Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Rize
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir. Rize özellikle yaylalarıyla meşhur olan bir ilimizdir. Ayder, Huser, Anzer, Gito gibi. Bunun dışında Rize Kalesi, Kız Kalesi gezilebilir. Palovit, Tar Şelaleleri gibi yeşil ve mavinin buluştuğu doğal güzellikleri ziyaret edilebilir. Ayrıca Ziraat Botanik Çay Bahçesi, Sevdaluk, Çinçiva, Deniz Feneri Sosyal Tesisleri, Isırlık Tabiat Parkı gibi mutlaka uğranması gereken yerler vardır. Çayınızı veya kış aylarında içinizi ısıtacak kahvenizi yudumlayıp doğanın seyrine Çamlıhemşin'deki eşsiz manzaralara sahip bungalovlarda varabilirsiniz. Rize’de gezmek için çeşitli müzeler ve camiiler de mevcuttur. Yayla turları gibi doğa gezileri haricinde ise biz öğrenciler çoğunlukla Rize Sahil’ deki kafelerde, sahil bölgesindeki piknik alanlarında veya merkezdeki kafeler sokağında, AVM'de vakit geçiriyoruz. 2024 yılında Merkezde Çay Bardağı'nın hemen karşısına Toki Çarşısı açıldı. İcerisinde ögrenciler icin hem iş imkanı sunan hemde keyifli vakit gecirebilecekleri kafeler açıldı
Artık zamanımızın coğunu orada geciriyoruz diyebiliriz. Eğlence amaçlı ise çoğunlukla Trabzon ve Gürcistan gezilerine katılıyoruz (genellikle haftasonları) veya Rize'de düzenlenen canlı müzik etkinliklerine, partilere katılıyoruz. Ayrıca Doğa güzellikleri açısından zengin olan şehrimizde rafting, kampçılık, doğa yürüyüşleri gibi doğa sporları yapılabilmektedir. Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali, Ovit Yayla Şenlikleri gibi şenlikler yapılmaktadır. Çok sık olmamakla birlikte ünlü sanatçılar şehrimiz stadyumunda konser vermektedir. Sinema ücretleri diğer şehirlere nazaran daha öğrenci dostudur. Ve neredeyse her hafta Kültür Merkezinde devlet tiyatrolarının/özel tiyatroların tiyatrolarının izlenme fırsatı bulunmaktadır. Şehrimize gelip şehir merkezinde bulunan dev çay bardağının üzerinde şehir ve deniz manzaralı çayınızı yudumlamayı unutmayın.
Artık zamanımızın coğunu orada geciriyoruz diyebiliriz. Eğlence amaçlı ise çoğunlukla Trabzon ve Gürcistan gezilerine katılıyoruz (genellikle haftasonları) veya Rize'de düzenlenen canlı müzik etkinliklerine, partilere katılıyoruz. Ayrıca Doğa güzellikleri açısından zengin olan şehrimizde rafting, kampçılık, doğa yürüyüşleri gibi doğa sporları yapılabilmektedir. Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali, Ovit Yayla Şenlikleri gibi şenlikler yapılmaktadır. Çok sık olmamakla birlikte ünlü sanatçılar şehrimiz stadyumunda konser vermektedir. Sinema ücretleri diğer şehirlere nazaran daha öğrenci dostudur. Ve neredeyse her hafta Kültür Merkezinde devlet tiyatrolarının/özel tiyatroların tiyatrolarının izlenme fırsatı bulunmaktadır. Şehrimize gelip şehir merkezinde bulunan dev çay bardağının üzerinde şehir ve deniz manzaralı çayınızı yudumlamayı unutmayın.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içi ulaşımda dolmuş kullanılmaktadır. Okul ve çoğu yurt arası yürüme mesafesinde olup hepsine kolaylıkla dolmuşlarla ulaşım sağlanabilmektedir. Rize'ye ulaşım sağlayan havaalanlarından biri Trabzon Havalimanı’dır. Trabzon havalimanından Rize’ye Trabzon-Rize Dolmuşları ile ya da HAVAŞ araçları ile 1 saatte ulaşım sağlanmaktadır. Yeni yapılan Rize-Artvin Havaalanı'ndan da ulaşım sağlanmaktadır. Çay bardağı şeklinde yapılan gözetleme kulesini de görmenizi tavsiye ederiz. Rize-Artvin Havaalanı'ndan merkeze yarım saatte ulaşım sağlanmaktadır. Rize Otogarı ise şehir merkezindedir. Şehir içi dolmuşlarla kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehir merkezinde 4 adet kız KYK , 2 adet erkek KYK yurdu bulunmaktadır. Ama okula olan yakınlıktan dolayı ; Kız yurdu için çoğunlukla: Tenzile Erdoğan Öğrenci Yurdu, Erkek yurdu için çoğunlukla: Yeşilçay Öğrenci Yurdu tercih edilmektedir. ÖZEL YURTLAR: Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından gerek konfor anlamında KYK yurtlarına göre artısı olmamasından , gerekse okula uzaklığından ve diğer çeşitli sebeplerden özel yurtlar tercih edilmemektedir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Okulumuz İslampaşa mahallesinde bulunup bu civardaki ev kiraları: 2+1 : 6.000-8.000 3+1: 10.000-12.000 4+1:15.000+ düzeyindedir. Genel çoğunluk 3+1 evlerde 10.000 civarı bir ücretle kalmaktadır. Bu daireler büyük çoğunlukla doğalgazlı ve yalıtımlıdır; en fazla 15 senelik binalar da yer almaktadır. Ulaşım imkanı olarak Rize’de tek dolmuşla/belediye otobüsüyle şehrin doğu ucundan batı ucuna gidilebilmektedir. Tıp Fakültesi’ne yakın olan hiçbir evin şehir merkezine ulaşım sıkıntısı yoktur. Ayrıca dolmuşla 5-10 dk mesafede olan Dağdibi mahallesinde de kiralık evler aranabilir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin 5467 sayılı Kanunla Rize Üniversitesi adıyla kurulmuş olup, 11 Nisan 2012 tarih ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi adını almıştır. Rize’deki üniversite macerası ve üniversitemizin tarihi 01 Mart 1976 tarihinde kurulmuş olan Rize Meslek Yüksekokulu’na kadar uzanmaktadır. 1976 ile başlayan Rize’deki üniversite serüveni, 1992 yılında Üniversitemizin ve ilimizin ilk fakülteleri olan Rize İlahiyat Fakültesi ile Rize Su Ürünleri Fakültesi’nin, 1996 yılında Fındıklı Meslek Yüksekokulu’nu ve 1997 yılında da Eğitim Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi’nin kurulmasıyla devam etmiş olup, 2006 yılında Rize Üniversitesi’nin kurulması ile sonuçlanmıştır. Rize Üniversitesi kuruluşunda KTÜ’ye bağlı iken kendisine devredilen Su Ürünleri, İlahiyat, Fen-Edebiyat, Eğitim Fakülteleri ile Fındıklı ve Rize Meslek Yüksek Okullarıyla (Teknik Bilimler Meslek ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu olarak ikiye ayrılmıştır.) birlikte Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Ardeşen Turizm Fakültesi, Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Fındıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Ardeşen Meslek Yüksekokulu, Pazar Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitülerinden oluşmaktadır. Üniversitemiz mevcut haliyle 3 Enstitü, 13 Fakülte, 5 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu, 12 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Rektörlüğe bağlı 6 bölüm olmak üzere 46 akademik birimden oluşmaktadır.Mevcut yapısıyla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Sağlık Bilimleri ağırlıklı bir üniversite durumundadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı tarafından öğrencilere iki çeşit burs imkanı sağlanmaktadır. Bunlardan biri başarı bursu: YKS sınavında Türkiye geneli başarı sıralamasında (ek puanlı başarı sıralaması hariç) ilk 5 bine giren öğrenciler bu bursu almaya hak kazanır. Bu bursu kazanan her öğrenciye aylık 10 bin lira burs verilir. Bunlardan diğeri de tercih bursudur. Bu burs, üniversitenin lisans programlarından herhangi birini ilk üç tercihinde yazan ve bu programlardan herhangi birine ilk üç sıralama içinde yerleşen öğrencilere verilir. Burs miktarı aylık 5 bin liradır. Bursların genel kuralı şu şekildedir: Genel akademik not ortalaması 4,00 üzerinden 2,70’in (uluslararası öğrencilerde 