KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Konya
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Konya, İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır, aynı zamanda ülkemizin yüz ölçümü bakımından en büyük şehridir. Oldukça kalabalık olan bu şehir, sahip olduğu nüfus bakımından ülkemizin en kalabalık şehirleri arasında 7. sırada yer almaktadır. 2 buçuk milyon kadar bir nüfusu olan Konya, hem kültürel birikimi açısından hem de tarihsel açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Konya şekeri, bamya çorbası, fırın kebabı, karışık börek (halk arasında bilinen ismiyle Mevlana) ve etli ekmek bu şehrin tadılması gereken yiyecekleri arasında yer almaktadır. Alaeddin tepesinde bulunan Alaeddin Keykubat Camii, İnce Minareli Medrese ve İnce Minare Müzesi, Selimiye Camii, Sille Köyü ve içinde bulunan Aya Elenia Kilisesi, Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük ve Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Müzesi (Mevlana Türbesi) Konya'da mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içinde dolmuş, otobüs ve tramvay seferleri bulunmaktadır. Şehirler arası tren, otobüs ve uçak seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehrimizde birden fazla KYK yurdu bulunmaktadır, aynı zamanda şehrimizde çok fazla sayıda özel yurt da bulunmaktadır. Üniversitemizin de kendine ait kız yurdu ve erkek yurdu bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Okul çevresindeki 1+1, 2+1, 3+1 ev fiyatları 2.000-3.000 TL arasında değişmektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
İsmini, Selçuklular tarafından 1251 yılında yaptırılmış ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğinde olan Karatay Medresesi’nden alan KTO Karatay Üniversitesi, 1882 yılında kurulan ve Türkiye'nin en köklü ticaret odalarından olan Konya Ticaret Odası’nın Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 7 Temmuz 2009 yılında yeniden kurulmuştur. KTO Karatay Üniversitesi çağdaş eğitim sistemi, yaşamla iç içe yenilikçi yapısı, uygulamalı eğitimi, en az iki dil bilen, nitelikli, piyasayı tanıyan ve iş bulma kaygısı olmayan mezunlar veren, sektör odaklı eğitim programları ile özgün, yaratıcı ve kullanılabilir bilgi üreterek toplumsal gelişime katkı sağlamayı hedefler.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz ilk 10.000’e giren öğrencilere yılda 8 ay olmak üzere, yine öğrencilerin sıralamasına göre değişmekle birlikte ₺1.000-3.000 arası burs imkanı sağlamaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Her yıl çeşitli konserler eşliğinde bahar şenlikleri ve tanışma festivali yapılmakta, öğrencilerin isteği üzerine uygun görülen sosyal faaliyetler de gerçekleştirilebilmektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizde Merkez Kütüphanesi, Hukuk Fakültesi Kütüphanesi ve Medicana Hastanesi (Medicana, üniversitemizin afiliye hastanesidir.) Kütüphanesi olmak üzere üç adet kütüphanemiz bulunmaktadır. Eğitim öğretim döneminde kütüphane 24 saat açık olmakla birlikte yaz tatilinde hafta içi 08.30-17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir; yaz tatilinde ve hafta sonlarında ise kapalı olmaktadır. Tıp Fakültesi binamızın alt katında Tıp Fakültesi Öğrencilerine ait bir Okuma Salonu bulunmaktadır. Kütüphaneden hemen çıkar çıkmaz binanın iç kısmındaki otomatlardan ihtiyacımızı temin edebilmekteyiz. 2019-2020 yılı itibarı ile Medicana hastanemizde stajyer ve intörn doktorlar için bir çalışma salonumuz vardır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
KTO Karatay Üniversitesinde, 52 öğrenci topluluğu ve 20’nin üzerinde spor takımı bulunuyor. Okulumuzda Tıp Öğrencileri Topluluğu, Karatay Robot Topluluğu, AR-GE Topluluğu, KTO Karatay Hayvan Dostları Topluluğu gibi topluluklar bulunmaktadır. Tıp Fakültesinde Tıp Öğrencileri Topluluğu olarak etkinliklerimizi düzenlemekteyiz. Tıp Öğrencileri Topluluğu olarak 2018-2019 yılında ‘’Oyuncak Ayı Etkinliği; Tütün, Alkol ve Madde Bağımlılığı Farkındalığı Etkinliği; Diyabet, Meme ve Prostat Kanseri Farkındalığı Etkinliği gibi etkinlikler düzenledik. Öğrenci topluluklarımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz: https://tanitim.karatay.edu.tr/ogrencitopluluklari.html Karatay Tıp Öğrencileri Birliği İnstagram Sayfası: https://www.instagram.com/karatay_tob/
