Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Samsun
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Samsun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlattığı şehirdir. Bu özellik bakımından Samsun tarihi ve kültürel olarak oldukça zengin bir birikime sahiptir. Bandırma Gemi Müzesi, Cerrahi El Aletleri Müzesi, Samsun Müzesi gibi birçok müzeyi barındırmaktadır. Bunlara ek olarak sosyal anlamda da öğrenciler için çeşitli imkanlar sunmaktadır. Gençlerin faaliyet yapabileceği bowling salonu, buz pisti, at çiftliği ve çeşitli workshoplara ev sahipliği yapmaktadır. Samsun’da birçok sanatsal aktivite ve spor etkinlikleri yapmak da mümkündür. Şehir Karadeniz'in merkezi konumundadır ve bu sayede Samsun'da birçok konser, festival düzenlenmektedir. Atakum ve İlkadım ilçeleri başta olmak üzere öğrencilerin hem sohbet edebileceği hem de ders çalışabileceği çeşitli sayıda kitap kafe bulundurmaktadır. Şehirde bulunan il ve ilçe kütüphaneleri de bu yönden oldukça elverişlidir. Ayrıca Samsun turistik olarak gezilebilecek pek çok yere de ev sahipliği yapmaktadır. Şahinkaya Kanyonu, Amisos Tepesi, Çakırlar Korusu, Ladik Kayak Merkezi gibi birçok doğal ve beşeri güzelliği bulunmaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Samsun ulaşım yönünden oldukça elverişli bir şehirdir. Sahil şeridi boyunca uzanan tramvay hattı bulunmaktadır. Belediye otobüsleriyle şehrin birçok yerine ulaşım sağlamak mümkündür. Otobüs sefer saatleri ve güzergah bilgisi için "samulaş" uygulaması da büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca şehirdeki minibüs ve dolmuş hatları da ulaşımı kolaylaştırıp daha hızlı hale getirmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Samsun’da 14 kız KYK yurdu ve 11 erkek KYK yurdu bulunmaktadır:

• Canik KYK: + 90 (362) 445 24 53
• Gülcemal Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdu: + 90 (362) 428 10 30
• İlkadım KYK Kız Öğrenci Yurdu: + 90 (362) 437 76 96
• Atakum KYK Kız Öğrenci Yurdu: + 90 (362) 437 98 63
• Ondokuz Mayıs KYK Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu: + 90 (362) 515 04 44
• Cemal Safi KYK Erkek Öğrenci Yurdu: + 90 (312) 551 60 00
• Ali Fuat Başgil KYK Erkek Öğrenci Yurdu: + 90 (362) 437 40 10
• Çarşamba KYK Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu: + 90 (362) 832 04 05
• Vezirköprü KYK Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu: +90 (362) 646 11 10
• Turgut Özal KYK Erkek Öğrenci Yurdu: +90 (362) 432 55 71
Başvuran öğrencilere KYK yurdu genel olarak çıkmaktadır fakat kız öğrencilerde bu oran daha yüksektir.
KYK yurtları haricinde dernek destekli ve özel yurtlar da bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
1+1: 11000-14000 TL
2+1: 15000-18000 TL
3+1: 19000-20000 TL
Eşyalı evlerin çoğu Atakum ilçesinde bulunmaktadır. İlkadım'daki kira fiyatları Atakum'dan daha uygun olabilir, ayrıca Canik ilçesinde okulumuzun yakınındaki rezidanslarda da 1+1 eşyalı evler mevcuttur kira fiyatları da merkezdeki evlere göre oldukça uygundur. Evlerin konumlarına, eski/yeni olmalarına göre fiyatları değişkenlik göstermektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Samsun Üniversitesi, 18 Mayıs 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında 7141 sayılı kanunun MADDE 7’ de belirtilen 2809 sayılı Kanununa eklenen ek maddelerinin EK MADDE 185 ile Samsun’da kurulmuştur.

Samsun Üniversitesi;
Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Tıp Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ile Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinden,
Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Kavak Meslek Yüksekokulundan,
Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden oluşmaktadır.