2,40’ın) altına düşen veya birden fazla başarısız dersi bulunan öğrencinin bursu takip eden dönemden itibaren; uzaklaştırma veya daha üst bir ceza alan, derse kayıt yapmayan, devam etmeyen veya kayıt donduran öğrencinin bursu dönem sonu beklenmeden kesilir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizin geleneksel hamsi şenlikleri bulunmaktadır. Üniversite merkez kampüsünde halı saha, fitness salonu, kapalı spor salonu, tenis kortu, mini golf, Squash, hamam-sauna, bowling salonu bulunmaktadır. Fakültemizde öğrenci topluluklarımızın düzenlediği çeşitli organizasyonlar da bulunmaktadır. 2022 yılında Şenlik kapsamında ücretsiz Manga konseri yapılmıştır. Bunun yanısıra Oğuzhan Koç gibi ünlü değerli isimlerin de ücretsiz konserleri olmuştur.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Fener Mahallesindeki Zihni Derin Yerleşkesi içerisinde bulunmaktadır. 2008 yılından beri hizmet veren Merkez Kütüphane binası, 20 Mart 2016 tarihinden itibaren yeni hizmet binasına taşınmıştır. İsmi, Prof. Dr. S. Kemal Sandıkçı Kütüphanesi olarak değiştirilen ve TBMM Başkanı Sayın İsmail KAHRAMAN tarafından açılışı gerçekleştirilen yeni kütüphane binası modern ve çağdaş yüzüyle dikkat çekmektedir. 24 saat kapalı devre kamera sistemiyle denetlenen 3 katlı kütüphane binasında; Giriş katta, güvenlik, kilitli emanet dolapları, ödünç verme bankosu, engelsiz banko, sosyal alan, tez odası, "Üniversite Yayınları" köşesi, basılı süreli yayınlar ve engelli lavaboları; Birinci katta danışma bankosu, Sosyal ve Beşeri Bilimler ve Fen ve Teknoloji ağırlıklı kitapların bulunduğu salon, toplu çalışma alanı, araştırma bilgisayarları, ebadı büyük kitaplar, referans kaynaklar, fotokopi, mescitler ve okuyucu lavaboları; İkinci katta ise danışma bankosu, Genel, Sosyoloji, Psikoloji, Din ve Tarih konulu kitapların bulunduğu salon, bireysel çalışma odaları ve idari birimler bulunmaktadır. Ayrıca Merkez Kütüphanenin yanı sıra çeşitli Fakülte ve MYO’larda da birim kütüphaneleri mevcuttur. Merkez kütüphanede açık raf sistemi uygulanmakta; sınıflama sistemi olarak da Amerikan Kongre Kütüphanesi (Library of Congress Classification Systems- LC) sınıflama sistemi kullanılmaktadır. Konu başlıkları İngilizce ve Türkçe olarak verilmektedir. Teknik ve okuyucu hizmetlerimiz Yordam Kütüphane Otomasyon programı üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca okuyucularımız kütüphanemizde bulunan kitapların bibliyografik bilgilerine http://erdogan.edu.tr/idari/kutuphane/ merkez/adresinden ulaşabilmektedirler. Fakültemizde binamızda da ayrıca bir kütüphanemiz bulunmaktadır. Ayrıca 2023 yılında Dekanlık tarafından, hepimizi derinden yaralayan depremde kaybettiğimiz çok değerli öğrenci arkadaşımız Ali Kanat adına bir çalışma salonu yapıldı.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemiz tıp fakültesinde etkinlik yapan Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TÖB), Bilimsel Araştırma Topluluğu (BAT), Sağlık Ve İyilik Hareket Topluluğu (SİHAT) olmak üzere üç tane öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Üniversitedeki tüm topluluklara http://sks.idari.erdogan.edu.tr/tr/page/topluluk-bilgileri/1566 linkinden ulaşabilirsiniz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Fakültede saat 11.30 ve 16.00 olmak üzere günde iki defa yemek çıkmaktadır. Rezervasyon sistemi ile yemeklerimizi yemekteyiz.Fakültenin yemekhanesi üniversiteden ayrıdır. Yemek fiyatı 15 TL’dir. Klinik öğrencilere hastanede ücretsiz yemek verilmektedir. Fakülte çevresinde yemek için alternatifler vardır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Tıp fakültesi üniversitemizin merkez kampüsünde yer almamaktadır. Üniversite ana kampüsü şehrin batı yakasında, tıp fakültesi ise doğu yakasında bulunmaktadır. Tıp fakültesi ile ana kampüs arası şehir içi dolmuşlarla yaklaşık 35 dakika mesafededir. Tıp fakültesi şehir merkezine şehir içi dolmuşlarla 15 dakika mesafededir.
