Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Ankara
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Ankara kültürel ve tarihi yer açısından oldukça zengindir.Ankara Kalesi ve Hacı Bayram Veli Camii çevresi, Anıtkabir, Birinci Meclis (Kurtuluş Savaşı Müzesi), Etnografya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi, tekrardan ziyarete açılan Atakule ve botanik bahçesi bu yerlerden sadece bazılarıdır. Açık havada konserler, atölyeler ve fuarların tadını çıkarabileceğiniz mekânlara örnek olarak Gençlik Parkı, Millet Bahçesi ve Altınpark verilebilir. Ayrıca yine meşhur konser ve sergi alanları,sahneleri, ODTÜ Vişnelik sahnesi, ATO Congresium, Cermodern sosyal etkinlikler için gidilebilecek mekânlardandır. Ankara’da devlet tiyatroları sayısı ortalamanın üstünde bir durumdadır. Tiyatro, bale, opera sahneleri genelde hep açıktır ve oyunsuz kalmazlar. Etkinlik takvimini ve biletleri Sanat Cepte uygulamasından takip edebilirsiniz.
Arkadaşlarınızla vakit geçirebileceğiniz veya kahvenizi içerken ders çalışabileceğiniz sayısız ve güzel mekan bulunmaktadır. Her türlü fiyat aralığında mekan bulabilirsiniz. Öğrenciler ve genç nüfus genellikle Bahçelievler-Beşevler (7. ve 3. Cadde), Kızılay, Tunalı, Hamamönü/Kurtuluş bölgesinde bulunmaktadır.

Ankara tarihçesi için: http://ankara.ktb.gov.tr/TR-152389/ankara-tarihce-ve-diger-bilgiler.html
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehrimizde kullanabileceğiniz çeşitli toplu taşıma araçları vardır: Ankaray, metro, EGO (belediye otobüsü), özel halk otobüsleri, dolmuşlar ve minibüsler. Genellikle ulaşım için Ankaray ve Metro tercih edilir. Belediye araçları için Ankarakart gerekmektedir. Ankarakart tek kullanımda tam kişi 15₺ (tam aktarma 7₺), öğrenci 7,5₺ (indirimli aktarma 4,5₺)dir. Aylık abonman (sınırsız kullanım) 220₺ olarak güncellenmiştir. Dolmuşlar ise öğrenci fiyatı 10₺, tam fiyatı 17₺, uzak mesafe fiyatı 20₺ dir.
Hazırlık binası Keçiören/Etlik yerleşkesinde Yabancı Diller Yüksekokulunda bulunmaktadır. Kızılay'dan kalkan otobüsler ve Sıhhiye'den kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Tıp fakültesi binası ise metronun bilkent durağına yaklaşık 10 dk yürüme mesafesindedir. Ayrıca fakülte binası Eskişehir yolu güzergahında kaldığı için birçok otobüs ve dolmuş hattı ulaşım sağlamaktadır.

Ankara’ya şehir dışından ulaşım otobüs ile AŞTİ'ye, YHT ile Ulus ve Maltepe Garına, uçakla ise Esenboğa Havalimanına sağlanabilmektedir. AŞTİ'den şehir içine EGO'lar ve dolmuşlarla geçiş sağlayabilirsiniz. AŞTİ'de bulunan Ankaray durağı ile Kızılay yönüne doğru gidebilir veya bu yıl aktif hale gelen AŞTİ-Esenboğa güzergahında ilerleyen 442 nolu EGO'yu kullanabilirsiniz. Aynı şekilde havalimanında da şehir içine 442 nolu otobüsü kullanabilir veya Havaş'lara binebilirsiniz. Bu araçlar 24 saat boyunca havalimanından şehir içine hizmet vermektedir. Hızlı trenler Ankara'da iki istasyonda durmaktadır: Eryaman ve Ankara YHT Garı (Maltepe-Ulus). Eryaman garına Ego otobüsleri ile, Maltepe'deki gara ise metro ve Ankaray ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

