Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Karaman
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Şehrimiz küçük de olsa çevresinde ve merkezinde tarihi ve kültürel özellikleri barındırmakta olup müzeler, tarihi camiler, kale ve civar yerlerinde doğa harikaları bizleri karşılamaktadır. Bunlardan Hatuniye Medresesi, Manazan mağarası, Taşkale tahıl ambarı, İncesu Mağarası, Zeyve pazarı görmeye değer yerlerden birkaçıdır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Karaman'da şehir içi ulaşım belediye otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. Karaman'dan da birçok yere hızlı trenle ve otobüs ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Karaman’da 3 adet kız, 2 adet erkek KYK yurdu bulunmaktadır. Öğrencilerin çoğunluğu tarafından tercih edilmektedir ve başvurulduğunda tıp öğrencisi olarak KYK Yurdu gelmesi çok yüksek ihtimaldir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Üniversiteye yakın bir bölgede öğrenci apartları bulunmaktadır, kiralar orta düzeyde olup 1+1 eşyalı apartlar 6500-10000 civarıdır.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, bilimsel araştırma ve yayın açısından ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer almayı başarmıştır. Uluslararası indeksli dergilerde 2 bine yakın yayın, yaklaşık 1.500 araştırma ve onlarca TÜBİTAK projesi, ulusal ve uluslararası binlerce bildiri ve makale ile Anadolu’da yıldızı her geçen gün daha da parlayan üniversite, son teknolojiye sahip laboratuvarları ile de ileri düzeyde analiz ve ar-ge çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.Öğrenci topluluklarının çalışmalarına tam destek verilerek onların eğitim-öğretim dışında kalan zamanlarını iyi değerlendirerek sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve akademik gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Okulumuzda durumu iyi olmayan öğrencilere ücretsiz yemek yardımı yapılmaktadır. Fakültemizde de bu yıl kurulan dernek sayesinde durumu iyi olmayan tıp fakültesi öğrencilerine burs imkanı sağlanmaya başlanmıştır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitede 60'ın üzerinde öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler, ilgisi olduğu bir alanda topluluk kurabilmekte ya da mevcut bir topluluğa üye olabilmektedir.
Sosyal ve kültürel faaliyetler açısından hareketli bir eğitim-öğretim dönemi geçiren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde pekçok araştırmacı, yazar, şair, sanatçı, bürokrat ve bilim insanı öğrencilerle buluşmakta ve üniversitenin evrensel iklimine katkı sunmaktadırlar. Yerleşkede yer alan uluslararası standartlardaki spor kompleksinde 1.500 kişilik kapalı spor salonu, açık ve kapalı tenis kortları, basketbol, hentbol, voleybol ve futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkuru, tırmanma duvarı, yarı olimpik yüzme havuzu ve 5.000 kişilik stadyum bulunmaktadır. Üniversitedeki spor tesislerinden hem KMÜ öğrencileri ve çalışanları hem de Karaman halkı yararlanmaktadır.Yıl boyunca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde çeşitli spor müsabakaları düzenlenmekte, ayrıca üniversitenin basketbol, voleybol, futbol, futsal, tenis, hokey takımları Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun düzenlediği müsabakalara katılarak önemli dereceler elde etmektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemiz merkez kütüphanesi bodrum kat dahil 5 kattan
oluşmaktadır.Aynı anda 900 kişinin çalışabileceği 350.000 kitap kapasitesine sahiptir.
Gerektiğinde 7/24 açılabilecek çalışma alanları 42 adet tek kişilik çalışma salonu 10 adet grup çalışma salonları , 120 kişi kapasiteli konferans salonu , dinlenme alanları ,internet erişim merkezi 140 adet şifreli kilitli emanet dolabı mevcuttur.
YORDAM Bilgi Belge Otomasyonu ve DEWEY Onlu sınıflama sistemi kullanılarak bilgi kaynakları Açık Raf sistemi ile en kısa sürede kullanıcılara sunulmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitenizde 98 adet topluluk bulunmaktadır.Topluluklarımız üniversite bünyesinde Sağlık Kültür ve Spor daire başkanlığına bağlıdır.Yıl içerisinde her topluluk kendine özgü bir çok faaliyette bulunmaktadır.
Tıp fakültesinde iki adet topluluğumuz mevcuttur ; KARAMAN TIP ÖĞRENCİLERİ BİRLİĞİ
KARAMAN TIP BİLİMSEL ARAŞTIRMA TOPLULUĞU
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Yemek imkanları gayet yeterlidir. Lezzet olarak kişiden kişiye değiştirebileceğinden pek bir şey söylenemez fakat 10 üzerinde 6-7 denilebilir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversite yerleşkesi, otogara altı kilometre ve şehir merkezine üç kilometre uzaklıkta olup otogardan ve tren istasyonundan yerleşkeye tek araçla ulaşılabilmektedir.
Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları yerleşke çevresinde bulunduğundan birçok öğrenci üniversiteye yürüyerek gelmektedir.
Tıp fakültesi kampüste Merkez Kütüphane ile Diş Hekimliği Fakültesi arasındaki yokuşta bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Tıp Fakültesinin kurulması 2018/11959 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ‘nın14/06/2018 tarih ve 30451 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanması ile kararlaştırılmıştır 07/08/2018 tarihinde Kurucu Dekan ataması yapılarak, kuruluş süreci başlamıştır.
2019-2020 eğitim öğretim yılında Konya Selçuk Üniversitesi, Tıp Fakültesi bünyesinde 31 öğrenci ile eğitim faaliyetlerine başlayan Fakültemiz İle Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan Ortak Kullanım Protokolü ile Karaman Devlet hastanesi, Eğitim Araştırma Hastanesine dönüştürülerek, Tıp Fakültemizin Uygulama ve Araştırma Hastanesi oluşmuştur.
2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında 62 Dönem I öğrencimize kendi Fakültemizde öğretim üyesi kadromuzla eğitim verilmeye başlanmıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Yunus Emre Yerleşkesinde bulunan kapalı spor salonu sağlıklı yaşam ve spor başlığıyla üniversite öğrencisi ve personeline hafta içi ve hafta sonları kullanımlarına açık bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Eğitim-öğretim dili Türkçe’dir. Ancak ilgili kurulların önerisi, Senatonun
kararı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın onayı ile tamamen veya kısmen yabancı dille
eğitim-öğretim yapılabilir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Herhangi bir İngilizce hazırlık dönemi bulunmamaktadır. Fakülte başlangıcında İngilizce muafiyet sınavı uygulanmakta olup muaf olunmaması dahilinde dönem içerisinde sınavlar yapılmaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Okulumuzda devam zorunluluğu bulunmaktadır. Bu teorik dersler için %70, uygulama dersleri için %80’dir. Devamsızlık bilgisini öğrencilerin kendilerinin takip etmesi gerekmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz TEPDAD tarafından akredite edilmemiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmamaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ile hastanemiz aynı kampüs içerisindedir. Temel tıp bilimleri eğitimini aldığımız laboratuvar ve amfiler fakülte hastanemize 10-15 dakikalık yürüme mesafesindedir. Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunmamaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Klinik bilimlere ait anabilim dalları ve temel tıp bilimlerine ait anabilim dalları fakülte binamızda bulunmaktadır yani birliktedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 68
Dönem 2: 57
Dönem 3: 60
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?

15
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 18 profesör, 8 doçent,44 doktor öğretim üyesi ile toplamda 70 akademisyenimiz vardır. Yaklaşık her öğretim üyesine 3 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde entegre eğitim sistemi uygulanmaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
İlk 3 dönemde teorik dersler: anatomi, biyokimya, fizyoloji, histoloji, biyofizik, mikrobiyoloji,klinik becerileri, halk sağlığı, biyoistatistik, tıbbi biyoloji, patoloji, farmakoloji vb.dersler görülmektedir. Klinik eğitimler 4.sınıftan itibaren görülmeye başlamaktadır.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Öğretim üyelerinde taleplerine göre değişmekle birlikte şu seçmeli dersler verilmektedir: iletişim becerileri, tıbbi ingilizce, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ve araştırmaları, fitoterapi, temel bilgi teknolojileri ve yapay zeka, bilimsel çalışma teknikleri ve makale hazırlama.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
https://kmu.edu.tr/tip/sayfa/4841/akademik-takvim/tr
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Pratik dersler daha çok öğrenci odaklıdır.
Histoloji ve Embriyoloji: Multidisiplin laboratuvarında hocalar preparatları anlattıktan sonra mikroskopta preparatları inceleyerek işlenmektedir.
Anatomi: Anatomi laboratuvarında,hocalarımızmaketler ve kadavra üzerinde konuyu anlattıktan sonra maket ve kadavra incelemesi yapma ve konuyu tartışma odaklıdır.
Tıbbi Biyoloji: Multidisiplin laboratuvarında, mikroskopta preparatların incelenmesi şeklinde işlenmektedir.
Tıbbi Mikrobiyoloji: Multidisiplin laboratuvarında, mikroskopta preparatların incelenmesi şeklinde işlenmektedir. Ayrıca çeşitli kültür ortamları, parazitler vb. de incelenmektedir.
Patoloji: Multidisiplin laboratuvarında, mikroskopta preparatların incelenmesi şeklinde işlenmektedir.
Tıbbi Fizyoloji: Multidisiplin laboratuvarında, kan alma, periferik yayma, işitme testleri, solunum fonksiyon testleri vb. uygulamalar yapılarak işlenmektedir.