Fakültenin web sitesi nedir?
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
17.03.2006 tarihinde açılan Tıp Fakültesi 2008-2009 döneminde eğitime başlamıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizde kongre, sempozyum, şenlik ve gezi gibi çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. Üniversite ana kampüsü içerisinde birçok sportif aktivite gerçekleştirilebilmektedir. Fakültemizde masa tenisi için ayrılmış alan vardır. Her sene düzenlediğimiz Tıp Öğrenci Kongresi birçok şehirden misafirlerini ağırlamaktadır. Öğrenci kulüpleri aktif bir sosyal hayat sağlamaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
YÖK Farabi değişim programı ile yurtiçi, Mevlana değişim programı ile yurt dışı değişim imkanı sağlanırken, TurkMSIC değişim programları ile hem yurtiçi hem de yurtdışı değişim fırsatı sunulmaktadır. http://farabi.idari.erdogan.edu.tr/ http://mevlana.idari.erdogan.edu.tr/
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültenin eğitim dili %100 Türkçe'dir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde İngilizce hazırlık eğitimi 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle kaldırılmıştır. Fakültemizi kazanan adaylar hiçbir sınava tabi tutulmaksızın doğrudan 1. Sınıfa başlayacaklardır. Ancak mezun olana kadar (6 sene içerisinde herhangi bir senede) her öğrencinin Tıbbi İngilizce dersinin finalini başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizde devam zorunluluğu bulunmaktadır. Her komitenin teorik ders sayısının %30’u kadar devamsızlık hakkımız bulunmaktadır. Pratik derslerdeki devamsızlık hakkımız %20’dir. Devamsızlık bilgilerimiz sınava 1 hafta kala öğrenci işleri tarafından açıklanmaktadır.Stajlarda devamsızlık hakkı %20’dir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz akreditasyon belgesini almış olmayıp 2020 yılı Ocak ayında akreditasyon için TEPDAD’a başvurusunu göndermiştir. Akreditasyon süreci devam etmektedir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyon sürecinde ders programı gözden geçirilmiş, öğrencilerin kendi başlarına öğrenmelerine olanak sağlayan Serbest Çalışma Saati arttırılmış, öğrencilerin sunum yaptıkları, öğretim üyeleri ile direk temasa geçebildikleri Bilim Şenliği’nin ilki yapılmış ve bundan sonra da devam etmesi için müfredata yerleştirilmiş, zaten aktif kullanılmakta olan simülasyonun ders saati ve kapsamı genişletilmiş, her döneme Paneller eklenerek öğrencinin öğretim üyeleri ile tartışabileceği, tıp eğitiminin teorik kısmının dışında iletişim, sunum, teknoloji gibi alanlarda da kendilerini geliştirebilecekleri oturumlar planlanmıştır. Entegre oturumlar bölümler arası planlanmıştır. Ayrıca Tıp Eğitimi Anabilim Dalı kurulması ile Profesyonellik, İletişim, Sürekli Öğrenme ve Yılmazlık gibi hekimlik hayatı boyunca olmazsa olmaz becerilerin kazandırılması hedeflenmiştir. Tıp öğrencileri akreditasyon sürecine aktif olarak katılmış, müfredatta, akreditasyonda, ölçme değerlendirme gibi alanlarda söz sahibi olmaları sağlanmıştır. Ulusal Çekirdek Tıp Eğitim Programına (UÇEP 2014) üniversitemizde anlatılan derslerin uyumu sağlanmış ve yeni yayınlanan UÇEP 2020 için çalışmalar