Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İstanbul çok eski tarihlerden beri bir çok medeniyetin hem coğrafi hem siyasi kesişiminde kalarak kültürel anlamda günümüze gelmiş masallara şiirlere, hadislere konu olmuş bir şehirdir. 2010 yılında Dünya Kültür Başkenti seçilmiştir. Dünyadaki popüler şehirler arasındadır. Her yıl çok sayıda turistin yolu İstanbul'a düşer. Kültür, sanat, spor faaliyetlerinin de hiçbir zaman eksik olmadığı bir şehirdir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
İstanbul gelişmiş bir şehir olduğu için güçlü bir ulaşım ağına sahiptir. Şehirde en çok kullanılan ulaşım araçları metro, tren, vapur, otobüs, Marmaray, dolmuş, tramvay gibi sistemlerdir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
İstanbul içerisinde bir çok KYK ve özel yurt bulunmaktadır. Üniversitemize en yakın KYK yurdu Maltepe Mimar Sinan Erkek Öğrenci yurdudur. Bunun dışında Üniversitemizin ve Eğitim Araştırma Hastanemizin de bulunduğu Tuzla ilçesinde özel kız ve erkek öğrenci yurtları bulunmaktadır. Üniversitemiz ana kampüsü içerisinde toplam 1500 kişi kapasiteli 5 adet yurt bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Okan Üniversitesi öğrencileri ev tutmak ve yaşamak için genellikle Pendik ilçesinin Kurtköy, Yenişehir, Harmandere mahallelerini tercih ederler. Ortalama fiyatlar şu şekildedir: 1+0 10.000₺ (başlangıç), 1+1 10.000-20.000₺, 2+1 20.000-30.000₺. Fiyatlar evlerin eşyalı veya eşyasız olmasına göre değişmektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Okan Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı, 1986 yılında toplumsal, kültürel ve ekonomik alanlarda, spor, sağlık ve eğitim sorunları üzerinde araştırma ve çalışmalar yapmak, sorunların ülke bütünlüğü içinde çözümüne ilişkin öneriler hazırlayarak bunların çözümünde yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Türkiye'nin en genç ve dinamik üniversitelerinden İstanbul Okan Üniversitesi; Okan Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı tarafından resmi olarak 1999 yılında kurulmuştur. “İş Yaşamına En Yakın Üniversite’’ sloganıyla hareket eden İstanbul Okan Üniversitesi 2006 – 2007 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiş; alanlarında uzman akademik kadrosu, eğitime çağdaş yaklaşımı ile birinci sınıftan itibaren öğrencilerini iş yaşamına hazırlayan, uygulamaya dönük çalışmalarıyla teori ve pratiği bir araya getiren üniversitemiz, mezunlarının hepsini iş hayatına kazandırarak bu iddiasını da gerçekleştirmiştir. İstanbul Okan Üniversitesi, eğitim-öğretime 2003-2004 akademik yılında başlamıştır. 2011 yılında İstanbul Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsünde gerçekleştirilen tören ile İstanbul’un ilk Rus Kültür merkezi Okan Üniversite bünyesinde açılmıştır. 2011 Haziran ayında İstanbul Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsünde test sürüşü lansmanı gerçekleşen Otonom Sürücüsüz Araç ilk turlarını başarıyla gerçekleştirilmiştir. 16 Aralık 2013 tarihinde ise İstanbul Okan Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi eğitim ve öğretime açılmıştır. İstanbul Okan Üniversitesi, 2014-2015 öğretim yılından beri 8 fakülte (Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi), 2 yüksekokul (Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu) ve 2 meslek yüksekokulu (Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu) ile devam etmektedir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz sınav puanına göre ÖSYM bursları ve tercih bursları vermektedir. Ayrıca sene içerisinde açılan başvurular ile Üniversitemizin yemekhanelerinde geçerli yemek bursu verilmektedir. Sene sonu ortalamasına göre başarı bursu da verilebilmektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Okan Üniversitesi çok çeşitli sosyal faaliyetler düzenleyen ve destek veren bir üniversitedir. Üniversitemiz bünyesinde yaklaşık 60 tane sosyal öğrenci kulübü bulunmaktadır. Öğrenci kulüplerinin çalışmalarına ek olarak her yıl bahar şenlikleri kapsamında etkinlikler ve konserler, spor ve sanat ödülleri törenleri düzenlenmektedir. Üniversitemiz öğrencilerinin kullanımı için kampüs içerisinde bulunan Yaşam Merkezinde kütüphane, yemekhane, dans salonu, spor salonu gibi bölümler de bulunmaktadır. Kampüsümüz