"Samsun Üniversitesi, nitelikli öğretim üyesi kadrosu ile bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamayı, yalnızca verdiği çağdaş ve disiplinlerarası örgün eğitim ile değil, aynı zamanda bünyesinde bulunan uygulama ve araştırma merkezlerinde geliştirdiği projeler ve sertifika programları ile de nitelikli iş gücüne katkı yapmayı hedeflemektedir. Eğitimde belirli bir zaman ve mekan mecburiyetinin yavaş yavaş ortadan kalktığı günümüzde, söz konusu hedefleri kampüse bağımlı kalmadan gerçekleştirebilecek çok merkezli ve hareketli bir yapıya (Samsun şehir merkezindeki Rektörlük Ofisi, Canik ilçesindeki Merkez Kampüs, 19 Mayıs ilçesindeki Havacılık Fakültesi, Kavak ilçesindeki Meslek Yüksekokulu vb.) sahip olan Üniversitemiz, aynı zamanda çok sayıda online eğitim, online konferans ve online buluşma gerçekleştirerek Humboldtçu eğitim idealini çoktan aşmış, çağın ve ülkemizin ihtiyaçlarıyla hemhal bir eğitim vizyonunu hayata geçirmeye çalışmaktadır.
Karadeniz Bölgesi’nde, öncü ve yenilikçi bir üniversite olmak amacıyla teknolojik, toplumsal ve çevresel bütün sorunlara ilişkin farkındalığı içselleştirmiş olan Üniversitemiz, genç kuşaklara farkındalık ve sorumluluk aktarımını kendine ilke edinmiştir. Türkiye’ye ve dünyaya faydalı, farkındalığı yüksek mezunlar yetiştirilmesi adına multidisipliner bölüm müfredatlarının yanı sıra çok çeşitli ÇAP (Çift Ana Dal Programları) olanakları ile lisans eğitimi veren Samsun Üniversitesi lisansüstü programlarını da aynı vizyon ve ilkeler çerçevesinde yürütmektedir.
Karadeniz bölgesinin en büyük sağlık üssü konumunda olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin afiliyasyon sistemiyle bağlı olacağı Tıp Fakültesi, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Ekonomi ve Finans, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik gibi bölümleri içeren İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile kendi havaalanına ve pilotaj eğitimine sahip Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin yanı sıra, bölgedeki tek yazılım mühendisliği bölümüne sahip olan Mühendislik Fakültesi ve benzerlerinden farklı ve özgün bir öğretim programı sunan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile istihdama doğrudan katkı yapmayı hedefleyen Kavak Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, şehrin ve bölgenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlanmaya ve etkinleştirilmeye çalışılmaktadır."
(Rektörümüzün üniversite tanıtım yazısından alıntı yapılmıştır.)
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Her üniversitede olduğu gibi üniversitemizde de yemek bursu bulunmaktadır. Ayrıca üniversitemizin kendi sağladığı burs imkanları da mevcuttur. Bunun haricinde vakıf, dernek, ilçe belediyelerinin de verdiği burslar bulunmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizde pek çok topluluk aktif olarak etkinlikler düzenlemektedir. Mesleki becerimizi ve farkındalık düzeylerimizi artıracak tıbbi etkinliklerin yanı sıra eğlence içerikli etkinliklerimiz olmaktadır. Gezi etkinlikleri de düzenlenmektedir. Ayrıca üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı da çeşitli spor müsabakaları organize etmektedir. Futbol, voleybol gibi öğrencilerin takımlar halinde yarıştığı turnuvalar yapılmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizde tüm bölümlerin kullanımına açık bir kütüphanemiz bulunmaktadır. Kütüphanemizdeki yayınların çeşitliliği oldukça fazladır. Akademik olarak gerekli kitaplarımızın, atlaslarımızın hepsi yeterli sayıda bulunmaktadır. Ayrıca Türk ve yabancı edebiyatın birçok eseri de yine kütüphanemizde mevcuttur. Kütüphanemizde bulunan bilgisayarları gerek araştırma yapmak gerek akademik anlamda yararlanacağımız makale ve dergilere ulaşmak için kullanabilmekteyiz. Üniversitemizin Canik kampüsünde ders çalışabileceğimiz bir kafe de mevcuttur.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Samsun Tıp Öğrencileri Birliği (Samsun TÖB/TurkMSIC)
Tıbbiye Öğrencileri Topluluğu
Genç Gönüllü Hekimler Topluluğu