başlatılmıştır. Ölçme değerlendirme için iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Ders anlatımda öğrencilerin daha aktif katılımını sağlayacak düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Şubat 2020 'den itibaren Tıp Eğitimi Anabilim Dalında tam zamanlı görevli öğretim elemanı atanmıştır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tıp fakültesi ile hastane çok yakın konumlardadır. Araçla 1-2 dakikada yürüyerek 10 dakikada ulaşım sağlanabilmektedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Fakültemizin eğitim binasında tüm anabilim dallarının kendilerine ait bölümleri ve hocalarımızın odaları bulunmaktadır. Anabilim dalları tek bir çatı altındadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1 172, Dönem 2 122, Dönem 3 128, Dönem 4 115, Dönem 5 102, Dönem 6 103.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4'te 4 tane staj grubu var ve gruplar 26'şar kişiden oluşmaktadır. Dönem 5'te 6 tane staj grubu vardır ve 17'şer kişiden oluşmaktadır. Dönem 6 'da ise bazı stajlarda birleşmek koşuluyla ana olarak 6, bölünmüş olarak 12 staj grubu vardır ve yaklaşık olarak 9 kişiden oluşmaktadır. Bazı stajlarda bu sayı 16'ya çıkmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Cerrahi Tıp bilimleri:92, Dahili Tıp Bilimleri:119, Temel tıp Bilimleri :40 Toplam 251 akademik personel bulunmaktadır. Toplam öğrenci sayımız 730'dur. Akademik personel başına yaklaşık 2.9 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde Türkiye’deki birçok tıp fakültesindeki gibi “Entegre” eğitim sitemi uygulanmaktadır. 1-2-3. Sınıflar eğitim-öğretim yılı içerisinde komitelere ayrılmıştır ve her komitenin bir ismi, öğrenim hedefi bulunmaktadır. Komite sonunda teorik ve pratik sınavlar uygulanır. Teorik ve pratik sınavların puan dağılımı komitedeki ders dağılımına göre değişiklik gösterir. Komitelerde ders barajı bulunmaktadır. Sene sonunda tüm dönemi kapsayan final sınavı vardır. 1. Sınıfta 6 komite, 2. Sınıfta 7 komite 3. Sınıfta 9 komite bulunmaktadır. Sene sonu başarı puanı komite ortalamasının %60’ı final sınavının % 40’ı alınarak hesaplanır. Sınıfı başarıyla tamamlamak için sene sonu başarı puanının 60 üzerinde olması gerekmektedir. Komite ortalaması 75 üzerinde olanlar final sınavına girmeden dönemi başarıyla tamamlamış kabul edilmektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
DÖNEM 1: Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Biyokimya, Halk Sağlığı, Histoloji ve Embriyoloji, Davranış Bilimleri, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Biyofizik, Biyoistatistik, Aile Hekimliği, Tıp Tarihi ve Etik, İlk Yardım, İngilizce, Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Mesleki Beceri Laboratuvarı
DÖNEM 2: Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Mikrobiyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Farmakoloji, Göğüs Hastalıkları, Tıbbi Patoloji, Mesleki Beceri Laboratuvarı
DÖNEM 3: Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji Ve Genetik, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon, Beyin Ve Sinir cerrahisi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üroloji, Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları, Nöroloji, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Ortopedi Ve Travmatoloji, Halk Sağlığı, Adli Tıp, Kalp-Damar Cerrahisi, Tıbbi Bilişim, Deontoloji, Radyoloji, Alerji Hastalıkları, Radyasyon Onkolojisi, Aile Hekimliği, Çocuk Cerrahisi, Mesleki Beceri Laboratuvarı
DÖNEM 4: Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Radyoloji.
