Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Trabzon
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Şehrin en belirgin özelliği bordo mavi tutkusu yani Trabzonspor. Turistik olarak Boztepe, Uzun göl, Sera gölü ve yaylarıyla ünlü bu şehir çok eski bir yerleşke yeri olduğundan orta mahalle gibi gezip görülebilecek yerlere sahiptir. Beşirli sahilinde yürüyebilir aynı zamanda küçük büfelerinde durup balık ekmek , çay , soğuk içeceklere ulaşabilirsiniz. Atatürk Köşkü, Ayasofya Cami, Sümela Manastırı, Botanik Bahçesi gibi mutlaka gezilmesi ve tarihinin öğrenilmesi gereken yerler mevcuttur. Üniversitenin karşısında havalimanı, yine yakınında otogar bulunup yoğun bir dolmuş ve otobüs ağına sahip olduğu için şehirler arası ve şehir içi ulaşım kolay sağlanıyor. Bunun yanı sıra kampüsün hemen çıkışında Forum AVM ve rahatlıkla piknik yapabileceğiniz deniz manzaralı 100.Yıl Parkı mevcuttur. Kampüsün etrafında öğrencilerin yoğunlukta olduğu yaşama alanları (yurt, apart, ev) kafeler ve restoranlar mevcuttur. Yemek olarak hamsinin bin bir çeşit yemeği ve tatlısı mevcut olup sütlü tatlı sevenler için Hamsiköy sütlacını ayrıca Akçaabat Köftesi, Trabzon simidi, Sürmene Pidesi'ni kesinlikle denemelisiniz. Güzel bir kahvaltı içinse kuymak ve kaygana çeşitleriyle sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Aynı zamanda çok çeşitli peynir ve tereyağı bulabilirsiniz.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Havaalanı, otogar şehirler arası ulaşımda fakülteye oldukça yakındır. Şehir içinde saat 00.00'a kadar ulaşımı sağlayabileceğiniz otobüs ve dolmuşlar mevcuttur. Fakülte ve şehir merkezi arası ulaşım 15 dk sürmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Yeterli sayıda kız ve erkek apart mevcut olup çoğunluk kız öğrencileri içindir. Bunun yanı sıra sadece kız , sadece erkek ve karışık apart çeşitleriyle tercih imkanı sunmaktadır. Devlet kız öğrenci yurdu fakülteye 10 dakika yürüme mesafesindedir ve yurdun önünden tıp fakültesine, meydana ve kalkınma mahallesine giden dolmuş hattı mevcuttur. Devlet erkek öğrenci yurdu kampüs içerisinde mevcut olup 5 bloktan oluşmaktadır ve fakülteye 5 dakika yürüme mesafesindedir. Yurtta kalan öğrenciler için sosyal olanaklar mevcuttur.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Kalkınma Mahallesi'nde ev tutmayı düşünürseniz pek fazla yeni ev bulunmamaktadır. 2+1 evler 3000-4000, 3+1 evler 4000-5000 tl arasında ortalama bu fiyatlarda bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra Bostancı Mahallesi ve Üniversite Mahallesi'nde daha yeni evler bulma şansınız bulunuyor. Bu mahallelerde de benzer fiyatlar mevcuttur.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversite olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mayıs 1955 tarihinde kurulan ülkemizin en eski 4. üniversitesidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTU) Tıp Fakültesi, Ocak 1973 tarihinde Hacettepe ekolüyle “Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi” adıyla kurulmuştur. Gelişimini tamamlayıncaya kadar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 10 yıl süreyle desteklenmiştir. Fakültemizin bağlı olduğu Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi de bölge hastanesi olarak geçmektedir. Aynı zamanda bölgesel çaplı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi de inşaat aşamasındadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Okulumuzda mezun öğrencilerin oluşturduğu yardıma ihtiyacı olan öğrenciler için burs programı vardır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