Fakültemizin aktif olarak ikinci yılı olmasına rağmen şu an için tıp alanında faaliyet gösteren üç topluluk bulunmaktadır. Topluluklarımızın hepsi aktif olarak etkinlik yapmaktadır. Ayrıca üniversitemizin diğer bölümleri tarafından kurulan birçok başka topluluğu da bulunmaktadır. TEMA, Kızılay ve Lösev topluluklarının yanı sıra spor, edebiyat ve sanat alanlarında da çeşitli topluluklar mevcuttur.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuzun Canik ve Ballıca kampüslerinde bulunan yemekhanemizde 18 TL'ye öğle yemeği verilmektedir. Ayrıca kampüslerimizde birer adet kafe ve kantin de bulunmaktadır. Fakat üniversitemizin konumu itibariyle kampüs dışında pek fazla yemek yeme alternatifimiz yoktur.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemizin Canik ve Atakum'da olmak üzere iki adet kampüsü bulunmaktadır. Tıp Fakültesi Canik kampüsünde, şehir merkezine yaklaşık 30-40 dakika uzaklıkta bulunmaktadır. Fakültemiz, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile afiliyedir. Şimdilik hastanemiz kampüse bir saat uzaklıktadır. Fakat bir-iki yıl içerisinde Samsun Şehir Hastanesi'nin açılmasıyla birlikte hastanemiz oraya taşınacaktır. Tıp fakültesi dersliklerimiz de şehir hastanesinin yanındaki morfoloji binasına taşınıp derslerimiz orada işlenmeye devam edecektir. Fakültemiz ve hastanemiz İlkadım ilçemizde yan yana olacaktır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Samsun’da “yatırım yapılabilir alanlar” arasında sağlık sektörünün önde olması ve şehrin hasta potansiyelinin de oldukça yüksek olduğunun fark edilmesi ile öteden beri dillendirilen “Sağlık Kenti Samsun” ifadesinin güçlü bir şekilde hayat bulması için şehirde yeni bir Tıp Fakültesi kurulması zorunluluğu öne çıkmıştır. Yapılan istişareler neticesinde kurulacak yeni bir Tıp Fakültesi’nin Samsun şehrine ve Türkiye’ye büyük katkılar yapacağına kanaat getirilmiştir. Ağustos ayında Yükseköğretim Kurulu’ndan geçen Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, 31.08.2020 tarihli 31230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2916 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile kurulmuştur. 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun Ek 9’uncu maddesi ve 04/03/2020 tarihli ve 31058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Ait Kurum ve Kuruluşlar ile Devlet Üniversitelerinin İlgili Birimlerinin Birlikte Kullanımı ile İşbirliği Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi ile birlikte kullanımı için; Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ile Samsun Üniversitesi Rektörlüğü arasında 17 Mart 2021 tarihinde “Birlikte Kullanım Protokolü” imzalanmıştır. Bu protokol kapsamında öğretim üyelerimiz T.C. Sağlık Bakanlığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti vermektedir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesine 2021-2022 Eğitim Öğretim yılından itibaren 41 öğrenci alınması uygun görülmüştür. Daha sonrasında her yıl alınan öğrenci sayımız artarak devam etmektedir.
2021-2022 Eğitim Öğretim yılında alınan öğrencilerimizin klinik öncesi ilk 3 yıllık dönemi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlayıp klinik dönem (Dönem 4, 5 ve 6) eğitimlerine Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesinde devam etmesine karar verilmiştir. Bu protokol sadece ilk yıl için geçerli olup sonrasında fakültemize kayıt yaptıran tüm öğrencilerimiz Samsun Üniversitesi Canik Kampüsünde eğitim görmektedir. 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı itibariyle tüm öğrencilerimiz Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimlerine devam edecektir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemiz, üniversitede yapılan sosyal ve sportif faaliyetlerin tümüne katılım sağlayabilmektedir. Ayrı olarak fakültemizin kendi bünyesinde bulunan tıp toplulukları da etkinlikler düzenlemektedir. Sütür atma, ameliyat gözlemleri, çeşitli workshop etkinlikleri (seramik vs.), sağlık alanındaki önemli gün ve haftalar için stant ve farkındalık çalışmaları, gezi gibi birçok etkinlik yapılmaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Samsun TÖB olarak TurkMSIC'in yurt içi araştırma ve staj değişimi programlarını uygulamaktayız. Topluluğumuz statüsü gereği şimdilik yurt dışı staj ve araştırma değişim programları yapamamaktadır.
