Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Erzurum
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Erzurum, 756.893 nüfusu ile Doğu Anadolu Bölgesinin önde gelen kayak Merkezine sahip denizden 2000 metre yükseklikte bir şehirdir. Günümüzde bu şehir turistler için kayak ve kış sporları için popüler bir sığınaktır. Palandöken dağı şehrin hemen yakınında olup Türkiye'deki en iyi kış eğlence aktiviteleri sunmaktadır ve burada Nisan ortalarına kadar kayak mümkündür. Şehirdeki kazılar, Urartular, Kimerler, İskitler, Medler, Persler, Partlar, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar ve Safaviler gibi bir çok tarihi medeniyetlerin bu bölgede bulunduğunu göstermektedir. Erzurum 12. Yüzyılda Selçuklu imparatorluğu döneminde Doğu Anadolu'nun başkenti olmuştur. 5. Yıllarında M.S Bizanslılardan kalıntı olarak göze çarpan kale vardır. Üç ana tarihsel yerlere ilaveten üç türbe, Lalapaşa camii, Rüstempaşa kervansaray, Atatürk'ün evi, Kongre binası ve Arkeolojik müzeler vardır. Erzurum şehrinin hemen dışında Tortum Şelalesi, Çobandede köprüsü ve Narman peri bacaları gibi birçok atraksiyonlar vardır. Otuz kilometre kadar doğuda görkemli kulesi ile tarihi Hasankale şehri bulunmaktadır. Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı vardır. Erzurum'da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bunlardan lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı bu mutfağın baş yemekleridir. Erzurum'a yolu düşenlere bu yemekleri, özellikle meşhur Tortum Cağ kebabını tatmaları özellikle tavsiye edilir. Erzurum kuyumculuğu ve Oltu Taşı işlemeciliği ile ünlüdür. Yarı değerli taş olan Oltu Taşı (kehribar) Erzurum'a özgüdür. Bu ürünlerin satıldığı yer Rüstem Paşa Bedesteni'dir. Taşhan olarak da adlandırılan bu eser Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafında yaptırılmıştır. Şehirde aynı zamanda kültürel anlamda devlet tiyatrosunun sahnesi bulunmaktadır. Sinema birçok şehirde olduğu gibi mevcuttur. Zaman zaman değişik grupların ve ünlü sanatçıların Palandöken Dağındaki otellerde ve şehir içindeki barlarda konserleri olmaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Erzurum ulaşım imkanları bakımından rahat bir şehir. Şehir içi ulaşım belediye otobüsleri ve dolmuşlarla şehirde birçok noktadan üniversite kampüsüne rahatça sağlanmakta. Belediye otobüslerinde ve dolmuşlarda ulaşım öğrenciler için 5.00 tl’dir. Şehirler arası ulaşım konusunda da hem karayolu hem havayolu açısından imkanlar bulunmaktadır, Doğu ekspresi de geçmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehirde yeteri kadar yurt olanağı vardır ve 6’sı kız 4'ü erkek KYK yurdudur. Kız yurtlarından Rabia Hatun ve Abdurrahmangazi kız yurtları hariç diğerleri kampüs içindedir. Rabia Hatun yurdu kampüsün güney çıkışında fakülteye çok yakın olup yürüme mesafesindedir. Abdurrahmangazi kız öğrenci yurdu ise diğerlerine kıyasla fakülteye daha uzaktadır. Erkek yurtlarından da Palandöken erkek öğrenci yurdu Terminal Caddesi üzerindedir. Buna karşılık Nurettin Topçu, İbrahim Hakkı ve Aziziye erkek öğrenci yurtları şehir merkezinin dışında bulunmaktadır. Devlet yurdunun yanısıra çok fazla özel yurt ve apart evler mevcuttur. Bunların konumu da yine fakülte ve şehir merkezine göre ulaşımı kolay yerlerdedir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Eşyasız 1+1'ler 2000-9000
Eşyalı 1+1'ler 2000-9000
Eşyasız 2+1'ler 1250-12000
Eşyalı 2+1'ler 3000-20000
Eşyasız 3+1'ler 1000-15000
Eşyalı 3+1'ler 3000-13000
