İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İstanbul yılın her döneminde her alanda etkinliklerin bulunduğu, binlerce yıllık tarihi mirasını gerek mimari olarak gerek kültürel olarak deneyimleme fırsatı sunan dinamik bir şehirdir. Müzik festivalleriyle, tiyatrolarıyla, bienalleriyle, tarihi yapıları ve müzeleriyle, Boğaz başta olmak üzere nefes kesici manzaralarıyla, tarihi çarşı ve pasajlarıyla her daim turistler için ilgi çekici bir merkez olmanın yanı sıra pek çok köklü eğitim kurumunun da evi olan şehrin her köşesinde ayrı bir dönemden iz bulmak mümkündür.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
İstanbul, ülkemizin ulaşım imkanları en iyi olan şehirlerinden biridir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Suriçi bölgesinde Fatih İlçesi'nde Samatya sahilde bulunmaktadır. İstanbul'un en merkezi konumlardan birinde bulunmakta olup Taksim, Kadıköy, Beşiktaş gibi popüler merkezlere 20-45 dakika mesafededir. Yenikapı Metro İstasyonu ve Marmaray'a 10 dakika, Bağcılar-Kabataş tramvay hattına 15 dakika yürüme mesafesinde olup önünden 3 farklı otobüs hattı geçmektedir. Yerinde yenilenme projesinin 2023’te başlamasının ardından özellikle klinik stajların ve intörnlük rotasyonlarının yapıldığı Prof. Dr. Murat Dilmener Yerleşkesi’ne de Cerrahpaşa kampüsünden shuttle’lar aracılığıyla veya Marmaray-Otobüs aracılığıyla ulaşılabilmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Prof. Dr. Murat Dilmener Yerleşkesi’nde 300 kişilik kız/erkek yurdu bulunurken Cerrahpaşa kampüsümüzün bulunduğu Fatih ilçesinde de üniversitemize bağlı bir erkek yurdu hizmet vermektedir. İlk 200e giren öğrencilerimiz yurtlarımızda ücretsiz olarak konaklamaktadır. Ayrıca okulumuzun bulunduğu semt olan Fatih ve yakınlarında KYK’ya bağlı Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu ve Edirnekapı Kız Öğrenci Yurdu bulunmaktadır. Davutpaşa’da bulunan Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu (KYK) metro ile fakültemize ulaşım bulunmaktadır. Bunun dışında hem kız hem de erkek öğrenciler için birçok özel yurt mevcuttur.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Fakültemiz civarında ev fiyatları ortalama olarak şu şekildedir:
1+1 evler 4000-7000 TL
2+1 evler 5000-8000 TL
3+1 evler 8000-12000 TL
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi köklü bir tarihin mirasçısıdır. Fakültemiz, Tıphane-i Amire ile başlayıp İstanbul Darülfününu ile devam eden İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1967 yılında alınan fakülteyi ikiye ayırma kararıyla ayrılmıştır. 2018 yılı itibarıyla da İstanbul Üniversitesinden ayrılarak Mühendislik, Orman, Veteriner, Hemşirelik, Eczacılık gibi fakülteleriyle hizmet veren İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa bünyesine girmiştir.

Cerrahpaşa tarihinde önemli olaylardan biri de 14 Aralık 1930 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cerrahpaşa Hastanesini ziyaret etmesidir. Gazi’nin belirttiği görüşteki gibi ‘’at nalı şeklinde sahile kadar uzanan’’ hastanemiz ve fakültemiz; bugün 3000 civarında öğrencisi, 700’e yakın akademik ve 2500 kadar personeli ile faaliyet gösteren büyük ve seçkin bir Tıp Fakültesi olarak gelişimini hızla sürdürmektedir.

Günümüzde 50.816 metrekare açık alana; içinde derslikleri, klinik ve laboratuvarları, kan merkezi, santral iletişim merkezi, bilgi işlem otomasyon merkezi, kütüphane, yemekhane, lojman, yurt, restoran, bankalar, taksi durağı vb. bulunan 220.836 metrekare kapalı alana sahiptir. Yerinde yeniden yapılanma çalışmaları sayesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, yakında modern binalarında eğitim ve hizmet verecektir.

