Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Zonguldak
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Zonguldak, Karadeniz kıyısında bulunan şehir, özellikle limanıyla Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırır.

İlin antik Çağda kullanılan tarihi adı Sandrake'dir. Bölgenin Türkleşmesinin ardından kullanılan Zonguldak adının ise "sazlık" anlamına gelen zongalık kelimesiyle ilgili olduğu ileri sürülmektedir. Ayrıca farklı bir rivayete göre Belçikalı ve Fransızların burada ki kömür ocaklarını işletmesiyle maden ocakların çokluğu ve kömür zenginliğinden dolayı Zone Guel Dock adından geldiği de sanılmaktadır.

Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Karadeniz’e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir. Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan ve güneydoğudan Karabük, güneyden Bolu, batıdan ve güneybatıdan Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak il merkezi kuzeydoğudan Kilimli ve güneybatıdan Kozlu belediyeleri sınırları ile sınırlandırılmıştır. Genel olarak yağışlı bir iklime sahiptir.

Ülkemizde sadece Kdz.Ereğli'de yetişen Osmanlı Çileği üzerine ilçede her yıl festival düzenlenmetedir.

Şehrimizde gezilebilecek bazı tarihi ve doğal güzellikler şöyledir:
Cehennemağzı Mağaraları
Halil Paşa Konağı
Çayır Köyü Su Mağarası
Tieion Antik Kenti
Teion-Billaos Antik Kenti
Gökgöl Mağarası
Filyos Kalesi
Cumayanı Mağarası
Harmankaya Şelaleleri

Şehrin güzelliklerine daha yakından bakmak isterseniz tanıtım filmini izleyebilirsiniz.
http://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-92529/tanitim-filmi.html

Ayrıca şehrimizde 2 ayrı AVM'de sinema salonlarımız bulunmaktadır. Bunlardan biri Türkiye'nin EN BÜYÜK Sinema Salonudur. Kültür merkezlerimizde çok sayıda oyun sergilenmektedir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içi ulaşım belediye otobüsleri ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Şehrimizin iki ana merkezi olan Zonguldak Merkez ve Kozlu olmak üzere 2 ayrı belediyenin otobüs seferleri mevcuttur. Bu iki ilçe birbirine yürüme mesafesi kadar yakındır. Ayrıca özel yurtların Merkez Kampüse ve Sağlık Kampüsüne belirli saat aralıkları ile gidiş-dönüş servisleri bulunmaktadır. Şehirlerarası ulaşım ise genellikle otobüslerle sağlanmaktadır. Otobüs seferlerinin yanı sıra, uçak ve tren seferleri de bulunmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Zonguldak sınırları içerisinde 2'si kız 2'si erkek olmak üzere 4 KYK yurdu bulunmaktadır. Odalar 4-6 kişiliktir. Yaklaşık 10-15 tane özel yurt bulunmaktadır. Yurtların ücretleri yemek verip vermeme, odadaki kişi sayısına ve okula uzaklığına göre değişmektedir. ZONGULDAK YURDU Tipi : Erkek Telefon : 0(372) 257-3425 Faks: 03722573428 Adres :MERKEZ BLOKLAR İNCİVEZ MAHALLESİ MİLLİ EGEMENLİK CAD. NO:81 ZONGULDAK-KARAELMAS YURDU Tipi : Kız Telefon : 0(372) 257-6083,0(372) 666-0612 Faks: 3722576091 Adres :İncivez Mah. Milli Egemenlik Cad. No.186 Merkez / ZONGULDAK Meşrutiyet Mah. Posta Sok. No.4 Merkez / ZONGULDAK ( G Blok ) ABDULLAH SABRİ EFENDİ ÖĞRENCİ YURDU Tipi : Erkek Telefon : 03722200994,03722200995 Faks: 03722200996 Adres :: GÜNEY MAHALLESİ HÜR SOKAK NO:24 KOZLU ZONGULDAK NESİBE HATUN ÖĞRENCİ YURDU Tipi : Kız Telefon : 0(372) 261-0312,0(372) 261-0313 Faks: 03722610316 Adres :: Esenköy Mah.Abaz Cad. No:221 Kozlu/ ZONGULDAK HATİCE TURHAN SULTAN YURDU Tipi : Kız Üniyurt Kız / Erkek Özel Öğrenci Yurdu Kozlu/ZONGULDAK Sayınlar Erkek Öğrenci Yurdu Kozlu/ZONGULDAK Sayınlar Kız Öğrenci Yurdu Kozlu/ZONGULDAK Tursalı Kız Öğrenci Yurdu Merkez/ZONGULDAK Özel Doruk Erkek Öğrenci Yurdu Merkez/ZONGULDAK Zonguldak Özel Karaelmas Kız Öğrenci Yurdu Merkez/ZONGULDAK Özel yurtlara örnek olarak verilebilir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Evlerin kira durumları eşyalı ve eşyasız olma durumuna göre değişmektedir.