DÖNEM 5: Anestezi Ve Reanimasyon, Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Deri Ve Zührevi Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Kulak, Burun Ve Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Ortopedi Ve Travmatoloji, Plastik, Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları, Üroloji, Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi DÖNEM 6: Acil Tıp, İç Hastalıkları, Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Halk Sağlığı, Genel Cerrahi Stajı, Kardiyoloji Stajı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Stajı, Seçmeli Staj
DÖNEM 2: Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Mikrobiyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Farmakoloji, Göğüs Hastalıkları, Tıbbi Patoloji, Mesleki Beceri Laboratuvarı
DÖNEM 3: Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji Ve Genetik, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon, Beyin Ve Sinir cerrahisi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üroloji, Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları, Nöroloji, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Ortopedi Ve Travmatoloji, Halk Sağlığı, Adli Tıp, Kalp-Damar Cerrahisi, Tıbbi Bilişim, Deontoloji, Radyoloji, Alerji Hastalıkları, Radyasyon Onkolojisi, Aile Hekimliği, Çocuk Cerrahisi, Mesleki Beceri Laboratuvarı
DÖNEM 4: Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Radyoloji.
DÖNEM 5: Anestezi Ve Reanimasyon, Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Deri Ve Zührevi Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Kulak, Burun Ve Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Ortopedi Ve Travmatoloji, Plastik, Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları, Üroloji, Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi DÖNEM 6: Acil Tıp, İç Hastalıkları, Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Halk Sağlığı, Genel Cerrahi Stajı, Kardiyoloji Stajı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Stajı, Seçmeli Staj
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
İngilizce Tıbbi İngilizce Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Türk Dili (İngilizce sınavı için muafiyet bulunmaktadır fakat tıbbi ingilizce zorunludur.)
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
http://tip.erdogan.edu.tr/tr/page/akademik-takvim-ders-programlari/1228
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Anatomi laboratuvarında küçük gruplar halinde maketler ve kadavralar üzerinde yapılmaktadır. Histoloji: Kesit örnekleri incelenir ve görüntüler histoloji çizim defterlerine çizilir. Mikrobiyoloji: Örnekler mikroskop yardımıyla incelenir. Biyokimya: Öğretim görevlilerimizin denetiminde öğrenci merkezli olarak deneyler uygulanır. Patoloji: Kesitler öğretim görevlilerimiz tarafından öğrencilere detaylıca anlatılır. Laboratuvar malzemeleri ve şartları ortalamanın üstündedir çoğu denek malzemesi temin edilebilmektedir. Her dersin ayrı laboratuvarı bulunmaktadır.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Fakültemizde 3 adet kadavra bulunmaktadır. 3 boyutlu anatomi laboratuvarımız bulunmaktadır. Laboratuvar büyüklüğü ve maket sayısı öğrenciler için yeterli düzeyde olup dersler verimli bir şekilde işlenmektedir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Pratik derslerin işlendiği laboratuvarlarda her öğrenciye 1 mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Ülkemizin en büyük ikinci simülasyon merkezi fakültemizde bulunmaktadır. Simülasyon merkezi içerisinde birçok tıbbi beceri dersi işlenmekte ve hasta-hekim simülasyonları yapılabilmektedir.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki beceriler derslerimiz mevcuttur. Bu dersler Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi'nde işlenmektedir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Üniversitemize ait Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi vardır. Öğrencilerin kullanımına açık olup Mesleki Beceriler dersleri burada işlenmektedir. http://rsim.erdogan.edu.tr/
Üniversitemizin en büyük imkanlarından bir tanesidir. Maketler nefes alabiliyor, konuşabiliyor, tepki verebiliyor. Pratik derslerin bir kısmı burada işlenmektedir.