Fakültemiz 2008-2009 öğretim döneminden itibaren klasik eğitim sisteminden tam entegre eğitim sistemine geçerek, bu konuda ülkemizin öncü fakültelerinden biri olmuştur. Öğrencileri henüz 1.sınıfta klinik bilimlere aşina eden, preklinik dönemi dahili tıp pratiğine giriş açısından zengin içerikli pratik derslerle takviye eden, öğrencileri geniş hasta profiline sahip bir klinik dönem imkanı sunan bir eğitim programı benimsenmiştir. Ayrıca danışman öğretim üyesi sistemi, yıl sonu tek final sınavının olmaması ve bireysel gelişim için tanınan fırsatlar ile de ‘’öğrenci dostu’’ olarak anılmaya başlanmıştır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz ilk 200’e giren öğrencilere burs vermektedir. Ayrıca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Vakfı her yıl öğrencilerimize burs vermektedir. Vakıf bursumuz mülakatla verilmekte olup 6 sene boyunca devam etmektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizin bünyesinde ilgi alanınıza göre seçebileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz birçok kulüp ve topluluk bulunmaktadır. Bu kulüpleri sosyal, kültürel, spor, bilimsel ve sosyal sorumluluk olarak ayırabiliriz. Kulüplerimiz aşağıda listelenmiştir. Ayrıca farklı bir alanda kulüp çalışması yapmak istemeniz halinde birkaç arkadaşınızla danışman hoca eşliğinde bir kulüp açabilirsiniz.

Okulun kendi kulüp imkanları dışında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerleşkesi bulunduğu konum açısından avantajlı bir yerdedir. Taksim, Kadıköy, Beşiktaş, Beyazıt gibi merkezlere ulaşımın çok kolay olması nedeniyle birçok aktiviteye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İstanbul spor, tiyatro, sinema, edebiyat, müzik gibi kültür ve sanatın her alanında geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Bahsettiğimiz etkinliklerin dışında birçok kurs, çalıştay, kongre ve sempozyumla da vizyon sahibi ve dünya vatandaşı hekimlerin yetişmesi için ülkemizin en elverişli şehirlerindendir. Zamanınızı değerlendirip kendinizi geliştirmek istediğinizde sizi hayal kırıklığına uğratmadan her hayat görüşünden insana hitap etmeyi başaran bir şehirdir İstanbul.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Fakültemizin Temel Tıp Bilimleri binasında hem ana öğrenci kütüphanesi hem de intörnlere özel çalışma alanları mevcuttur. bulunmaktadır. Temel Tıp Bilimleri binasındaki merkez kütüphane 7/24 öğrencilerin hizmetindedir, öğrencilerimiz kütüphane katında bulunan otomatlardan yiyecek içecek temin edebilirler. Ek olarak anabilim dallarına ait daha küçük kütüphaneler ve belediyeye ait olup kampüsümüzün çok yakınında bulunan Cerrahpaşa Kütüphanesi de öğrencilerin çalışması için olanak sağlamaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Fakültemiz, bünyesinde olduğu İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa’ya ek olarak kendi çatısı altında faaliyet sürdüren birçok kulüp bulundurmaktadır. Bu kulüpler sosyal, bilimsel veya sportif olarak kategorize edilebilir. Sosyal kulüpler başlığı altında sinema, dans, fotoğrafçılık, gastronomi, girişimcilik, felsefe, edebiyat ve sanat kulüpleri; bilimsel kulüp başlığı altında TurkMSIC, ÖBAK, nörobilim kulüpleri; spor kulüpleri başlığı altında da kız-erkek voleybol takımları, erkek basketbol ve futbol takımları sayılabilir. Öğrencilerimiz kendi ilgi alanları dahilinde Avcılar yerleşkemizdeki kulüplerin etkinliklerine de katılabilir veya belirli sayıya ulaşıp resmi yollar aracılığı ile kolayca yeni kulüp kurabilirler.