Üniversitemizde ERASMUS değişim programı mevcuttur. Detaylı bilgi için internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
https://erasmus.samsun.edu.tr/
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizin eğitim dili %100 Türkçe'dir. Mesleki İngilizce için seçmeli derslerimiz mevcuttur.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde Dönem 1'e başlamadan önce İngilizce muafiyet sınavı yapılmaktadır. Muafiyet sınavını başarıyla geçen öğrenciler sene içinde İngilizce dersi almazlar fakat muafiyet sınavını geçemeyen öğrenciler sene içerisinde okulun sitesine yüklenen ders videolarını takip ederek İngilizce dersini almaktadır ve sene içinde İngilizce dersinden vize ve final sınavlarına girmektedir. Fakültemizde ayrı olarak bir hazırlık dönemi bulunmamaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizin devam zorunluluğu bulunmaktadır. Devamsızlıkla ilgili detaylı bilgiler fakültemizin yönergesinde belirtilmektedir. Yönergeye göre; Dönem 1, 2, 3, 4 ve 5 için teorik derslerin %30'undan fazlasına; pratik derslerin ise %20'sinden fazlasına devamsızlık yapan öğrenciler dönem/staj tekrarı yapmak zorundadır. Dönem 6'da ise her bir stajın %20'sinden fazlasına devamsızlık yapan öğrencinin staj tekrarı yapması gerekir. Devamsızlık bilgilerimizi fakültemizin öğrenci işlerine sorup öğrenmekteyiz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz akredite değildir. Fakat fakültemiz kaliteli tıp eğitimini hedefleyerek eğitim öğretim müfredatını güncel Tıp Eğitimi Ulusal Çekirdek Eğitim Programına uyumlu olarak hazırlamıştır. Fakültemizi tercih eden öğrencilerimizin ulusal düzeyde temel bilgi ve beceriye sahip hekimler olarak yetişmelerinde bu uyum oldukça önemlidir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemiz henüz mezun vermediği için akredite değildir. Ancak kalan akredite şartlarının hepsi sağlanmıştır. İlk mezunlarımızı verdikten sonra en kısa sürede akreditasyon alınacaktır.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmamaktadır. Ancak bununla ilgili eğitim koordinatörlükleri, eğitim komisyonları ve bu alanda uzman öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tıp fakültemiz üniversitemizin Canik kampüsünde bulunmaktadır. Fakültemiz Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile afiliyedir. Hastanemiz, fakülte binasına yaklaşık bir saatlik uzaklıkta bulunmaktadır. Ancak ders programlarımız aradaki yol farkı gözetilerek ayarlanmaktadır. Hastanemizin Samsun'da farklı ilçelerde birçok yerleşkesi bulunmaktadır. Derslerimizin içeriğine göre ilgili ek binalarda eğitim görmekteyiz.
Ayrıca hastanemiz yakında Şehir Hastanesi olarak başka bir yere taşınacaktır. Hastanemizin yeni yerleşkesinin yanına fakültemiz için morfoloji binası yapılacak olup derslerimiz artık orada işlenecektir. Bu sayede bir-iki yıl içerisinde hastanemiz ve fakültemiz arasındaki yol sorunu da ortadan kalkmış olacaktır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Dahili ve cerrahi tıp bilimlerine ait anabilim dalları hastanemizde, temel tıp bilimlerine ait anabilim dallarımız da kampüsümüzde bulunmaktadır. Neredeyse bütün anabilim dallarımız mevcuttur ve yeterli öğretim görevlisine sahiptir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Üniversitemiz yeni kurulduğundan fakültemizdeki öğrenci sayısı şimdilik azdır.
Dönem 1: 85 kişi
Dönem 2: 46 kişi
Dönem 3: 41 kişi
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Fakültemiz yeni kurulduğundan henüz klinik eğitim verilmemektedir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında Dönem 4 ile birlikte klinik eğitim verilmeye başlanacaktır, ders programı ve müfredat bilgisi şimdilik belli değildir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 19 profesör, 37 doçent ve 40 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 96 öğretim görevlisi bulunmaktadır. 170 öğrenci fakültemizde eğitim görmektedir. Öğretim üyesi başına yaklaşık olarak 2 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde ilk üç yılda verilecek olan temel tıp eğitiminde entegre tıp eğitim modeli kullanılmakta olup farklı disiplinlerdeki birbirlerini tamamlayıcı bilgiler öğrencilere bütüncül bir yaklaşımla aktarılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin ulusal anlamda da yeterli düzeyde eğitim alması hedeflenerek eğitim öğretim programı planlanmıştır. Preklinik dönemde verilen mesleki beceri eğitimi dersleriyle birlikte de öğrenciler klinik döneme hazırlanmaktadır. Preklinik dönem sonrasında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde klinik stajlar yapılacaktır. Hastanemizde 17 farklı eğitim kliniği ile staj yapacak öğrencilerimize vasıflı bir eğitim fırsatı sunulmaktadır. Samsun şehrinin sağlık hizmetinin yaklaşık %40'ını karşılamakta olan hastanemiz öğrencilerimiz için yeterli staj imkanı sunmaktadır. Eğitim kliniği ve uzmanlık öğrenci sayısı bakımından da yeterli olan hastanemizde koklear implant, TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) ve skolyoz gibi nitelikli cerrahi işlemler yapılmaktadır. Bunlara ek olarak Yanık Yoğun Bakım Ünitesi, GETAT ve İnme Merkezi gibi özellikli birimler de bulunmaktadır.
