Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Aydın
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Aydın şehri Kuşadası, Didim gibi turistik ilçeleriyle dikkat çeken bir kenttir. Tralles Antik Kenti, Afrodisias Antik Kenti, Nysa Antik Kenti gezilebilecek tarihi yerler arasındadır. Zeytin, incir en ünlü tarım ürünlerindendir. Efelerin şehri olarak da bilinir. Şehrimizde birçok tarihi konak restore edilerek cafe, bar, restoran şeklinde kullanımdadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Havalimanı bulunmamaktadır ama Adnan Menderes Havalimanına çok yakın olup Havaş veya şehir merkezinden demir yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Şehir içi otobüsler 2 ye ayrılmaktadır. Kart ile binilebilen Sarı otobüsler ilçelere de gider. Beyaz otobüsler daha sık geçer fakat ilçelere gitmez. Saat 23.50 den sonra otobüs seferleri birkaç ana hat dışında büyük ölçüde kesilir. Şehir otogarı şehrin 15 dk dışında bulunur, Çine yolu üzerindedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehirde 2 kız ve 1 erkek olmak üzere 3 farklı KYK yurdu bulunmaktadır. Kız öğrenciler için KYK yurdu üniversite kampüsünün içinde bulunmaktadır. Bu yıl açılacağı tam net olmamakla birlikte kampüsün içinde bir tane daha KYK yerleşkesi inşaat halindendir. Erkek ve diğer Kız öğrencilerin KYK yurdu Işıklı semtinde bulunmaktadır. Kız öğrenci yurdu ağırlıklı olmak üzere 60 a yakın özel yurt bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Üniversite çevresinde eşyalı evlerde 1+1 12000-13000 aralığında, 2+1 16000-17000 aralığında, 3+1 evler pek bulunmamakla beraber 20000+ TL civarındadır. Üniversiteden uzaklaştıkça şehrin daha gelişmiş mahalleri olup ev fiyatları aynı oranda artmaktadır. Öğrenciler için yaşamın en uygun, önemli sosyal mekanların yürüyüş mesafesinde bulunduğu mahalleler Orta, Zafer, Cuma, Güzelhisar, Cumhuriyet, Kurtuluş Mahalleleridir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Adnan Menderes Üniversitesi 1992 yılında kurulmuştur. Üniversitemizin kuruluş kanununda; Fen-Edebiyat, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler, Tıp, Veteriner, Ziraat Fakülteleri olmak üzere 5 Fakülte; 3 Enstitü; Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ve Söke Meslek Yüksekokulu yer alırken; şu an üniversitemiz 20 Fakülte, 3 Enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 5 Yüksekokul, 19 Meslek Yüksekokulu, 26 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile toplam 74 akademik birimde eğitim-öğretim veren bir yükseköğretim kurumu haline gelmiştir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemizin kendisinin verdiği bir burs olanağı bulunmamaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
2018 yılında üniversitemizde Koç Fest yapılmıştır. 2019 yılında Color Fest düzenlenmiştir. Her yıl ADÜFEST adı altında etkinlikler de düzenlenmektedir. Üniversite içerisinde öğrencilerimizin yemek yiyebileceği, boş zamanlarını geçirebileceği, oyunlar oynayabileceği bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. Fakülteler arası spor müsabakaları düzenlenmektedir. Tiyatro ve müzik topluluklarımızın yıl içerisinde gösteri ve konserleri olmaktadır. Fakülte temsilcileri ve toplulukların düzenlediği partiler yapılmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizin kampüsü içerisinde 3 katlı, 7/24 açık çalışma salonu olan yeni nesil bir kütüphane bulundurmaktadır. Kütüphanemiz içinde sınırsız internet ulaşımı bulunmaktadır. Soğuk kış günlerinde akşam ders çalışan öğrencilerimize çorba servisi imkanı bulunmaktadır. Bunun dışında tıp fakültesi binası içerisinde ayrı iki çalışma salonu da bulunmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemizde 40 a yakın farklı öğrenci topluluğu bulunmaktadır. (Dağcılık, Bisiklet, Yüzme, Tenis vb.) Tıp fakültesinde etkinlik yapan öğrenci toplulukların birkaçına TurkMSIC, EMSA, Leyladan Sonra, Müzik ve tiyatro toplulukları örnek verilebilir. Ek olarak tıp Fakültesi kız/ erkek basketbol ve voleybol takımları bulunmaktadır.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Öğle öğününde okul yemekhanelerinde yemek servisi yapılmaktadır. Okul yemekhanelerinde yemek fiyatları 15 TL'dir. Tıp Fakültesi için ayrı bir yemekhane mevcuttur. Tıp Fakültesinin yan tarafında yemek yenilebilecek birçok restorandan oluşan bir AVM bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Fakülte ana kampüs içinde, Aytepe yerleşkesinde bulunmaktadır. Ana kampüs şehre çok uzak değildir.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Üniversitemiz ile birlikte 1992 yılında kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Tıp Fakültesi Kız/ Erkek Basketbol ve Voleybol takımları bulunmaktadır. Ayrıca erkek futbol takımı da yer almaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana ve TurkMSIC değişim programları bulunmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe eğitim verilmektedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