1+1: 4000-6000 TL
2+1: 5000-8000
3+1: 6000-10000
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Üniversitemizin çekirdeğini teşkil eden Mühendislik Fakültesinin orijini 1924 yılında kurulan “Maden Mühendislik Mektebi'dir”. Bu kurum Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanarak Zonguldak Mühendislik Fakültesi adını almış ve 11.07.1992 tarih 21281 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi kurulmuştur. Ardından 11.04.2012 tarih ve 28261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kanun uyarınca ismi Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Üniversitenin kurulması sonrasında bölge ihtiyaçları değerlendirilerek üniversite bünyesinde Tıp Fakültesi ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması için gerekli girişimlere başlanmış ve Tıp Fakültesi 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla ilk kurulan fakültelerden biri olmuştur. Karabük ve Bartın Üniversitelerinin kurulmasıyla bazı fakülte ve yüksekokulları bu üniversitelere bağlanmasına rağmen; 14 Fakülte, 3 Enstitü, 5 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu ve 1 Devlet Konservatuarından oluşan yapısıyla eğitim ve öğretimini sürdürmektedir.

Tıp Fakültemiz, Zonguldak – Kdz. Ereğli karayolunun 8. km’ sinde, Batı Karadeniz’in olağanüstü doğal güzelliği içinde konuşlanmış tam bir sağlık kampüsü olan “İbn-i Sina Kampüsü”nde yer almaktadır.

Üniversitemiz ve Fakültemiz hakkında daha detaylı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. (Siteler Açılırken Güvenlik uyarısı alırsanız Tamam’a basınız. PDF olduğu için böyle bir uyarı vermektedir.)
https://w3.beun.edu.tr/dosyalar/2019/02/tek/bir-bakista-beu-2019-2.pdf
http://aday.beun.edu.tr/
http://cdn3.beun.edu.tr/tip//zbeun-tip-fakultesi-brosur-tanitim.pdf
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Öğrencilere, başvuruları halinde, durumları değerlendirilip mülakata alınarak aylık 1250 TL civarında burs verilmektedir. Ayrıca ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından yemek bursu verilmektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizde her yıl düzenli olarak bahar şenlikleri kapsamında spor, kültür ve sanat faaliyetleri, konserler düzenlenmektedir. Ayrıca Farabi kampüsümüzde birçok ulusal turnuvaya ev sahipliği yapmış spor salonumuz bulunmaktadır. Farklı kampüslerimizde kort ve basketbol-voleybol sahaları mevcuttur. Yarı olimpik yüzme havuzumuz vardır. Medikososyal aracılığı ile öğrencilere ücretsiz sağlık hizmeti sağlanmaktadır. Üniversitemiz çeşitli bilimsel kongrelere de ev sahipliği yapmaktadır. Bilimsel ve sosyal amaçlı geziler düzenlenmektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizde 2 adet kütüphane bulunmaktadır. Türkiye'nin 7/24 açık 2 kütüphanesi olan tek üniversitesiyiz. Ayrıca İbn-i Sina kampüsündeki 7/24 açık olan İbn-i Sina kütüphanesi görülmeye değer deniz manzarasına sahiptir. Dönemlere göre ayrılmış çalışma salonları yoktur. Fakat Tıp Fakültesi içerisinde intörnler için ayrılmış çalışma salonları bulunmaktadır. Merkez kampüsümüzde kütüphane haricince 2 adet çalışma salonu daha bulunmaktadır. Tıp Fakültesi Kütüphanesinde kantin bulunmaktadır. Kantinde aparitif yemekler çıkmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