Fakültemiz herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim vermemektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Tıbbi Biyokimya, Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Mikrobiyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Biyoistatistik, Deontoloji, Mesleki Beceri Eğitimi, Davranış Bilimleri, Halk Sağlığı, Biyofizik, Seçmeli Dersler
Dönem 2: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Patoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Aile Hekimliği, Mesleki Beceri Eğitimi, Seçmeli Dersler
Fakültemiz 2 yıldır öğrencilerine kendi bünyesinde hizmet vermektedir. Bu nedenle Dönem 3, 4, 5 ve 6'nın müfredat bilgisi henüz belirli değildir.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Fakültemizde çeşitli seçmeli derslerimizin (mesleki İngilizce, biyomedikal teknoloji, mesleki sunum teknikleri, getat, klinik çalışma yöntemleri, kronik hastalıklar, sağlık hukuku vs.) yanı sıra inkılap tarihi, Türk dili ve edebiyatı, iş sağlığı ve güvenliği dersleri de verilmektedir. Ayrıca sosyal sorumluluk projesi derslerimiz kapsamında gerek tıpla ilgili gerek başka bilim dallarıyla ilgili çeşitli konularda araştırma yaptığımız dersimiz de bulunmaktadır.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Aşağıdaki linkten fakültemizin internet sitesinde bulunan akademik takvime ulaşabilirsiniz.
https://tip.samsun.edu.tr/akademik-takvim/
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Özellikle Dönem 2'de ağırlıklı olarak anatomi pratik dersleri bulunmaktadır. Pratik derslerimizde önce o derste sorumlu olduğumuz maketler üzerinden 10-15 kişilik gruplara asistan hocamız konu anlatımı yapmaktadır. Sonrasında öğrenciler bireysel olarak maketler üzerinde çalışmaktadır. Bireysel çalışma esnasında da yine asistan hocalarımız öğrencilere yardımcı olmaktadır. Fakültemizde bir kadın bir erkek olmak üzere iki adet kadavramız bulunmaktadır.
Histoloji: Teorik ders sonrasında laboratuvarda kişi başına bir mikroskop düşecek şekilde inceleme yapılmaktadır. Dersten önce uygulama föyleri öğrencilerle paylaşılmaktadır. Önce öğretim görevlisi laboratuvarda bulunan plazma ekrana mikroskop görüntüsünü yansıtarak anlatım yapmakta, ardından öğrenciler kendi mikroskopları üzerinden preparatları incelemektedir.
Mikrobiyoloji: Teorik ders sonrasında laboratuvarda kişi başına bir mikroskop düşecek şekilde inceleme yapılmaktadır. Dersten önce uygulama föyleri öğrencilerle paylaşılmaktadır. Önce öğretim görevlisi laboratuvarda bulunan plazma ekrana mikroskop görüntüsünü yansıtarak anlatım yapmakta, ardından öğrenciler kendi mikroskopları üzerinden preparatları incelemektedir.
Patoloji: Teorik ders sonrasında laboratuvarda kişi başına bir mikroskop düşecek şekilde inceleme yapılmaktadır. Dersten önce uygulama föyleri öğrencilerle paylaşılmaktadır. Önce öğretim görevlisi laboratuvarda bulunan plazma ekrana mikroskop görüntüsünü yansıtarak anlatım yapmakta, ardından öğrenciler kendi mikroskopları üzerinden preparatları incelemektedir.
Fizyoloji: Amfide anlatılan teorik ders sonrasında derse uygun materyaller ile laboratuvarda birebir uygulamalar yapılarak pratik dersler işlenmektedir. Tansiyon ölçümü, EKG incelemesi ve yorumlaması, refleks deneyleri vs. fizyoloji pratik derslerinde yapılan bazı uygulamalara örnektir.