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulun yemekhanesinde öğle saatlerinde (11.30-13.30 saatleri civarında) ve akşam saatlerinde (17.00-19.00 saatleri civarında) yemek çıkmaktadır. Fakültemiz için ayrı bir yemekhane mevcut değildir. Yemekhanemizde yemekler tabildot usulüdür. Bir öğün ₺14’ tldir ve içeriğinde çorba (genelde iki çeşit), ana yemek (genelde üç çeşit), pilav-makarna (iki-üç çeşit), salata bar ve su vardır. Ayrıca yemekhaneyle aynı işletme tarafından işletilen bir kantinimiz vardır. Kantinde genelde fast-food tarzı yemekler bulunmaktadır ve kantinimiz sabah 08.00 akşam 18.00 saatleri arasında açıktır. Ayrıca Hukuk Fakültesi Binasının altında Etraf Cafe, Merkezi Derslik Binasının altında Simithane, Sosyal Tesisler Binasının altında Blue Coffee Shop Lavazza ve Tıp Fakültesi binamızın alt katında bulunan Ktost gibi mekanlarda yemeğimizi yiyebilmekteyiz. Afiliye hastanemiz Medicana’da stajyer ve intörn doktorlarımız uzman doktorlarla ve hastane personeli ile birlikte ücretsiz bir şekilde parmak izlerini okutarak yemeklerini yiyebilmektedirler.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Fakültemiz kampüs içinde yer almaktadır. Kampüs şehir merkezine dolmuş ve tramvayla yaklaşık 15-20 dk sürüyor. 1 kampüse sahibiz
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
2015 yılında kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Karatay Üniversitesinde; e-spor, kort tenisi, masa tenisi, futbol, basketbol, hentbol, salon futbolu, tekvando ve daha birçok branşta aktivite yapabilmekteyiz. Takımlarımızın ve öğrencilerin kullanımı için 8 (sekiz) farklı salon ve tenis kortu tahsis edilmiş aynı zamanda e-spor takımı için bilgisayar laboratuvarları gerekli teknoloji ile donatılmıştır. Öğrencilerimiz spor tesislerinde futbol, salon futbolu, voleybol, basketbol, hentbol, masa tenisi, tenis ve okçuluk olmak üzere 18 farklı branşta aktivite yapılabilmektedir. Ayrıca fakültemize özgü Elektro-Mobil Araç Geliştirme: Diriliş 1251, Soba Başı Sohbetleri, Kültür Sokağı ve Spor Şenlikleri gibi etkinlikler ve şenlikler mevcuttur.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
TurkMSIC dışında herhangi bir özel değişim programı bulunmamakla birlikte kısa süreli staj ve araştırma değişimi programları TurkMSIC ile sağlanmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Eğitim dili 100% Türkçedir. Dönem 1 başında yapılan İngilizce muafiyet sınavını geçemeyen öğrenciler, 1. sınıfta için haftada 2 saat olmak üzere İngilizce eğitimi görürler.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Hazırlık dönemi yoktur. Muafiyet sınavını geçemeyen öğrenciler, 1. sınıfta İngilizce eğitimi görürler.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Evet, fakültemizde derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır. Teorik derslere %70 oranında katılım gösterme şartı vardır. Öğrenci Bilgilendirme Sistemi (OBS) üzerinden devamsızlığımızı öğrenebiliyoruz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Daha mezun vermediği için akredite edilmemiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyonumuz bulunmamaktadır.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Evet, fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Medicana hastanesi, üniversitemizin afiliye hastanesidir ve kampüsümüzde bulunmamaktadır. Üniversiteden hastaneye dolmuş ve tramvay ile yaklaşık yarım saatte gidebilmekteyiz.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Hocaların odaları amfiler ile aynı binada ve bazı amfilerle ise aynı katta bulunmaktadır. İlk 3 sene temel eğitim fakültede, son 3 sene klinik eğitim ise hastanede yapılmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