İlgili link: https://www.ego.gov.tr/tr
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Ankara'da 14 ilçede toplam 37 Adet KYK yurdu olup, yeni inşaatı olan yurtlarda bulunmaktadır. Okula en yakın erkek KYK yurdu MTA durağında bulunan TAHSİN BANGUOĞLU erkek yurdudur. Okula en yakın KYK kız yurdu Hacettepe Beytepe Kampüsü içinde bulunan EMİNE ŞERİFE HANIM kız yurdudur. Ayrıca yetmiş adet civarı özel yurt bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Kiralar semte göre oldukça farklılık göstermektedir.

Genellikle okulumuz öğrencileri Emek-Bahçeli bölgesi, Kolej-Kurtuluş bölgesi ve Gazi mahallesinde ikamet etmektedir.

Ankara da 1+0 veya 1+1 daire bulmak pek kolay değildir. Daireler genelde 2+1 ve 3+1 şeklindedir. Kiralar ise 4-5 binden başlayıp özelliklerine göre 30 bin TL'ye kadar çıkmaktadır.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
https://aybu.edu.tr/tr – tanıtım – genel bilgi kısmından ulaşabilirsiniz
https://www.aybutft.com/ aybü tıp fakültesi öğrenci temsilcileri tarafından hazırlanan internet sitesine göz atabilirsiniz

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye'nin 97. ve Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi olup Tıp Fakültesi kurulan ilk 7 fakültesinden biridir. Tıp Fakültesi 2011 yılında eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Tıp fakültesi binası Bilkent'te, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi kampüsü içerisindedir. Klinik eğitimler Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde verilmektedir. Üniversite dekanlığı ''AYBÜ İntern Yönergesi'' yayımlayarak dönem 6 öğrencilerinin görevlerini ve hastane hiyerarşisindeki yerini tanımlamış ve bu konuda öncü olup diğer tıp fakültelerine örnek olmuşlardır. Fakültede İngilizce tıp ve Türkçe tıp programları bulunmaktadır.

Üniversitemizin tıp fakültesinde eğitimi yeni kurulan kadrosuyla oldukça verimlidir. Bilkent’teki Ankara Şehir Hastanesi’nin yanında 2014’te yapımı tamamlanan binamızda eğitim görmekteyiz. Fakültemizin eğitimi entegre sisteme dayanmaktadır. Bu sistemde dersler tek tek ve birbirinden bağımsız olarak verilmez, konular birbiri ile ilişkili sistemlere dayanan ders kurullarında multidisipliner bir yaklaşımla incelenir. Fakültemizde komite sistemi uygulanmaktadır. Geçme notu 60'tır, finalsiz geçme yoktur. Komite ortalamalarının %60'ı final sınavının %40'ı alınarak notunuz hesaplanır. Pratik eğitim (4-5-6. sınıf) Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde verilmektedir. Öğrenciler çok sayıda vaka ile karşılaşma fırsatı bulur.

Pratik eğitimlerimiz:
- Simülasyon laboratuvarı, temel bilim (anatomi, histoloji vb.) laboratuvarları, maketler, kadavralar (2) ve preperatlar mevcuttur. Uygulama esnasında her öğrenciye yetecek kadar mikroskop bulunmaktadır.
- 4. ve 5. sınıfta teorik ve pratik eğitim birlikte verilir. 5. sınıf programı ve intörnlük senesi yüksek kalitede eğitim alırken bir yandan da TUS çalışmanız için uygun bir programa sahiptir.

Fakültemiz pek çok ulusal ve uluslararası seminer, eğitim vs. ev sahipliği yapmaktadır. Okulumuzda sosyokültürel faaliyetler ağırlıklı olarak öğrenci bazında gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra okul kulüp kurulumu noktasında gerekli desteği vermektedir.