Biyokimya: Teorik ders sonrasında ilgili konu için biyokimya laboratuvarında deneyler yapılarak öğrencilerle pratik ders işlenmektedir. Pratik derslerden önce uygulama föyleri öğrencilerle paylaşılmaktadır.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımız 2023-2024 döneminde aktif olarak kullanılır hale gelmiştir. Haliyle laboratuvarımızda yeterli sayıda ve sağlam pek çok maketimiz bulunmaktadır. Ayrıca fakültemizde kadavralarımız da bulunmaktadır. Maket ve kadavra incelemeleri için iki ayrı anatomi laboratuvarımız vardır. Anatomi pratik derslerimiz için öğretim görevlisi sayımız yeterli düzeydedir ve laboratuvarımız ders saatleri haricinde de çalışmak için kullanıma açıktır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Pratik derslerimizde öğrenci başına bir mikroskop düşmektedir. Sınıf mevcudu fazla olduğunda ise yine kişi başına bir mikroskop düşecek şekilde sınıf gruplara ayrılmaktadır.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemizde Dönem 1 ve 2'de sosyal sorumluluk projesi derslerimiz bulunmaktadır. Bu dersler sayesinde proje yazma, araştırma yapma gibi akademik anlamda önemli bilgiler edinmekteyiz. Proje derslerimizin işleyişi 5-6 kişilik gruplar halinde ve bir akademik danışmanla birlikte çeşitli konularda araştırma yaparak veya proje hazırlayarak ilerlemektedir. Projelerimizin çoğu TÜBİTAK tarafından onay almıştır ve hala devam eden projelerimiz de bulunmaktadır. Ayrıca fakültemizdeki tüm öğretim görevlilerimiz bireysel proje yapmak konusunda da bizlere yardımcı olmaktadır. Bu alanda da yine birçok onaylanmış TÜBİTAK projemiz mevcuttur.
Bununla birlikte fakültemizde 3-4 kişilik öğrenci gruplarına ayrı ayrı akademik danışmanlar atanmaktadır. Akademik danışmanlar sorumlu oldukları öğrencilerle sene içerisinde toplantılar yaparak onlara tıp eğitimi sürecinde maddi ve manevi destek sağlayıp öğrencileri yakından takip etmektedir. Bu açıdan fakültemizde öğretim görevlileriyle iletişim kurmak, onlara ulaşmak ve onlarla fikir alışverişinde bulunmak zor değildir.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Evet, mesleki beceri derslerimizin çoğu hastanede gerçekleştirilmektedir. Öncesinde teorik olarak konu öğretim görevlisi tarafından anlatılıp sonrasında uygulama yapılmaktadır. Mesleki Beceri Dersleri ile ilgili sorular kurul sınavlarının içinde çoktan seçmeli olarak sorulmaktadır, dönem sonu ortalamasına ayrı bir bir etkisi yoktur.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Yok.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Klinik öncesi dönemde (ilk 3 yıl) her komite sınavı çoktan seçmeli 100 sorudan oluşmaktadır. Komitelerdeki pratik derslerin yoğunluğuna göre 100 sorunun bir kısmı pratik sınav için ayrılır ve o şekilde değerlendirme yapılmaktadır. Pratik sınavlar, teorik sınavla aynı hafta içerisinde teorik sınavdan bir veya iki gün önce yapılmaktadır. Teorik sınavlardaki derslerin soru dağılımları o komitede dersin yoğunluğuna göre değişim göstermektedir. Final ve bütünleme sınavları da çoktan seçmeli 100 soru üzerinden değerlendirilmektedir. Dönem içindeki pratik ve teorik ders yoğunluklarına göre 100 sorunun bir kısmı pratik sınav için ayrılabilmektedir.
Seçmeli ve ortak zorunlu derslerin sınavları sene içinde bir vize ve bir final şeklinde yapılmaktadır. Sınavların yapılış şekli (yazılı, çoktan seçmeli, sunum vs.) derslere göre değişiklik göstermektedir.
Sosyal sorumluluk projesi derslerinin değerlendirmesi sene sonunda sunum olarak yapılmaktadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönem sonu başarı notu; ders kurulu sonu sınavlarının puan ortalamasının %58’i, ders kurulları final sınavı veya bütünleme sınav puanının %38’i ile SSP (Sosyal Sorumluluk Projesi) puanının %4’ü toplanarak
elde edilir. Dönem geçme notu en az 70’tir. Bütünleme sınavına kalan öğrencilerin dönem sonu başarı notunun hesaplanmasında ders kurulları final sınavından alınan not değil, bütünleme sınavından alınan not geçerlidir. Final sınavından muaf sayılan öğrencilerin dönem sonu başarı notu, ders kurulu sonu sınavlarının puan ortalamasının %96'sı ve sosyal sorumluluk projesi puanının %4'ü toplanarak hesaplanmaktadır.