1. sınıfta 120, 2. sınıfta 96, 3. sınıfta 75, 4. sınıfta 58, 5. sınıfta 52 öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Staj grupları, 16-20 öğrenci arasında değişmektedir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 21 tane profesör, 13 tane doçent, 59 tane öğretim üyesi bulunmaktadır. Yani öğretim üyesi başına 3-4 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde entegre eğitim sistemi uygulanmaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Anatomi, histoloji, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi genetik, biyoistatistik, tıbbi biyokimya, tıbbi biyoloji hem teorik hem de pratik şekillerde işlenen derslerdir. Dönem 1’de sadece teorik olarak işlenen dersler: tıp tarihi ve etik, biyofizik ve fizyolojidir. Dönem 2’de ise bunlara farmakoloji eklenmektedir. Dönem 3’te ise preklinikten klinik derslere geçiş yönünde dersler işlenmektedir.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Üniversitemiz kampüs içinde bulunduğundan dolayı seçmeli ders seçeneğimiz çok fazladır. Uzaktan eğitim ile verilen derslerimiz ise İnkılap Tarihi ve Türk Dili dersleridir. Ayrıca üniversitemizde tüm bölümlerde dönem 1 öğrencileri, Medeniyet Tasavvuru ve Ahilik dersini zorunlu olarak almaktadırlar.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Üniversitemizin akademik takvimini sitemizden inceleyebilirsiniz: https://www.karatay.edu.tr/FakulteDersListesi/TIP.html
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Pratik derslerinin (Tıbbi genetik, histoloji, tıbbi mikrobiyoloji, anatomi, tıbbi biyokimya ve tıbbi biyoloji) hepsi laboratuvarda işlenmektedir. Laboratuvarlarda sınıf mevcutlarına yetecek kadar araç gereç (mikroskop, preparat vb.) bulunmaktadır. Sınıflar gruplara bölünüp öğrenci odaklı ders işlenmektedir. Uygun bulundukça anatomi laboratuvarında diseksiyon eğitimi de verilmektedir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Okulumuza ait 2 adet kadavra bulunmaktadır. Anatomi laboratuvarlarında ise sınıf mevcuduna yetecek ölçüde gerçek kemik ve maket bulunmaktadır. Maket ve kemikler gayet iyi durumda olup her sene gözden geçirilerek kırılmış, yıpranmış parçalar yenilenmektedir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Pratik derslerde sınıflar gruplara ayrıldığı için her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Hayır şu an bulunmamaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Tıp fakültesini bitirmiş bir doktorun hem teorik olarak bilmesi hem de gerektirdiğinde uygulamaya dökebileceği şekilde mesleki beceri dersleri almaktayız.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Evet, okulumuzda simüle hasta laboratuvarı bulunmaktadır. Mesleki beceri derslerini bu laboratuvarlarda işlemekteyiz.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinikte kurul sistemi uygulanmaktadır. Teorik %80, pratik %20 dir; final sınavı %40 ve komiteler ise %60 etkilidir. Klinikte ise teorik %40, pratik ise %60 etkilidir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Devam zorunluluğunun sağlanması ve ortalamanın 100 puan üzerinden 60 olması gerekmektedir
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Karatay Üniversitesinde Temel Tıp Bilimleri (Dönem 1,2 ve 3) uygulamalı dersleri arasında Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Biyoistatistik, Fizyoloji, Biyofizik, Patoloji, Acil Tıp ve Tıp Eğitimi ve Bilişimi dersleri yer almaktadır. - Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Biyoistatistik, Fizyoloji, Biyofizik derslerinin sınavları ise klasik usulde yapılmaktadır (Konunun derinliğine ve hocanın inisiyatifine göre test-boşluk doldurma-D/Y soruları da eklenebilmektedir.). - Anatomi sınavları ise meşhur zilli sınavlardandır. İşlenen konuya uygun maketler, kemikler veya kadavrada uygun yerler işaretlenip masalarda beklemektedir. Her bir soru için yaklaşık 30 saniye (makete bakmak ve cevabımızı yazmak için verilen toplam süre) verilmektedir. Sınava girişten önce herkesin telefonları bir kutuda toplanmaktadır. Her zil çalışında bir sonraki makete geçilerek tüm maketlerde sırayla ilerlenilir. Bir makette aynı anda iki öğrenci bulunamaz ve her zil çalışıyla sıradaki (sınava girecek) öğrenciler birer birer maketlerin bulunduğu sınav salonuna girerler. Aynı zamanda sınava girenler ve sınavdan çıkanların kullandığı kapılar farklıdır. Böylece sınava girenler ve sınavdan çıkanların karşılaşmaması sağlanır. Bu şekilde elimizdeki kağıda cevapları yazarak sorular bir bir dolaşılır ve sınavımız sona erer. - Histoloji ve Embriyoloji sınavları