Üniversitemizin en büyük imkanlarından bir tanesidir. Maketler nefes alabiliyor, konuşabiliyor, tepki verebiliyor. Pratik derslerin bir kısmı burada işlenmektedir.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Dönem 1,2 ve 3’de ağırlıklı olarak test yöntemi uygulanmakla birlikte yapılan sunumlardan, simülasyon uygulamalarından, bilim şenliğe katılımdan da puan alınmaktadır. Her komite için ders yoğunlukları ile orantılı olarak puanlar teorik ve pratik sınav için belirlenir. Dersler arasındaki orana göre derslerin soru sayıları belirlenir. Teorik ve pratik sınavdan alınan toplanarak komite puanı hesaplanır. Teorik sınavlarda ders barajı bulunmaktadır. Dönem sonunda tüm dönemi kapsayan final sınavı uygulanır. Final sınavında ders barajı bulunmaz ama final sınavı için 50 puan barajı vardır. Sınıfı başarıyla tamamlamak için en az 50 puan alınması gerekmektedir. Yıl sonu puanı komite ortalamasının %60 final sınavının %40’ alınır ve simülasyon uygulama puanı, sunum puanı ve bilim şenliği katılım puanı eklenerek hesaplanır. Dönem geçme notu 60’tır. Dönem 1,2 ve 3 için finalsiz geçme vardır. Finalsiz geçmek için komite ortalamaları 75 ve üzerinde olması gerekmektedir. Dönem 4 ders programı 4 büyük staj (Dahiliye, Pediatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum,Genel Cerrahi) ve küçük stajlardan (Radyoloji,Göğüs Hastalıkları ve Kardiyoloji)oluşmaktadır. Her stajın sonunda yazılı sınav ve sözlü sınav olmak üzere iki sınav yapılmaktadır. Yazılı sınavdan 60 ve üzeri alan öğrenciler sözlü sınava girmeye hak kazanır. Sözlü sınavdan da 60 ve üzeri alanlar stajı başarıyla tamamlar. Dönem 5 ise 14 küçük stajdan (Anestezi, FTR, Ortopedi,Enfeksiyon, Göğüs Cerrahisi, Nöroloji, Beyin Cerrahi, Göz, KBB, Üroloji, KVC, Plastik Cerrahi, Psikiyatri, Dermatoloji) oluşmaktadır. Yazılı sınavdan 60 ve üzeri alan öğrenciler sözlü sınava girmeye hak kazanır. Sözlü sınavdan da 60 ve üzeri alanlar stajı başarıyla tamamlar.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönemin geçme notu 60'dır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi: Anatomi pratik sınavı çoğunlukla zilli olmakla birlikte bazı komitelerde sözlü şeklinde yapılmaktadır. Zilli sınavda sırayla önceden hazırlanmış maketler üzerindeki oklar ile gösterilen yerleri sınav kağıtlarına isimlerini yazmamız istenir. Sözlü sınavda 5 kişilik gruplar halinde yapılır. Tıbbi Biyokimya: Yaptığımız deneyler ile ilgili az sorudan oluşan küçük quizler yapılır. Tıbbi Biyokimya: Hocamız daha önceden verdiği föyden quiz yapmaktadır ayrıca verilen föyden final sınavında soru sorulmaktadır. Tıbbi Biyoloji: Pratik derslerde incelediğimi örneklerden ve pratik ders föyümüzden sınav yapılmaktadır. Histoloji: Pratik derslerde incelediğimiz preperatlardan zilli sınav yapılmaktadır. Pratik derslerdeki çizimlerimizden de ek puan alınmaktadır. Fizyoloji: Pratik derslerdeki deneylerden ve kullanılan malzemeler ile ilgili zilli sınav yapılmaktadır. Mikrobiyoloji: Pratik derslerde incelediğimiz preperatlardan zilli sına yapılmaktadır. Patoloji: Pratik derslerde öğretim görevlisi hocalarımızın bizlere anlattığı preperatlar üzerinden sınav yapılmaktadır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Fakültemizde finalsiz geçme hakkı vardır. Finalsiz geçme notu 