KTÜ sosyal tesisleri mevcuttur. Kampüs içerisinde tenis sahası, halı saha, açık ve kapalı basketbol sahası ,masa tenisi ve voleybol sahası bulunmaktadır. Yine kampüs içerisinde Şenlik alanı(15 Temmuz Demokrasi Alanı) mevcuttur. Arkadaşlarınızla top oynayabileceğiniz, gitar , tulum , kemençe gibi enstrüman aletlerini çalıp eğlenebileceğiniz , çimenlere uzanarak deniz manzarasının tadını çıkarabileceğiniz geniş bir alan olarak tanımlayabiliriz.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Kampüsün içinde AKM, çalışma salonları mevcut ve kütüphanesiyle beraber yan yana ve oldukça büyüktür.Aynı zamanda fakültede 1-2. Sınıf çalışma salonu , 3-4. Sınıf çalışma salonu ve 5-6. Sınıf çalışma salonu var ve gayet çalışma ortamı için klimalı ve rahattır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Fakültemizde Karadeniz TÖB (TurkMSIC Karadeniz), Leyla'dan Sonra, KTÜ-BAT, Tıp Öğrencileri Kulübü, EMSA Karadeniz, Tütünsüz KTÜ, Bağımlılıkları Önleme Kulübü, TrakTUS, Gademe Gademe Sanat Topluluğu, Genç Yeryüzü Doktoları Topluluğu bulunmaktadır. Üniversitemizde ise Fotoğrafçılık ve Görsel Sanatlar Kulübü, Dans Kulübü, Resim Kulübü, Türk Halk Müziği Kulübü, Bisiklet Kulübü, Tenis Kulübü, Satranç Kulübü, Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü, İzcilik Kulübü, Tiyatro Kulübü gibi birçok kulüp bulunmaktadır.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuza 3-4dk yürüme mesafesinde Yemekhane ve hemen okulumuzun karşısında Dr's Cafe (bahçe ve 2 katlı kafeterya) bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversite kampüsümüz şehrin merkezinde bulunuyor. A Kapısından Forum AVM'ye 3-4dk, Meydan ise dolmuşla 15 dk mesafededir. Öğrencilerin en çok vakit geçirdiği yerler Forum AVM ve Kalkınma Mahallesi cafe/restoranları olduğundan dolayı ulaşmak istediğiniz her şey aslında kampüs çevresinde, ayaklarınızın altında bulunuyor. Fakültemiz kampüsümüzün B Kapısına 4-5dk dakika, D Kapısına 7-8dk yürüme mesafesindedir. Kalkınma Mahallesine yine 4-5dk içerisinde, Forum AVM'ye ise 12-13dk içerisinde yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Fakültenin web sitesi nedir?
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversite olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mayıs 1955 tarihinde kurulan ülkemizin en eski 4. üniversitesidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTU) Tıp Fakültesi, Ocak 1973 tarihinde Hacettepe ekolüyle “Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi” adıyla kurulmuştur. Gelişimini tamamlayıncaya kadar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 10 yıl süreyle desteklenmiştir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizin Basketbol, voleybol, futbol ve hentbol takımları mevcuttur. Zaman zaman fakültemize bağlı kulüpler etkinlik amacıyla Dr.'s Cafe bahçesinde açık hava sineması ve konser gibi etkinlikler yapmaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Fakültemizin yurt içi ve yurt dışı bir çok değişim imkanı bulunmaktadır. Bunlardan Erasmus+ ve Farabi'nin yanı sıra fakültemiz kulüplerinden TurkMSIC Karadeniz (Karadeniz TÖB) her sene öğrencilere uluslararası ve ulusal staj değişimi ve araştırma değişimi imkanları sunmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%30 İngilizce