içerisinde İstanbul’un en büyük ikinci, Anadolu yakasının ise en büyük Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi bulunmaktadır. Okan KSM 1550 kişilik çok amaçlı bir konferans salonuna (Zeugma Sahnesi), 5 katlı bir kütüphaneye ve sergi salonuna, fuaye ve kokteyl alanlarına ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü içinde bulunan Merkez, Üniversite etkinliklerinin yanı sıra kongre, tiyatro, konser gibi organizasyonlar için de dışarıya kullanıma açıktır. Üniversitemizin 20. Yıl kutlamalarında Okan Kültür, Sanat ve Kongre Merkezinde Fazıl Say konseri gerçekleşmiştir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemiz ana kampüsünde tıp fakültesi öğrencileri Bekir Okan Kültür ve Sanat Merkezi'nin beş katlı büyük kütüphanesini, Yaşam Merkezindeki kampüs kütüphanesini ve Tıp Fakültesi içerisindeki kütüphaneyi kullanabilirler. Ayrıca yurtta kalan öğrenciler için yurtlarda etüt odaları bulunmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemiz genelinde ortalama 60 civarı öğrenci kulübü bulunmaktadır.Sadece tıp fakültesi öğrencileri için özelleşmiş kulüpler şu şekildedir: TurkMSIC - OkanTÖB (Okan Tıp Öğrencileri Birliği) ULUBAT - OUBAT (Okan Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu ) OSIG (Okan Surgery Interest Group ), NeTIS ve Surgery Skills
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Kampüsümüzde toplam dört adet yemekhane bulunmaktadır. Bir tanesi Tıp Fakültesi içerisindedir. Ayrıca Yaşam Merkezimizde (Öğrenci ihtiyaçları için tasarlanan, kampüsümüzün merkezindeki bina) Starbucks, Kahve Dünyası, Burger King gibi büyük markalara ek olarak pastane, restoran gibi alternatif yemek seçenekleri sunan dükkanlar bulabilirsiniz. Okulumuz yemekhanelerinde bir tam öğün (çorba, ara yemek, ana yemek, tatlı) 110₺’dir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemiz şehir merkezine biraz uzak kalmaktadır ancak fakültemiz ana kampüsümüz içerisindedir. Ana kampüsümüz Sabiha Gökçen Havaalanına 10 dakika, İntercity İstanbul Park’a (Formula 1 Pisti) 5 dakika uzaklıktadır. Üniversitemize toplu taşıma araçları veya Üniversitemiz Shuttle servisleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ring servislerinin kalkış noktaları ve saatlerine (https://www.okan.edu.tr/kampus/sayfa/5100/ulasim-bilgileri/) buradan ulaşabilirsiniz. Saatler, ders saatlerinin başlangıcına ve bitişine göre ayarlanmaktadır. Toplu taşıma ile gelmek isterseniz: İETT Araçları ile Ulaşım: 
KM-28: Pendik - Pendik Köprüsü - Okan Üniversitesi 132: Kartal - Pendik Köprüsü - Tepeören - Okan Üniversitesi
130H: Deniz Harp Okulu - Tuzla – Okan Üniversitesi Minibüs ile Ulaşım: Pendik - Kurtköy Viaport (Kırmızı başlıklı minibüsler) minibüs hattı ile Pendik Merkez'de bulunan minibüs duraklarından hareket ederek, Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü'ne ulaşım sağlanmaktadır. Pendik Merkezden üniversitemize ortalama 30 dakika sürmektedir. Metro ile Ulaşım: Kadıköy - Pendik Metro hattını kullanarak, Pendik köprüsünden Tuzla Kampüsüne KM-28, 132 ve 132-H no'lu İETT araçlarıyla ve ayrıca Okan Üniversitesi Shuttle servisleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Kadıköy istasyonundan metro ile üniversitemiz ortalama 90 dakika sürmektedir. M4 metro hattının uzatılması ile Kurtköy durağında inip minibüs ya da shuttle ile kampüse ulaşım sağlanabilmektedir. Sabiha Gökçen durağında inip taksiyle de kampüse ulaşım sağlanabilmektedir.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Fakültemiz 2014 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Çeşitli öğrenci kulüpleri içerisinde yer alarak sosyal ve sportif olanaklara ulaşabilirsiniz. Kültürel anlamda ise; Rusça, Çince, Arapça ve İngilizceyi önemseyen bir üniversitedir. Kimi zaman bu konularda kampüsümüz içerisinde etkinlikler düzenlenmektedir. Fakültemiz bünyesinde farklı spor dallarında turnuva da düzenlenmektedir. Bahar aylarında festivaller gerçekleşmektedir. Ayrıca fakültemiz içerisinde dünyanın dört bir yanından öğrenciler eğitim görmektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus (Detaylı bilgi için; https://www.okan.edu.tr/erasmus/sayfa/5299/ikili-anlasmalar-tip-fakultesi/) TurkMSIC (Yurt içi-Yurt dışı) ULUBAT (Yurt içi)
Fakültenin eğitim dili nedir?