Ortak zorunlu dersler ve seçmeli derslerin dönem sonu başarı notuna etkisi yoktur, geçme notları ayrı olarak değerlendirilmektedir. İlk üç yıl içerisinde bu derslerde başarılı olamayan öğrenciler Dönem 4'e geçemeyip dönem tekrarı yapmaktadır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavları "zilli sınav" sistemiyle yapılmaktadır. Komitedeki anatomi dersi yoğunluğuna göre pratik sınav için soru sayısı belirlenmektedir. Anatomi laboratuvarındaki masalara maketler yerleştirilerek sorulan yapı numara veya iğne ile işaretlenmektedir. Öğrenciler anatomi laboratuvarının karşısındaki kadavra laboratuvarında beklemektedir. Sırayla her masada bir kişi olacak şekilde öğrenciler sınav salonu olan anatomi laboratuvarına alınmaktadır. Her masa için belirli bir cevaplama süresi bulunmaktadır. Süre bitince zil çalmaktadır ve öğrenciler sırayla sonraki masaya geçerek ilerlemektedir. Sınavı biten öğrencinin son olarak düşünme masasında kağıdını kontrol etmek için de belirli bir süresi bulunmaktadır. Bu kısımda maketlere bakamaz, cevapları yazdığı kağıttaki yazım hatalarını veya boş bıraktığı kısımları kontrol etmektedir. Süre bittiğinde laboratuvardan çıkış yaparak sınav salonunu terk etmektedir. Tüm öğrenciler bu şekilde her masadaki soruları cevaplandırdıktan sonra sınav bitmektedir. Asistanlarımız ve öğretim görevlisi hocalarımız her iki laboratuvarda eş zamanlı olarak gözetmenlik yapmaktadır.
Patoloji: Sınıftaki bulunan kişi sayısına göre öğrenciler 15-20 kişilik gruplara ayrılmaktadır. Sınav olacak grup amfide, diğer gruplar ise amfiden uzakta başka bir sınıfta yer almaktadır. Slayt gösterisi şeklinde fotoğraflar tahtaya yansıtılmaktadır. Her sorunun belirli bir cevaplama süresi vardır, sonrasında görsel değişmektedir. Öğrenciler görselde gördüğü yapıyı önlerinde bulunan kağıtlara yazmaktadır. En sonunda yine cevapları kontrol etmek ve düzeltmek için düşünme süresi bulunmaktadır. İlk grubun sınavı bitip amfiden çıktıktan sonra diğer gruplar sırasıyla amfiye alınmaktadır. Sınav ve bekleme salonlarında asistanlarımız ve öğretim görevlisi hocalarımız eş zamanlı olarak gözetmenlik yapmaktadır.
Fakültemizde şu ana kadar anatomi ve patoloji dersleri dışında pratik sınav yapılmamıştır. Pratik sınavlarımız, teorik sınavımızdan bir ya da iki gün önce yapılmaktadır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Evet. Tüm ders kurullarının sınavlarına katılarak bu sınavların her birinden ayrı ayrı 100 tam not üzerinden en az 50 almak koşulu ile ders kurul sonu sınavları ortalama notu 80 veya daha fazla olan Dönem 1, 2 ve 3 öğrencileri, isterlerse ders kurulları final sınavına girmeme haklarına sahiptirler.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Fakültemizde eğitim sürecimizi iyileştirmek için belirli aralıklarla dekan-öğrenci buluşmaları düzenlenip öğrencilerin fikir ve görüşleri alınmaktadır. Dönem temsilcileri, sekreterlik, kalite birimi ve akademik danışmanlarımızın öğrencilerden aldığı geri dönüşler de bu süreçte değerlendirilmektedir. Ayrıca üniversitemizdeki "simer" uygulaması üzerinden de şikayet ve önerilerimizi idari birimlerle paylaşabilmekteyiz.