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Atatürk Üniversitesi`nin tarihçesi Türkiye Cumhuriyeti`nin önemli rüyalarından birinin gerçekleşmesidir. Cumhuriyet`in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu`da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermiştir. Atatürk`ün ölümünün ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu,1950 yılında tekrar gündeme getirildi. 1951 yılında oluşturulan bir komisyon Doğu Üniversitesi`nin Erzurum`da kurulmasını önerdi. 1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi olması kararlaştırıldı. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri A.I.D. (USAID) teşkilatı aracılığı sonucu Atatürk üniversitesi Nebraska Üniversitesi ile eşleştirilmiştir ve işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Nebraska Üniversitesi Türkiye delegasyonu tarafından 1 Kasım 1954 de Atatürk Üniversitenin gelişmesi hakkında rapor hazırlamıştır. Delegasyon ilk olarak Ziraat, Fen Edebiyat, Mühendislik ve Mimarlık bölümlerinin açılmasında ve gerek duyuldukça ilave bölümlerin açılmasında hem fikir olmuştur.Atatürk Üniversitesinde Sosyal ve Kültürel Etkinlikler gerek üniversite genelinde, gerekse fakülteler ve yüksekokullar düzeyinde sürdürülmektedir. Öğrencilerin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri amacıyla sanat etkinlikleri sergilenmekte, amatör düzeydeki çalışmalara danışmanlık yapılmakta ve denetlenmektedir. Öğrencilerin çalışmaları yıl içerisinde halka açık olarak sergilenmektedir. Bu organizasyonlarda, satış ve tanıtım yerleri, spor karşılaşmaları, film ve tiyatro gösterileri, çeşitli yarışmalar, panel, konferans, sempozyum, defile ve konserleriyle büyük ilgi görmektedir. Öğrencilere yönelik olarak Kültür Müdürlüğü bünyesinde her yıl halk oyunları (Erzurum, Artvin, Kafkas, Elazığ, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Muğla, Adıyaman), Türk halk müziği, hafif batı müziği, alanlarında çalışmalar yapılmakta; bağlama kursları düzenlenmektedir. Deneyimli eğitmenler tarafından yürütülen bu kurslar için öğrencilerden herhangi birücret talep edilmemektedir. Ayrıca, Atatürk Üniversitesi yıl boyunca sunduğu eğlence programları konser, sergi, film, prodüksiyon, radyo kanalı ve diğer kültürel şenliklere ev sahipliği yapar. Eğlence aktiviteleri, müzikal ve tiyatro performansları, halk oyunları ve canlı konserleri içermektedir. Bu etkinlikler öğrenciler tarafından ücret ödenmeksizin izlenebilmektedir. Üniversitemizde öğrencilerin her türlü sportif çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla sportif tesislerin yapımına ayrı bir önem verilmiştir. Yörenin, ülkemizin önde gelen kış sporları merkezlerinden biri olması nedeniyle diğer spor dalları arasında kış sporlarına ayrıca önem verilmektedir. Kayak veya kros koşusu ile ilgilenen öğrenci ve eğitmenler yakınlarında olan hizmetlerden faydalanabilmektedirler.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Dönem başladığında rektörlük bursu için fakülte dekanlığına dilekçe veriliyor. Her üniversitede olduğu gibi rektörlük bursu seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca Erzurum’da ikamet eden öğrenciler için belediye bursu imkanı vardır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Her sene mayıs ayında üniversitede şenlikler yapılmakta, üniversite tarafından etkinlikler düzenlenmektedir.(örneğin ; farid farjad konseri vs.) Birçok öğrenci kulübü ücretli olarak şehir dışına geziler düzenliyor. Öğrenci toplulukları seminerler, etkinlikler düzenliyor. Yine bazı fakülteler ve öğrenci toplulukları sosyal yardımlaşmaya yönelik etkinlikler yapıyor.