Tıp fakültemizde iki adet Tıp Programı bulunmaktadır. Türkçe ve İngilizce Tıp Programları. İngilizce Tıp Programımız %100 İngilizcedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
%100 İngilizce Tıp Programımız için hazırlık sınıfımız vardır. Dönem başında muafiyet sınavı yapılmaktadır. Muafiyet sınavı çoktan seçmeli olup tek aşamadan oluşmaktadır. Her seviyeyi kapsayan sorular içerir. Sınav Yabancı Diller Koordinatörlüğünce yapılır. Ayrıca Türkçe bölüm seçenler isteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyabilmektedir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
%70 teorik, %80 pratik derslerden devam zorunluluğumuz vardır. Devamsızlık durumunu öğrenciler kendileri takip etmekte olup sınırda olduğunda fakülte sekreterliği tarafından uyarı maili gönderilmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
TEPDAD akreditasyonu için fakültenin mezun vermesi gerekmektedir. Fakültemiz ilk mezunlarını 2020 yılında vermiştir. Akreditasyon çalışmaları dekanlık öncülüğünde öğrenciler ve öğretim görevlilerince beraber yürütülmektedir. Dekanlığımız bu doğrultuda çeşitli komisyonlarda öğrenci temsilcileri bulundurmaya başladı. Ders programlarımız güncellenmeye başlandı. Ders içeriklerimiz, Çekirdek Eğitim Programına (ÇEP) uygun olarak revize edilmekte.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyon sürecine yönelik altyapı çalışmaları dekanlık tarafından yürütülmektedir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Henüz bulunmuyor.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Üniversitemiz Tuzla Akfırat mahallesinde bulunmaktadır. Eğitim ve Araştırma hastanemiz ise Tuzla'nın İçmeler Mahallesinde, E-5 üzerindedir. Toplu taşıma ile ortalama 60 dakika, Okul Shuttle servisleri ile 25-30 dakika, Özel araç ile 25 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile üniversitemizden hastaneye direkt ulaşım bulunmamaktadır. Bahsedilen süre aktarmalar ile geçmektedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel Bilimler fakültemizde bulunmaktadır. Klinik bilimler ise hastanemizdedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1 İngilizce: 150 Dönem 1 Türkçe: 120 Dönem 2 Türkçe: 100 Dönem 2 İngilizce: 170 Dönem 3 Türkçe: 60 Dönem 3 İngilizce: 110 Dönem 4 Türkçe ve İngilizce: 150 Dönem 5 Türkçe ve İngilizce: 100 Dönem 6 Türkçe ve İngilizce: 60 *Öğrenci sayıları yaklaşık değerlerdir
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
15-20 öğrenci bulunuyor.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde toplam 43 Profesör, 9 Doçent, 50 Doktor Öğretim Üyesi bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Entegre sistem uygulanmaktadır. Verilen tıp eğitimini, pre-klinik dönem, klinik dönem ve internlik dönemi olarak üçe ayrılmaktadır. Pre-klinik dönem; 1. 2. ve 3. Sınıfları kapsayan, ağırlıklı olarak temel tıp derslerinin verildiği dönemdir. Bu üç sene, 3 hafta ile 8 hafta arası süren komitelere bölünmüştür. Her bir komite içerisinde, komite ile (Kardiyovasküler Sistem, Solunum Sistemi vs) alakalı olarak temel tıp dersleri ve hazırlayıcı klinik dersler bulunmaktadır. Entegre sistemin en yararlı getirilerinden biri de, verilen temel tıp derslerinin (Anatomi, Fizyoloji, Histoloji vs) birbirleriyle bir bütün içerisinde olmaları ve kendi müfredatlarını birbirleriyle entegre bir şekilde hazırlamalarıdır. Klinik öncesi dönem eğitiminin bir parçası ise pratik dersleridir. Pratik dersleri, ana bilim dalları tarafından amfi derslerini tamamlayacak şekilde hazırlanır ve işlenir. Klinik öncesi olarak adlandırdığımız 1. 