Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Ordu
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile tarihin yanı sıra kültür ve doğa turizminde de geleceği parlak bir şehirdir. 100 km.lik kıyı şeridi bulunan Ordu ili’nin 60 km.lik kıyı bölümü kumsallardan oluşmaktadır. Bu özelliği ile diğer Karadeniz illerinden farklı bir yapıya sahiptir. Yörenin dağlar ve ormanlar ile kaplı olması, zengin florası ve sukuneti ziyaretçiler için çekici bir özellik olarak kabul edilmektedir. Ordu ilinin sosyal ve kültürel yapısı, turizmin gelişmesi için de oldukça uygundur. Henüz doğallığını koruyan ve diğer illere göre bozulmamış kıyılarımız, deniz turizmi potansiyelimizi oluşturmaktadır. Zengin turizm potansiyeline sahip ilde kıyı turizmi, yayla turizmi, trekking, yamaç paraşütü gibi etkinliklere imkan sağlayacak unsurlar mevcuttur. Turistik Yerlerden Bazıları; Perşembe Yaylası, Ulugöl, Hoynat Adası, Ohtamış Şelalesi, Fatsa Gaga Gölü, Çambaşı Yaylası, Kabadüz İlçesinde Ablak Taşı, Şiseli Şelalesi ve Geçilmez Kanyonu, Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi, Bolaman Kalesi, Meletios Kalesi, Cotyora Kalesi, Kurul Kalesi, Fatsa Cıngırt kaya mezarları, Boztepe, Yasonburnu Yarımadası, Çaka Kumsalı ve Mesire Yeri, Efirli Plajı
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanabilir. Şehir dışı ulaşım için havaalanı ve şehir merkezine yakın bir konumda otobüs terminali bulunmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehirde 3 tane kız KYK yurdu, 2 tane erkek KYK yurdu bulunuyor. Odalar 3-4-5 kişilik olarak değişmektedir. Kapasiteleri 300, 900,ve 1038 olarak değişmekte. Özel yurtlar ise kızlar için yeterli sayıda bulunmakta olup konumları şehir merkezi ve kampüs çevresi olarak değişmektedir. Erkekler için de maalesef sadece 1 özel yurt bulunmaktadır. Bu da yetersiz gelmektedir.

KYK YURTLARI İSİMLERİ:
1. LEBİBE ERGİN KARLIBEL KIZ YURDU (Üniversitenin içinde bulunmaktadır.)
2. MEHMET FUAD KÖPRÜLÜ KIZ YURDU
3. EVLİYA ÇELEBİ KIZ YURDU
4. EVLİYA ÇELEBİ ERKEK YURDU
5. ORDU KYK ERKEK YURDU
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Üniversite çevresinde yeni yapılmış çok fazla bina ve site vardır. Evin yaşına, konumuna bağlı olarak kiralar değişmektedir.

Üniversite çevresinde güncel kiraları öğrenmek için Cumhuriyet/Ordu şeklinde arama yapabilirsiniz.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Ordu Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulması hakkındaki 5467 Sayılı Kanun ile kurulmuştur. Üniversitemiz genç olmak ile beraber son derece köklü akademik geçmişe sahip iki büyük üniversitenin başarılı ve saygın farklı akademik birimlerinin bir araya gelmesi ile oluşturulması nedeniyle bir o kadar tecrübe birikimine sahiptir.

Ordu Üniversitesi; Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Mesudiye Meslek Yüksekokulu ile Karadeniz Teknik Üniversitesinin Ziraat Fakültesi ve Meslek Yüksekokulunun bir araya getirilmesi ile kurulmuştur. Ardından Ordu Üniversitesi kimliği ile bu birikime Tıp, Güzel Sanatlar, Diş Hekimliği ve Eğitim Fakülteleri; Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri; Devlet Konservatuarı, Beden Eğitimi ve Spor, Turizm Otelcilik Yüksekokulları ile Fatsa, Ulubey, Akkuş, Aybastı ve İkizce Meslek Yüksekokulları eklenmiştir. Bundan sonra hedeflenen var olan tüm programları gerek akademik gerekse teknik ve fiziki anlamda donatarak öğrenci almaya hazır hale getirmektir.