"Üniversite öğrenci topluluklarımızın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. https://aday.beun.edu.tr/ogrenci/ogrenci-topluluklari.html İbn-i Sina kampüsünde TurkMSIC, Bilimsel Araştırma Topluluğu (BETAT), HAYAT, ZBEUN Medicine Chess ve Sounddrug Müzik Topluluğu faaliyet göstermektedir. TurkMSIC (Türk Tıp Öğrencileri Birliği) olarak Türk İşaret Dili Eğitmeni Utku Erol hocamız ile gerçekleştirdiğimiz Türk İşaret Dili Eğitimi, yaptığımız etkinliklerden sadece bir tanesidir. TurkMSIC etkinliklerimizin tamamına ulaşmak için; https://www.instagram.com/bulentecevittob/?hl=tr"
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Yemek ücreti 2022-2023 eğitim öğretim döneminde 9 TL' dir. Yemekhane kampüs yemekhanesi şeklinde olup fakültelerin ayrı yemekhanesi bulunmamaktadır. Dönem 4 ve 5 öğrencileri için hastanede yemek verilmemektedir fakat intörn öğrenciler öğle ve akşam yemeğini hastanedeki yemekhanede ücretsiz bir şekilde yiyebilmektedir. Sağlık kampüsü yemekhanesinde sadece öğle yemeği, merkez kampüs yemekhanesinde öğle ve akşam yemeği çıkmaktadır. Fakülte çevresinde yemek için birkaç alternatif bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Tıp Fakültesi Merkez Kampüsün (Farabi Kampüsü) dışında Sağlık Kampüsünde (İbn-i Sina Kampüsü) bulunmaktadır. Merkez Kampüse ulaşım belediye otobüsleri ve dolmuşlarla mümkün olup ulaşım süresi azami 15 dakikadır. Üniversitemizde 10 adet kampüs bulunmaktadır. İbni Sina Kampüsü ve Farabi Kampüsü olmak üzere 2 ana kampüsümüz bulunmaktadır. Bu kampüslerdeki fakülteler: http://aday.beun.edu.tr/icerik/57/kampuslerimiz
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
1992 yılında kurulmuştur. 2000-2001 eğitim-öğretim döneminde Yüksek Öğretim Kurulu onayı ile Zonguldak’ta Tıp Fakültesi Eğitimi ve Uzmanlık eğitimine başlanmıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Üniversitemizin olanaklarını daha önceki sorularda açıklamıştık. Fakültemizin önünde açık tenis kortu, bahçesi içerisinde voleybol ve basketbol sahaları bulunmaktadır. Fakültemiz içerinde de 1 adet masa tenisi masası mevcuttur. Bahar şenliklerinde fakültemizin öğrencileri takımlar çıkarmaktadır. Kampüsümüz içerisinde büyük bir sosyal tesis binası bulunmaktadır. Deniz manzaralı kütüphanemiz burada bulunmaktadır. Ayrıca kampüs kantini, PTT, Kuaför gibi hizmetler de verilmektedir. Her yıl 14 Mart Tıp Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu tarihte hocalarımızın ve öğrencilerin ortak katılım gösterdiği turnuvalar yapılmaktadır. Fakültemizde ayrıca konferans ve paneller de yapılmaktadır. Dünyanın her yerinden alanında uzman öğretim üyelerinin katılım gösterdiği sempozyumlar düzenlenmektedir. Ayrıca fakültemizde etkinliklerine devam eden öğrenci toplulukları sayesinde hem daha nitelikli hekimler olmak için çabalıyoruz hem de bu etkinliklerde sosyal ortamlar oluşturuyoruz.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus (Yurtdışı) https://app.erasmus.beun.edu.tr Farabi (Yurtiçi) http://farabi.beun.edu.tr Mevlana (Yurtdışı) http://mevlana.beun.edu.tr TurkMSIC (Yurtiçi ve Yurtdışı)