(örneğin ; ihtiyacı olan kişiler için kıyafet yardımı, Soma için destek vs.) . Fakülte hocalarımızın kendi uzmanlık alanlarından söyleşiler, paneller, vaka sunumları gibi etkinlikler yapılıyor. Yıl içerisinde 10’a yakın, öğretim üyeleri için kongreler oluyor. Fakültemizde belirli zaman aralıklarında topluluk tarafından film gösterimleri ve sonunda film üzerine konuşulan etkinlikler düzenleniyor. Fakültemizde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri, makale çalışmaları ve diğer etkinliklerin çok büyük bir kısmı AtatürkTÖB tarafından gerçekleştirilmektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitede toplam 3 herkese açık kütüphane vardır; ikisinin kantin,fotokopi odası, WiFi gibi hizmetleri mevcuttur. En son açılan küütüphanemizin kendine ait kafesi bulunmaktadır. Bunların dışında morfoloji binasında tıp fakültesinin kendi Kütüphanesi de vardır. Staj ve intörnlük yapan hekimler için hastanede bulunan 7/24 açık kütüphane yakın zamanda kapatılmıştır. Aynı şekilde 7/24 olan eski kütüphane de amacı dışında kullanıldığı için daha önceden kapatılmıştır fakat tekrar 7/24 olabilmesi için gerekli görüşmeler yapılmaktadır. çalışma saatleri şu an 09:00-23:00'dür.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
https://atauni.edu.tr/tip-fakultesi Sayfasında aşağı inerek tüm kulüplerin ayrıntılı tanıtımlarına ulaşabilirsiniz. İbni Sina Sanat topluluğu ile güzel bir müzik ziyafeti çekebilecek ya da çok sevgili hocalarımızla birlikte konser verme fırsatını yakalayabilecekken Persona tiyatro kulübü ile tirat geceleri düzenleyebilir, unutulmaz oyunları sergileyebilirsiniz. Ve tabii ki de olmazsa olmaz TurkMSIC... Geleceğin doktorları olarak mesleki becerilerimizi geliştirmeye yönelik gösterdiğimiz faaliyetler kadar sosyal sorumluluklarımızın da farkındayız ve insancıl yönümüzü geliştirmeye özen gösteriyoruz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulda 2 yemekhane bulunmaktadır bunlardan birisi tıp fakültesi öğrencileri içindir ve amfiye 2-3 dk yürüme mesafesinde, morfoloji binasının yanındadır. Diğeri ise üniversitenin genel yemekhanesidir ve ikisinde de sadece öğlen yemeği çıkmaktadır. Yemek fiyatı 7tldir. Klinik öğrencileri yemekhaneden ücretsiz faydalanabilmektedirler. Bunların dışında tıp fakültesi amfisinin kantininde öğlen yemeği için çeşitli ev yemekleri uygun fiyata bulunabilir. Kampüsün içinde bir iki kafe ve market hariç çok fazla alternatif bulunmamasına karşın kampüsün dışında pek çok alternatif mevcuttur.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en büyük kampüslerinden birine sahiptir. Merkez kampüs olarak adlandırılan ana kampüste Tıp Fakültesi ve Araştırma hastanemiz de bulunmaktadır. Aynı zamanda Yoncalık Yerleşkesi olarak adlandırılan çok küçük bir yerleşke bulunmaktadır. Üniversiteye ait bu yerleşke içerisinde de Almanca öğretmenliği, Müzik öğretmenliği vs. şeklinde Kazım Karabekir Eğitim Fakültesine ait birkaç bölüm bulunmaktadır. Her iki merkezinde şehir merkezine mesafesi çok yakındır. İki yerleşkeden de hava güzel olduğunda yürüyerek dahi şehir merkezine ulaşım mümkündür.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Tıp Fakültesi 1957 yılında kurulan Atatürk Üniversitesinin en eski fakültelerinden biridir. Fakültenin resmi kuruluş yılı 1962’dir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Atatürk Üniversitesi her öğretim yılında Bahar Şenlikleri adı altında çeşitli spor dallarında öğrencilerin temsil ettiği Fakülteler arası turnuvalar düzenlemektedir. Bu organizasyonların bir çoğunda fakültemizin de başarıları bulunmaktadır. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Persona Tiyatro Kulübü de çeşitli oyunlar sergileyip tirat geceleri düzenler. Bu etkinliklerde görev alarak Tıp Fakültesinin yoğun temposunda sanata ayrılan vakitle dinlenme ve yenilenme fırsatı bulabilir ve kıymetli hocalarımızla keyifli anılar biriktirebilirsiniz. İbni Sina Sanat Topluluğu sadece Tıp Öğrencilerine açık bir kulüp olup yıl içinde Tıp öğrencilerinin hazırladığı konserler düzenlemektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Fakültemizde Orhun, Erasmus, Farabi ve Mevlana değişim programlarının hepsi anlaşmalı üniversiteler arasında uygulanmaktadır. Orhun ve Erasmus yurt dışı, Farabi ve Mevlana. Yurt içi değişim imkanı sağlamaktadır. TurkMSIC değişim programlarından yurt içi değişim programları gerçekleştirilmektedir.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizde iki adet tıp programı bulunmaktadır. Türkçe tıp programının eğitim dili %100 Türkçe İngilizce tıp programının eğitim dili %100 İngilizcedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