Ordu Üniversitesinde öğrenen organizasyon modeli ile kalite odaklı işleyen bir yönetişim sisteminin hâkim olduğu katılımcı bir anlayış ile Ordu Üniversitesi orijinli kurumsal değerler inşa edilmektedir. Uluslararası standartlarda bir Ordu Üniversitesi için eğitim ve araştırma siyaseti ulusal politikalar ile uyumlu bir biçimde ülkemize en yüksek yararı sağlamaya odaklanarak kurgulanmakta, eğitim programları ile araştıran, sorgulayan, eleştiren, sorumluluk sahibi, inisiyatif kullanabilen, empati yeteneği gelişmiş bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Sene başında doldurulan bir form ile öğrenci işlerine başvurulduğunda yemek bursu sağlanabilmektedir. Sağlanan yemek bursu okul yemekhanesinde yenebilecek öğünleri kapsamaktadır.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nca kısmi zamanlı öğrenci iş imkanı sunulmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Her yıl dönem sonunda spor şenlikleri düzenlenmekte (futbol, basketbol, voleybol vb.), çeşitli festivaller yapılmaktadır. Fakültemiz tarafından zaman zaman çeşitli kongre ve sempozyumlar düzenlenmektedir.

Üniversitemiz; fakülteleri ve kulüpleri tarafından sergi, tiyatro, dinleti ve paneller düzenlenmektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Fakültemizin çalışma salonu hariç merkezi bir kütüphanemiz bulunmaktadır. Çalışma salonu hafta içi mesai saatleri içerisinde, merkezi kütüphane ise hafta içi 08.00 - 23.00 hafta sonu ise 09.00 - 23.00 saatleri arasında hizmete açıktır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Ordu Tıp Öğrencileri Birliği, tıp fakültesi öğrencileri tarafından kurulmuş olup sadece tıp öğrencilerinden oluşan fakültemizin en aktif topluluğudur. "Bir tıp öğrencisinden daha fazlası" mottosuyla kendimizi geliştirebileceğimiz, gönüllülük esas alınarak faaliyet gösteren TurkMSIC'e bağlı bir birliktir.

Üniversiteye ait en aktif kulüplerden Dans Kulübü ve TiyatrODÜ sene içinde güzel etkinliklere imza atmışlardır.

Üniversitemizin Tıp Fakültesi sınırları dışında 22 öğrenci kulübü bulunmaktadır. Üniversitemizin diğer kulüpleri için : http://sksdb.odu.edu.tr/Page/56/ogrenci-kulupleri
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Tıp fakültesi bünyesinde bulunan yemekhanenin yanı sıra bir adet de merkezi yemekhane bulunmaktadır. Tıp fakültesinde sadece öğle yemeği, ortak yemekhanede hem öğle hem akşam yemeği bulunur.

Yemek fiyatı ilk öğünde 14TL'dir. İkinci yemek ücreti 50TL’dir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Şu an mevcut hastane kampüs içinde bulunmadığından 2 vasıta ile ulaşım sağlanabilir. Kampüsün içine inşaatı başlayan Ordu Şehir Hastanesi'nin tamamlanması devam etmektedir. İnşaatının tamamlanmasının ardından hastane fakültemizin kullanımında olacaktır. Tıp Fakültesi Morfoloji Binasının da hastane yakınına taşınacağı planlanmaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Bakanlar Kurulunun 17 Mart 2006 tarih ve 5467 Sayılı Kanunu ile kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakülteye ait basketbol takımı bulunmaktadır. Fakültenin sosyal ve kültürel çok olanağı olmasa da öğrenciler olarak düzenlediğimiz etkinliklerle bu anlamda iyi çalışmalar yapılmıştır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC değişim programları vardır. Erasmus, Mevlana, TurkMSIC yurt dışı değişim sağlar.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Eğitim dili %100 Türkçe’dir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
İngilizce hazırlık dönemi bulunmamaktadır. Dönem başında yapılan muafiyet sınavları ile haftalık 3 saat olan İngilizce derslerinden muaf olunabilir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizde %70 teorik, %80 pratik derslere devam zorunluluğu vardır. Devamsızlık bilgisi komite ortasında öğrenci işleri tarafından bilgilendirme panosuna asılmaktadır veya Ordu üniversitesi sitesindeki öğrenci bilgi sisteminden öğrenilebilir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz akredite değildir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyon ile ilgili çalışma yapılması planlanmaktadır.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmamaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Hastane kampüs içinde bulunmadığından 2 vasıta ile ulaşım sağlanabilir. Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çoğu birim bir arada tek binada bulunmaktadır. Hastaneye 5 dk uzaklıkta Kadın Doğum Ek Hizmet Binası bulunmaktadır. Yeni yapılan şehir hastanesinde tüm birimler tek bir konumda olacaktır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Tüm anabilim dalları tek bir yerde, Morfoloji binasında bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki öğrenci sayısı her döneme göre farklılık göstermektedir. Yıllara göre üniversitenin tıp fakültesine aldığı kontenjanlara https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=108310161 sitesinden ulaşabilirsiniz. Üniversitemiz tıp fakültesinde 2023-2024 döneminde 713 öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Her dönem için ortalama 15-20 kişi bulunuyor.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Prof. Dr. - 16
Doç. Dr. - 41
Dr.Öğr. Üyesi - 53
Arş. Gör. - 34
Öğr Gör. - 0
Dr. - 126
YBU-1
TOPLAM - 270
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizin eğitim sistemi Entegre sistem şeklindedir. Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmemektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: Anatomi, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyokimya, Biyofizik, Davranış Bilimleri, Deontoloji, Biyoistatistik, Tıbbi Terminoloji, Tıbbi Parazitoloji, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Organik Kimya, Bilişim Teknolojileri, Klinik Beceri Eğitimi