75'dir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Komite sınavlarımızdan sonra ve dönem sonunda geri bildirim anketleri uygulanmaktadır. Temsilci öğrenciler ile hocalarımız eğitimi iyileştirme konusunda toplantılar düzenlemekte ve taleplerimizi hocalarımıza aktarmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Fakültemizde öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabilmektedir. Fakülte temsilcimiz, dönem temsilcilerimiz ve fakültemizdeki çeşitli kurullarda görev alan arkadaşlarımız eğitimimiz konusundaki düşüncelerimizi rahatlıkla fakülte yönetimimizle ve diğer hocalarımızla paylaşmakta ve karar alınırken tartışmalara dahil olabilmektedir. Düzenli yapılan toplantılar sayesinde sorunlarımız hakkında kısa sürede çözümler üretilmektedir.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Türkiye’nin en büyük 2. Simülasyon merkezinin fakültemizde yer alması preklinik dönemde de pratik becerilerimizin artmasına oldukça fazla katkı sağlamaktadır. Klinik dönem eğitimlerimizde de simülasyon merkezi çok önemli eğitim merkezi olmaktadır. Simülasyon merkezi gerçeğe yakın öğrenme sağlamaktadır. Beceri eğitimi altyapısı oldukça gelişmiştir. Türkiye’nin ilk Simülasyon ARGE’si üniversitemizde gerçekleştirilmiştir. Genç bir akademik kadronun olması öğrenci merkezli bir eğitimin uygulanmasında önemli bir faktörü oluşturmaktadır. Genç akademisyenlerin bulunması her gün çok sayıda bilimsel çalışma yapılmasını beraberinde getirmektedir. Çok sayıda bilimsel çalışmanın olması fakültemizi bilim yuvasına çevirmektedir. Ayrıca üniversite akademisyen kadrosunun genç olması bilimsel çalışma yapmak isteyen öğrenciler için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Fakültenin Rize’de bulunması ve şehrin küçük olması hocalarımız ile iletişimimizi çok güçlü tutmakta ve eğitimimiz konusunda öğrenciyi merkezde tutan bir eğitim sistemini beraberinde getirmektedir. Doğa güzellikleri ve kaliteli eğitimiyle tercih edilesidir.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversite’nin periferde kalan bir şehirde olması otobüsle şehirler arası ulaşım konusunda öğrencileri biraz zorlamaktadır. Otobüs ile ulaşım çok kolay olmadığı için Türkiye’nin batısı ve büyük şehirler için uçak ile yolculuk yapmak daha cazip hale gelmektedir. Fakat yeni açılan Rize-Artvin Havaalanı otobüslerle yaşanan bu zorluğun aşılmasını kolaylaştırmıştır. Şehrin küçük bir şehir olması ve sosyal aktiviteler konusunda büyük şehirlerin gerisinde kalması biraz eksiklik sayılabilmektedir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Mevcuttur. Pandemi sürecinde hocalarımız Google Meet ve Google Classroom sistemi üzerinden ders anlatımlarını gerçekleştirmişlerdir. KEYPS sisteminden derslerin çoğu kısmı işlenmiş, sınav bu sistem üzerinen gerçekleştirilmiştir. 2023 yaşanan deprem sebebiyle üniversitemiz hibrit eğitim sistemine geçmiştir ve sınavlarım google form üzerinden gerçekleştirilmiştir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Pandemi sürecinde bahar dönemindeki bazı sınavlarımız KEYPS sistemi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Deprem sürecinde de bahar dönemindeki bazı sınavlarımız google form üzerinden gerçekleştirilmiştir.
Eklemek istedikleriniz
Hepinizi fakültemize, şehrimize, birliğimize bekleriz. Sağlıcakla kalın.