İngilizce tıp programı okuyan öğrenciler için zorunlu hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Muafiyet sınavı mevcuttur ve muafiyet sınavından yeterli notu(70) alan öğrenciler doğrudan tıp programına başlayabilmektedir. Ayrıca Türkçe tıp programı öğrencilerinin dönem 1,2 ve 3’de alacakları İngilizce dersi içinde muafiyet sınavına girebiliyorlar. Alınan nota göre muafiyet seneleri değişmektedir.60 ve üstü alanlar 1 sene 70 üstü alanlar 2 sene 80 üstü alanlar 3 sene muaf olmaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizde %80 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Diğer bir deyişle komitedeki pratik/teorik derslerin kendi içindeki ders sayısının 5’te1 i kadar devamsızlık yapma hakkımız vardır. Devamsızlık bilgilerimizi her haftanın başlangıcında panoya asılan listeden öğrenmekteyiz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz akreditasyon belgesine sahiptir. 2022-2023 döneminde akreditasyon sürecimiz tamamlanmıştır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemiz akreditasyon belgesine sahip olabilmek için UTEAK’a başvurmuştur. Şu an özdeğerlendirme formunu doldurma sürecindedir. Bu süreç içerisinde tıp eğitiminin iyileşmesi adına ders programları (Kurul sayısı 5’den 7’ye çıkarıldı ve bu onaylanıp kabul edildi. Serbest çalışma saatleri artırıldı. PAL (peer assisted learning) ders programına dahil edildi. Simule hasta uygulamaları ve 3. Sınıf içinde zor hasta ile görüşme, kötü haber verme becerileri eklendi. Öğrenci görüşlerine kısmen önem verilmektedir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ile hastanemiz aynı kampüs içerisindedir. Temel tıp bilimleri eğitimini aldığımız laboratuvar ve amfi binalarımız fakülte hastanemize 3-5 dakikalık yürüme mesafesindedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Klinik bilimlere ait anabilim dalları fakülte hastanemiz içerisinde, temel tıp bilimlerine ait anabilim dalları 3 bloktan oluşan morfoloji binasında bulunmaktadır. Hastane ve fakültenin kampüs içerisinde yakınlığı göz önüne alındığında birlikte de denilebilir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
İngilizce Tıp Dönem 1:105 öğrenci Dönem 2: 84 öğrenci Dönem 3: 89 öğrenci Dönem 4: 81 öğrenci Dönem 5: 63 öğrenci Dönem 6: 24 öğrenci Toplam: 496 öğrenci Türkçe Tıp Dönem 1:225 öğrenci Dönem 2: 242 öğrenci Dönem 3: 273 öğrenci Dönem 4: 295 öğrenci Dönem 5: 261 öğrenci Dönem 6: 188 öğrenci Toplam: 1484 öğrenci
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
-
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 106 Prof. 50 doçent 99 tane de doktor öğretim üyesi bulunmaktadır .Öğretim üyesi başına yaklaşık 15 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde entegre eğitim sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemde her bir ders kurulunda belirlenmiş dersler kurula ayrılan süre boyunca teorik olarak adlandırdığımız amfi dersleri şeklinde ve pratik dersler olarak adlandırdığımız laboratuvar dersleri şeklinde işlenir.