Ankara Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Ankara
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Ankara, başkent olması nedeniyle sosyal ve kültürel anlamda oldukça gelişmiş bir şehirdir. Başkent olduğundan dolayı birçok imkana ve önemli bir tarihe sahiptir. Ankara'da 16 devlet tiyatro salonu ve 26 sinema salonu bulunmaktadır. CSO Ada Ankara yani Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na ev sahipliği yapan senfonik konser salonu ve CerModern de okulumuzun çok yakınında bulunmaktadır. Ankara'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden bahsedecek olursak, başta tabii ki Anıtkabir bunun yanında Hamamönü, Ankara Kalesi, Kocatepe Camii, Atakule, Etnoğrafya Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi, I. TBMM Binası(Kurtuluş Savaşı Müzesi), II. TBMM Binası(Cumhuriyet Müzesi) Gençlik Parkı, Kuğulu Park, Seğmenler Parkı, Eymir, Mogan Gölü ve Atakule gibi daha sayamadığımız birçok tarihi ve doğal mekan vardır. Bunların yanında sosyal olarak Ankara'da hayatın merkezleri Kızılay başta olmak üzere Tunalı, Bahçelievler ve okulumuzun da bulunduğu Ulus’tur. Bu merkezlerde her tür ve her fiyat aralığında ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz yerler bulunmaktadır. Ankara alışveriş merkezleri açısından da oldukça zengin bir kenttir, hatta neredeyse her metro durağında bir alışveriş merkezi var diyebiliriz.

Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Ulaşım imkanları oldukça çeşitli ve gelişmiştir.
Şehir içi; Metro, Ankaray, Başkentray, Otobüs, Dolmuş, Taksi, Teleferik.
Şehir dışı; Uçak, Tren, Otobüs.
Ulaşımınızı Ankara Kart, Kullan At Bilet ve kredi kartlarınız ile sağlayabilirsiniz. 24 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tam bilet 15 lira, öğrenci bileti 7,5 lira, öğrenci abonmanı ise aylık sınırsız 220 lira olarak belirlenmiştir.
Ankara Büyükşehir Belediyesinin sağladığı ulaşım imkanlarını görmek için ''EGO CEP'TE'' uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz veya internet üzerinden de bu sisteme ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şehirlerarası ulaşım için ise şehrimizde Esenboğa Havalimanı, AŞTİ (otobüs terminali) ve okulumuzun da yanında konumlanan Yüksek Hızlı Tren Garı bulunmaktadır ve her ilden ulaşım kolaylıkla mümkündür.

Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Ankara'da şu an Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğüne göre 38 tane KYK yurdu bulunmaktadır. Bunun yanında özel yurt imkanı da oldukça gelişmiştir. Ayrıca okulumuzun kendi yurt imkanı da bulunmaktadır.
Yurt imkanı oldukça yeterlidir, herhangi bir sorun çıktığında da Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere kalacak yer imkanı sağlamaktadır.

Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Evlerin kira durumu semtten semte değişiklik göstermektedir. Fakat Ankara başkent olduğundan çevredeki diğer illere göre kira fiyatları daha yüksektir. Okulumuzun bulunduğu konum ise merkezi olduğundan o çevredeki kira fiyatları nispeten daha yüksektir. 1+1, 2+1, 3+1 olmak üzere ev seçenekleri bulunmaktadır. Ankara Medipol Tıp için yürüme mesafesinde olabilecek yakın semtlerden bazıları Demirtepe, Maltepe, Anıttepe, Beşevler, Bahçeli şeklindedir.

Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Ankara Medipol Üniversitesi 18 Mayıs 2018'de açılmıştır, Tıp fakültesi ise 2020 yılında açılmıştır. Okulumuz yeni kurulan bir üniversite olduğundan köklü bir tarihe henüz sahip değildir, fakat buna rağmen akademik kadrosu oldukça gelişmiştir. Yıllar geçtikçe de gelişmeye devam edecektir. Üniversitemiz son teknoloji ile donatılmış laboratuvarları ile öğrencilerinin sağlık alanında yetkin hale gelmesi için elinden gelen tüm imkanları sunmaktadır.

Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
ŞEHİT VE GAZİ ÇOCUKLARI EĞİTİM İNDİRİMİ
Tam burslu olarak eğitim görmeyen, şehit ve gazi çocuklarına ayrıca %20 eğitim indirimi yapılır.
Bu indirim, zorunlu hazırlık sınıfı dahil öğrencinin öğrenim gördüğü sürece geçerlidir.