Tıbbi Biyokimya: Fakültemiz içerisindeki biyokimya laboratuvarında 8-10 kişilik gruplar halinde çeşitli deneyler öğrencilere yaptırılmaktadır.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımızda 2 adet kadavra bulunmaktadır ve 10 kişilik gruplarla kadavra incelemeleri öğrenciler tarafından yapılmaktadır.
Maket sayılarımız gayet yeterlidir ve herkes her maketi çok rahat inceleyebilir. Genelde 8 kişilik gruplar halinde masalardaki maketler incelenir. Öğrenci sayısının azlığından dolayı maket inceleme ve öğrenmede süre ve maketler gayet yeterlidir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Topluluklarda yaptığımız etkinlikler ve dönem başlangıçlarında yapılan tanışma partileri dönem içerisinde yapılan etkinlikler ile güzel vakit geçirebilirsiniz.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Dönem içerisinde görülen derslerin elbetteki pratik uygulamalarının
olduğu mesleki beceri derslerimiz mevcuttur. Pratik derslerimiz hocalarımız tarafından özenle ve dikkatle takip edilmektedir .
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Evet fakültemizde simüle hasta laboratuvarımız mevcut olup Klinik beceriler dersimizde aktif olarak kullanılmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Dönem I, II ve III’te yer alan her bir ders kurulunun sınavına girebilmek için o ders kurulunda yer alan teorik derslerin %70’ine, pratik derslerin (uygulamaların) %80’ine katılmak zorunluluğu vardır. Seçmeli derslere devam zorunluluğu diğer derslerle aynı esaslara dayanır.
Eğitim-öğretim, Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te her dersin ders konuları arasında koordinasyon esasına göre düzenlenmiş entegre sistem ile yürütülür ve bu dönemlerde bir yıl bir bütündür. Dönem IV, Dönem V ve Dönem VI’da ise her staj bir derstir.
Her dönemin ders kurulu sayısı, ders kurullarının hangi derslerden oluştuğu, kurul içindeki derslerin teorik ve pratik ders saati olarak süreleri ve ders kurulu sınav tarihleri, Dekanlıkça eğitim-öğretim yılının başlangıcında akademik takvimle birlikte ilan edilir. Her ders kurulu sonunda sınav, teorik ya da teorik ve pratik olarak yapılır.
Ders kurullarında sınav soruları, kurulda dersi olan her bir anabilim dalının teorik ve pratik olarak verdiği toplam ders saati sayısına göre paylaştırılır. Pratik sınavları her bir ders kurulu sonunda yapılır.
Öğrenciler, sınava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Gerekli görülen hâllerde Senato veya ilgili Yönetim Kurulu
kararı ile cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.
Ders kurulu sınav puanı, o kuruldaki entegre derslerden alınan teorik ve pratik puanların toplanmasıyla belirlenen puandır. Teorik ve pratik puanlar aşağıdaki şekilde belirlenir:
Teorik puan: Ders kurulu sonunda yapılan teorik sınavın puanı hesaplanırken baraj sistemi uygulanır. Dönem I, Dönem II ve Dönem III için baraj uygulaması ders ve ders grupları şeklinde yapılır. Buna göre, kurulu oluşturan her bir ders ve ders gruplarından %50’lik başarı sağlanmış ise derslerden alınan puanlar toplanarak teorik sınav puanı olarak belirlenir. Fakat ders kurulunu oluşturan derslerin bir veya birkaçından %50’lik başarı sağlanamamış ise o ders veya derslere ait teorik tam puanın %50’si ile alınan puan arasındaki fark, eksi puan olarak değerlendirilir. Bulunan eksi puanlar, o ders veya derslerden alınan teorik puanlardan düşülerek o ders veya derslere ait teorik puan hesaplanır. Ders kurulunu oluşturan derslere ait teorik puanlar toplanarak kurul sonu teorik puanı bulunur.
Pratik puan: Kurul sonu pratik sınavlarda verilen puanların toplamıdır. Ders kurulu teorik sınavının puanına eklenir.

Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te, her dönemin sonunda, son ders kurulu sınavı bitiminden en az on beş gün sonra bütün ders kurullarını kapsayan dönem sonu final sınavı yapılır. Bu sınav teorik veya teorik ve pratik olarak yapılır. Dönem sonu sınavlarında pratik sınavlar, teorik sınavdan ayrı olarak sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır. Sınav sorularının dağılımı, ders kurulu sınavında olduğu gibidir.
Bu sınavda başarısız olanlar için dönem sonu bütünleme sınavı teorik veya teorik ve pratik olarak dönem sonu final sınavından en az on beş gün sonra yapılır. Sınav sorularının dağılımı, ders kurulu sınavında olduğu gibidir. Dönem sonu bütünleme sınavında başarısız olan öğrenciler aynı dönemi tekrar ederler.