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Fakültemizin Cerrahpaşa kampüsündeki yemekhane binası yerinde yapılanma projesi kapsamında 2023 yılından itibaren kullanım dışıdır, yemek hizmeti kumanya/konserve yemek şeklinde verilmektedir. Prof. Dr. Murat Dilmener Yerleşkesi yemekhanesi hizmetine devam ederken Cerrahpaşa Kampüsü çevresinde uygun fiyatlı lokantalar ve öğrencilere uygun ev yemekleri vs. satılan kafeler de bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, yerinde yapılanma projesi süresince Cerrahpaşa Kampüsü ve Prof. Dr. Murat Dilmener Yerleşkesinde eğitim ve sağlık hizmeti faaliyetlerini sürdürecektir. Asıl kampüs olan Cerrahpaşa Kampüsü Fatih ilçesinde olup şehir merkezindedir. Üniversitenin Avcılar ve Büyükçekmece ilçelerinde farklı kampüsleri de bulunmaktadır. İstanbul Üniversitesi- Avcılar kampüsündeki tüm spor kompleksleri ve at binme alanı kullanılabilmektedir.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
14 Mart 1827 tarihinde kurularak günümüzde 14 Mart’ın Tıp Bayramı olarak kutlanmasına da vesile olmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
1. Sınıfların fakülteye adapte olabilmeleri için eğitimin başladığı ilk 3 gün hoca konuşmaları, kulüp tanıtımları, önlük töreni, çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 6.Sınıflarda bahar ve yaz döneminde olmak üzere intörn günleri düzenlenmekte ve bu günlerde fakültede son dersler temalı seminerler, fotoğraf çekimleri gibi güzel etkinlikler yapılmaktadır. Bunlardan ayrı olarak kulüplerimizin sene içerisinde şehir içi ve şehir dışı gezileri, okul içerisinde sosyal etkinlikleri (oryantiring, açık hava sinemaları, üniversiteler arası dans festivali, ulusal ve uluslararası kongrelerin sosyal faaliyetleri gibi) olmaktadır. Fakültemiz hastane ile aynı yerde bulunduğu ve yenilenme aşamasında olduğundan saha gerektiren spor faaliyetleri için yer bulunmamaktadır. Yakın civarlarda bulunan sahalardan yararlanılabilir veyahut İstanbul Üniversitesi- Avcılar kampüsündeki tüm spor kompleksleri ve at binme alanı kullanılabilmektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC değişim programları uygulanmaktadır. Üniversitenin değişim koordinatörlüğünün siteleri:
http://erasmus.istanbulc.edu.tr/tr/_
http://mevlana.istanbulc.edu.tr/tr/_
http://farabi.istanbulc.edu.tr/tr/_
Fakültenin eğitim dili nedir?
Türkçe bölümümüz: %100 Türkçe, İngilizce bölümümüz: %100 İngilizce
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
İngilizce Tıp programımız için 1 senelik bir hazırlık dönemi var fakat muafiyet sınavını geçerek bu dönem atlanabilmektedir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Uygulama derslerinde %80 devam zorunluluğu vardır, teorik derslerde ise devam zorunluluğu aranmamaktadır. Devamsızlık bilgilerini ilgili anabilim dallarının sekreterliklerinden öğrenebilmekteyiz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
2013 yılından beri İngilizce ve Türkçe Tıp Programımız TEPTAD tarafından akredite edilmektedir. 6 yıllık geçerliliği olan akreditasyon, kurumumuza 2019 yılında gerçekleştirilen ziyaret kapsamında 2019-2025 dönemi için de sağlanmıştır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Sınavlar ve sorular daha şeffaf açıklanmaya başladı. Öğrenci geri bildirimleri ve başarı analizleri düzenli yapıldı ve yayınlandı. Preklinik dönem,staj ve intörnlük dönemi kural ve işleyişler daha işlevsel hale getirildi. Öğrenci başarı analizleri sistematik hale getirildi. İntörn uyum programı yapılmaya başlandı.