TERCİH İNDİRİMİ
·Yerleştikleri program öncesindeki bütün tercihlerini Ankara Medipol Üniversitesi’nin ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nin lisans ve ön lisans programları arasından yapan adaylara, aşağıdaki şekilde tercih indirimi uygulanacaktır.
· Sadece Tam Burslu ve %50 İndirimli kontenjanı olup da ücretli kontenjanı olmayan programların, %50 İndirimli kontenjanına yerleştikleri takdirde, kendilerine tahakkuk edecek öğrenim ücretinden ayrıca %25 tercih indirimi uygulanır,
· Ücretli kontenjanı bulunan Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi’nin Türkçe ve İngilizce Programlarının ücretli kontenjanına yerleşenlere kendilerine tahakkuk edecek öğrenim ücretinden ayrıca %50 tercih indirimi uygulanacaktır. Bu programların %50 İndirimli kontenjanına yerleşenlere %25 tercih indirimi uygulanmayacaktır.
· Tercih İndirimi zorunlu hazırlık sınıfı dahil öğrencilerin öğrenim gördüğü sürece geçerlidir.
· Kayıtlı olunan programda kazanılmış olan tercih indirimi; kayıtlı olunan yılda tercih indirimi uygulanan kontenjanlara Kurum İçi Yatay Geçiş yapılması durumunda da devam edecektir.

KARDEŞ İNDİRİMİ
Üniversitemizde birden fazla kardeşin öğrenim görmesi halinde her bir kardeşe, ödeyeceği öğrenim ücreti üzerinden ayrıca %10 oranında indirim uygulanacaktır.
Bu indirim, zorunlu hazırlık sınıfı dahil öğrencilerin birlikte öğrenim gördüğü sürece ve öğrencilerden birinin üniversiteden ayrılmaması şartıyla mezuniyete kadar geçerli olacaktır.

ÜSTÜN BAŞARI BURSU
·DİL Puanı hariç yerleştiği lisans programının puan türünde standart eğitim süresince ve zorunlu hazırlık sınıfında da geçerli olmak üzere;
· İlk 100 e giren öğrenciye 15.000 TL tutarında aylık eğitim bursu ( yılda 7 ay boyunca ) ile ücretsiz yurt ve yemek olanağı, Geçen Sene: 6.000TL
· 101-250 arasında yer alan öğrenciye 11.000 TL tutarında aylık eğitim bursu ( yılda 7 ay boyunca) ile ücretsiz yurt ve yemek olanağı, Geçen Sene: 4.000TL
· 251-500 arasında yer alan öğrenciye 7.000 TL tutarında aylık eğitim bursu ( yılda 7 ay boyunca) ile ücretsiz yurt ve yemek olanağı, Geçen Sene: 3.000TL
· 501-750 arasında yer alan öğrenciye 4.500 TL tutarında aylık eğitim bursu ( yılda 7 ay boyunca) ile ücretsiz yurt ve yemek olanağı, Geçen Sene: 2.000TL
· 751-1000 arasında yer alan öğrenciye 3.500 TL tutarında aylık eğitim bursu ( yılda 7 ay boyunca ) ile ücretsiz yurt ve yemek olanağı verilecektir. Geçen Sene: 1.500TL
Dikey Geçiş Sınavı ile kayıt hakkı kazanan öğrenciler ile daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan lisans veya lisansüstü derecesi ile mezun olan öğrenciler ÜSTÜN BAŞARI BURSU’ ndan yararlanamazlar.
Derslere devam etmeyen, sınıf tekrarı yapan ve kayıt donduran öğrencilerin bursu ilgili yılda kesilir.

ÖSYM BURSLARI
Ankara Medipol Üniversitesi öğrencileri Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonucuna göre Tam Burslu, %50 indirimli olarak eğitim hakkı kazanırlar.
Yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs ve indirimler sadece eğitim-öğretim ücretini kapsar ve zorunlu hazırlık sınıfı dahil öğrencinin öğrenim gördüğü sürece geçerlidir. Barınma, beslenme, ulaşım, kitap, eğitim malzemesi vb. konular burs ve indirim kapsamı dışındadır.
Ankara Medipol Üniversitesinde verilen ÖSYM burs ve indirimleri karşılıksız olup ancak disiplin suçu işlenmesi ve yatay geçiş yapılması durumunda kesilir.