2. ve 3. sınıflarda temel ve klinik tıp eğitimi birlikte alan 4. ve 5. sınıflarda stajlarla klinik eğitimlerine devam etmektedir. 6. sınıflarını ise intern doktor olarak geçiren öğrencilerimiz klinik pratiklerini ve tecrübelerini artırmaktadırlar. Klinik yıllarında ise günün yarısını teorik eğitimle yarısını ise öğretim üyeleriyle pratiklerde, hasta başında, servis veya polikliniklerde klinik eğitim ile geçirmektedirler. 6. sınıfta ise intern doktor olan öğrencilerimiz aldıkları eğitimi ve becerileri kullanarak hastanemizde uzman doktorlarımız ile birlikte çalışmaya başlarlar.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: Biyokimya, Biyofizik, Tıp Tarihi ve Etik, Davranış Bilimleri, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Biyoistatistik, Anatomi, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Klinik Beceri Uygulamaları (Dönem 1’de Türk Dili, İnkılap Tarihi ve İngilizce dersleri de zorunlu olarak alınmaktadır.) Dönem 2: Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomi, Mikrobiyoloji, Patoloji, Farmakoloji, Klinik Beceri Uygulamaları. Dönem 3: Klinik Biyokimya, Göğüs Cerrahisi, Kulak Burun ve Boğaz, Tıbbi Genetik, Hematoloji, Romatoloji, Nefroloji, Endokrinoloji, Adli Tıp, Halk Sağlığı, Nöroloji, Nöroşirurji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genel Cerrahi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Radyoloji, Anestezi ve Reaminasyon, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Psikiyatri, Üroloji, Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları, Tıbbi Onkoloji, Tıbbi Farmakoloji, Nükleer Tıp, Patoloji, Pediatri, Radyasyon Onkolojisi. Dönem 4: Adli Tıp, İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji, Anestezi ve Reanimasyon, Akılcı İlaç Kullanımı, Nükleer Tıp, Kardiyoloji. Dönem 5: Kalp ve Damar Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Dermatoloji, Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Üroloji. Dönem 6: İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Halk Sağlığı, Acil Tıp, Seçmeli Staj
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Türk Dili ve Edebiyatı, İnkılap Tarihi, İngilizce, Kariyer Yaşam Programı bulunmaktadır. Kariyer Yaşam Programını tamamlamak mezuniyetin ön koşuludur. Bu program kapsamında İş Yaşamına Hazırlık, Kariyer ve Yaşam Dersleri, Happy Life, Disipliner Arası Seminerler ve Seçmeli Dersler (Sosyal Sorumluluk Dersi, Füturizm Dersi, Felsefe, Business English, Değişimi Algılama) bulunmaktadır.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Her yıl değişmektedir. Pre-klinik dönemde; Dönem 1, Eylül ayında başlayıp 7-8 hafta süren 4 komiteden oluşmaktadır. Dönem 2, Eylül ayında başlayıp 7-8hafta süren 4 komiteden oluşmaktadır. Dönem 3, Eylül ayında başlayıp 5-6 hafta süren 5 komiteden oluşmaktadır. Klinik dönemde ise staj dönemlerine göre eğitim-öğretim takvimi değişmektedir. Detaylı bilgiye fakültemiz web sitesinde bulunan Öğrenci Portalı kısmından ders programları bölümünden ulaşabilirsiniz.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Öncelikle pratik derslerin işlenişi ana bilim dalında göre değişmektedir. İlgili ana bilim dalının öğretim üyesi tarafından dersin veya yapılacak deneyin açıklaması amfilerde ya da laboratuvarda anlatılır. Daha sonra pratik dersin içeriğine göre laboratuvarda küçük gruplar halinde çalışmalar yapılır. Çalışmalar sürecinde ana bilim dalı hocalarımız yardımcı olur.