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp Eğitimi Anabilim Dalı’mız bulunmaktadır. Böylelikle Tıbbi Beceri uygulamaları, Klinik Gözlem dersleri, Bilimsel Makale Yazımı, Kanıta Dayalı Tıp Araştırmalar vb. dersler öğrencilere sağlanmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Yerinde yenilenme projesi dolayısıyla hastanemiz Cerrahpaşa ve Prof. Dr. Murat Dilmener olmak üzere iki ayrı yerleşkede faaliyet göstermektedir. İngilizce Tıp Programı da Türkçe Tıp Programı da teorik derslerin ağırlıklı olduğu ilk 3 sene Cerrahpaşa yerleşkesindeki binalarda eğitim verirken klinik stajlar anabilim dallarının öncelikli hizmet verdiği yere bağlı olarak her iki yerleşkede de gerçekleşmektedir. Kampüs içerisindeki binalar yürüyerek kolayca ulaşılabilecek mesafelerde ve toplu biçimde bulunmaktadır, iki yerleşke arasında ise shuttle’lar hizmet vermektedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel Tıp Bilimleri'ni (1,2 ve 3. Sınıf) kapsayan anabilim dallarındaki (anatomi, fizyoloji, histoloji, patoloji, farmakoloji, mikrobiyoloji, tıbbi biyokimya, biyofizik, tıbbi genetik, tıbbi biyoloji gibi) hocalarımızın odaları Temel Tıp Bilimleri binasında iken Klinik Tıp Bilimleri'ni (dahiliye, genel cerrahi, pediatri, kadın doğum gibi) kapsayan anabilim dallarındaki hocalarımızın odaları kliniklerinin bulunduğu binalarda lakin hastane kısımlarından ayrılmış şekilde bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
2021 yılı itibarıyla Türkçe Tıp programı:
Dönem 1: 267
Dönem 2: 291
Dönem 3: 322
Dönem 4: 338
Dönem 5: 368
Dönem 6: 356

2021 yılı itibarıyla İngilizce Tıp programı:
Dönem 1: 67
Dönem 2: 63
Dönem 3: 73
Dönem 4: 67
Dönem 5: ~100
Dönem 6: 98
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
4. Sınıfta her anabilimdalında değişmekle beraber 2-10 kişi; 5. Sınıfta ortalama 4-5 kişi; 6. Sınıfta ise servis başına 5-6 intörn düşmektedir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 266 Profesör, 75 Doçent, 62 Doktor Öğretim Üyesi, 416 Araştırma Görevlisi, 25 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Aldığımız tıp eğitimini, klinik öncesi dönem, klinik dönem ve intörnlük (ön hekim) dönemi olarak üçe ayırabiliriz.
Klinik öncesi dönem 1. 2. ve 3. Sınıfları kapsayan, ağırlıklı olarak temel tıp derslerinin verildiği dönemdir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bu üç sene, 3 hafta ile 6 hafta arası süren kurullara (ders paketlerine) bölünmüştür.
Her bir ders paketinin içerisinde, kurul ile (Kardiyovasküler Sistem, Solunum Sistemi vs) alakalı olarak temel tıp dersleri ve klinik dersler bulunmaktadır. Entegre sistemin en yararlı getirilerinden biri de, verilen temel tıp derslerinin (Anatomi, Fizyoloji, Histoloji vs) birbirleriyle bir bütün içerisinde olmaları ve kendi müfredatlarını birbirleriyle entegre bir şekilde hazırlamalarıdır.
Klinik öncesi dönem eğitiminin bir parçası ise laboratuvar pratikleridir. Okulumuzda her temel tıp anabilim dalımızın laboratuvar dersi, teorik dersleri pekiştirecek şekilde kendileri tarafından düzenlenir ve her öğrenciye yeteri kadar kaynak (kadavra, maket, mikroskop vb.) sağlanır.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin en önemli farklarından biri de, klinik öncesi dönem ders programında klinik eğitimdir. Her bir kurulun içerisinde, o kurulla alakalı klinik dersler(Kardiyoloji, Nöroloji, Cerrahi v.b.)bulunmaktadır. Bu şekilde, öğrenciler 1. Sınıftan itibaren klinik ve hasta odaklı bir eğitim alarak ve temel tıp-klinik tıp entegresini yaparak eğitim almaktadırlar.