BAŞARI BURSLARI
Zorunlu ve İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı hariç kayıtlı oldukları programın müfredatında o yıl için öngörülmüş ders ve kredi yükünü alan, aldığı tüm dersleri başarı ile tamamlayan, bahar yarıyılında not yükseltmek veya başarısızlık nedeni ile bütünleme sınavına girmeden senelik ağırlıklı not ortalaması (SANO) 4.00 üzerinden en az 2,91 veya eşdeğeri olan lisans öğrencilerinden sınıfta ilk üç dereceye girenlere aşağıda belirlenen miktar, oran ve koşullarda 2023-2024 akademik yılı sonunda burs ve indirim uygulanacaktır.
· Yatay Geçiş ve Dikey Geçiş Sınavı ile kayıt olan öğrencilerin Ankara Medipol Üniversitesi’nde iki yarıyılı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
· Senelik ağırlıklı not ortalaması (SANO) hesaplanırken transfer edilen derslerin notları ortalamaya dahil edilmez.
· Sıralamada senelik ağırlıklı not ortalamasının aynı olması durumunda virgülden sonraki üçüncü hane dikkate alınır.
· Öğrenci Değişim Programı ile bir ya da iki akademik dönemi başka bir üniversitede tamamlayan öğrenciler başarı sıralamasına dahil edilirler.
· Öğrencinin başarı sıralamasına dahil olabilmesi için o yıl transfer ettiği dersleri var ise bu derslerin AKTS kredisini karşılayacak şekilde ilave ders alması gereklidir.
· Başarı Bursu almaya hak kazanan öğrencinin kayıt yenilememesi, kayıt sildirmesi, yatay geçiş yapması veya herhangi bir nedenle ilişiğinin kesilmesi durumunda, bu hak bir başka öğrenciye geçmez.
· Fakülte ve Yüksekokul ilgili kurulları her akademik yıl sonunda Başarı Bursu için yeniden değerlendirme yaparak ilk üç dereceye giren öğrencileri Rektörlüğe bildirir. Burs için öğrencinin başvurusuna gerek yoktur.
· Sınıf birincisi olan öğrenci bir sonraki eğitim-öğretim döneminde ücretsiz eğitim,
· Sınıfında 2. olan öğrencinin eğitim ücretinin %50’si, kendisine tahakkuk edecek eğitim ücretinden ayrıca indirim,
· Sınıfında 3. olan öğrencinin eğitim ücretinin %25’i kendisine tahakkuk edecek eğitim ücretinden ayrıca indirim uygulanacaktır.
· Sınıfında ilk üç dereceye giren öğrencinin tam burslu olması durumunda,
* Sınıf Birincisine 2.000 TL tutarında (7 ay boyunca)
Geçen Sene: 600TL
* Sınıf İkincisine 1.500 TL tutarında (7 ay boyunca)
Geçen Sene: 450TL
* Sınıf Üçüncüsüne 1.000 TL tutarında (7 ay boyunca)
Geçen Sene: 350TL
öğrenciye nakit olarak destek bursu verilir.
Başarı Bursu sadece takip eden akademik yıl için geçerlidir.

ÖZEL PROTOKOL
· Üniversitemiz ile ekte yer alan Resmi ve Özel Ortaöğretim Kurumları ve çeşitli kurum, kuruluşlar arasında yapılan protokoller kapsamında Lisans, Ön Lisans Programlarında Üniversitemizi tercih ederek yerleşen ve Üniversitemize kayıt yapan öğrenciler için, protokolde yer alan şartları sağlaması durumunda, her yıl tahakkuk eden öğrenim ücretine ayrıca protokolde belirtilen oranda burs ve indirim oranları uygulanır.
· Yurt Dışından Öğrenci Kabul Kontenjanı Kapsamında kayıt yaptıran öğrenciler için protokolde yer alan şartları sağlaması durumunda, her yıl tahakkuk eden öğrenim ücretine ayrıca protokolde belirtilen oranlarda burs ve indirim oranları uygulanır.