Dönem 2: Anatomi, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Parazitoloji, Klinik Beceri Eğitimi, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Patoloji

Dönem 3: Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı, Adlı Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tıbbi Parazitoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Üroloji, Kardiyoloji, Radyoloji, Nöroloji, Genel Cerrahi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Psikiyatri, Tıbbı Biyoloji, Aile Hekimliği, Ortopedi, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Nöroşirurji, Tıbbi Etik, Anestezi, Göz Hastalıkları, Klinik beceri eğitimi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Kalp-Damar Cerrahisi

Dönem 4: Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Enfeksiyon, Radyoloji

Dönem 5: Kardiyoloji, Kalp-Damar Cerrahisi, Nöroloji, KBB, Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Çocuk, Ergen ve Ruh Sağlığı, Göz Hastalıkları, Ortopedi, Aile Hekimliği-Halk Sağlığı, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Anestezi-Reanimasyon, Dermatoloji, Acil Hekimliği, Göğüs Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Adli tıp, Üroloji, Seçmeli Staj

Dönem 6: Bu dönemde intörn doktor olarak hastanede görev yapılmaktadır.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Seçmeli olarak verilen dersler: Spor, Tıbbi İngilizce, Etkili İletişim, Nörofizyolojik Öğrenme, Kendini Tanıma, İşaret Dili vb. eğitimi şeklindedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Tüm dönemlerin akademik takvimi şu şekildedir:
https://ogidb.odu.edu.tr/files/other/ORENCI_ISLERI/Akademik_Takvim/2023_2024/2024-2025_ETM_ORETM_YILI_TIP_FAKULTES_AKADEMK_TAKVM.pdf

Dönemlerin ders programı da şu şekildedir:
https://tipfakultesi.odu.edu.tr/Page/192/2023_2024_egitim_ogretim_yili
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Pratik dersler teorik dersin devamında anatomi laboratuvarında kemik ve maketler üzerinden işlenir. Fakültenin anatomi laboratuvarlarında kadavra bulunmaktadır.

Histoloji: Pratik dersler histoloji laboratuvarında mikroskobik inceleme yaparak işlenir.

Fizyoloji-Biyofizik: Pratik dersler fizyoloji laboratuarında uygulamalı olarak işlenir.

Patoloji: Pratik dersler mikroskobi laboratuvarında işlenir.

Mikrobiyoloji: Pratik dersler mikrobiyoloji laboratuvarında mikroskobik inceleme ve hastanede klinik çalışmaları inceleme şeklinde işlenmektedir.

Biyokimya: Pratik dersler biyokimya laboratuvarlarında teoriği görülen konunun ertesinde deneyinin yapılması şeklinde işlenmektedir.

Biyoistatistik: Pratik dersler bilgisayar üzerinde uygulamalı olarak işlenir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımız öğrenci sayısına uygundur. Her maketten 4-5 tane vardır. Fakültede bu sene itibariyle kadavra bulunmaktadır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Pratik derslerde öğrenci başına bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakülteye özgü uygulamamız bulunmuyor.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Klinik Beceri Eğitimi derslerimiz bulunmaktadır. Programda belirlenen konu önce teorik olarak işlenip sonrasında klinik beceri eğitimi laboratuvarında ya da fakülte hastanesinde pratiği yapılmaktadır. Sınava katkısı sınavda sorulan soru sayısına göre değişmektedir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle Hasta Laboratuvarımız yoktur.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
1,2,3 dönemde Çoktan Seçmeli Teorik Sınavlar ve Pratik Sınavlar yapılır. Komite teorik sınavları yüz yüze sınavda 100 soru 100 dk şeklindedir.