Ders kurulları ortalama notu 80 ve üzerinde olan ve her bir ders kurulundan en az 60 ve üzerinde not alan öğrencilerin, dönem sonu sınavına girme zorunlulukları yoktur. Dönem sonu sınavından muafiyet hakkı elde eden öğrencilerin ders kurulları ortalama notu, ders kurulları dönem sonu başarı notu olarak kabul edilir.
Dönem sonu sınavından muafiyet hakkı elde etmiş olmasına rağmen söz konusu sınava katılmak isteyen öğrenciler, bu isteklerini sınav tarihinden en az yedi gün önce yazılı olarak Dekanlığa bildirmek zorundadır. Not yükseltmek amacıyla dönem sonu sınavına giren öğrenciler için ders kurulları dönem sonu başarı notu hesaplanırken dönem sonu sınavında aldıkları puan değerlendirmeye alınır.
Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te dönem başarı notu; ders kurulu sınavları puanlarının aritmetik ortalamasının %60’ı ile dönem sonu sınavı puanının %40’ının toplanmasıyla bulunan puana karşılık olan harf notudur.
Dönemi başarmak için dönem başarı notunun en az 60 puan olması ve dönem sonu final ya da bütünleme sınavından en az 60 puan almak gerekir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Ders kurulu sınav puanı, o kuruldaki entegre derslerden alınan teorik ve
pratik puanların toplanmasıyla belirlenen puandır. Teorik ve pratik puanlar aşağıdaki şekilde
belirlenir:
a) Teorik puan: Ders kurulu sonunda yapılan teorik sınavın puanı hesaplanırken baraj sistemi
uygulanır. Dönem I, Dönem II ve Dönem III için baraj uygulaması ders ve ders grupları
şeklinde yapılır. Buna göre, kurulu oluşturan her bir ders ve ders gruplarından % 50’lik başarı
sağlanmış ise, derslerden alınan puanlar toplanarak teorik sınav puanı olarak belirlenir. Fakat
ders kurulunu oluşturan derslerin bir veya birkaçından % 50’lik başarı sağlanamamış ise o
ders veya derslere ait teorik tam puanın % 50’si ile alınan puan arasındaki fark, eksi puan
olarak değerlendirilir. Bulunan eksi puanlar, o ders veya derslerden alınan teorik puanlardan
düşülerek o ders veya derslere ait teorik puan hesaplanır. Ders kurulunu oluşturan derslere ait
teorik puanlar toplanarak kurul sonu teorik puanı bulunur.
b) Pratik puan: Kurul sonu pratik sınavlarda verilen puanların toplamıdır. Ders kurulu teorik
sınavının puanına eklenir.
(2) Ders kuruluna ait toplam puanın hesaplanmasında sonucun eksi olarak bulunması
durumunda bu puan sıfır (0) olarak değerlendirilir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavları laboratuvar sınıfında masalarda bulunan maket ve kadavradan işaretli yapıları 30 saniyede yazmaya dayalı zilli sınav sisteminde yapılmaktadır.
Diğer derslerin pratik sınavları değişiklik göstermektedir.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Evet, kurul not ortalaması 80 puanın üstünde olanlar dönemi finalsiz geçmektedir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Dekanlığımız dönem temsilcileri ile sürekli iletişim halindedir, istek ve önerilerimize dinleyerek bize yardımcı olmaya çalışırlar. Akademisyenlerimiz, bilgili bir doktor olabilmemiz için bilgi aktarma konusunda çok özverilidirler ve geri dönütlere açıktırlar. Bu şekilde sürekli iletişim halinde bulunarak eğitimimiz hakkında söz sahibi olabiliyoruz.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Derslerle ilgili bir problemimiz olduğunda hocalarla iletişime geçmemiz kolaydır çünkü hepsi öğrenci dostudur. Eğitim konusunda diğer fakültelerden eksiğimiz olduğunu düşünmüyoruz. Bu sıralamalarda bulunan ve Karaman’a yakın bir şehirde oturan arkadaşlarımızın rahatlıkla tercih edebileceği bir fakülte olduğumuzu düşünüyoruz. Şehrin coğrafi konumu dolayısıyla ve ulaşım imkanları sayesinde sosyalleşme imkanlarımız var.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Yeni açılmış bir fakülte bu yüzden üniversite hastanesi yok, akademisyen sayımız köklü üniversitelere göre az, çıkmış sorular çok az. Eksiklerimiz tamamlanmaya çalışılıyor elbette. Sosyal açıdan şehir içi eksiklikleri var.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Uzaktan eğitime geçildiği süreçte kmü.uzem adresinden online dersler işlendi. Derslerimiz programa uygun ve güzel bir şekilde işlendi. Yine aynı sistem üzerinden kurul sınavlarımız yapıldı.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
.
Eklemek istedikleriniz
.