SPORCU İNDİRİMİ
· Milli Sporcu İndirimi:
Son beş yıl içinde en az bir kez milli olan ve milli olduğunu ilgili federasyonlarca belgeleyen ve mensubu oldukları üniversite takımlarına girme hakkı elde ederek ilgili etkinliklere (toplantı, antrenman maç, deplasman vb.) katılan ya da bireysel branşlarda yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üniversiteyi temsilen yer alan öğrencilere disiplin cezası almadıkları sürece ilk üçe girerek derece alan öğrencinin öğrenim ücretinden bir sonraki akademik yıl geçerli olmak üzere, tahakkuk eden öğrenim ücretinden ayrıca %50 eğitim indirimi yapılır.
Öğrenci tam burslu ise bir sonraki akademik yılda 7 ay boyunca 1.500 TL eğitim desteği verilir. Mezun olan öğrenci yukarıdaki haklardan yararlanamaz
Millilik derecesi bulunan ve bireysel branşlarda müsabakalara katılmak isteyen öğrencilerin dilekçe ile yaptıkları başvuru incelenir. Uygun bulunan başvuruların lisans ve turnuva katılım kayıtları üniversite tarafından oluşturulur. Ulaşım, konaklama ve diğer giderler öğrencinin kendisine aittir.
· Takım Sporcu İndirimi:
Milli sporcu olmayıp, takım sporlarında üniversite takımları kadrosuna seçilen öğrencilere üniversite takımında yer aldıkları, üniversite takımı ile ilgili etkinliklere (toplantı, antrenman maç, deplasman vb.) katıldıkları ve disiplin cezası almadıkları, ulusal veya uluslararası bir takım müsabakasında birinci olmaları halinde, bir sonraki akademik yıl için geçerli olmak üzere, tahakkuk eden öğrenim ücretinden belirlenen oranlarda ayrıca yapılan indirimdir.
Öğrenci tam burslu ise bir sonraki akademik yılda 7 ay boyunca 1.000 TL eğitim desteği verilir. Mezun olan öğrenciler yukarıda belirtilen haklardan yararlanamazlar
Birden fazla takımda yer alan sporcular takım sporcu indiriminden bir kez faydalanabilir.
· Bireysel Sporcu Başarı Ödülü:
Milli sporcu olmayıp, bireysel branşlarda müsabakalara katılmak isteyen öğrencilerin başvurusu dilekçe ile alınır. Başvuruları incelenen öğrenciler arasından uygun bulunanların lisans ve turnuva katılım kayıtları üniversite tarafından oluşturulur. Ulaşım, konaklama ve diğer giderler öğrencinin kendisine aittir. Katılım sağladığı müsabakada ilk üçe girerek derece alan öğrencinin öğrenim ücretinden bir sonraki akademik yıl geçerli olmak üzere %5 eğitim indirimi yapılır.
· Öğrenci tam burslu ise bir sonraki akademik yılda 7 ay boyunca 700 TL eğitim desteği verilir. Mezun olan öğrenciler yukarıda belirtilen haklardan yararlanamazlar.
· Engelli sporcular aynı koşullar çerçevesinde değerlendirilir ve aynı indirimlerden yararlanır.
· Takım ve Bireysel Sporcu Listeleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Rektörlüğe bildirilir ve Rektörlükçe onaylanan takım listeleri geçerlidir.

MİLLİ SPORCU BURSU
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzalanan mutabakat metni uyarınca aşağıdaki spor alanlarında son 4 yıl içerisinde başarılı olduğu belgelendirilen milli sporculara 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonucuna göre yerleşmeleri halinde eğitim-öğretimleri süreleriyle sınırlı olmak kaydıyla sağlanan %100 eğitim ücreti indirimidir.
a) 1.Grup; Olimpiyat, Paralimpik ve Deaflimpik Oyunları, Gençlik Olimpiyatları, Olimpik ve Paralimpik spor dallarının büyükler kategorisindeki Dünya ve Avrupa Şampiyonası Finalleri, Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmayan spor dallarının büyükler kategorisindeki Dünya ve Avrupa Kupaları Finallerinde madalya kazanan sporcular,
b) 2.Grup; Olimpik ve Paralimpik spor dallarında Ümitler, Gençler ve Yıldızlar kategorisindeki Dünya ve Avrupa Şampiyonası Finalleri, Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmayan spor dallarının Ümitler, Gençler ve Yıldızlar kategorisindeki Dünya ve Avrupa Kupaları Finalleri, Avrupa Oyunları, Üniversite Oyunları, Akdeniz Oyunları, İslam Oyunları, Avrupa Olimpik Gençlik Yaz ve Kış Festivalleri, FISU (Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu) tarafından düzenlenen Dünya Şampiyonaları’nda madalya kazanan sporcular ve Olimpiyat, Paralimpik ve Deaflimpik Oyunları ile Gençlik Olimpiyatları’na katılan sporcular,
c) 3.Grup; Olimpik ve Paralimpik spor dallarında düzenlenen ve uluslararası federasyonların yarışma takviminde yer alan, ferdi spor dallarında en az 16 ülke sporcusu, takım sporlarında en az 9 ülke takımının katıldığı uluslararası yarışma ve turnuvalarda madalya kazanan sporcular ile Olimpik ve Paralimpik spor dallarının Büyükler, Ümitler, Gençler ve Yıldızlar kategorilerinde düzenlenen Avrupa ve Dünya Şampiyonası finalleri ile Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmayan spor dallarının büyükler, ümitler, gençler ve yıldızlar kategorilerindeki Dünya ve Avrupa Kupaları finallerine katılan sporcular.
Bu indirim, sadece eğitim-öğretim ücretini kapsar ve zorunlu hazırlık sınıfı dahil eğitim öğretimleri süreleriyle sınırlı olmak kaydıyla geçerlidir.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile 28.11.2019 tarihinde imzalanan mutabakat metni uyarınca % 100 oranında eğitim bursu uygulanacaktır.