İngilizce hazırlık dönemi bulunmamaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Teorik dersler için %70 ve pratik dersler için devam zorunluluğu %80'dir. Devamsızlık bilgisi teorik sınavdan bir gün önce TIPPORT sitesinde açıklanmaktadır.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Üniversitemiz Tıp Fakültesi, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu’nun (UTEAK) yaptığı değerlendirme sonucunda, Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programının Tıp Eğitimi Ulusal Standartları’nı karşıladığı saptanmış olup, fakültemiz 1 Ocak 2030 tarihine kadar akredite edildi.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akredite olma sürecini yeni geride bırakıp akredite olduk. Bundan sonra da ulusal standartlardan taviz vermeden bu akreditasyon sürecini devam ettirmeyi hedefliyoruz.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz hastane ile aynı yerde (merkez kampüste) yer almaktadır. Ulaşım çok kolaydır, yürüyerek 3 dakikada hastanemize ulaşılabilinmektedir. Fakültemizle hastane yan yanadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Anabilim dalları ve hocaların odası merkez kampüste fakültemiz ve hastane arasında yer alan öğretim üyesi binasında bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 301 öğrenci
Dönem 2: 238 öğrenci
Dönem 3: 233 öğrenci
Dönem 4: 249 öğrenci
Dönem 5: 160 öğrenci
Dönem 6: 180 öğrenci

Toplam: 1361 öğrenci
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Her dönem 7 gruba bölünerek ortalama 35-40 kişilik gruplar oluşturulmaktadır. Daha sonra bu gruplar bir kez daha 7 kişilik gruplara bölünerek eğitim verilmektedir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
121 Profesör, 49 Doçent Doktor, 55 Doktor öğretim üyesi bulunmaktadır. 218 Öğretim Görevlisi, 575 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 793 öğretim üyesi bulunmaktadır. Yani 1 öğretim üyesi başına ortalama 2 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Eğitim modelimiz yatay ve dikey olarak entegre edilmiş olup karma (hibrit) sistemdir. Sürekli güncellemeye tabii eğitim yönergemizde, klinik beceriler uygulamaları ve topluma dayalı tıp uygulamaları mevcuttur.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1 : Biyofizik, Davranış Bilimleri, Histoloji-Embriyoloji, İlk Yardım, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Klinik Beceriler, Tıbbi Genetik, Biyoistatistik, Anatomi, Temel İletişim Becerileri , Halk Sağlığı, Seçmeli ders 1-2 Dönem 2 : Anatomi, Biyofizik, Tıbbi Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji-Embriyoloji, Davranış Bilimleri, Klinik İletişim Becerileri, Tıbbi Mikrobiyoloji, Parazitoloji Dönem 3: Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Biyoistatistik, Tıbbi Farmakoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları Doğum, Radyoloji, Üroloji, Enfeksiyon Hastalıkları, Nefroloji, Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp, Tıbbi Genetik, Tıbbi Biyokimya, İletişim Becerileri, Klinik Beceriler, Klinik Uygulamalar Dönem 4: Acil Tıp, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji ve Kalp Damar Hastalıkları, Tıbbi Görüntüleme Klinik Eğitim Dersleri Dönem 5 : Adli Tıp, Aile Hekimliği, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik- Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Üroloji Dönem 6 : Acil Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kırsal Hekimlik, Psikiyatri Yapılandırılmış İntörn Staj Programları
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Dönem 1 de seçmeli dersler alınmaktadır. İşaret Dili, Tıbbi İngilizce, Tıp ve Spor, Nobel Ödülleri, Mitoloji, Vakalar ve Tıp vb. Seçmeli dersler verilmektedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Ders Başlangıç - Bitiş
Dönem 1 : 30 Eylül 2024 - Final sınavı: 16 Haziran 2025