genellikle mikroskoplu sınavlardır. Mikroskoplar sınav salonuna dizilmiştir ve her preparatta (işaretlenmesi gereken yerler varsa iğne ucu şeklinde işaretleyicilerle işaretlenmiştir) uygun yerler ayarlanmıştır. Mikroskoba değmeden (görüntüde bakılan yerin kaymaması ve görüntünün netliğinin bozulmaması için önemli) yalnızca okülerden bakarak cevabımız elimize verilen kağıda yazılır. Bu sınavlarda da zil sistemi kullanılır. Her soru başına yaklaşık 30 saniye süre verilir ve zil çaldıkça sırayla mikroskoplarda ilerlenilir ve sınavımız sona erer. Patoloji sınavları da histoloji ve embriyoloji sınavlarıyla paralellik gösterir. Ancak patoloji sınavlarının histoloji ve embriyoloji dersinin sınavlarından farkı mikroskobik görüntülerin yanında makroskobik görüntülere de yer verilmesidir.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
vet, finalsiz geçme vardır. Kurul sonu sınavlarınızın ortalaması 80 ve üzeri olduğu zaman final sınavına girmeden sınıfı geçmek mümkündür. Eğer kurul sonu sınavlarınızın ortalaması 80’in altındaysa final sınavına girmek zorunda kalırsınız. Final sınavında alınan notun %40’ı ve kurul (komite) sonu sınavlarının ortalamalarının %60’ı, 60 puan ve üzerindeyse bir sonraki döneme geçmeye hak kazanmışsınız demektir. Final sınavında baraj 50 puandır. Final sınavında gerekli başarıyı elde edemediğimiz durumda da bütünleme sınavına gireriz. Ve yine aynı şekilde bütünleme sınavında alınan notun %40’ı ve kurul sonu sınavlarının %60’ı, 60 puan ve üzerinde ise bir sonraki döneme geçmeye hak kazanmışsınız demektir. Final ve bütünleme sınavlarına ortalama yükseltmek için de girilebilmektedir (Ancak halihazırdaki notunuzla bir sonraki döneme geçmeye hak kazanıyorsanız bu riski almanız çok tavsiye edilmez.). Ve final sınavından sonra bütünleme sınavına girmişseniz hangi sınavdan yüksek aldığınıza bakılmaksızın %40’ı alınarak hesaplanacak notunuz bütünleme puanınız üzerinden hesaplanmaktadır.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Pratik derslerde öğrenmeyi kolaylaştırmak için laboratuvara gerekli materyaller sağlanıyor.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Karatay Üniversitesinde öğrenci sayısının devlet üniversitelerine nazaran az olması hocalar ve öğrenciler arasındaki samimiyeti tesis etmekte ve en ufak sorunlarımızda dahi dekanlığın kapısını rahatlıkla çalabilmekteyiz. Gerek Dönem Koordinatörlükleriyle, gerekse Fakülte Sekreterliğiyle, gerekse dekanla ve hatta çözümleyemediğimiz bir durum olması halinde rektörle birebir konuşarak sorunlarımıza çözüm yolu aramaktayız (ki rektöre kadar giden bir konuyla henüz karşılaşmış değilim.).
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Fakültemizde Hasta Takip Laboratuvarı, Tıbbi Beceri Laboratuvarı, Hijyen Eğitim Laboratuvarı, Anatomi Maket Laboratuvarı ve Anatomi Diseksiyon Laboratuvarı, Histoloji-Patoloji Laboratuvarı, Multidisipliner Laboratuvarı (Biyokimya-Biyoloji-Fizyoloji-Mikrobiyoloji) gibi laboratuvarlarımızla uygulamalı derslerimizi güvenli, disiplinli bir ortamda işleyebilmekteyiz. Öğrenci sayısının az olması nedeniyle de hocalarla öğrenciler arasında birebir diyalog imkanı sağlanabilmekte ve en ufak sorunumuzda dahi hocalarımızın kapısını çalabilmekteyiz.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Bu üniversitede okumanın dezavantajları arasında birinci sıraya özel üniversite olması sebebiyle öğrenim ücretini yerleştirebiliriz. 2021-2022 yılı KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesinde Dönem 1 öğrenim ücreti (burs indirimi almaksızın) ₺82.000’dir. Ayrıca Üniversitemizde 2020-2021 yılı itibarı ile ilk kez 6. sınıfta intörn doktorlarımız olacaktır. Yani üniversitemizde yeni bir bölüm olmasından dolayı çıkmış soru havuzu tam olarak oluşmamış durumda, bu da sınavlara çalışırken hocaların önem verdiği yerleri her zaman nokta atışıyla yakalayamamamıza veya bazı soru tiplerini tahmin edemememize yol açmaktadır.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet mevcuttur ve memnunuz. Sorunsuz işlemeye devam etmektedir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Gerçekleşti. Sınavlarımız sorunsuz bir şekilde online sistem üzerinden olmaktadır.