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde İngilizce hazırlık dönemi vardır. Sene başında ingilizce yeterlilik sınavında B1 düzey yapabilenler bu dönemi atlayarak Dönem 1 olarak başlayabiliyor. İngilizce hazırlık dönemini okumanız durumunda ise kampüsümüzde A kapısına 3-4dk mesafedeki, şenlik alanının yanında bulunan Yabancı Diller Yüksek Okulunda derslerinizi görüyorsunuz.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizde teorik dersler için devam zorunluluğu bulunmamaktadır. Pratik dersler içinse %80 devam zorunluluğunuz bulunuyor. Devamsızlık bilginizi pratik dersler (laboratuvarlarda yapılır) esnasında yoklama formuna bakarak dilediğiniz zaman öğrenebiliyorsunuz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Evet, fakültemiz Mezuniyet Öncesi Eğitimi 01.01.2013 tarihinde Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından 01.01.2019 tarihine kadar akredite edilmiş, yeniden yapılan akreditasyon başvurusu sonucunda ise tekrardan 01.01.2025 tarihine kadar akredite edilmiş bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Okulumuz düzenli olarak öğrencilerden geri bildirim toplamakta. Ders programları da akreditasyon sürecine uygun şekilde düzenleniyor. İçinde her dönemden öğrencilerin de bulunduğu birçok komisyon var, böylece o komisyonlarda okulumuzla ilgili kararlarda fikir beyan edebiliyoruz.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Evet
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ve hastane tek bir bina şeklindedir. Amfilerin olduğu giriş Dr.'s Cafe'nin karşısında, hastane girişi ise yemekhaneye bakan kapıda bulunmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Fakültemizin karşısında, Dr.'s Cafe'den B kapısına doğru bir konumda bulunup fakültemize birkaç dakika yürüme mesafesindedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Ortalama 300 kişi.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Sınıflar 4 gruba ayrılarak staj grupları oluşturuluyor. Her grup ortalama 65-75 kişi oluyor genelde.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
5
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Entegre sistem bulunmakla birlikte, TUS sistemine yönelik eğitim verilmektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1 : Fizyoloji, Tıbbı genetik ve Biyoloji, Biyokimya, Anatomi, Biyofizik, Davranış Bilimleri, Tıp Tarihi, Tıp Etiği
Dönem 2 : Fizyoloji, Patoloji, Biyokimya, Anatomi, Histoloji, Farmakoloji, Mikrobiyoloji
Dönem 3 : Patoloji, Farmakoloji, Hematoloji, İmmünoloji, Nükleer tıp, Tıbbı Onkoloji Viroloji Staj dersleri ( Kadın Doğum, üroloji, halı sağlığı vs.)
Dönem 2 : Fizyoloji, Patoloji, Biyokimya, Anatomi, Histoloji, Farmakoloji, Mikrobiyoloji
Dönem 3 : Patoloji, Farmakoloji, Hematoloji, İmmünoloji, Nükleer tıp, Tıbbı Onkoloji Viroloji Staj dersleri ( Kadın Doğum, üroloji, halı sağlığı vs.)
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
İngilizce derslerimiz var. Buna ek olarak seçmeli derslerimizi '' https://www.ktu.edu.tr/dosyalar/medtip_a4510.pdf '' bağlantısından inceleyebilirsiniz. Rusça'dan, Web Tasarımı'na seçmeli derslerimiz oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Fakültemizin akademik eğitim öğretim takvimine https://www.ktu.edu.tr/medtip bağlantısından ulaşabilirsiniz. Dönem 1,2 ve 3'ler için her sene ortalama 4-5 kurul ve iki finalden oluşan bir programı mevcuttur.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Histoloji derslerimizde mikroskop üzerinden inceleyeceğimiz materyalleri önce asistanlar projeksiyona yansıtarak mikroskop görüntülerini anlatıyor ve bu sırada kağıt/kitap materyalleri üzerinden anlatılanları not alıyoruz. Daha sonra da mikroskoptan kendimiz tekrar materyallere bakarak detaylı inceleme yapabiliyoruz. Anatomi derslerimizde 5-6 kişilik gruplara ayrıldığımız masalarımızda daha önce teorik derslerde anlatılanlardan öğrendiklerimizle maketlerimizi inceleyerek çalışıyoruz. Asistanlara da sorarak maketi bize anlatmalarını rica edebiliyoruz. Çalışma süremiz bittiğinde ise hocalarımız masalarımıza geliyor ve çalıştığımız maketler üzerinden sözlü oluyoruz. Biyokimya ve Tıbbi Biyoloji ve Genetik derslerinde ise 15-16 kişilik masalara ayrılıyoruz ve deneyler/ölçümler ile geçiyor derslerimiz. Biyoistatistik laboratuvarlarında ise kişi başına 1 bilgisayar düşüyor ve projeksiyon üzerinden anlatılanları bilgisayarda uygulamalı olarak yaparak öğreniyoruz.