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe eğitim verilmektedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Zorunlu hazırlık sınıfı bulunmamakla beraber, isteğe bağlı İngilizce hazırlık dönemi vardır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakülteye devam esastır. Teorik derslerin %70'ine, pratik derslerin %80'ine, stajların %80'ine devam zorunludur. Devamsızlık bilgisini komite sürecinde maalesef öğrenemiyoruz. Öğrencilerin kendi devamsızlıklarını kendilerinin takip etmesi isteniyor. Devamsızlıktan sınava giremeyecek öğrenciler pratik sınavından 1 gün önce açıklanmaktadır.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz 01.01.2018 tarihinde TEPDAD tarafından 6 yıllığına akredite edilmiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyon ile birlikte fakülte yönetimi tarafından, temel bilimler döneminde yapılan komite ve yıl sonu final sınavlarının sorularını ve cevapları aynı gün içinde yayınlamaya başlanmıştır. Her komitenin sonunda ve yeni komitenin başında; Geri Bildirim Toplantıları ve Komite Bilgilendirme Toplantıları yapılmakta olup, bu toplantılarda yeni komitenin amaç ve hedefleri açıklanmakta, geçtiğimiz komite hakkında geri bildirimler alınmaktadır. Akreditasyon sonrası başlayan Hekimlik Uygulamaları dersleri ile tıp fakültesi öğrencilerine temel tıbbi beceriler öğretilmektedir. Ayrıca Akreditasyon sürecinde ve sonrasında kurulmuş olan birçok yeni komisyon ile daha sistematik daha öğrenci odaklı bir eğitim verilmeye çalışılmaktadır.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi ve Bilişim Anabilim Dalı bulunmaktadır. Tıp Eğitimi ve Bilişim Anabilim Dalı tarafından fakültemize yeni gelen öğrencilere fakültemizdeki eğitim sisteminin tanıtımı yapılmaktadır ve Hekimlik Uygulamalarına Giriş dersleri verilerek öğrencilere temel tıp bilimleri aşamasında temel hekimlik becerileri kazandırılmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ve hastanemiz aynı kampüs içerisinde yan yana bulunmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel Bilimler dönemindeki anabilim dalları ve hocalarımızın odası fakülte binamızda, Klinik Anabilim dalları ise hastanemizde bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Sayılar yaklaşık veriler olmakla beraber Dönem 1: 250 öğrenci Dönem 2: 230 öğrenci Dönem 3: 120 öğrenci Dönem 4: 130 öğrenci Dönem 5: 120 öğrenci Dönem 6: 90 öğrenci Toplam: 940 öğrenci
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4: 35-40 arası Dönem 5: 15-20 arası Dönem 6: 15-20 arası Ayrıca bu gruplar da staj içerinse servis, poliklinik olarak daha alt gruplara bölünmektedir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Profesör sayısı 63, doçent sayısı 22, doktor öğretim üyesi sayısı 48'dir. Her öğretim üyesi 6-7 kişilik öğrenci gruplarının danışman hocasıdır. Yani 6-7 öğrenciye bir öğretim üyesi düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Eğitim sistemimiz temel olarak Entegre sistemdir. 