri aracılığıyla dekanlık ile iletişime geçilebiliyor. Öğrenciler kendisi de gidip iletişim kurabilir. Eğitiminde söz sahibi olabilir.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Eğitim görevlileriyle iletişim kurmak kolay ve çok kalabalık bir fakülte değiliz. Hocalarımızın iletişimi kolay ve birçok hocamız bize yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyor.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Fakültenin merkeze uzak olmasından kaynaklı ulaşımın biraz zaman alması problem oluşturmaktadır.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet keyps üzerinden çevrimiçi bir sistemimiz var. Arayüzü kolay bir sistem zaten ders proglamlarımızı da burdan görüyoruz ders slaytlarımızı hocalarımız buraya yükleyebiliyor.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Gerçekleşti keyps üzerinden şimdilik kamera mikrofon zorunluluğu yok istediğimiz soruya istediğimiz zaman bakabiliyoruz