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımızda yeterli sayıda maket ve kadavra mevcuttur. Şu anki kadavra sayımız 6’dır. Maketlerimiz sayı olarak yeterli olup fakültemizin yeni olmasından dolayı yıpranmamıştır. Maketlerin yanında gerçek kemik örnekleri de bulunmaktadır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Üniversitemizde mezuniyetin ön koşulu olan Kariyer ve Yaşam Programındaki dersleri almaktayız. Bunlardan Happy Life; sosyal ve kültürel becerilerimizi geliştirmemizi sağlayacak dans, spor, müzik, işaret dili, diksiyon gibi içeriklerden oluşmaktadır. Girişimcilik dersi alanında uzman isimlerin başarı hikayelerini dinlediğimiz konferanslardan oluşmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Klinik Beceri dersimiz var. Klinik beceri derslerimizi fakültemizin Simülasyon Merkezinde görmekteyiz. Bu derslerde ilk yardım, tansiyon ölçme, iğne yapma gibi temel becerileri kazanmamız hedeflenmektedir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Var. Pre-klinik dönemde klinik beceri derslerimizi burada işliyoruz. Yaklaşık 1000 metrekarelik bir alanda hizmete giren Okan Üniversitesi Simülasyon Merkezi’nde her türlü hasta tipi ve hastalık senaryosunu bünyesinde barındıran bilgisayar destekli simülatörlerle ders görmekteyiz. Merkezimiz, sınıf ve laboratuvar düzeni içerisinde temel bilgi ve becerilerini geliştiren öğrencilerin hastane mimarisine uygun planlanmış alanlarda, gerçeğe yakın stres altında, ekip sorumluluğu içerisinde tutum ve davranış modelleri geliştirmelerini hedeflemektedir. Merkez içerisinde öğrencilerin eğitim ve değerlendirme amacıyla yaptıkları her uygulama ve sınav yüksek teknoloji ürünü bir işletim sistemi ile düzenlenmekte, kayıt altına alınmakta, değerlendirilmekte ve debriefing uygulamaları ile eğitimin kalıcılığı sağlanmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinik dönemde komitelerimiz çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulu sınavlar şeklinde yapılmaktadır. Teorik sınav puanın üzerine pratik sınav puanı eklenmektedir. Teorik sınavlar ortalama 80 soru 100 dakika şeklinde gerçekleşmektedir. Komite sınavı içerisinde 7den fazla soru olan derslerden baraj sistemi uygulanmaktadır. Örneğin 8 sorusu olan dersten 5 yanlış yapıldıysa ekstradan 1 puan daha kırılmaktadır. Sınav sırasında oturma planı sistem tarafından rastgele belirlenir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Fakültemizin sene sonu geçme notu 60’tır. Pre-klinik dönemler için komitelerinizin toplam ortalamasının %60'ı alınır ve final puanınızın ise %40 alınıp toplanır. Sonucun 60 ve üzeri olması gerekmektedir. Finalsiz geçmek için ise yıl içinde yapılan bütün komitelerden 60 üzeri almış olmalı ve komite ortalamalarınızın 75 ve üzeri olması gerekmektedir. Final sınavı en az 50 ve ortalama en az 60 olmalıdır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Pratik sınavlarımız ölçülen bilgiye göre laboratuvarlarda pratik olarak yapılmaktadır. Histoloji, Anatomi, Mikrobiyoloji, Fizyoloji derslerinde pratik sınavlarımız gerçekleşir. Histoloji: Genellikle laboratuvarda mikroskop başında gerçekleşir. Her öğrenciye bir mikroskop düşer ve her mikroskobun yanında bir zarf bulunur. Zarf içerisinde soru kağıdı ve 3 preparat bulunur. Bizlerden soru kağıdında bulunan soruları cevaplamamız ve mikroskopta preparat üzerinde göstermemiz istenir. Anatomi: Zilli sınav olarak adlandırdığımız şekilde gerçekleşir. Elimizde soru kağıdı ile sırayla laboratuvara alınırız. Masalara maketler yerleştirilmiştir, her makette bir veya iki soru bulunur. Her masada 30 saniye süremiz bulunmaktadır. 