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle PDÖ sistemine geçiş çalışmaları başlamıştır. Bu uygulamalar “Fakülteye Özgü Uygulamalar” ve “Mesleki Beceri Dersleri” kısmımızda anlatılmaktadır. Diğer Fakültemiz eğitimi ilk 3 sene temel bilimler, son 3 sene klinik bilimler olarak devam etmektedir. Son seneye klinik bilimler içinde İntörnlük Dönemi adı verilmektedir. İlk 3 dönem öğrenciler arasında komite sistemi denen kurullardan ve yıl sonu finalinden oluşmaktadır. Klinik dönem de ise stajlar ve staj sınavları yapılmaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Aşağıda her dönemde ağırlığı fazla olan dersler verilmiştir. Daha detaylı incelemek isterseniz en alttaki adres üzerinden fakültemiz sayfasına ulaşabilirsiniz. Dönem 1: Biyoistatistik, Davranış Bilimleri, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Halk Sağlığı, Tıbbi Biyoloji, Tıp Eğitimi ve Bilişimi, Tıbbi Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Genetik, Biyofizik, İmmünoloji Anatomi, Tıbbi Terminoloji Dönem 2: Anatomi, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Biyokimya, Biyofizik, İmmünoloji, Biyoistatistik, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Patoloji Dönem 3: Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji, İç Hastalıkları(Hematoloji Onkoloji, Gastroentoloji, Nefroloji, Endokrinoloji), İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Tıbbi Genetik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı, Radyoloji Başta olmak üzere neredeyse tüm klinik dersler az ders saati olarak bulunmaktadır. Dönem 4: Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Dönem 5: Adli Tıp, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Göğüs Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Kalp ve Damar Cerrahisi-Göğüs Cerrahisi, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Üroloji Dönem 6: Acil Tıp Anabilim Dalı Staj Programı, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Staj Programı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Staj Programı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Staj Programı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Staj Programı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Staj Programı, Aile Hekimliği Anabilim Dalı Staj Programı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Staj Programı http://tip.beun.edu.tr/ders-programlari/1sinif.html
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
2 çeşit seçmeli ders sistemi mevcuttur. Mesleki Seçmeli ders olarak her yıl farklı dersler açılmaktadır. Örneğin; dönem 1'de sağlıklı beslenme, hasta hekim ilişkileri, immünolojin tarihi, fizyolojide güncel gelişmeler; dönem 2'de Akciğer grafisi yorumlama, İlaçların Tarihi Gelişimi, Yaşlı Sağlığı,Akciğer Grafisi Değerlendirme ve Yorumlama; dönem 3'te Fitoterapi ve Aroma Terapi Tıbbi Uygulamaları, Epidemiyoloji, Çevresel Aciller vb. açılmaktadır. Öğrenciler her dönem istediği bir dersi seçebilir. Bir yılda 2 kez Mesleki seçmeli ders alınır.

Alan Dışı seçmeli ders olarak dönem 1 için Bilgisayar dersleri, dönem 2 için İş Sağlığı ve Güvenliği dersi seçilebilir.