ENGELLİ ÖĞRENCİ İNDİRİMİ
Tam burslu olarak eğitim görmeyen, %40 ve üzeri engelli raporu bulunan öğrencilere ayrıca %15 eğitim indirimi yapılacaktır.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI İNDİRİMİ
Üniversitemiz ön lisans programlarından mezun olup Dikey Geçiş Sınavı ile Lisans programlarına kayıt hakkı kazanan öğrencilerimize ayrıca % 15 eğitim indirimi yapılır.

İSTEĞE BAĞLI HAZIRLIK
İsteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyacak öğrencilerin, yerleştikleri programın brüt ücreti üzerinden %25 indirimli olarak hazırlık programına kabul edilirler.

Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Okulumuz yeni kurulmasına rağmen sosyal bir üniversite olma yolundadır. Okulumuzda başta Ankara Medipol Tıp Öğrencileri Birliği olmak üzere mesleki gelişim, kişisel gelişim, spor ve sosyal sorumluluk alanında faaliyet gösteren kulüpler vardır, bunlara katılabilirsiniz. Hatta kurulmamış kulüp varsa gerekli izinlerle kurucusu siz bile olabilirsiniz. Bununla birlikte okulumuzda Yaza Merhaba Şenliği ve Güze Merhaba Şenliği de yapılmaktadır.

Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Ankara Medipol Üniversitesinde kütüphane hizmetleri Anafartalar Kampüsünde sunulmaktadır. Kütüphanemiz 8:30 - 22:30 saatleri arasında faaliyet göstermektedir. Kütüphanemiz yeterince büyük olmadığı için özellikle sınav haftaları yer sıkıntısı yaşanmaktadır ama Merkez Kampüsümüzde de çalışma odaları bulunmaktadır. Buna ek olarak okulumuzdan metro veya otobüs ile rahat bir şekilde Milli Kütüphane ve Millet Kütüphanesine de gidebilirsiniz.

Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemizde Ankara Medipol TÖB topluluğu vardır. Fakültemizdeki en etkin ve aktif topluluktur. Bu yıl Tokat’ta gerçekleştirilen genel kurul sonrası ''Altın Birlik'' statüsüne yükseltilmiştir. AMÜ TÖB farklı çalışma kollarında çeşitli etkinlikler düzenlemektedir ve bir tıp öğrencisinden daha fazlası olabilmek adına önemli bir rol üstlenmektedir. Aynı zamanda da fakültemizde sinema, müzik ve çeşitli alanlarda kulüpler bulunmaktadır.

Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuzun hem Merkez Kampüste hem de Anafartalar Kampüsünde yemekhanesi bulunmaktadır. Yemek hizmetleri özel bir yemek firması tarafından sağlanmaktadır. Yemek hizmeti öğlen olmak üzere 1 öğünden oluşmaktadır ve self servis usulle uygulanmaktadır. Tabldot ücreti 22-23 döneminde 37.5 TL’ di. Anafartalar Kampüsünün içinde özel bir firmaya ait restoran da mevcuttur. 08:00 - 17:00 arası hizmet vermektedir. Ayrıca her iki kampüste de kantin hizmeti bulunmaktadır. Bunların yanında okulumuzun bitişiğinde YHT Garı yer almaktadır. Garın içinde de birçok yemek yeri mevcuttur. Aynı zamanda da okulumuza metro çok yakın olduğundan Bahçelievler gibi yemek yiyip kahve içebileceğiniz bir semte de kolaylıkla gidebilirsiniz.

Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemiz şehrin merkezinde yer alır. Bir çok yerden ulaşım sağlanabilir. Tıp Fakültesinin konumu diğer fakültelerden ya da şehir merkezinden uzak değildir, fakültemiz Ulus-Maltepe'dedir. Üniversitemizin iki kampüsü de YHT garına, Maltepe ve Ulus metro duraklarına, otobüs duraklarına, Ulus dolmuş durağına yürüme mesafesindedir. Bunun yanında Anafartalar Kampüsü'nün hemen karşısında taksi durağı da bulunmaktadır. Yeni açılan Gar metrosu ile birlikte ulaşım daha da kolaylaşmıştır.

Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Ankara Medipol Üniversitesi, Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfı tarafından 09.05.2018 tarihinde kurulan bir üniversitedir. Tıp Fakültemiz 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında ilk öğrencilerini almıştır.



Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Üniversitemiz TurkMSIC bünyesine dahil olduğundan TÖB fakültemize Tanışma buluşması, Yılbaşı Partisi, 14 Mart Balosu gibi etkinliklerle sosyallik katmaktadır. Bunun yanında okulumuzda kadın ve erkek futbol, basketbol, voleybol takımları bulunmaktadır. Satranç turnuvaları da yapılmaktadır. Dönemin başında önlük giyme organizasyonu ve eğlenceler düzenlenir. Ayrıca okulumuzda “Yaza Merhaba Şenliği” ve “Güze Merhaba Şenliği” de düzenlenmektedir.

Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Üniversite öğrencilerimiz Mevlana, Farabi ve Erasmus değişim programlarından yararlanabilirler. Bu değişim programları hakkında daha detaylı bilgiye https://ankaramedipol.edu.tr öğrenci değişim programları kısmından ulaşabilirsiniz.
Altın Yerel Birlik statüsüne yeni eriştiğimiz için bundan daha önceki yıllarda TurkMSIC adı altında üniversitemizde değişim gerçekleştiğini söyleyemeyiz ama bu yıl değişim imkanlarından faydalanmayı planlıyoruz.

Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe ve %100 İngilizce olmak üzere eğitim veren 2 Fakültemiz vardır.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Türkçe Programı için İngilizce hazırlık isteğe bağlıdır.
İngilizce Programı için eğitim dili %100 İngilizce olup, hazırlık atlama sınavını geçemezlerse hazırlık sınıfı zorunlu tutulmaktadır. Öğrencilerin eğitim dili İngilizce olan mesleki dersleri başarabilmeleri için yabancı dil yeterlilik sınavını geçmeleri ya da hazırlık sınıfı eğitimlerini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyacak öğrenciler, yerleştikleri programın brüt ücreti üzerinden %25 indirimli olarak hazırlık programına kabul edilirler.

Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizde devam zorunluluğu vardır. Ancak devamsızlık bilgisini öğrenebileceğimiz bir sistem mevcut değildir, öğrenciler kendileri devamsızlık bilgilerini takip etmelidir.

Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Üniversitemiz henüz TEPDAD tarafından akredite edilmemiştir, TEPDAD'a başvurulabilmesi için başvuru yapan kurum, eğitiminin tümünü kendi yerleşkesinde tamamlamış, en az bir dönem mezun vermiş ve halen eğitim vermeye devam ediyor olmalıdır.
Bunun yanında Ankara Medipol Üniversitesi ile neredeyse aynı programı uygulayan İstanbul Medipol Üniversitesi, TEPDAD tarafından akredite edilmiştir.

Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemizde akreditasyon alınması için çalışmalar yapılmaktadır.



Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Evet, bulunuyor.



Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Üniversitemizin henüz aktif olarak bir hastanesi bulunmamaktadır.



Anabilim dallarının konumu nasıldır?
-
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Sınıflarımızda Türkçe ve İngilizce olmak üzere ayrı ayrı ortalama
Dönem 1: 130 -140
Dönem 2: 110 -120
Dönem 3: 50-60
öğrenci eğitim görmektedir.
Yatay geçiş, sınıfta kalma vb. farklı nedenlerle bu sayılar değişkenlik göstermektedir. Daha detaylı bilgi için YÖK Atlas’a veya okulumuzun internet sitesine göz atabilirsiniz.

Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Bu sene fakültemizin ilk kez stajyer doktorları hastanede staj yapmaya başlayacaklar. O yüzden bu durum yeni belirlenecektir.


Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Tıp Fakültesinde şu anda aktif olarak kurumda görev yapan;
10 Profesör, 8 Doçent, 35 Dr. Öğr. Üyesi, 7 Öğr. Gör., 4 Arş. Gör. bulunmaktadır.
Öğrenci sayısı ise 550 civarıdır.
Yani öğretim üyesi başına ortalama 8.6 öğrenci düşmektedir.

Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde Entegre, PDÖ ve Hibrit eğitim sistemi uygulanmaktadır. Fakültemizdeki hocalarımızın TUS’a yönelik eğitim verdiklerini söyleyebiliriz.


Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
En temel yapıdan genele doğru bir eğitim modeli söz konusudur. Dönem 1, 2 ve 3 Anafartalar Kampüsünde amfide veya büyük sınıflarda eğitim görürler. Bu sene daha fazla dönemimiz olmadığı için önümüzdeki yıllar hakkında net bir bilgimiz henüz bulunmamaktadır.

Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarihi, İngilizce, Bilimsel Eğitim Programı Dersi. Bunun yanında dönem içinde alabileceğiniz çeşitli seçmeli dersler de fakültemizde verilmektedir.


Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
2022-2023 Dönemi Akademik Takvimine göre;
1. Sınıf için;
1. Kurul (Hekimliğin Prensipleri)
2. Kurul (Yaşamın Temel Yapı Taşları)
3. Kurul (Hücreye Giriş)
4. Kurul (Hücreden Dokuya Doku Tipleri)
5. Kurul (Kas ve Kemik Dokusu)
6. Kurul ( Kan ve Lenf dokusu
7. Kurul (Bilimsel Eğitim Programı)
2. Sınıf için;
1. Kurul (Deri, Deri ekleri ve Hareket Sistemi)
2. Kurul (Sinir Sistemi ve Duyu Organları)
3. Kurul (Dolaşım Sistemi)
4. Kurul (Solunum Sistemi)
5. Kurul (Sindirim Sistemi)
6. Kurul (Üriner Sistem)
7. Kurul (Endokrin ve Üreme Sistemi)
3. Sınıf için;
1. Kurul (Hastalığın Temelleri ve Halk Sağlığı)
2. Kurul (Neoplazi ve Hematopoietik Sistem)
3. Kurul (Kardiyopulmoner Sistem)
4. Kurul (Gastrointestinal Sistem)
5. Kurul (Endokrin ve Ürogenital Sistem)
6. Kurul (Nörolojik Sistemler ve Psikiyatri)
7. Kurul (Kas, İskelet ve Deri Sistemi)

Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Temel Bilimler evresinde pratik derslerimiz amfide ve laboratuvarlarda işlenmektedir. Özellikle Biyokimya, Mikrobiyoloji, Histoloji, Fizyoloji ve Anatomi laboratuvarları kullanılmaktadır. Aynı zamanda Temel Beceri Laboratuvarlarımızda da öğrendiklerimizi pekiştirme fırsatı bulmaktayız. Pratik derslerin yoğunluğu kurul/komite bazında değişmektedir ama şunu söyleyebiliriz ki aldığınız teorik dersleri çoğunlukla dönem içerisinde lablarıyla pekiştirme şansınız oluyor.

Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarına kadavraların bu yıl aktif bir şekilde kullanılmasını umuyoruz. Laboratuvar büyüklüğünün ve maketlerin de derse giren grup sayısına göre yeterliliği değişmektedir ama maketlerimiz oldukça yeni ve işlevseldir.


Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Öğrenci başına düşen mikroskop miktarı yapılan öğrenci gruplandırmalarına da bağlı olarak değişmekle beraber birçok tıp fakültesine kıyasla oldukça yeterlidir. Sayı vermek gerekirse 1 mikroskopa yaklaşık 4-5 öğrenci düşmektedir.

Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Histoloji laboratuvarında mikroskop kullanmak yerine Michigan Üniversitesinde de kullanılan sanal laboratuvar kullanılmaktadır. Preparatları bilgisayar vasıtasıyla incelemekteyiz.


Mesleki Beceri Dersleri var mı?
İyi Hekimlik Uygulamaları olarak bilinen Temek Mesleki Beceri Derslerimiz bulunmaktadır. Genel olarak ilk ve acil yardım uygulamaları, hasta muayene yöntemleri ve hastane işleyişi anlatılmaktadır. Bu derslerden öğrendiklerimiz yıl sonunda final notumuza sözlü olarak eklenmektedir. Aynı zamanda da kurul/komite sınavlarımızda da öğrendiklerimiz soru olarak karşımıza gelmektedir.


Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Evet, şu anlık çok gelişmiş olmamakla birlikte mevcuttur.



Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Fakültemizde ölçme- değerlendirme yapılırken kurul/komite sınavlarına ve sene sonundaki final notuna bakılır. Bu sene kurullarımızda soru sayısı 50 ila 80 soru arasında tutuldu ve sınavlarımız çoktan seçmeli olacak şekilde yapıldı.
Kurul Sınavları %60 etkiliyken final ise %40 etkilidir.
Final kendi içinde üçe ayrılır;
Final 1:
Çıkmış Kurul Soruları
%10
Final 2:
Tüm senenin konularını kapsayan çoktan seçmeli sınav
%45
Sözlü Sınavları
%45
oranında etki eder.

Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönemi başarıyla tamamlamak için genel tıp ortalamasının 60 ve üzerinde olması gerekmektedir. Geçme ve kalma sistemine tıp dışı dersler dahil edilmez. Ayrıca kurul notuna bakmaksızın final ortalamasının 50 ve üzeri olması gerekmektedir.

Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi laboratuvarında maket üzerinden zilli sınav sistemi (maket üstünde işaretli noktaların belirli bir zaman aralığında kağıda yazılmasıyla ilerleyen sınav) uygulanmaktadır.
Histoloji laboratuvarında bilgisayarda gösterilen preparatlar üzerinden sözlü sınav sistemi uygulanmaktadır.
Fizyoloji laboratuvarında anlatılan konu hakkında tek soruluk sınav uygulanmaktadır.
Temel Mesleki Beceriler ve Biyokimya laboratuvarında sözlü sınavlar uygulanmaktadır.


Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Bu sene yapılan bir yenilikle beraber 75 ve üzeri kurul ortalamasına sahip tıp fakültesi öğrencileri sınıfı finalsiz geçme imkanından yararlanmıştır. Seneye bu ortalamanın 80’e çıkması öngörülmektedir. Bundan önceki senelerde ise pandemi dönemi haricinde final sınavı zorunlu tutulmuştur.

Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Bazı kurullar sonrası okulumuzun öğrenci sistemi üzerinden bize sınav hakkında değerlendirme anketi atılmaktadır. Bunun yanında hocalarımızı değerlendirmek için de öğretim elemanı değerlendirme anketleri online sistemimiz üzerinden yapılmaktadır.

Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Evet, okulun bize hazırladığı anketlerle sınavı ve öğretim görevlilerini değerlendirme şansımız bulunuyor. Önümüzdeki senelerde daha da söz sahibi olabilmemiz amacıyla daha fazla şeyin yapılacağını umuyoruz.


Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Yeni kurulduğu için öğrenci sayısı az ve hocalara rahatça ulaşabiliyoruz.
Aynı zamanda laboratuvarlar ve sınıflar yeni yapıldığı için son teknoloji ve kullanışlı.
Konum olarak diğer çoğu okula kıyasla merkezi ve ulaşımı kolay.
Özellikle sağlık tercih edecekler için gelişmekte olan bir üniversite.

Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
*Yeni bir üniversite olduğumuzdan dolayı henüz bir hastanemiz bulunmamakta ayrıca henüz mezun da vermedik.
*Bilgilendirme sistemimizde yer yer aksaklıklar ve gecikmeler olabiliyor.
*Yeni bir üniversite olduğu için çok fazla bilinmiyor, tanınmıyor.
*Kampüs hayatı isteyenler için çok yeterli değil.
*Tıp fakültesi öğrencileri ilk iki senelerini diş hekimliği fakültesi öğrencileri ile birlikte okuyor (sadece tıp fakültesini ilgilendiren program ve laboratuvar dersleri haricinde). Bu da sınıfın kalabalıklaşmasına sebebiyet veriyor.
*Dersliklerimiz ve okulumuz eksi katlara doğru yapılanıyor (-1, -2, -3). Bu durumdan ötürü bazı baz istasyonları sınıflarımızda çekmiyor.
*QR kodu ile yoklama alınıyor ama bu konuda daha efektif sistemler geliştirilebilir.

Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet, mevcut.
Microsoft Teams sistemi üzerinden veya okulun kendi sistemi MEBİS üzerinden uygulanıyor.


Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinden sonra bahar döneminin ilk Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarihi, İngilizce ve bazı seçmeli ders sınavları çevrim içi gerçekleşti. Bu sınavlar okulun kendi sistemi olan MEBİS üzerinden yapıldı. Geriye kalan bütün sınavlarımız tarihleri ertelenmiş olsa da yüz yüze yapıldı.

Eklemek istedikleriniz
Güzel ve verimli bir tercih dönemi dileriz.