30 saniye içerisinde makette gösterilen yerleri soru kağıdına yazmamız beklenir. Ardından zil sesiyle beraber diğer masaya geçilir. Tüm sınav ortalama 2-3 dakika sürmektedir.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Evet.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Eğitimimiz konusunda herhangi bir endişemiz olduğunda fakülte sekreterliğimize, dönem koordinatörlerimize, dekanımıza veya hocalarımıza rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Fakültemizde açık kapı sistemi uygulanmaktadır. Yüz yüze olduğumuz dönemde de hocalarımıza soru sormak istediğimizde kendilerine kolayca ulaşabiliyoruz, kendileri de bu durumdan oldukça memnun oluyorlar.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Eğitimimiz konusunda herhangi bir endişemiz olduğunda fakülte sekreterliğimize, dönem koordinatörlerimize, dekanımıza veya hocalarımıza rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Fakültemizde açık kapı sistemi uygulanmaktadır. Yüz yüze olduğumuz dönemde de hocalarımıza soru sormak istediğimizde kendilerine kolayca ulaşabiliyoruz, kendileri de bu durumdan oldukça memnun oluyorlar.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
İstanbulda bulunan pek çok üniversiteden ziyade geniş ve ferah bir kampüsü bulunan üniversitemiz her anlamda kendini geliştirmeye çalışan bir üniversitedir. Henüz yeni olmasınında da avantajıyla fakültemiz öğrencilerden gelen geri dönüşlere oldukça önem verir, daha iyi hale getirilmesi için çalışır. Tüm üniversitenin bir kampüs içerisinde olmasıyla sınıfınızda veya kampüs içerisinde farklı ülkelerden, kültürlerden veya farklı bölümlerden arkadaşlar edinebilirsiniz, farklı kulüplerde görev alabilirsiniz. Çok çeşitli sosyal olanakları sayesinde hem eğlenebilir hem de kendinizi geliştirebilirsiniz. Öğrenci sayısının az olmasından dolayı öğretim üyeleri ile öğrenciler arasında iletişim daha sıkı olmaktadır. İletişimin kolay olması herhangi bir sorumuz ya da merak ettiğimiz bir konu olduğunda ulaşılabilirliği arttırmaktadır. Klinik yıllarına geçtiğinizde ise derslerinize Tuzla İçmeler Mahallesinde bulunan İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’de devam edeceksiniz. Küçük bir hastane olarak görünse dahi alanında uzman hocaların bulunmasının verdiği avantajla ülkenin hatta dünyanın pek çok farklı yerinden gelen vakalarda yer alacaksınız.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversitemiz maalesef İstanbul'un merkezi ilçelerine biraz uzakta kalmaktadır. İstanbul'dan gelecek öğrenciler için bunun anlamı çoğu zaman uzun süren toplu taşıma yolculuklarıdır. Üniversitemiz servisleri ile bu süreleri en aza indirmeye çalışabilirsiniz. Vakıf üniversitesi olmasından dolayı yemekhane ve Shuttle servis ücretleri öğrenci bütçesini zorlayabilir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Üniversitemizde online derslerimizi ve sınavlarımızı Blackboard platformu üzerinden sürdürüyoruz. Sınavlarımız aynı okulda yapılanlar gibi oluyor sınavlar tek bir sayfada gösteriliyor ve derslerimizi hocalarımız canlı anlatıp sonra sisteme kaydediyorlar.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Preklinik dönemlerimiz için pandemi sürecinde sınavların tamamını online olarak gerçekleştirildi.Sınavlar tek bir sayfada her soruya bir dakika olacak şekilde yapıldı .Aynı sayfa üzerinde olduğu için sorulara geri dönüş imkanı vardı.Soruların yerleri ders ders ayrılmamıştı karışıktı.Mesela ilk sorunuz biyokimya ise ikincisi histolojiydi .Online sınavlarda baraj sistemi kaldırıldı.Pratik derslerin sınav soruları normal komite sınavı içerisine eklendi ve ikisi birlikte yapılmış oldu.