Dönem 2 : 2 Eylül 2024- Final sınavı : 11 Haziran 2025
Dönem 3 : 2 Eylül 2024- Final sınavı : 30 Mayıs 2025
Dönem 4 : 26 Ağustos 2024- Bitiş tarihi 1 Haziran 2025
Dönem 5 : 26 Ağustos 2024 - Bitiş tarihi 18 Mayıs 2025
Dönem 6 : 1 Temmuz 2024- Bitiş tarihi 30 Haziran 2025
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi, Histoloji, Biyofizik, Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji pratik dersleri laboratuvarda işleniyor. Genelde asistan hocalarımız, dersin hocaları gözetiminde ders hakkında gerekli bilgileri bize veriyorlar. Mikroskop, maket, preparat vb. malzemeler kullanılıyor. Hem hoca hem öğrenci odaklı karma eğitim veriliyor. Online dönemde pratik derslerimiz Google Classroom üzerinden gerekli fasiküller ve videolar eşliğinde işlenmiştir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Üniversitemizde 3 adet kadavranın yanında kemikler ve çeşitli maketler bulunmaktadır. Öğretim üyelerimiz oldukça özverilidir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Histoloji laboratuvarlarında her öğrenci başına 1 mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Herhangi bir uygulamamız bulunmamaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Klinik Beceriler, Klinik İletişim Becerileri dersleri işlenmektedir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle Hasta Laboratuvarımız bulunmamaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Teorik sınavlar amfilerde, pratik sınavlar laboratuvarda yapılmaktadır. Pratik sınav barajı bulunmaktadır. Pratik sınavın %50 sini doğru cevaplamayan öğrenciler o dersin teorik sorularını çözememektedirler. Final sınavında 50 baraj puanı vardır. Dönem içi ortalamanın %40'ı, Final/Bütünleme sınavının %70'i alınarak dönem sonu ortalama hesaplanır. Preklinikte Final ve Bütünleme sınavında pratik sınav bulunmamaktadır. (Akreditasyon süreci yüzünden değişim gösterebilir. Dönem içi ortalamanın %40'ı, Final/Bütünleme sınavının %60'ı alınarak dönem sonu ortalama hesaplanması şeklinde bir yönteme gidilmesi muhtemel bir değişikliktir.)
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönemi tamamlamak için not ortalaması 60 ve üstü olmalıdır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi maket üzerinden her makete belirli bir süre verilerek zil çaldığında bir sonraki makete geçilerek yapılıyor. Histoloji, parazitoloji, mikrobiyoloji de aynı şekilde zilli sistemle ya da sözlü sınavla mikroskop üzerinden yapılmaktadır. Biyofizik pratik sınavları hem kağıt üzerinden hem sözlü şekilde yapılmaktadır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Finalsiz geçme yoktur. Finalde 50 sınır barajı uygulanır. (Akreditasyon süreci yüzünden değişim gösterebilir.)
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Öğrenciler sınav sonuçlarını görebilmek için online geribildirim doldurmak zorundadır. Sınıf temsilcileri eğitim koordinatörleri ve dekanlıkla birebir iletişime geçebilmektedir.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Her kurul sonrasında geri bildirim anketleri uygulanmaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Fakültemiz verilen klinik eğitim açısından oldukça iyi düzeyde olup TUS başarısı oldukça yüksek bir fakültedir. Öğretim üyeleri ile öğrencilerin iletişimi çok iyi düzeydedir. Derslikleri ve hastanesi ana kampüsün içerisinde olduğu için kampüs imkanları ile iç içe, aynı zamanda da şehir gürültüsünden izole bir ortamda eğitim verilmektedir.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Uygulama sınavlarında barajın olması dezavantajlarındandır. Finalsiz geçişin olmaması da dezavantaj olarak görülebilir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemizde çevirim içi eğitim sistemi online dönemler için mevcut. Tıpport adlı siteden öğrenci numaramız ve şifremizle giriş yapıp kayıtlı dersleri izleyebiliyoruz. Ayrıca üniversitedeki ortak derslerimizin videolarını izleyebileceğimiz Adüzem platformunu da kullanmaktayız. Online dönemlerde dersler Google Meet uygulaması üzerinden işlenmektedir ve tıp dijital arşivinden ders videolarına erişilebiliyor.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Yine Adüzem üzerinden açtığımız sekme ile Google Forms üzerinden çevirim içi sınavımızı yaptık. Tüm sorular tek bir sayfadaydı ve soru numarası bulunmamaktaydı. Çözdükten formu göndererek sınavımızı bitirmiş olduk. Sonuçlar da yüz yüze eğitimde olduğu gibi Tıpport adlı siteden ilan edildi.