4 ve 5. dönemde Çoktan Seçmeli Teorik Sınavlar ve Sözlü Sınavlar şeklindedir.

Geçme notu 60 olup finalde baraj not 50’dir. Dönem içi ortalamanın %60’ı finalin %40’ı ortalamayı etkilemektedir. Baraj sistemi dönem içi sınavlarına uygulanır.

Baraj sistemi şu şekildedir: bir derse ait soruların yarısı doğru cevaplanmaz ise yarısından eksik kalan soru sayısı kadar (-) puan gelir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönemi tamamlayabilmek için ulaşması gereken not ortalaması 60’tır. Devamsızlığı aşmadan komiteleri tamamlayıp gerekirse finale girerek totalde 60 ortalamaya ulaşılmalıdır. Finalde not barajı 50 puandır. Temel bilimler döneminde finalsiz geçme durumu şu şekildedir: Komitelerden 60 altı not almamak koşuluyla 75 ve üzeri ortalamaya ulaşan öğrenci finalsiz geçme hakkına sahiptir. Komitelerde baraj sistemi uygulanmaktadır. Final ve bütünleme sınavlarında baraj sistemi yoktur.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi: Sınav zil eşliğinde yapılır. Her masada birkaç maket bulunur ve her masa için hocaların belirlediği bir süre olur. Zilin her çalışında diğer masaya geçilir ve bu şekilde masalar bitirilerek sınav kağıdı teslim edilir.

Histoloji: Sınav preparat görüntülerinde hocanın ok ile bir bölümü işaretlemesi ile olur. Öğrenciler gruplar halinde sınıfa alınır, her öğrenci hocaların beliirlediği süre zarfında soruları cevaplamak durumundadır.

Anatomi ve histoloji haricinde diğer derslerin pratik dersi yapılır ancak sınavı yapılmamaktadır. Pratik derslerin ölçülmesi teorik sınavda yazılı olarak yapılır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Vardır, komitelerden 60 altı not almamak koşuluyla 75 ve üzeri ortalamaya ulaşan öğrenci finalsiz geçme hakkına sahiptir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Sınav sonraları ve yıl sonunda geri bildirim anketleri yapılmaktadır. Hocalarla kişisel iletişime geçildiği takdirde akademik araştırmalara katılım gösterilebilir.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Okulda dönem koordinatörlük sistemi ve danışman hocalarımız bulunmaktadır. Dönem temsilcimiz, sınıftaki her bir birey adına sorunlarımızı dile getirebiliyor ve dekanlığın bizimle olan iletişimi sayesinde fikirlerimizi bizzat iletebiliyoruz. Ayrıca toplanan geri bildirim anketleri sayesinde sorunlarımızı yönetime ulaştırabiliyoruz.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Fakültede ek olarak bir uygulama olmasa da üniversitenin küçük olmasının hocalarımızla iletişimimizi kolaylaştırması aynı zamanda hocalarımızın donanımlı olması ve bizlerle her fırsatta ilgilenmeleri avantajlarımız arasındadır. TUS başarısı yüksek bir fakültedir, 2017 Güz Döneminde Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci olmuştur. Ayrıca Ordu ilinin küçük ve sakin yapısı bizlerin üniversite hayatına daha çabuk uyum sağlamasını sağlamıştır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversitemiz yeni ve küçük bir üniversitedir. Hastanesinin uzakta bulunması, yeni bir bina olmayıp aynı zamanda ihtiyaçları karşılamakta küçük olması bakımından sıkıntı yaratması bizler için dezavantaj oluşturmaktadır.

Fakültede bulunan öğrenci sayısının azlığı, üniversite içinde ve çevresinde sosyal imkanlarının yetersizliği zaman zaman dezavantajlı durumlar oluşturmaktadır.

Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Mevcut. ODÜ UZEM tarafından oluşturulan bir sistem üzerinden pandemi döeneminde pratik ve teorik derslerin tamamını canlı ve online bir şekilde işlendi. Dersler aynı zamanda sisteme kaydedilmiş ve istenildiği takdirde öğrenciler tekrar izleyebildi. Yüz yüze eğitime tekrar başlandığından itibaren bu uygulamaya ara verilmiştir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Bu sene içerisinde fakültemizde çevrim içi sınav gerçekleşmedi.