Ders kurulunun içerisine, öğrencilerin kendi kişisel gelişimine ve eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla Medikal Resim, Tıbbi Terminoloji gibi seçmeli dersler de zorunlu derslerin yanında eklenmektedir. Seçmeli dersler her yıl yenilenir ve yenileri eklenmektedir.
4. ve 5. sınıfları kapsayan klinik yıllarında ise günün yarısını teorik eğitimle, yarısını ise öğretim üyeleriyle pratiklerde, hasta başında, servis veya polikliniklerde geçirmektedirler.
6. sınıfta ise intörn doktor olan öğrencilerimiz klinik pratikte geniş yer tutan Dahiliye, Pediatri, Toplum Sağlığı, Acil Tıp gibi branşlarda o departmana ait bir doktor gibi çalışarak ve nöbetler tutarak mesleki hayata ve mecburi hizmete son hazırlıklarını yapmakta, 6 yılın sonunda Cerrahpaşa'nın verdiği donanıma ve hocalarının verdiği vizyona sahip olarak mezun olmaktadırlar.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Birinci sınıf dersleri tıp bilimlerine giriş derslerini ve temel tıp bölümleri olan Biyokimya, Histoloji, Anatomi, Biyofizik, Biyoistatistik gibi dersleri içerir. Öğrenci ikinci sınıftan itibaren bu derslerin yanı sıra klinik dersleri de (Ör. Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Pediatri, Dahiliye, Kalp Damar Cerrahisi gibi) kurulların içerisinde giriş seviyesinde almaya başlar. Üçüncü sınıfta temel tıp eğitim eğitimi devam eder. Dördüncü ve beşinci sınıftan itibaren stajların başlamasıyla öğrenci klinik dersleri daha detaylı öğrenmeye başlar. Altıncı sınıf ise intörn senesidir, herhangi bir sınava tabii tutulmadan hekimlik pratikleri rotasyonlarla sağlanır.

Laboratuvar dersleri ilk üç senelik temel tıp eğitimi boyunca sürmektedir. Anatomi, Histoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Patoloji, Fizyoloji derslerinin laboratuvarları vardır, bu derslerin öğrenilmiş teorik bilgileri laboratuvarlarda pratiğe dökülür. Öğrenci Anatomi laboratuvarında kadavra üzerinde insan anatomisini incelemeyi ve anatomik yapıları ayırt etmeyi, Histoloji laboratuvarında ise yapıları mikroskopla inceleyip hücreleri tanımayı öğrenir. Fizyoloji laboratuvarında insan doku ve organlarının işlevlerini, Patoloji laboratuvarında ise piyesler üzerinde sağlıklı dokuların hastalıklı durumlarını öğrenir. Mikrobiyoloji laboratuvarında ise çeşitli mikroorganizmaları yine mikroskop yardımıyla gözlemlemeyi hedefler.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Güzel Sanatlar, Yabancı Dil, Tıbbi Terminoloji, Medikal Resim, Moleküler Tıpta Gelişmeler, Kariyer Planlama, Sağlık Sosyolojisi, Bilimsel Proje Nasıl Tasarlanır Nasıl Yapılır, Kanıta Dayalı Tıp Okulu
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Fakültemizin
2023-2024 akademik takvimi ve ders programları : https://drive.google.com/file/d/1gbBFkAcB3Fhr4gUYGd7pzl9kL3PcR_ox/view linkinde açıklanmıştır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ders programları yaklaşık bir sene önceden neredeyse son haliyle yayınlanmaktadır.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Fakültemizde pratik dersler genel anlamda, önce hocaların teorik kısmı anlattığı ardından da gruplara ayrılan öğrencilerin anlatılan teorik kısımlar ışığında dersin içeriğine uygun deneylerle bildiklerini eyleme dökmeleri şeklinde gerçekleşir.
