Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Van
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Van, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir. Bunu şehrin çoğu yerinde görmek mümkün. Şehir olarak zengin bir doğa yapısına sahip. İlçelerde bulunan ada ve şelalaler, kamp - piknik alanları ve en önemlisi de Van Gölü'nün etkisiyle çevre illerin aksine sahil bantlarının varlığı öne çıkan özelliklerinden.Bu çeşitliliğe rağmen ulaşım konusu bu ilgiyi karşılayabilecek kadar yeterli değil fakat özellikle sahillere ulaşım oldukça kolay.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ve dolmuşlar yoğun şekilde kullanılıyor. Şehirlerarası yolculuklar açısından ise şehrimizde havaalanı mevcut, otobüs ve uçak ile ulaşım mümkün .
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Kampüs sınırları içerisinde 5 adet kız yurdu, 3 adet erkek yurdu, her yurdun da kendi içlerinde en az 2'şer tane olmak üzere blokları mevcut. Ayrıca kampüse 10 dakikalık mesafede 1 erkek öğrenci yurdu ve şehir merkezinde de özel yurtlar var.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Şehir merkezinde genel kiralar 1+1 evler için 1000-7500 arasında değişiyor.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Köklü bir üniversite olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 1982 yılında kurulmuştur. Günümüzde 19 fakülte, 5 enstitü, 3 yüksekokul,9 myo ve araştırma merkezleriyle öğrencilerinin hizmetindedir. https://www.yyu.edu.tr/ adresinden üniversitemiz hakkında kapsamlı bilgiye erişebilirsiniz.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz ihtiyacı olan öğrencilere YUBUK bursu adı altında aylık 200 tl vermektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitede sene içerisinde konserler düzenleniyor. Bahar şenlikleri kapsamında çeşitli etkinliklere yer verilebiliyor. Bunların haricinde kampüste merkezi bir konumda kapsamlı bir spor kompleksi bulunuyor. İçerisinde yüzme havuzu, basketbol sahası, voleybol sahası mevcut. Ek olarak savunma sanatları vb. spor dallarında çeşitli kurslar da veriliyor. Özellikle son yıllarda Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerine sunduğu sosyal alanlar ile çevre illerdeki üniversitelerden daha aktif bir konuma gelmeye başladı. Kampüsümüz geniş bir alan üzerine kurulu ve Van Gölü'ne sahili var. Kampüs içerisinde bisiklet kiralama imkanı ve bisiklet yolları mevcut.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Kampüste devamlı açık bir merkezi kütüphane mevcut ancak pandemi başından beri belirli saatlerde kullanıma açık. Bunun dışında tıp fakültesi içerisinde kütüphanemiz ve çalışma sınıfımız var. Hastane içerisinde de 7/24 açık bir ders çalışma salonu mevcut.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitede tiyatro topluluğu, çeşitli müzik toplulukları vb. kulüpler mevcut. Fakültemizde aktif olarak çalışmalarını sürdüren 4 topluluk var. Bunlar Türk Tıp Öğrencileri Birliği, Bilimsel Araştırma Topluluğu, Sağlık ve Yardım , Genç Hekimler Topluluğu'dur.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Üniversitemizin merkezi yemek hanesinde öğlen ve akşam olmak üzere iki ögün yemek çıkmaktadır. Yemek ücretleri 4 TL’dir . Hastanemizde ise 4-5-6 sınıflar ise onlarda 4 TL karşılığında yemek yemektedir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversite şehir merkezine araçla 20-25 dakikalık mesafede bulunuyor ancak bu süre otobüs ve şehir içi ulaşımın yoğunluğuyla 45 dakikayı bulmaktadır. Tıp fakültesi de dahil üniversiteye bağlı bütün fakülteler kampüs içerisinde konumlandırılmış halde.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
1982
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Genel olarak tıp bayramında şenlikler yapılmaktadir. Ayrıca fakültedeki topluluklar da çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Fakültemizde şuan için Erasmus , Farabi ,Mevlana programlari bulunmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Yok.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Teorik derslerde %70 ve pratik derslerde %80 devam zorunluluğu var. Devamsızlık bilgisine öğrenci işlerinden kolaylıkla ulaşmak mümkün. Ek olarak öğrenci işleri 2 haftada bir mevcut devamsızlık bilgisini duyuru panolarından paylaşmakta.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz henüz TEPDAD tarafından akredite edilmemiştir fakat birkaç yıl öncesinden beri akredite olmak için gerekli başvurular yapılmış olup konu üzerinde gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemiz akredite olmadığından bu soruya cevap verememekteyim.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi ABD hali hazırda bulunmaktadır.Tıp Eğitimi ABD mevcut tıp eğitiminin yenilenmesi ve geliştirilmesi, ders içeriğinin düzenlenmesi,akreditasyon sürecinin yönetimi vb. uygulamaları yürütmektedir.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Hastane ve fakültemiz kampüs içerisinde ve birbirlerine 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel bilimlerle ilgili ana bilim dalları temel tıp binasında, klinik bilimlerle ilgili ana bilim dalları hastanemizde bulunuyor.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Fakültede 2020-2021 dönemi kayıtlı öğrenci sayısı 1035.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
4.Sınıf:17-18 5.Sınıf:ortalama 20 6.Sınıf:15-20
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde hali hazırda 1035 öğrenci ve 172 öğretim üyesi mevcut. Öğretim üyesi başına ortalama 6 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Entegre sistem uygulanmaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem-1:Teorik ağırlıklı olmak üzere temel tıp bilimleri derslerinden oluşan pratik ve teorik dersler
Dönem-2:Teorik ağırlıklı olmak üzere temel tıp bilimleri derslerinden oluşan pratik ve teorik dersler+mesleki beceri dersleri
Dönem-3:Bu senenin içeriğini tekrar temel tıp dersleri oluşturur fakat artık hastalıkların kökeni , tanı-tedavi yöntemleri ile ilgili teorik dersler yoğunluktadır.
Dönem 4-5-6:Klinik dönemde pratik ağırlıklı olmak üzere dersler işlenir ve uygulamaları yapılır.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Uzem dersleri olarak fakültemizde Ingilizce , Türk Dili Ve Edebiyatı ve Atatürk Ilke Ve inkılapları dersleri verilmektedir .
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Dönem 1 : 18 Eylül 2023 - 21 Haziran 2024
Dönem 2 : 11 Eylül 2023 - 21 Haziran 2024
Dönem 3 : 4 Eylül 2023 - 21 Haziran 2024
Dönem 4 : 28 Ağustos 2023 - 21 Haziran 2024
Dönem 5 : 21 Ağustos 2023 - 14 Haziran 2024
Dönem 6 : 1 Temmuz 2023 - 30 Haziran 2024
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Yoğunluklu olarak işlenen anatomi, histoloji ve biyokimya da dahil olmak üzere her pratik ders kendi laboratuarında işleniyor. Temel hekimlik dersleri ise hastanede işlenmekte.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Fakültemizde şu anda kadavra bulunmamaktadır ancak yeterli sayıda ve öğretici maketlerimiz mevcut. Dönemlerdeki öğrenci fazlalığı sebebiyle genel olarak sınıf 4'e bölünerek lab dersleri grup grup işlenmektedir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Pratik derslerde her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Yok.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Fakültemizin eğitim programında Dönem 2 ve 3 öğrencilerine 'Temel Hekimlik Uygulamaları' adı altında mesleki beceri dersleri verilmektedir.Bu dersler dersin konusuna göre hastanede ve morfoloji binasında sorumlu olan Anabilim Dalı'nda işlenir ve derslerin tamamlanmasının ardından sınavları yapılır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Fakültemizde Nesnel Yapılandırılmış Klinik Sınav Laboratuvarı(OSCE) bulunmaktadır.Fakat bu laboratuvarın kullanımı stajdaki öğrencilerden sorumlu öğretim üyesinin inisiyatifine bağlıdır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinik Dönem(Faz 1):Komiteler 100 puan üzerinden değerlendirilir.Geçme notu 60 ,şartlı geçme notu 50'dir(Şartlı geçer not sisteminde eğer komite ortalamaları 60 ve max.4 komite 50'li notlardaysa sınıf geçilir.)Geçme notu hesaplanırken komite ortalamaları alınır.Final yoktur bütünleme vardır.Ortalama 60'ı geçtiği taktirde max. 2 komite alttan alınabilir.Alttan alınan komiteler Dönem-3'e kadar verilmelidir. Pratik sınav puanı yüzdesi ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenir.Baraj uygulanır.Baraj,ilgili ABD'nin soru sayısının %50'si üzerinden hesaplanır.Bütünleme sınavlarında komite ile ortalama puan hesaplanmaz,direkt bütünlemeden alınan puan geçerlidir.

Klinik Dönem:Her staj için bir staj sonu bir bütünleme sınavı olarak iki sınav vardır. Staj sonu sınavı sözlü ve yazılı olarak iki basamakta yapılır. Sözlü ve yazılı sınavın ortalaması staj sonu ortalamanızı oluşturur. Bu ortalama 60’ın üstündeyse o stajdan başarılı sayılırsınız. Ortalamanız 60’ın altında ise stajın bütünleme sınavına girersiniz. Bazı anabilim dalları bütünleme sınavını yine sözlü ve yazılı olarak iki basamakta yaparken, bazıları yazılı olarak tek adımda yapmaktadır. Bütünleme sınavında almanız gereken not staj sonu sınavından bağımsız olarak 60’tır. Altmışın altında puan alanlar stajdan başarısız sayılır ve başarısız oldukları stajı tekrar alarak bir üst dönemden devam eder.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Fakültemizde sınıf geçmek için dönem içinde yapılan komitelerden alınan notların ortalamasının 60 olması gerekmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi ve histoloji pratik sınavları zil sistemiyle yapılmaktadır. Öğrenciler masalar üzerindeki maket/mikroskop başında verilen sürede soruyu yanıtlamaya çalışır. İki zil arası öğrenciye 20-60 saniye arasında süre verilmektedir ve zil çaldığında öğrenci bir sonraki maket/mikroskobun başına geçer. Anatomide kemikler ve maketler üzerinden histolojide ise mikroskop ile pratik sınavlar gerçekleştiriliyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Fakültemizde final olmamaktadır. Sadece komiteler bulunmaktadır.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Tıp Eğitimi ABD öğrencilere her komite sonrası dersler ve hocalar bazında değerlendirme anketi atmakta ve sonuçlara göre kararlar almaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Fakülte içerisinde istek ve şikayetleri hocalara ve dekanlığa kolaylıkla ulaştırmamız mümkün ancak eğitim sistemi konusunda yeterli söz hakkımız olduğu söylenemez.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Çevre illerde araştırma hastanesi sayısının azlığı nedeniyle hasta görme potansiyeli açısından fazlasıyla avantajlı bir fakülte.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Şehrin konum olarak merkezi bir yerde bulunmaması ulaşım açısından ciddi sıkıntılar yaratmakta.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Mevcut. "yuzem.yyu.edu.tr"adlı web sitemizden giriyoruz. Bizi uzaktan eğitim sistemine yönlendiriyor. Ders notlarına, canlı derslere, sınavlara o şekilde erişim sağlıyoruz.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Gerçekleşti. Belirli bir saat aralığında sınav tanımlandı(örneğin verilen 2 saat içindeki herhangi 70 dakikada sınava girmek gibi). Anabilim dallarına bağlı olarak havuz sistemi(örneğin sisteme 100 soru yükleniyor, her öğrenciye karışık 20 soru geliyor) veya İnternet kopması durumunda kaç kere sınava erişebileceğimizin sayısı farklılık gösterdi.