(örneğin;5-6 hafta süresice). Kurul sonunda sınav ise pratik ve teorik sınav şeklinde gerçekleştirilir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1 içerisinde; Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıp Eğitimi, Tıp Tarihi ve Deontoloji, Halk Sağlığı, Anatomi, Plastik Cerrahi, Aile Hekimliği, Davranış Bilimleri, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Genetik, Acil Tıp, Fizyoloji, Halk Sağlığı, Tıbbi Mikrobiyoloji, Biyoistatistik,, Seçmeli (Bilgisayar, Bilimsel Araştırma, Tıbbi Genetik, Tıbbi İngilizce, Adli Tıp, Tıbbi Mikrobiyoloji) Dönem2 içerisinde; Aile Hekimliği, Biyofizik, Biyoistatistik, Fizyoloji, Radyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Etik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji,Tıp Eğitimi, Tıbbi Patoloji Dönem3 içerisinde ; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, Nükleer Tıp, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Genetik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Aile Hekimliği, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıları, Kardiyoloji, Klinik İmmünoloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Medikal Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıp Eğitimi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Psikiyatri, Ortopedi ve Travmatoloji Dönem4 içerisinde ; -Klinik Farmakoloji, Plastik Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Radyoloji. Dönem5 içerisinde ; -Adli Tıp, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Kalp ve Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Çocuk Cerrahisi, Üroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Göz Hastalıkları, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Kardiyoloji, Deri ve Zührevi Hastalıkları, Nöroloji. Dönem6 (İntörnlük) içerisinde ; -Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Acil Tıp, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Halk Sağlığı, Aile Hekimliği.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Dönem 1 ‘de İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce ve Seçmeli (Tıbbi İngilizce, Tıbbi Genetik, Bilgisayar, Bilimsel Araştırma ve Makale Yazma , Akupunktur, Tıbbi Tercümanlık, Tıp Eğitimi, Medikomitoloji... ),Dönem2 ve Dönem3’de İngilizce dersi verilmektedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Aşağıdan akademik takvimimize ulaşabilirsiniz.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Anatomi pratik dersinde asistan ve hocalar tarafından maketler üstünde anatomik yapılar anlatılır ve incelenir. Asistan ve hocalar tarafından maketler üzerinden anatomik oluşumlar incelenir. Aynı zamanda öğrenci kendisi maketler üzerinden pratik anatomi bilgisini geliştirme adına bazı laboratuvarlarda kendisi çalışır. Histoloji: Histoloji laboratuvar dersleri komite içerisinde anlatılan teorik ders konularına uygun preparatlar üzerinden işlenir. Bu laboratuvarda dersi asistanlar verir. Dersin konusunu oluşturan preparat hocanın mikroskopunun bağlı olduğu ekrana yansıtılarak herkesin göreceği şekilde anlatılır. Hoca anlatımı bitirdikten sonra öğrenciler kendi mikroskoplarında preparatı inceler ve defterine preparatı çizer. Fizyoloji: Fizyoloji pratik dersinde bazen teorik derse uyumlu olacak şekilde fizyoloji laboratuvar fasikülünden seçilmiş deney hoca tarafından anlatılır ve yapılır. Patoloji: Patoloji laboratuvar dersleri komite içerisinde anlatılan teorik ders konularına uygun preparatlar üzerinden işlenir. Bu laboratuarda dersi asistanlar verir. Dersin konusunu oluşturan preparat hocanın mikroskopunun bağlı olduğu ekrana yansıtılarak herkesin göreceği şekilde anlatılır. Hoca anlatımı bitirdikten sonra öğrenciler kendi mikroskoplarında preparatı inceler ve defterine preparatı çizer. Aynı zamanda makroskopi laboratuvarıda vardır. Makroskopide de hoca hastadan veya kadavradan çıkarılmış olan organı ve üzerindeki patolojiyi makroskopik olarak anlatır. Mikrobiyoloji: Mikrobiyoloji laboratuvar derslerinde komitede teorik derste işlenen konular ile ilgili pratik bilgiler verilir. Asistanlar ve bazen hocalar tarafından konu anlatılır ve ardından uygulamaya geçilir. Besiyerleri incelenir ve ekilmiş besi yerlerindeki koloniler incelenir. Aynı zamanda mikroskopik incelemelerde yapılır. Biyokimya: Fakülte hocalarımızın yazmış olduğu deneysel biyokimya kitabının içeriğine yönelik işlenir dersler. Komite teorik konularına uygun deneysel biyokimya kitabındaki deneyler asistanlar tarafından anlatılır. Daha sonra 4-5 kişilik gruplar halinde önceden laboratuvarda hazırlanmış olan deney masalarında deneyler yapılır ve deney sonunda öğrenciler deneyi raporlar. Ders bitiminde o günün konusunu oluşturan deneyden mini sınav(quiz) yapılır. Biyoistatistik: Biyoistatistik pratik dersleri için laboratuvar mevcuttur fakat çoğunlukla sadece teorik ders görülür. Biyofizik: Yok.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Kadavralar öğrenci kullanımına açık değildir. Maketler öğrenci sayısına oranla yeterlidir ve her zaman -pratik sınav önceleri özellikle- ulaşılabilirdir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Histoloji, patoloji ve mikrobiyoloji laboratuvarlarında her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemizde uygulanan özel bir uygulama yoktur.Sosyal sorumluluk, hocalarımızla haftalık söyleşiler ya da mesleki becerilerimizi arttırabileceğimiz tarzdaki uygulamalar kulübümüz tarafından yapılmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki beceri dersleri Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalındaki Mesleki beceri laboratuvarında yapılmaktadır. Bu ders için dönem küçük gruplara ayrılır. Dersin konusunu oluşturan mesleki beceri konusu önce hoca tarafından teorik olarak gruba anlatılır ardından hoca maket veya gönüllü öğrenci üzerinde gösterir. Konu böyle anlatıldıktan sonra gruptaki öğrenciler kendileri sırayla uygulama yaparlar.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Kurulması için gereken çalışmalar yapılıyor.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Fakültemizde ilk 3 sene her komite teorik ve pratik sınavlar yapılmaktadır. Komite içerisindeki ders saatlerinin oranına göre pratik sınav puanlarının yüzdeleri her kurula göre değişkenlik göstermektedir. Pratik sınav soruları laboratuvar derslerinin içeriğini oluşturmaktadır. Teorik sınavda (çoktan seçmeli sorulardan oluşur.) komite içeriğine göre dersler değişmekte ve komitenin uzunluğuna göre soru sayıları değişkenlik göstermektedir.4. ve 5. Sınıfta alınan staj sonunda o stajın alındığı hocalar tarafından yapılan sözlü sınav ve sözlü sınavın geçilmesi halinde yazılı sınav(çoktan seçmeli ve klasik yazılı sorularından oluşur.) şeklinde ölçme-değerlendirme yapılmaktadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Fakültemizde preklinik dönemde ( 1,2 ve 3. Sınıfta ) not ortalaması 60 olması bir sonraki döneme geçme şartıdır. (Komite ortalamalarının %60’ı yıl sonu final sınavının %40’ı alınarak bu not hesaplanır. Ancak her komite notu 60 üzeri olan ve sene sonunda komite ortalamaları 70 üzerinde olan öğrenci finalsiz geçme hakkını elde etmektedir.) Klinik dönemde 4. ve 5. Sınıfta staj sonu yapılan sözlü sınavda 60 alma şartı, sözlüden sonra yapılan teorik sınav notu ile sözlü sınav notunun 60 ve üzerinde olması geçme şartıdır. 6. Sınıfta sınav uygulanmamaktadır. Stajlara yapılan devamlılık ve kazanılan beceriler o stajdan geçme kriterlerini belirlemektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi:Zilli sınav olarak da bilinir.Diyelim ki o kurulda anatomide kaslar işlendi ve pratik sınavda 4 tane kas sorulacak.Anatomi labında 4 masaya maketler konur ve her makette farklı bir kas işaretlenir. İlk zilin çalmasıyla masanın başına geçer ve gördüğünüz kasın adını size verilen cevap kağıdına yazarsınız.Tekrar zil çalar ve bir sonraki masaya geçerek diğer soruyu cevaplandırırsınız.En sonuncu masa boştur ve düşünmeniz,cevabınızı değiştirebilmeniz için zaman tanınır. Histoloji ve Embriyoloji: O kurulda teorik derste bahsedilen her doku ve o dokunun özelleşmiş hücreleri laboratuvar derslerinde tek tek gösterilir. Pratik sınavda ise, lab dersinde gördüğünüz preparatları sırasıyla mikroskoplara takarlar. Yine zil sesiyle sırasıyla mikroskoplara bakarsınız ve önce okun ucunda gördüğünüz hücreyi ardından da onun bulunduğu dokuyu elinizdeki cevap kağıdına yazarsınız. Her mikroskobun puanı 1 dir;doku ve hücre cevabınız ise yarımşar puandır. Biyokimya:Laboratuvar dersinde teorik dersle ilgili gerekli deneyler yapılır fakat soruları teorik sınava eklenerek yazılı yapılır.Çoktan seçmeli olarak kitapçıkta sorulabildiği gibi boşluk doldurma,doğru yanlış gibi klasik olarak ayrı bir kağıtta da sorulabilir. Patoloji:Biyokimya gibidir. Tıp Eğitimi:Laboratuvar dersinde öğrenilenler dersten çıkmadan sırayla uygulanır ve puanınızı dersin sonunda almış olursunuz. Acil Tıp:Tıp eğitimi gibidir. Mikrobiyoloji:Laboratuvar dersinde öğrenilenlerden teorik sorular hazırlanır (kullanılan aletlerin, kimyasalların ya da o tekniğin adı gibi) ve laboratuvarda bu sorular projeksiyon ile tahtaya yansıtılır. Laba bireysel olarak değil grup halinde girersiniz fakat herkes bireysel olarak elindeki kağıda cevapları yazar. Biyofizik:Biyokimya gibi uygulanır. Fizyoloji:İşlenen pratik derse göre soru hazırlanarak kağıt üstünden sınav yapılır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Eğer herhangi bir komiteden 60 ın altında almadıysanız ve tüm komitelerin ortalaması 70’in üzerindeyse, finalsiz geçme hakkınız vardır.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Her komite sonrası kapsamlı bir kurul sonu değerlendirme anketi yapılır ve dönem temsilcileriyle dekanlık bir toplantı yapar.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Her kurulun sonunda dekanlık tarafından geniş çapta bir anket hazırlanır.Bu anket ışıklandırmanın yeterliliğinden, ısıtma sisteminden, kurul uzunluğundan, kurul sonu sınavın kurul içeriğine uygunluğuna kadar geniş çaplıdır ve serbestçe ders ve hocalar hakkında eleştiri yapabilmemizi, istek ve önerilerde bulunabilmemizi sağlar.Tüm yanıtlarımız tek tek okunur. Daha sonra hocalar dekanlık ve dönem temsilcileriyle toplantı yapılır. Bu şekilde bizler de eğitimimizde söz sahibi olmuş oluruz.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Preklinikte derslerimize giren çok fazla Prof ya da doç dr var ve bir problemimiz olduğunda onlarla iletişime geçmemiz çok kolay, üstelik hepsi de öğrenci dostudur. Klinik için de Atatürk Üniversitesi hastanesi Doğunun merkezi sayılabileceği için Ağrı’dan , Kars’tan, hatta Mardin’den hastaların geldiği bir hastanedir.Bu sebeple staj ve aile hekimliği döneminizde çok fazla hasta tanırsınız ki bunların arasında sadece kitaplarda okuyabileceğiniz vakalar da bulunur.Bu da kuşkusuz iyi bir doktor olma yolunda bir adımdır. Aynı zamanda URAP 2021/2022 Sıralaması genel sırada 16. tıp sıralamasında 9.yuz
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Atatürk Üniversitesinde okumanın en büyük dezavantajı kışların çok soğuk ve sürekli kar yağışlı geçmesidir. Diz boyu karın arasında derse gelmek zorunda kalırsınız çünkü bu olağan bir şeydir ve kardan dolayı okul tatil olmaz. Özellikle deniz kenarındaki bir ilden Erzurum’a okumaya geliyorsanız sizi en çok soğuk bu zorlayacaktır ama içeride sıcacık bir ortam var .
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Mevcut, Microsoft Teams uygulamasını kullanıyoruz.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Bir önceki soruya geri dönülmeyecek şekilde arka planda tc kimlik numaramız yazarak ve belirli bir süre içerisinde gerçekleşti.
Eklemek istedikleriniz
Bize ataturktob instagram adresimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız. Güzel günlerde görüşmek dileğiyle.