Her pratik dersin laboratuvarı farklı olduğu gibi derste kullanılan materyaller de farklılık göstermektedir. Histoloji ve Embriyoloji derslerinde mikroskop vb. materyaller, İlkyardım dersi pratiklerinde cansız mankenler ve çeşitli ilkyardım malzemeleri, biyokimya pratiklerinde gerekli deney malzemeleri (kimyasallar, deney tüpleri ve ihtiyaç duyulan diğer malzemeler), biyofizik pratiklerinde pratik salonunda bulunan çeşitli düzenekler ve yine biyofizik ve fizyoloji pratiklerinde gerek duyulan noktalarda deney hayvanları kullanılmaktadır.
Anatomi dersleri 1. sınıftan itibaren başlar ve öğrenciler daha 1. sınıftayken kadavra görürler.
Diseksiyon eğitimi 3.sınıfta yapılmakta ve asistanlar hocalar eşliğinde öğrenciler de buna katılmaktadır.
Fakültemizde pratikler genel anlamda öğrenci merkezlidir ve öğrencilere pratik yapma açısından geniş olanaklar sağlanır.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi Anabilim dalında 27 adet kadavra mevcut, aynı anda 2 kadavra pratik salonuna çıkıyor. Ama teorik olarak her kadavra öğrenciye açıktır. 300’e yakın maket ile maket sayımız ise hayli yeterli durumdadır. Kadavralar ve maketler dışında anabilim dalınca hazırlanmış öğretici videolar mevcuttur. Yakın zamanda öğrencilerin ücretsiz kullanımına sunulan Complete Anatomy uygulamasıyla öğrencilerin teorik bilgilerini pekiştirmesi sağlanmıştır. Pratik salonu maksimum 120 kişinin pratik yapabileceği bir büyüklüktedir ancak uygulama gruplarımız 25 kişiliktir, bu anlamda da herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Pratik dersler öğrencilerin sene başında belirlenerek ayrıldığı gruplar çerçevesinde dönüşümlü olarak yapılmaktadır ve her pratik salonunda hem İngilizce hem de Türkçe tıp programındaki her bir öğrenciye bir mikroskop düşer.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Okulumuzda tıp eğitimi ve tıp eğitimi dışında uygulamalarımız olmaktadır. Özellikle bu uygulamaların organizasyonu okulun öğrencilerinden oluşan kulüplerimiz yürütmektedir. Ekg kursları, tüm dünyada geçerliliği olan okulumuzun öğretim görevlilerinin eğitim verdiği ilk yardım kursları, makale okuma araştırma, yurt dışında eğitim ve staj imkanlarına yönelik söyleşiler, bizlere örnek olabilecek belli alanlarda uzmanlaşmış hocalarımızla söyleşiler, okulumuzun laboratuvar ve kliniklerinde yürütülen akademik çalışmalara katılma, her sene düzenlenen yurtdışı ve yurtiçi öğrenci kongrelerini düzenleme veya katılımcı olarak yer alma vb birçok alanda uygulamalarımız bulunmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Fakültemizde tıbbi beceri dersleri Temel Yaşam Desteği, Modellerle Tıbbi Beceri, Hasta Taşıma Becerisi, Hastane Enfeksiyonu Kontrolü, Aydınlatılmış Onam, Sağlık Hizmeti Sunumu İzleme, Temel İletişim olmak üzere 7 modülden oluşmaktadır. Öğrenciler her bir modüle farklı yerlerde girmekteler(Örn:Sağlık Hizmeti İzleme Sunumu--> Poliklinik, Modellerle Tıbbi Beceri-->Tıbbi Beceri Laboratuvarı). Uygulama sırasında öğretilenler uygulama bitmeden önce tek tek öğrencilere uygulatılmaktadır. Sınavda da tıbbi beceri dersinden soru gelmektedir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle Hasta Laboratuvarımız yoktur. Ancak 1. Sınıftan itibaren öğrencilerimiz hastalarla iletişim halinde oldukları, klinik öncesi dönemde ders programlarının içinde kliniğe adapte olacakları uygulamalar bulunduğu, ve hastane ile aynı kampüste eğitim gördükleri için bu konuda bir eksiklik yaşamamaktadırlar.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinik dönemde her kurulun bir vize bir final olmak üzere çoktan seçmeli teorik sınavı uygulanmakta bunlara ek olarak da vize puanına etki edecek şekilde pratik sınavları uygulanmaktadır. Her kurulun vizesi %40, finali %60 etki etmektedir. Sene sonu finali şeklinde bir değerlendirme sınavı fakültemizde bulunmamaktadır. Baraj sistemi bulunmamaktadır. Klinik dönemde de teorik çoktan seçmeli sınavlar ve sözlüler yer almaktadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Her komite/kurulun vize ve final olarak iki adet sınavı vardır. Finalin %60 etkisi, vizenin ise %40 etkisi vardır. Koşulsuz geçme notu 60’tır ve finalden en az 50 alınması gerekmektedir.
https://ctfogrenci.istanbulc.edu.tr/tr/content/sik-sorulan-sorular/ogrenci#collapseCollapbsible_1649140039939_625021 bu linkten sınıf geçme ve ölçme değerlendirme sistemi ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
-Anatomi: Zilli sınav veya projeksiyon aracılığıyla tahtaya yansıtılan görseller üzerinden yapılıyor. Maket ve kadavrada bazı bölümler işaretlenmiş oluyor, bunların adı ve işlevi soruluyor her soru için verilen süre 1 dk. Genelde her soru 1 puan oluyor ve kurula göre toplamda 12 ila 45 arasında değişen puan değeri oluyor ve vizeye doğrudan ekleniyor. -Biyokimya: Pratikte amfide anlatılmış olan konunun bir kısmı tekrar anlatılıyor daha sonra ilişik deney anlatılıyor hocalarımız tarafından. Bu ortak sunum bittiğinde herkes 15 kişilik masalardaa asistanlarımızla deneyi yapıyor ve biraz çalışmamız için süre veriliyor. Sonrasında gerçekleştirilen pratik sınav puanı vizemize 8-10 puan olarak yansıyor. -Histoloji: Sınav soruları, pratikte mikroskopta incelediğimiz preparatlardan ve ekrana yansıtılan görsellerden oluşuyor. Sınav esnasında preparatların adı, boyası ve histolojik özelliği sorulurken tahtaya yansıtılan görsellerin alındığı yer, boyası ve ok/daire ile işaretli alanlar soruluyor. Yine kurula göre 2 puandan 12 puana kadar değişen histoloji pratik sınavlarımız oluyor ve vize notuna ekleniyor. -Mikrobiyoloji: Histolojiye benzer mantıkta yine slayt ve canlı örneği soruluyor. Puanları ise 7-8 civarı olup vizeye ekleniyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Fakültemizdeki sınav sisteminde sene sonunda tüm senenin bilgisini sorgulayan final sınavı bulunmamaktadır. Fakat her komite/kurulun vize ve final olarak iki adet sınavı vardır. Finalin %60 etkisi, vizenin ise %40 etkisi vardır. Koşulsuz geçme notu 60’tır ve finalden en az 50 alınması gerekmektedir. Finalsiz geçme yok çünkü sene sonu finali sistemi zaten yok.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Dönem temsilcileri ile geri bildirim toplantıları yapılmaktadır. Öğrenci işlerinin ve akademik kadronun önemle dikkate alacağı şekilde her ders kurulu sonrası değerlendirme anketi yapılmaktadır. Klinik dönemde ise stajların değerlendirildiği anketler yapılmaktadır ve buna göre her sene eksik görülen yerlerin düzeltilmesi adına çalışmalar yürütülmektedir. Bu anketlerin analizi de her yıl sonunda internet sitesinde paylaşılmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Tıp fakültesininin esas amacı öğrenci yetiştirmek olduğu için tabii ki öğrencilerin de eğitimde söz hakkının olması doğaldır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi de bu konuda hassasiyet göstermektedir. Her ay dönem temsilcileriyle yapılan toplantılarda öğrenciler sorunlarını dekanlığa aktarabilmektedirler. Her sene öğrenci eğitimi komisyonuna dönem temsilcileri de dahil edilmekte görüş ve önerileri alınmaktadır. Ayrıca her kurul sonrası temsilcilerle geri bildirim toplantıları yapılmakta ve sonraki seneler için eğitim programının geliştirilmesi için anketler yapılmaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Öncelikle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi çok köklü bir fakültedir. Bu tarihi geçmişe ve ekole sahip olmak ilk günden itibaren öğrencilere bir bilinç kazandırmaktadır. Bununla birlikte öğretici kadrosu ve hasta portföy genişliği, eğitimde ve hastaya yaklaşımda öğrencilere çok yardımcı olmaktadır. 2. sınıftan itibaren hastane rotasyonları sayesinde öğrenciler, 4. sınıfta sudan çıkmış balığa dönmeden hastaya yaklaşım hakkında fikir sahibi olmaktadır. İlk 3 yıl temel bilimlerde derslere ek yeterli sayıda pratikle mikroskop becerisinden kadavra diseksiyonuna kadar kendilerini geliştirebilmektedirler. Özellikle ilk senenin çok yoğun olmamasının verdiği ek zamanla öğrenciler kendilerini geliştirebilecek ve İstanbul’u keşfedecek vakti bulmaktadırlar. Cerrahpaşa’nın en güzel özelliklerinden biri de sene başından itibaren yıllık programın gün gün belli olması, sınav tarihlerinin ve ders programlarının dışına çıkılmamasıdır. Bu sayede öğrenciler biletlerini erkenden alabilmekte ve yaz stajlarını önceden ayarlama imkanı bulmaktadırlar. Ayrıca Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, düzenlenen her TUS’ta en yüksek puanları alan öğrencileri bünyesinde barındırır ve yine asistanlık eğitimi için tercih edilen fakülteler arasında ilk sıralardadır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Fakültemizin dezavantajlı noktası şu anda yürütülmekte olan yerinde yenilenme projesi dolayısıyla Cerrahpaşa kampüsünün çoğunlukla inşaat alanı olması ve eğitim ve sağlık faaliyetlerinin iki yerleşkeye bölünmüş olmasıdır. Ancak hocalarımızdan aldığımız ve alacağımız eğitimin kalitesiyle ve destekle bu dezavantajın etkisini minimuma indirmeye devam edeceğiz. Projenin tamamlanmasıyla daha sağlam, daha güvenli ve öğrenci alanı daha fazla olan binalarda eğitim görmeye ve hasta kabul etmeye başlamayı diliyoruz.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet, fakültemizde çevrim içi eğitim sistemi mevcut. Fakültemiz, doğal afetler, olumsuz hava koşulları vb. nedenlerle çevrim içi ders işleme kararı aldığı dönemlerde hem teorik hem de pratik derslerimiz için ‘Canvas’ adı verilen kendi sistemini kullanıyor. Bu sitede bazı derslerimiz “canlı ders” adı altında direkt sistem üzerinden bazı derslerimiz ise sistem tarafından Zoom uygulamasına yönlendirilerek gerçekleştiriliyor. Sistem üzerinden uygulama olmadan gerçekleştirilen dersler öğretim üyesinin tercihi doğrultusunda kayıt altına alınabiliyor ki derslerin tamamına yakını kayıt altına alınıyor, ders materyalleri öğrencilerin indirebilmesi için yüklenebiliyor. Canlı derslerde öğrencilerin sesli olarak katılımına izin veriliyor ayrıca sorularımızı çevrim içi sohbet kısmından da öğretim üyelerine iletebiliyoruz. Yine aynı site üzerinden öğretim üyelerinden gelen duyuruları ve notlarımızı görebiliyoruz.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Deprem felaketi sonrasında eğitim ve ölçme değerlendirme faaliyetleri 1., 2. ve 3.sınıf öğrencileri için tamamen çevrim içi gerçekleştirildi. Canvas sistemi üzerinden veya Zoom aracılığıyla online teorik dersler aldık ve pratik derslerimizde buna ek olarak video anlatımlar gerçekleştirildi. Sınavlar da aynı şekilde Canvas üzerinden gerçekleştirildi. Bağlantı kopması gibi teknik sorunlar yaşanması durumunda öğrencilerin sisteme tekrar girebilmeleri için önlemler alındı.