Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Adana
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Adana, 2.274.106 nüfusuyla Türkiye'nin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa dan sonraki 5. büyük şehridir. Şehir merkezi, güney Anadolu'da Akdeniz'den 30 km içerde Seyhan Nehri'nin üzerinde bulunmaktadır. Doğudan batıya 100 kilometre boyunca uzanan Adana-Mersin Büyükşehir Bölgesi, 3.45 milyon nüfusa sahiptir. Türkiye'deki dördüncü büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen bir ticaret ve kültür merkezidir.
Adana, tipik Akdeniz iklimine sahiptir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır. Birazcık sıcak ;))
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, fuarlara, iş konferanslarına ev sahipliği yapar ve şu anda Çukurova'daki işletmeler için temel buluşma noktasıdır. Akademi yönelik 2000 kişilik Kültür ve Kongre Merkezi, 2010 yılında Çukurova Üniversitesi kampüsüne açılmıştır. Hilton International, Seyhan ve Sürmeli otelleri şehrin 5 yıldızlı otelleridir. Sheraton ve Türkmen Otel'inin ise nehrin doğu yakasında inşası sürmektedir. Adana merkezindeki tarihi yerler olarak Taşköprü (Justinianus Roma Köprüsü), Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Etnografya Müzesi, Adana Atatürk Evi Müzesi, Adana Sinema Müzesi, Bebekli Kilise (İtalyan Katolik Kilisesi), Adana Bedesteni, Büyük Saat, Yağ Camii, Adana Ulu Camii, Tarihi Kazancılar Çarşısı yer alırken; çevresinde ise Çiftehan Kaplıcalar, Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı, Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi, Comona (Şar) Antik Kenti, Misis Antik Kenti (Mopsuestia), Haruniye kaplıcaları Ağyatan Kuş Cenneti ve Tuzla Gölü yer almaktadır.
Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olarak kabul gören ve geleneksel Türk ve Akdeniz Mutfağının birçok özelliğini içerisinde barındıran Adana mutfak kültüründe; acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşillikler sıkça kullanılmaktadır. Adana Mutfağı'nda et oldukça önemli bir malzemedir ve mutfak ürünlerinin çoğunda et kullanılmaktadır. Adana Mutfağı'nın en ünlü yemeği tabiki lezzetiyle bağımlılık yapan, dünyaca meşhur Adana Kebap'tır. Kebap, genellikle bol salata çeşidinin yanı sıra yanında şalgam ile tüketilir.
Ayrıca Adana’da yapılan “Altın Koza Film Festivali”, “Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali”, “Uluslararası Hava Oyunları Festivali”, “Uluslararası Engelli Gençlik Festivali” kültürel gelişmenin en güzel örnekleridir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Adana havaalanı ve otogara sahiptir. Şehirlerarası yolculuk için merkezi bir konumdadır. Şehir içi ulaşım metro, özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. İstenilen bir yere ulaşmak kolay, trafiksiz ve kısa sürelidir. Ancak metro üniversite ulaşımı için uygun değildir. Otobüslerde indirimli Adana kent kart kullanılabilir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Adana’da ilçeleri de dahil olmak 3 kız 3 erkek olmak üzere 6 adet KYK yurdu bulunmaktadır. Odalar 3-4 kişiliktir. 3 kız 2 erkek KYK yurdu kampüs sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bütün KYK yurdu özelliklerine sahiptir. İlaveten 14 kız, 3 erkek özel öğrenci yurdu vardır. Ekstra özelliklerine göre fiyatları değişmektedir. Ancak yurtların hepsi üniversiteye ulaşımı kolay bir konumda bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Adana’da evler genel olarak yıllık kiraya verilmekle birlikte aylık kiraları:
1+1 daireler: 5000TL
2+1 daireler: 8000TL
3+1 daireler: 10000TL civarındadır.
Eşyalı olanlarda 1000-2000 fiyat değişebilir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi 13 Şubat 1969 tarihinde, Tıp Fakültesi ise 12 Nisan 1972 tarihinde Ankara ve Atatürk Üniversitelerine bağlı olarak açılıp 30.11.1973 tarihinde çıkan 1786 Sayılı Kanun ile birleştirilmesi sonucu kurulmuştur.
Bugün Üniversitemiz 16 Fakülte, 5 Yüksekokul, 13 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuarı ile 3 Enstitüde bilgili ve nitelikli gençler yetiştirmektedir. 25 Araştırma ve Uygulama Merkezinde ise ülkemizin ihtiyaç duyduğu çeşitli araştırma ve bilimsel faaliyetler sürdürülmektedir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz ve dekanlığımız ihtiyaç ve yemek bursu vermektedir. Fakülteye iyi bir derece ile giren belli sayıdaki öğrenciye burs imkanı sağlamaktadır. Ayrıca dönem içerisinde ihtiyaç ve yemek bursu taleplerine de kayıtsız kalmamaktadır. Ulusal dernekler (ÇYDD,TOG,TEV,ÇEV vb.) , yerel dernekler (ticaret odası, rotary lions kulüpleri gibi ayrıntılı olarak da http://www.turkstudent.net/content/article/363 ) olarak burs imkanı sağlayan çeşitli kurumlar da vardır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Her yıl şenlikler ve festivaller (bahar şenlikleri, dragon kano festivali gibi) düzenlenmektedir. Ayrıca her fakültenin kendine özgü etkinlikleri, kongreleri, sinema ve tiyatro günleri bulunmaktadır. Sağlıklı yaşam merkezimiz, kapalı yüzme havuzumuz bulunmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizde 1 adet merkezi kütüphane bulunmaktadır, ancak her fakültenin içerisinde kendine ait kütüphanesi vardır. Merkezi kütüphane haftanın her günü saat 22.00 kadar açıktır, fakülte içi kütüphaneler daha erken kapanır. Tıp fakültesi içerisinde bir büyük kütüphane ve ayrıca 2 çalışma odası bulunmaktadır. Kütüphanelerde ve fakülte içinde kantin hizmeti vardır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
https://www.cu.edu.tr/cu/students/links/ogrenci-kulupleri öğrenci kulüplerimize bu link üzerinden ulaşılabilir. TurkMSIC başlığı altında fakültemiz son derece aktif, çalışma kollarıyla birlikte güzel çalışmalar yürütmektedir.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okul yemekhanesi sabah(çorba), öğlen, akşam yemek vermektedir. Yemek fiyatı öğün başına 2 TL’dir. Tıp fakültesi için hastane içerisinde özel öğrenci yemekhanesi mevcuttur. Tüm dönem tıp fakültesi öğrencilerine hizmet vermektedir. Fakülte, hastane çevresinde ve kampüs içerisinde çok çeşitli yemek imkanları bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemiz tek kampüse sahiptir ve tıp fakültesi bu kampüsün içerisinde yer almaktadır. Kampüse ( fakülteye) ulaşım şehir merkezinden çok sık geçen otobüslerle sağlanmaktadır ve ortalama 10-15 dakika sürmektedir. Şehrin gürültüsünden uzak yemyeşil bir kampüse sahibiz 
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 1972 yılında Atatürk Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur. Eğitim ve öğretimine 64 öğrenci, 6 öğretim üyesi ile Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha (Sıtma Savaş) Enstitüsüne ait 2 derslikte Adana Tıp Fakültesi adıyla başlamıştır. Daha sonra 22.11.1973 tarihinde kurulan Çukurova Üniversitesine bağlanmıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakülte bahçemiz kampüs içerisindeki en geniş en güzel bahçedir. Fakülte bahçemizde özel olarak futbol sahası, voleybol filesi bulunmaktadır. Fakülte içerisinde ise masa tenisi masalarımız mevcuttur.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC değişim programları uygulanmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemiz %100 Türkçe olduğundan İngilizce hazırlık dönemi yoktur. Dönem 1 öğrencileri ortak zorunlu olarak Mesleki İngilizce dersi görmektedirler.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Laboratuvar derslerinin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Diğer derslerin devam zorunluluğu yoktur. Devamsızlık bilgisi asistanlardan ve öğrenci işlerinden öğrenilebilir. Teorik derslerde ise devam zorunluluğu yoktur.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
01.01.2012 den bu yana akreditasyona sahip bir fakülteyiz.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyon gereği tıp eğitimini geliştirmek adına geri bildirim anketleri, geri bildirim için dönem temsilcileriyle aylık toplantılar, dönem temsilcisi hocalarımızla toplantılar yapılmaktadır. Ölçme değerlendirme sistemi sınavlarımız üzerinden belli çalışmalar yaparak 'nasıl daha iyi olabilir?' sorusuna cevap aramaktadır. Öğrenci dostu bir yönetim ve tıp eğitimi anabilim dalı ile akreditasyon çalışmaları koordine devam etmektedir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp eğitimi anabilim dalı bulunmaktadır. TurkMSIC Tıp Eğitimi çalışma koluyla ortak çalışmalar yürütülmektedir, eğitimimizin daha iyi olması adına ölçme değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakülte ve hastane aynı kampüs içerisinde, karşılıklı, yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Anabilim dalları ve hocalara ait odalar tıp fakültesi binası içerisinde bulunmaktadır. Hastanemizde aktif mesleğini yürüten hocalarımızın hastanede görevlerine uygun ayrı odaları da bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Fakültemiz her yeni sene için 275+7(okul birinciliği) kişilik kontenjana sahiptir. Hala bütünleme sınavlarının devam etmesi nedeni ile net dönem sayıları belli değildir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönemdeki öğrenci sayılarına bağlı olarak değişmek üzere ortalama 10-12 kişilik staj grupları oluşturulmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 185 profesör,47 doçent, 40 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde karma (modüller sistem ile desteklenmiş entegre) eğitim sistemi uygulanmaktadır. Dönem I II III teorik temel bilim dersleri görür. Dönem IV V VI klinik eğitimi görmektedir. Dönem I, II ve III’ te Beceri Laboratuvarları, Dönem I’ de İlk Adım Kursu, Dönem II ‘de Üreme Sağlığı Modülü, Dönem III'te Temel Yaşam Desteği kursu ve İleri Yaş Hastaya Multidisipliner Yaklaşım Modülü, Dönem V’ te İleri Yaşam Desteği ile Neonatal Resüsitasyon kursları, Dönem VI’ te Hekim-Hasta iletişiminde sorunlu durumlar kursu verilmektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: aile hekimliği , anatomi , biyofizik , biyokimya , davranış bilimleri , fizyoloji , Histoloji, mikrobiyoloji, biyoloji, tıp tarihi ve etiği , Parazitoloji
Dönem 2: aile hekimliği , anatomi , biyofizik , biyokimya , davranış bilimleri , fizyoloji , Histoloji, mikrobiyoloji, biyoloji, tıp tarihi ve etiği , Parazitoloji
Dönem3: enfeksiyon, hemopoetik sis, dolaşım ve solunum sis, sindirim sis, endokrin-üreme sis, boşaltım sis, nörolojik hast ve psikiyatri, kas ve iskelet sis
Dönem 4: iç hastalıklar, çocuk sağlığı, genel cerrahi, kadın doğum, halk sağlığı, ruh sağlığı
Dönem 5: kardiyoloji, enfeksiyon, nöroloji, deri ve zührevi hast, kbb, tıbbi farmakoloji, ileri yaşam desteği, ortopedi, fizik tedavi, göğüs hast, beyin ve sinir cerrahisi, adli tıp, üroloji, çocuk cerrahisi, plastik cerrahi
Temel Bilimlerde Anatomi, Biyofizik, Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji, Mikrobiyoloji, Biyoloji dersleri teorik derslerine ek olarak laboratuvar dersleri de işlenmektedir.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Seçmeli dersler, İnkılap tarihi ve Türk dili dersleri verilmektedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Dönem 1 : 25.09.2023
Yarıyıl tatili: 22.01.2024 - 4.02.2024
Final sınavı: 24-26 Haziran 2024
Bütünleme sınavı: 15-17 Temmuz 2024

Dönem 2 : 04.09.2023
Yarıyıl tatili: 22.01.2024-04.02.2024
Final sınavı : 10-12 Haziran 2024
Bütünleme sınavı: 24-26 Temmuz 2024

Dönem 3 : 04.09.2023
Yarıyıl tatili: 22.01.2024-04.02.2024
Final sınavı : 11-13 Haziran 2024
Bütünleme sınavı: 25-27 Temmuz 2024

Dönem 4 : 4 Eylül 2023

Dönem 5 : 04.09.2023

Dönem 6 : 17.07.2023
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Sınıf 32 gruba ayrılır. Ders öncesinde hocaların anlatımının olduğu video gösterimi yapılmakta, sonrasında masalardaki maketler üzerinden asistanlar eşliğinde çalışmalar yapılmakta.
Histoloji: 3 kişilik gruplar oluşturulur. Ders öncesinde video gösterimi yapılır, sonrasında preparatlar incelenir.
Fizyoloji: Ders öncesinde video gösterimi yapılır, sonrasında öğrenciler deneyleri yapar.
Patoloji: Video gösterimli konu anlatımı sonrasında mikroskobik çalışmalar yapılır.
Mikrobiyoloji: Video gösterimli konu anlatımı sonrasında mikroskobik çalışmalar yapılır.
Biyokimya: Öğrenciler 6 ya da 7 kişiden oluşan gruplara ayrılıp deneyleri asistanlar eşliğinde yaparlar, sonrasında yine asistanlar eşliğinde bu deneylerin raporları hazırlanır.
Biyoistatistik: Bilgisayar üzerinden SPSS programı kullanılarak devam eden bir ders akışı vardır.
Biyofizik: 15-20 kişilik gruplar halinde hocaların ders anlatımını ve deneylerini takip edilir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi Anabilim Dalı öğretim görevlileri ve öğrenciler için kadavra bulunmakta ve bu kadavraları öğrencilerin kullanmasına izin verilmektedir. Maketler ise her 15 öğrenci grubuna birer ve ya ikişer dağıtılacak sayıdadır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Bazı derslerde 2 kişiye bir mikroskop, bazı derslerde 3 kişiye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Özel çalışma modülleri, kariyer danışmanlığı, ders kurulları sonunda entegre oturum(hocalarımızın hasta örneği sunumları) bulunmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
3 yıl boyunca farklı konularda 4-8 haftalık periyotlarla farklı konularda video anlatımı, uygulamalı gösterim ve maket üzerine uygulama tarzında eğitim verilmektedir. Sınavlara yüzdelik olarak bir katkısı bulunmayıp yıl sonu geçme sınavı yapılmaktadır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Bulunmamaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
1.2. 3. Dönemlerde çoktan seçmeli teorik sınav ve ek olarak laboratuvar derslerinin pratik sınavı vardır. 4. Ve 5. Sınıflarda sözlü ve staja göre klasik veya çoktan seçmeli teorik sınav vardır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönem I,II ve III’te her dönem bir ders olarak değerlendirilir. Dönem geçme notu; yıl içi teorik sınav notu, yılsonu pratik sınav notu ve yılsonu final notu ile belirlenir.
Dönem geçme notu = (yıl içi teorik sınav notu x 0,50) + (yılsonu pratik sınav notu x 0,10) + (yılsonu notu x 0,40) formülü ile hesaplanır.
Geçme notu: 59.50 finalsiz geçme notu: 79.50
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavları ortalama 8 soruluk (maket üstünden soru) zilli sınav şeklinde olur. (Zilli sınavda soru başına belli süre verilir) Histoloji pratik sınavı preparat tanıma, boya tanıma, çizme şeklinde olur. Biyoloji pratik sınavı ortalama 5 er soruluk zilli sınav şeklinde olur. Fizyoloji ve Biyofizik pratik sınavları çoktan seçmeli yapılır. Biyokimya pratik sınavı laboratuvar dersi sırasında sözlülerle puanlandırılır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Ders kurulu ortalaması 80 olanların finalsiz geçme hakkı vardır. Final sınavlarımızda ise baraj sistemi bulunmamaktadır (Final sınavlarında 50 veya 30 sınır barajı uygulanmaz)
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Geri bildirim toplantıları, anketleri yapılmaktadır. Her ders kurulu ve entegre oturum hoca sunumlarının ardından öğrencilerin görüş düşünce ve katkıları alınmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Fakülte temsilcilikleri ve dönem temsilcilikleri özellikle komisyonlarda sesimiz olarak çok güzel temsiliyetlerde bulunmaktadırlar. Dekanlık ve rektörlük öğrenci dostudur. Her ders kurulu sonrası geri bildirim anketleri temsilcilerle ortak değerlendirilip, fikir alışverişlerinde bulunulur.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Bölgenin ve ülke genelinin çok köklü, çok kaliteli hocalara sahip, çok iyi pratik eğitim veren nadir fakültelerindendir. Öğrenci dostu, keyifle üniversite hayatı geçirilebilecek bir üniversite ve fakülte yönetimine sahibiz. Adana üniversite okuması oldukça rahat bir şehirdir. Çoğu tıp fakültesinde bulunmayan modüller yapılmaktadır. Samimi şehirde samimi insanlarla eğitim sürmek oldukça keyifli.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Yazın Adana sıcağı özellikle final dönemlerinde insanı çok yorar.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet çevrim içi eğitimimiz mevcut. "Perculus" adlı bir sistem üzerinden senkron şekilde derslerimiz işlendi ve işlenen dersler kayıt altında tutuldu. Senkron derslere belli sebeplerden katılamayan kişiler derslerin kayıtlı tutulması sayesinde daha sonrasında dersleri dinleme imkanına sahip olabiliyorlar. Ders slaytları da aynı şekilde sistemde yer alıyor. Pandemi sebebiyle okulda işlenemeyen laboratuvar derslerinin videoları da sistemde mevcut.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet gerçekleşti. Uzaktan eğitim sisteminden sınava giriş yapıyoruz. Sınavı belirtilen saatte çözebiliyoruz. Kamera olmuyor sınavlarda. Sınav anında teknik bir sorun olursa sınavdan 3 defa düşme şansımız var, sınavdan düştüğümüz takdirde tekrar giriş yapabiliyorsak sınava kaldığımız yerden devam edebiliyoruz. Ancak teknik bir soru kaynaklı sınava giriş konusunda sıkıntı yaşanırsa mazeret sınavı başvurusu yapılıp kabul görürse daha sonrasında mazeret sınavına giriş yapabiliyor.
Eklemek istedikleriniz
https://youtu.be/BCKAQsD7wQE