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi maketleri 5-6 kişilik her masaya olacak şekilde yeterli kadar mevcuttur. İsterseniz hafta içi saat 17.00 a kadar gidip maketler üzerinde ekstra çalışma imkanınız vardır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Kişi başına 1 mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Tıp Eğitimini İyileştirme adına öğrenci merkezleri birçok yeni uygulamalar yapılmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Klinik eğitim ve becerileri derslerimiz her yıl vardır. Kalp masajı, el yıkama, dikiş atma, kan alma gibi bir çok beceriyi uygulamalı öğrendiğimiz bu derslerimizde öğrendiklerimizle sözlü oluyoruz ve buradan gelen puanlar komite notumuza ekleniyor.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Evet, sınavlarda kullanılmak üzere mevcuttur.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Her yıl klinik sınav ve pratik sınavlar ve komite olarak adlandırdığımız test sınavı var. Pratik puanları değişiyor. Klinik sınavlar genellikle ortalama 3-5 puandır. Kalan puan kadar sınavda test soru sayısı oluyor. Anatomi sadece ilk iki yıl olduğu için ilk 2 yıl anatomide zilli sınav, sözlü sınav ve labaratuvarlarda haftalık sözlü mevcut. Fizyoloji sözlü veya yazılı pratik sınav şeklinde oluyor. Histoloji ve patalojide ise ekrana yansıtılan preparatlar üzerinden doku ve yapı soruluyor.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
59.5 ve üstü geçer. Finalde 60 alma zorunluluğu yoktur. 2 final sistemimiz olduğundan eğer yüksek bir ortalamanız varsa 2. finali 0 lama şansınız olur.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomide klasik zilli sınav sistemi ve sözlü sınav her kurulda yapılmaktadır. Bunun yanı sıra laboratuvarlarda haftalık sözlü sınavlarımız oluyor. Fizyoloji sözlü veya yazılı pratik sınav şeklinde yapılmaktadır. Histoloji ve patalojide ise ekrana yansıtılan preparatlar üzerinden doku ve yapılar soruluyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Yoktur.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Öğrenci temsilcileriyle aylık toplantılar yapılıyor ve sorunlar dile getiriliyor, komite sonu geri bildirim anketleri yapılıyor. İnternet üzerinden her kurul sonunda dekanlık tarafından geri bildirim anketlerimiz uygulanmakta ve bunların sonuçlarına göre de iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra fakültemizde biz öğrencilerin ufkunu genişletmek adına öğrenci merkezli, ekip çalışmasına dayalı yeni uygulamalar yapılmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Evet, öğrenci temsilcileriyle sorunların dile getirildiği ve sistemi geliştirmeye yönelik düzenli olarak aylık toplantılar yapılıyor.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Akademisyenlerimiz oldukça iletişime açık ve eğitimimiz kapsamlı. Akreditasyonumuzun olması oldukça önemli bir avantaj. Fakültemiz oldukça sıcak ve yeniliklere açık bir ortama sahip. Sosyal, kültürel, akademik her alanda kendinizi geliştirebilmeniz adına bir çok imkana sahip. Fakülte merkezde ve ulaşımı her yere oldukça kolay.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Yağmuru bol, yokuşu terletir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Mevcut. Fakültemizin alt yapısı üzerinden oluşturulan MEDU adı verilen sistem kullanılmaktadır. Ayrıca çevrim içi süreç Zoom Meetings entegrasyonunda gerçekleşmektedir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Gerçekleşti ve hicbir sıkıntı olmadı.