Uzem (Uzaktan Eğitim Merkezi) olarak Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap tarihi verilmektedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
2023-2024 akademik takvim: https://webapp.beun.edu.tr/akademiktakvim/?ustkat=11&lang=tr
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Pratik dersler daha çok öğrenci odaklıdır. Histoloji ve Embriyoloji: Multidisiplin laboratuvarında, mikroskop, maket ve preparatlarla işlenmektedir. Anatomi: Anatomi laboratuvarında, maketler, kemikler, iskeletler ve kadavra üzerinde öğrencilerin inceleme yapması ve konuyu tartışması odaklıdır. Tıbbi Biyoloji: Multidisiplin laboratuvarında, mikroskopta preparatların incelenmesi şeklinde işlenmektedir. Tıbbi Mikrobiyoloji: Multidisiplin laboratuvarında, mikroskopta preparatların incelenmesi şeklinde işlenmektedir. Ayrıca çeşitli kültür ortamları, parazitler vb. de incelenmektedir. Patoloji: Multidisiplin laboratuvarında, mikroskopta preparatların incelenmesi şeklinde işlenmektedir. Tıbbi Fizyoloji: Multidisiplin laboratuvarında, kan alma, periferik yayma, işitme testleri, solunum fonksiyon testleri vb. uygulamalar yapılarak işlenmektedir. Tıbbi Biyokimya: Fakültemiz içerisindeki biyokimya laboratuvarında 15-20 kişilik gruplar halinde; spektrofotometre ile idrar tetkiki ve kimyasal analizi, idrar mikroskopisi gibi deneyler öğrencilere yaptırılmaktadır. Biyoistatistik: Bilgisayar laboratuvarında SPSS uygulaması üzerinden çalışmalar yapılmaktadır.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
2 adet kadavra vardır. 2 tane tam iskelet bulunmaktadır. Maketler yetmekle beraber, büyük maketlerde sayımız maalesef azdır. Laboratuvarımız sınıfımız çok kalabalık olduğu için büyüklük olarak yeterli değildir. Özellikle anatomi pratik sınavında bu durum sorun olabilmektedir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Sınıf gruplara bölünerek laboratuvara alındığı için mikroskop sayısı fazlasıyla yeterlidir. Her öğrenciye en az 1 mikroskop düşmektedir. Çok büyük bir laboratuvara ve son teknoloji mikroskoplara sahibiz.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Dönem 1’de Topluma Dayalı Tıp Uygulamaları içerisinde öğrenciler aile sağlığı merkezlerine, toplum sağlığı merkezine, verem savaş dispanserine, kanser erken teşhis merkezine, çocuk ergen kadın üreme sağlığı merkezine gönderilip gözlem yapmaları sağlanıyor. Ayrıca 2022-2033 eğitim öğretim dönemiyle beraber Topluma Dayalı Tıp Uygulamaları tüm dönemlere dağıtılmış biçimdedir. Dönem 2’de Tıbbi Ekip Üyeliği içerisinde Eğitim Araştırma hastanemizde öğrencilerin asistan doktorlar eşliğinde gözlem yapması sağlanıyor. Bir ekip olarak nasıl çalışılır bu kültür kazanılıyor. Dönem 3’te Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları başlığı altında; öğrenciler, her grubun sorumlu öğretim üyesi bulun 6-7 kişiden oluşan gruplara ayrılmaktadır. Grup olarak bilimsel bir araştırma yapılmakta ve yıl sonunda her araştırma belirlenen gün ve saatte tüm öğrenciler ve hocaların katılımının açık olduğu bir konferansta sunulmaktadır. Dönem 1-2-3’te Öğrenci Gelişim Karneleri bulunmaktadır. Bu karnede Öğrencini normal derslerinin dışındaki uygulamalarda hangi becerileri vb. kazanması gerektiği açıklanmakta ve kontrol edilmektedir. Dönem 4-5-6’da Staj karneleri bulunmaktadır. Bu karnelerde her stajda öğrencilerden beklenen temel öğrenim çıktıları ve becerileri bulunmakta ve kontrol edilmektedir.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Evet var. Hekimlik Uygulamalarına Giriş dersi olarak el yıkama, steril eldiven giyme ve çıkarma, bone ve maske giyip çıkarma, steril önlük giyme ve çıkarma, hasta öyküsü alma arteriyel nabız ölçme, tansiyon ölçme, kas içine, deri içine ve deri altına enjeksiyon yapma, parmak ucundan kan alma, glukometre ile kan şekeri ölçme, heimlich manevrası uygulama, timpanik termometre ile beden ısısı ölçme, bir yaş altı bebeklerde temel yaşam desteği sağlama, kalp ve solunum sitemi muayenesi, nörolojik muayene, batın (karın bölgesi) muayenesi vb. birçok uygulama maketler üzerinde ve mümkün olanların öğrencilerin birbiri üzerinde denemesi ile gerçekleştiriliyor. Bu uygulamalar Mesleki Beceri laboratuvarlarımızda yapılmaktadır. Bu uygulamalar sonucu komitelerimize pratik puan eklenmektedir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Maalesef tıp fakültesi eğitimi içerisinde bununla ilgili herhangi bir uygulama bulunmamaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinikte teorik ve pratik sınavlar yapılmaktadır. Teorik sınavlar komite usulü düzenlenmektedir. Her komitede, o komite hangi dersler varsa o derslerden çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınav yapılmaktadır. O komite pratik ders sayısına göre de pratik sınav yapılmaktadır ve iki sınav toplam 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Tıbbi biyoloji, mikrobiyoloji, histoloji ve embriyoloji, anatomi, patoloji ve biyoistatistik derslerininin pratik dersleri olduğu için pratik sınavları da yapılmaktadır. Tıbbı biyoloji, mikrobiyoloji, histoloji ve embriyoloji pratik sınavları multidisiplin laboratuvarında yapılmaktadır. Pratik sınav hocaların gösterdiği preparatlardan dağıtılan kağıtlara sorulan soruların cevabını yazarak yapılmaktadır, Patoloji ise yine multidisiplin laboratuvarında fakat mikroskop başında sözlü olarak yapılmaktadır. Anatomi pratik sınavı Anatomi laboratuarında hocaların belirlediği sayıda masaya her masada iki soru olacak şekilde maket veya kadavralardan (kemik) gösterilen yerlerin yazılması şeklinde yapılmaktadır. Biyoistatistik pratik sınavı amfide verilen sürede kağıtlardaki soruları cevaplayarak yapılmaktadır. Klinikte teorik ve pratik sınavların yanında sözlü sınav yapılmaktadır. Baraj sistemi sadece teorik sınavda uygulanmaktadır. Baraj sistemi her derste soru sayısının yarısından ne kadar az sayıda doğru yapıldıysa o kadar eksi puan düşülen bir sistemdir. (Örneğin komitede Biyokimya dersinden 16 soru bulunuyor ve siz bu sorulardan 6 tane doğru yapmışsanız 4 puan alırsınız.) Pratik sınav finalde sınavında da vardır fakat bütünlemede yapılmamaktadır. Komite sınavlarında nasıl uygulanıyorsa final sınavında da aynı şekilde yapılmaktadır. Pratik sınava ek sene boyunca gördüğümüz Hekimlik Uygulamaları dersindeki becerileri final ve bütünleme sınavında göstermemiz istenmektedir. Bu dersin komitelerde sınavı yapılmayıp derse katılımımıza göre puan verilmektedir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Sınıf geçme notu 60'tır. Dönem sonu ortalaması; komite sınavlarının ortalamasının %60'ı, final sınavının %40'ı alınarak hesaplanır. Final sınavından en az 50 almak gerekmektedir. Sınavlara girmek için devam zorunluluğu vardır. Finalsiz geçmek için hiçbir notunuzun 60'ın altında olmaması ve ortalamanızın 85 ile üzeri olması gerekmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi: Sınıf iki gruba ayrılır. Her 2 gruptan sırası gelen öğrenciler ikişerli olarak maketlerin masada olduğu pratik sınıfına alınır. İlk maketten başlayan öğrenciler zil çaldıkça diğer maketlere geçerek kendilerine verilen kağıttaki numaralarla eşleşen maketteki yapının adını not alırlar. Histoloji: Mikroskop başında yazılı olarak Fizyoloji: Amfide yazılı olarak Biyokimya: Amfide yazılı olarak Patoloji: Mikroskop başında sözlü olarak Tıbbi Mikrobiyoloji: Amfide yazılı olarak Tıbbi Biyoistatistik: Amfide yazılı olarak
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Finalsiz geçme vardır. Finalsiz geçmek için hiçbir notunuzun 60'ın altında olmaması ve 85 ile üzeri olması gerekmektedir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Her ders kurulunun sonunda geri bildirim toplantıları yapılmaktadır. Ayrıca öğretim görevlilerinin belli sayıda öğrenciye danışmanlık yapması sağlanmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Öğrenci Eğitim Komisyonu’muz bulunmaktadır. Bu komisyon üyeleri sadece öğrencilerden oluşan ve dekanlığa yazılı raporlar, öneriler, değerlendirmeler sunan bir komisyondur. Ayrıca Fakülte Temsilcisi, Dönem Temsilcileri aracılığı ile eğitim öğretim ile ilgili her türlü sorun ilgili mercilere iletilmektedir. Geri bildirim toplantıları yapılarak her komitenin, stajın değerlendirilmesi ve bir sonraki sene bu raporlara göre düzenlemesi sağlanmaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Fakültemizde dönem 1'lere uygulanan aile sağlığı merkezlerinde gözlem uygulaması ve dönem 2'ler için uygulanan tıbbi ekip üyelikleri sayesinde temel bilimlerde olan bir tıp öğrencisiyken çeşitli branşlarda gözlem yapabilme imkanına sahip oluyoruz. Dönem 3’te uygulanan kanıta dayalı tıp eğitimi sayesinde henüz öğrenciyken bir bilimsel araştırmanın içerisinde bulunuyoruz ve bu kültürü kazanıyoruz. Ayrıca yeni yapılan sosyal tesiste bulunan deniz manzaralı kütüphanemizde ders çalışmak bu yorucu eğitim hayatında ders çalışmayı bir nebze olsun keyifli hale getirebiliyor. Denizin ve ormanın iç içe olduğu dünyanın en yeşil üniversiteleri arasında sayılan okulumuzu tercih etmeniz için daha birçok avantajımız vardır. Ayrıca köklü sayılabilecek fakültemizde oturmuş ve sistemli bir eğitim almaktayız.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Merkez ve Sağlık Kampüsü olmak üzere 2 ayrı kampüsün olması tıp fakültesini diğer fakültelerden maalesef birazcık soyutlamaktadır ve diğer fakültelerin yaptığı etkinliklere, üniversitenin düzenlediği organizasyonlara tıp fakültesinin katılımını zorlaştırmaktadır. Tıp Fakültesi eğitimi diğer fakültelerden her ne kadar yoğun olsa da, bizim fakültemizin çevre tıp fakültelerinde birazcık daha uzun ve zor olduğu söylenebilir. Ayrıca şehrimiz küçük ve fazla yatırım olmayan bir şehir olarak sosyal olanaklar açısından biraz fakir bir şehirdir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Covid-19 pandemisi ve asrın felaketi Kahramanmaraş Depremleri nedeniyle fakültemiz senkron (eş zamanlı) ve asenkron (eş zamansız) eğitim sistemlerini uygulamıştır. Öğretim üyelerinin ders notlarını üniversitemizin UZEM sistemi üzerinden öğrenciler ile paylaştığı ve gelen soruları açılan forumlar üzerinden cevapladığı sisteme ek olarak bazı derslerde de online eğitim verilerek eğitim ve öğretimin kalitesinin arttırılması sağlanmıştır.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Uzaktan eğitim dönemlerinde dönem 1, 2, 3'e yönelik sınav sistemi: Kurul Sınavları ve Final Sınavı 100 sorudan oluşmaktadır ve sınav süreleri 100 dakikadır. Sistem belli saatler arasında açık kalmakta olup, bu süre içerisinde sınava 1 giriş hakkımız bulunmaktaydı. Dönem 4, 5'e yönelik sınav sistemi: Sistem gün içerisinde 4 saat süreyle açık kalmakta ve her bir staj sınavı için 1 giriş hakkı bulunmaktaydı.