Önceki soruda da açıkladığımız gibi hem Dönem 1 ve 2'de bulunan sosyal sorumluluk projesi dersimiz hem de öğretim görevlilerimiz sayesinde bireysel veya grup halinde çeşitli akademik araştırmalar yapılmaktadır. Fakültemiz bu konuda tüm anabilim dalları açısından projelere, araştırmalara ve çalışmalara elverişlidir. Hatta fakültemizin onaylanmış olan bitmiş ve devam eden birçok TÜBİTAK projesi de bulunmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Dönem temsilcileri, dekan-öğrenci buluşmaları ile öğrenciler istek ve şikayetlerini bildirebilmektedir. Ayrıca dönem içerisinde fakülte sekreterliğimiz tarafından memnuniyet anketleri yapılmaktadır. Yine üniversitemizde bulunan kalite birimine, fakültemizin kalite temsilcisine de istek ve şikayetlerimizi iletebilmekteyiz.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
hem şehrin imkanları hem de fakültemizin eğitimi bu konuda büyük öneme sahip olmaktadır. Preklinikte aldığımız yeterli ve kapsamlı eğitim, uygulama ve pratik derslerimiz, hastanemizin Karadeniz bölgesi için önemli bir merkez olması, kendi içindeki nitelikli ve özel birimleri, akademisyenlerimizin öğrencilere karşı nazik ve iyimser yaklaşımı, kendileriyle kolay iletişim kurabilmek ve sorunlarımızı paylaşabilmek fakültemizin avantajlarından sadece birkaçını oluşturmaktadır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversitemizin yeni açılmış olması bizler için biraz dezavantaj oluştursa da fakültemizin en büyük dezavantajı kampüsümüzün konumudur. Canik kampüsü bulunduğu konum itibariyle etrafında öğrenciler için çok fazla uygun mekan yoktur bu da bizi daha çok kampüs içinde vakit geçirmeye itmektedir. Ancak kampüs içinde de yeterli mekan ve alan bulunmamaktadır. Fakülte ve hastanemizin taşınacak olmasının bu yönden bize faydası olacağını düşünmekteyiz.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemizde çevrim içi eğitim sistemi mevcut değildir. Tüm teorik ve pratik derslerimiz kampüsümüzde yüz yüze olarak işlenmektedir. Ancak deprem felaketi döneminde 2022-2023 eğitim öğretim yılının bahar dönemi çevrim içi eğitim sistemiyle gerçekleştirilmiştir.
3 Nisan 2023 tarihine kadar derslerimizin hepsi zoom üzerinden işlenmiştir. Ders linkleri ve materyalleri okulumuzun sitesine yüklenmiştir, derslere girişler site üzerindeki linklerle yapılmıştır. (https://uzem.samsun.edu.tr/) 3 Nisan'dan itibaren fakültemiz hibrit sisteme geçiş yapmıştır. Şehir dışında olan, yüz yüze derslere katılamayan öğrenciler okulumuzun sitesindeki linklerle zoom üzerinden derslere giriş yapmaya devam etmiştir. Derslere yüz yüze katılabilecek olan öğrenciler de amfiden yüz yüze derslere katılmıştır. Bu süreçteki tüm sınavlar herkesin katılım sağlayabilmesi ve eşit şartlar oluşması açısından çevrim içi olarak yapılmıştır.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Fakültemizde deprem felaketi döneminde 2 tane kurul sınavı, dönem sonu final ve bütünleme sınavlarımız çevrim içi olarak yapılmıştır. Sınavlar için giriş linki okulun sitesinde herkesin kendi hesabına tanımlanmıştır. (https://uzem.samsun.edu.tr/) Öğrenciler hem siteden sınav linkine hem de ayrı olarak paylaşılan zoom linkine giriş yapmıştır. Sınava girecek tüm öğrenciler ve gözetmen öğretim görevlilerinin bulunduğu zoom toplantısında, öğrencilerin kamera ve mikrofonlarını açması zorunlu tutulmuştur. Sınav boyunca dekan ve dekan yardımcısı da dahil olmak üzere pek çok öğretim görevlisi gözetmenlik yapmıştır. Önceki soruya tekrar dönmemek şartıyla soruların herkes için farklı sırada geldiği bir sistemle sınav yapılmıştır. Sınav 100 soru 125 dakika şeklinde uygulanmıştır. Öğrenciler kendi bilgisayar ve tabletlerinden sınavı çözerken aynı zamanda da zoom toplantısında bulunmak zorundadır. Sınavı biten öğrenciler başka odaya alınır ve en sonunda sınav süresi bittiğinde herkes zoom oturumundan çıkmaktadır. Kurul 3 ve 4 sınavları, dönem sonu final ve bütünleme sınavlarının hepsinde aynı sistem uygulanmıştır.
Seçmeli ders final sınavları da aynı şekilde yapılmıştır.
Ortak zorunlu derslerin (Türk Dili ve Edebiyatı, Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi) final sınavında zoom toplantısı olmadan öğrenciler sadece okulun sitesindeki linkler üzerinden sınava giriş yapıp soruları çözmüştür.
Eklemek istedikleriniz
Sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız. Daha fazla bilgi için üniversitemizin internet sayfasına bakabilirsiniz.
https://samsun.edu.tr/
Ayrıca fakültemizdeki öğrencilerle konuşmak isterseniz "samsuntob" instagram hesabından bizlere ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın...