SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Ankara
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Ankara 5.5 milyonu aşkın nüfusuyla oldukça dinamik bir şehirdir. Şehirde hem özel hem de devlete ait pek çok tiyatro sahnesi yer almaktadır. Onlarca konser salonuyla ülkede düzenlenen çoğu turneye ev sahipliği yapmaktadır. AOÇ, Seğmenler Parkı, Kuğulu Park şehirdeki yeşil alanlardan en ünlü olanlarıdır.

Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Ankara'da otobüs ve metro yaygın olarak kullanılmakta olup sık tutulan seferlerle ulaşım rahatlatılmaya çalışılmaktadır. Şehir dışı ulaşım için de AŞTİ, Esenboğa Havalimanı ve Yüksek Hızlı Tren Garı kullanılmaktadır.
Okulumuz Gülhane Hastanesi durağından geçen otobüslerin çoğu Kızılay'dan geçmekte, tahmini ulaşım süresü 15-20 dk olmaktadır. Öğrenciler arasında popüler olan bir diğer lokasyon Bahçelievler'e ulaşım ise 25-30 dk sürmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
SBÜ Gülhane Külliyesinde 900 kişilik erkek yurdu ve 800 kişilik kız yurdu bulunmaktadır. Erkek yurdunun büyük kısmı askeri tıp öğrencilerine ayrılmıştır. Yaklaşık 150 kişilik kapasitesi olan A blok ise okulumuz sivil erkek öğrencilerini kabul etmektedir. kız öğrenci yurdumuz şehir dışından gelip başvuruda bulunan her öğrenciyi ilk senesinde kabul etmektedir. Gerekli şartlar sağlandığında üst sınıflarda da kız yurdunun olanaklarından yararlanılmaktadır. 2019-2020 döneminde 3 kişilik kız yurtlarımızın fiyatı 500 TL, erkek yurtlarımızın fiyatları ise 300 TL'dir. kız yurt odaları 3 kişilik olup her odanın kendine ait banyosu bulunurken erkek yurdu odaları 3-4 kişilik olup her katta ortak kullanıma açık banyolar yer almaktadır.
Ankara'da 21 adet kız KYK yurdu ve 12 adet erkek KYK yurdu alternatifi bulunmaktadır. Yunus Emre, Hüseyin Gazi, Başkent, Hacı Bayram Veli erkek öğrenci yurtları ve Şerife Bacı kız öğrenci yurdu okula kısa otobüs mesafesinde yer almaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Etlik semtinde her bütçeye uygun ev bulunabilmektedir. Özellikle yaz döneminde üst sınıflar tarafından evlerin boşaltılmasıyla birçok ev alternatifi oluşmaktadır. Evler genel olarak 3+1 şeklinde olup kiralar 900-1300 bandında değişmektedir. Binaların çoğu 20 yaş üstündedir. Okula yakın mesafede 1+1 rezidans seçeneği de bulunmaktadır.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Cumhuriyet öncesi döneme uzanan tarihiyle Gülhane, Türkiye'de tıp bilimin öncülüğünü yapmıştır. İstanbul'dan Ankara'ya uzanan tarihinde ülkemiz için dönüm noktası olan her anda tüm gücüyle mücadele etmiştir. Yurt dışından gelen birçok devlet adamı hastanemize güvenmiş ve tedavisini Gülhane bünyesinde gerçekleştirmiştir.
Tıp fakültemiz çağımızın tıp bilimlerine en uygun eğitimini verebilmek adına sağlam kontrol mekanizmalarıyla eğitim programlarını hazırlamakta, en uygun şekilde bilgiyi öğrencisine aktarmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
2019-2020 döneminde SBÜ Gülhane Tıp Fakültesini tercih ederek kesin kayıt yaptıran ilk 100’e giren öğrencilere aylık 3 bin; 101-500’e girenlere aylık 2 bin; 501-1000’e girenlere de aylık 1000 lira üstün başarı bursu verilmiştir.
Askeri tıp öğrencileri için ise MSB yurt, yemek, kitap, kılık kıyafet, sağlık sigortası gibi tüm ihtiyaçları ve masrafları karşılayacak ve aylık harçlık verecektir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Kampüsümüzde Kır Cafe, Matdo, Mekan Cafe, Serden Cafe öğrencilerin kullanımına açıktır. Spor salonumuz ve çeşitli sahalar sportif faaliyetler bakımından gayet yeterlidir. 1000 kişilik konferans salonuna ve fazlasıyla yeşil bir kampüse sahibiz. Okul içerisinde ring sistemi var. Kampüsümüzde 900 kişilik erkek ve 800 kişilik kız yurdu bulunmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Kampüsümüzde yeterli donanıma sahip bir kütüphanemiz bulunmaktadır. Her türlü tıp kaynağına erişebileceğiniz bir arşivi ve rahat çalışma alanlarına sahiptir. Kütüphane içerisinde kafeterya bulunmaktadır. Ek olarak kapalı çalışma salonlarıyla da ekstra konfor alanı oluşturmaktadır. Kütüphanemiz 7/24 hizmete açıktır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemizde ülkemizin büyük sivil toplum kuruluşlarının kulüpleri faal olarak çalışmaktadır. Tıp fakültemiz özelinde ise çeşitli kulüplerimiz faaliyet göstermektedir.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?:
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Kampüsümüz Keçiören ilçe sınırları içerisindedir. Şehrin ana odak noktalarıyla iç içe olan okulumuz önemli noktalara 15-20 dakikalık otobüs yolculuğu mesafesindedir. Fakültemiz kampüsümüzün merkezinde bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Gülhane Tıp Fakültesinin köklü tarihi 14 Mart 1827’ye kadar uzanmaktadır. Geçmişten günümüze gidecek şekilde: 1827’de II. Mahmut’un emriyle çağdaş askeri tabipler yetiştirmesi amacıyla Tıphane-i Amire ve Cerrahane-i Amire okulları kurulmuştur, 1836’da bu iki okul birleşerek Mekteb-i Tıbbiye adını almıştır, 1839’da yine II. Mahmut tarafından Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane adı altında yeni binasına taşınarak Fransızca eğitim vermeye başlamıştır, 1870 yılında eğitim dili Türkçe olmuştur, 30 Kasım 1898 yılında II. Abdülhamit’in emriyle yapılmış olan Gülhane Seririyat Hastanesi hizmete girmiş ve bu tarihten sonra askeri tıbbiye ile Gülhane ismi birlikte anılmaya başlanmıştır. Okulumuz; 1903’te Haydarpaşa’da inşa edilmiş olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binasına taşınmıştır, 1912 yılında Gülhane Tatbikat-ı Askeriye Tatbikat Mektebi ve Seririyatı adını almıştır, 1923’te eski binasına taşınmıştır, 1941’de İsmet İnönü’nün emriyle Ankara’ya taşınarak Gülhane Askeri Tababet Okulu adı altında çalışmalarına devam etmiştir, 1947’de Gülhane Askeri Tıp Akademisi adını almıştır, 1971’de bugün Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet veren binaya taşınmış ve 1980’de Gülhane Askeri Tıp Fakültesinin kurulması ile askeri tabiplerin eğitimini tek çatı altında toplamıştır. 15 Temmuz 2016’da gerçekeleşen hain darbe girişiminin ardından GATA’ya ait hastaneler T.C. Sağlık Bakanlığına ve GATA’ya ait yükseöğretim birimleri Sağlım Bilimleri Üniversitesine devredilmiştir. Gülhane Tıp Fakültesi; kurulduğu günden bugüne kadar binlerce başarılı hekim yetiştirmiş, İstanbul ve Ankara tıp fakültelerinin kurulmasında görev almış, sayısız insana derman olmuş, Türk ilmine öncülük edip dünya ilmine pek çok katkıda bulunmuştur. Okulumuz, 2016’dan beri bulunduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde, şanlı tarihi ile birlikte geleceğin hekimlerini yetiştirmeye devam etmektedir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
"Üniversitemiz bahar aylarında Sporfest isimli etkinliği düzenlemektedir. Bu etkinlikte birçok spor dalında mücadeleler, yarışmalar ve konserler düzenlenmektedir. oklumuz kampüsünde bir adet spor salonumuz bulunmaktadır. Basketbol sahası, voleybol sahası, fitness salonu spor salonumuz içerisinde olup okulumuz vadisinde tenis kortu, açık basketbol sahası, halı saha,koşu pisti bulunmaktadır. Vadimizde amfi tiyatro yer alsa da uzun süredir kullanıma kapalıdır."
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
ERASMUS, Mevlana ve Farabi değişim programları üniversitemizde etkin olarak uygulanmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizin eğitim dili %100 Türkçe'dir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde hazırlık dönemi bulunmamaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Resmiyette teorik derslere %70, pratik derslere %80 devam zorunluluğu vardır. Devamsızlık konusunda diğer okullarda olduğu gibi esneklik payı bulunmaktadır.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz akreditasyon için her türlü şartı sağlamaktadır ancak akreditasyon işlemleri tam olarak tamamlanmamıştır. Gülhane Tıp Fakültesi USMLE'nin kabulünü halihazırda almış bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
-
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Okulumuzda Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tıp fakültemiz ve hastanemiz arasında vadi bulunmaktadır. İki taraf birbirine köprüyle bağlanmakta bu sayede hastane eğitimimiz haricinde kampüsümüzde hasta görmemekteyiz.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Anabilim dallarımız fakülte binası ve etrafında ayrıca hastanemiz civarında yer almaktadırlar.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
1.Sınıf 419
2.Sınıf 334
3.Sınıf 250
4-5-6.sınıflarımızda ilk üç döneme göre daha az öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
"4. sınıf dahiliye stajı 30 kişi; pediatri, kadın doğum, genel cerrahi,enfeksiyon hastalıkları stajları 15 kişilik gruplarla yapılıyor. (19-20 dönemi baz alınmıştır.) 5. sınıf stajları ortalama 12 kişilik gruplarla yürütülmektedir.(19-20 dönemi baz alınmıştır.) Gelecek senelerde staj gruplarının daha kalabalık olması muhtemeldir."
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Öğretim üyesi başına 8 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Entegre eğitim sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem ilgili konunun her dersin kendisini ilgilendiren kısmını anlatmasını ve konunun detaylarıyla öğrenilmesini sağlamaktadır. Türkiye'nin birçok fakültesi bu sistemi uygulamaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
1.SINIF
ANATOMİ
BİYOFİZİK
FİZYOLOJİ
HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ
BİYOKİMYA
BİYOLOJİ
GENETİK
MİKROBİYOLOJİ
NÜKLEER TIP
ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
2.SINIF
ANATOMİ
BİYOFİZİK
FİZYOLOJİ
HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ
BİYOKİMYA
HAVA VE UZAY HEKİMLİĞİ
ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
HALK SAĞLIĞI
İÇ HASTALIKLARI
PATOLOJİ
FARMAKOLOJİ
GENETİK
MİKROBİYOLOJİ
3.SINIF
ACİL TIP
AİLE HEKİMLİĞİ
ÇOCUK CERRAHİSİ
ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
GENEL CERRAHİ
GÖĞÜS HASTALIKLARI
HALK SAĞLIĞI
İÇ HASTALIKLARI
KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
KARDİYOLOJİ
NÜKLEER TIP
PATOLOJİ
RADYOLOJİ
TIBBİ BİYOKİMYA
TIBBİ FARMAKOLOJİ
TIBBİ GENETİK
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ
TIBBİ ONKOLOJİ
KULAK BURUN BOĞAZ
RADYOLOJİ
ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON
BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ
DERMATOLOJİ
FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON
GÖZ HASTALIKLARI
NÖROLOJİ
ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ
SUALTI HEKİMLİĞİ VE HİPERBARİK TIP
ÜROLOJİ
KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
19-20 döneminde tıp eğitimi haricinde bir ders verilmemiştir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
(1,2,3. Sınıf)
Güz Yarıyılı Eğitim -Öğretim Başlangıcı
23.09.2019
Ara Tatil-1
02.12.2019-06.12.2019
Güz Yarıyılı Eğitim - Öğretim Bitişi
31.01.2020
Yarıyıl Tatili
03.02.2020-07.02.2020
Bahar Yarıyılı Eğitim -Öğretim Başlangıcı
10.02.2020
Ara Tatil-2
13.04.2020-17.04.2020
Bahar Yarıyılı Eğitim -Öğretim Bitişi
12.06.2020
Yıl Sonu Final Sınavları
06.07.2020-10.07.2020
Yıl Sonu Bütünleme Sınavları (Ders Kurulları)
20.07.2020-29.07.2020
(4. Sınıf)
Güz Dönemi Klinik Stajların Başlangıcı
09.09.2019
Yarıyıl Tatili
03.02.2020-14.02.2020
Klinik Stajlar (Bahar Yarıyılı)
17.02.2020
Klinik Stajların Bitişi
25.06.2020
Staj Sonu Bütünleme Sınavları
13.07.2020-29.07.2020
(5. Sınıf)
Güz Dönemi Klinik Stajların Başlangıcı
09.09.2019
Yarıyıl Tatili
03.02.2020-14.02.2020
Klinik Stajlar (Bahar Yarıyılı)
17.02.2020
Klinik Stajların Bitişi
09.06.2020
Staj Sonu Bütünleme Sınavları
22.06.2020-29.06.2020
(6. Sınıf)
İntörn Doktor Stajlarının Başlangıcı 01.07.2019
İntörn Doktor Stajlarının Bitişi 30.06.2020
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi ve multidisiplin laboratuvarlarında derslerimiz işlenmektedir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımız gerek kadavra gerek maket yönüyle oldukça zengindir. Anatomi Anabilim Dalı hocalarımız birbirleriyle uyumlu çalışmakta gerek pratik derslerinde gerek laboratuvarda her türlü bilgi ihtiyacını karşılamaktadır. 10 adet açılmış kadavramız, 44 adet diseksiyon masamız, her birinden 5 takım bulunmak üzere 20 çeşitten fazla gövde maketi ve birçok kemik laboratuvar derslerinde kullanıma açıktır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
2 öğrenciye 1 mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemiz birinci sınıfında Sağlık Hukuku, Biyoistatistik ve Davranış Bilimleri dersleri verilmektedir. Bir diğer detay olarak fakültemizde 3.sınıfta polikliniklerde eğitim almaya başlıyoruz.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki beceri derslerimiz ilk seneyi takip eden senelerde yoğun olarak eğitim programımızda yer almaktadır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Okulumuzda simüle hasta laboratuvarı bulunmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
1.sınıfta 4
2.sınıfta 5
3.sınıfta 5 blok bulunmaktadır.
Genel olarak bloklar bir teorik ve bir pratik sınavdan oluşmaktadır. Soru sayıları derslerin sayıları ile orantılı olarak hazırlanır. Blok sınavlarımızın bitiminde final sınavı yapılmakta ve bu sınavda yıl içerisinde görülen her dersten soru sorulmaktadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Geçme notumuz 60'tır. Blok sınavlarının ortalamaya etkisi %60, final sınavının ortalamaya etkisi %40'tır. Her ne olursa olsun final sınavından 30 üzeri almak gerekmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
"Anatomi pratik sınavına zilli sınav denir. Her masaya ikişer adet olmak üzere ortalama 12 masaya sorular yerleştirilir. Anatomi laboratuvarına dört kişi her biri farklı bir sütuna gelecek şekilde alınır. Kendi masası başına giden öğrenci ilk masasında kağıdına gerekli bilgileri yazar. Daha sonrasında zil çalar ve ilk masasına gider. Her masa için 1 dk süre vardır ve masan hariç bir yere bakmak yasaktır.12 masayı da geçtikten sonra zil çalar ve laboratuvardan çıkış yaparsın. Histoloji pratik sınavlarımız blok içerisinde laboratuvarda incelediğimiz görüntüsel kesitlerle ilgi soruların kağıt üzerinde sorulması ile gerçekleşmektedir."
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
-
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Dekanlık, amfi temsilcileriyle düzenli olarak iletişim kurmaktadır. Sorunlarımız hakkında bilgi alıp çözüm üretmeye çalışmaktadırlar.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Yaşanan problemler doğrultusunda öğrenci işleri ve dekan yardımcılarımızla sağlıklı bir iletişim kurabilmekte ve sorunumuza çözüm aramaktayız.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Ülkemiz tıp eğitiminin temellerini atmış olan bir okulda okumanın ve Gülhane gibi bir ismin hayatın boyunca seninle birlikte anılacak olması okulumuzu seçmek için iyi sebeplerin başında geliyor. Klinik eğitimini başkentte, Türkiye'nin her yerinden hasta kabul eden hastanemizde almak tecrübe kazanmak adına büyük işlev görüyor.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Belli bir dönem içerisinde yaşanan problemlerden dolayı okulumuz sosyal kültürünü yitirmiş ve hala tam olarak toparlayamamış durumda. Yeni gelecek arkadaşların açılacak olan kulüpler, yapılacak olan faaliyetler için kurucu faktör görevi üstlenmesi gerekmektedir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Derslerimiz Microsoft Teams üzerinden bize iletilmekte sınavlarımız da Microsoft Forms üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Öğrenci mevcudu teorik sınavlar için 4, pratik sınavlar için 20 gruba bölündü. Her grup kendisiyle paylaşılan link üzerinden sınavlarını tamamladı.