Öğrenci kulüpleri için: https://www.aybutft.com/kul%C3%BCpler-genel
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Okulun verdiği burs bulunmamaktadır. Eskiden AYBEV derneği tarafından fonlanmakta idi ancak artık aktif değildir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Okulumuzda etkinlikler ve kongreler her fakültenin kendi bünyesinde ayrı olarak yapılmaktadır. Tıp fakültesinin sosyal olanakları daha çok öğrenci bazlı hareketler ile gerçekleşmektedir. Okulumuzda çeşitli öğrenci klüpleri bulunmaktadır.

Öğrenci kulüpleri için: https://www.aybutft.com/kul%C3%BCpler-genel
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizde 4 adet kütüphane, 6 adet çalışma salonu bulunmaktadır. Çalışma saatlerine ilgili linkten ulaşabilirsiniz. 2022'de yapılan güncelleme ile Etlik 15 Temmuz Şehitleri Yerleşkesi Kütüphane Çalışma Salonu 24 saat açık olacaktır.
ayrıca tıp fakültenizin hemen yanında herkesin kullanımına açık diyanet kütüphanesi bulunmaktadır. milli kütüphaneye otobüs ve metro ile ulaşım 15 dk, millet kütüphanesine de ulaşımı kolaydır.

https://www.aybu.edu.tr/kutuphane/tr/sayfa/275/%C3%87al%C4%B1%C5%9Fma-Saatleri
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemizde toplam öğrenci kulübü sayısı 103'tür. Bunlardan yaklaşık 12 tanesi tıp fakültesinde etkinlik yapmaktadır. Etlik ve Esenboğada bulunan klüplerin etkinliklerine de tercih edilirse katılınabilir. Kulüp faaliyetleri sayesinde akademik olarak kendinizi geliştirme fırsatı bulur, fakülte ve hastane bünyesindeki hocalarımızla etkileşim içerisinde bulunabilirsiniz. En aktif öğrenci kulübü TurkMSIC’e bağlı Ankara Yıldırım Beyazıt Tıp Öğrencileri Birliği’dir.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Tıp Fakültesi’nin yemekhanesi bulunmaktadır. 12.00-13.00 saatleri arasında yemek servisi olur ve öğrenci ücreti 6 TL’dir. Yemekhanede ve kantinde okulun öğrenciler adına çıkarttığı Halkbank Jetkart kullanılır. Klinik dönemdeki öğrenciler için hastanede öğle ve akşam yemekleri veriliyor ve bu yemekler ücretsizdir. Fakülteye 10 dk yürüme mesafesinde Maidan Plaza’da ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi içinde pek çok restoran ve kafe bulunmaktadır
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Okulumuzun altı ayrı kampüsü vardır. Fakültemiz ana kampüs olan Esenboğa Külliyesi (bkz. Çubuk) ‘den ayrı bulunmaktadır. İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki bölüm mevcut. İngilizce bölümün sınava bağlı hazırlığı var. Hazırlık binası Anteres AVM'nin yanında (bkz. Ayvalı Mah., Gazze Cd. No:7, 06010 Etlik-Keçiören/Keçiören/Ankara) rektörlük binasına bitişik bulunmaktadır.

Fakülte binası çubuk kampüsünün dışında Ankara Şehir Hastanesinin yanındadır (bkz. Üniversiteler Mahallesi, Bilkent Caddesi No:1, 06800 Çankaya/Ankara). Fakültemiz şehir merkezine oldukça yakın hatta merkez denilebilecek bir konumdadır. Bilkent ve ODTÜ'ye oldukça yakındır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
2011 yılında kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Her yıl 14 Mart Tıp Balosu düzenlenir. Gelenekselleşmiş kongremizin Gala Gecesi Sosyal Programı ve Konseri olur. Mezuniyet törenimiz diğer fakültelerden ayrıca düzenlenir. Mezuniyet pilavı ve eğlencesi intern hekimlerimize düzenlenir. Üniversitemizin düzenlediği bahar şenlikleri Nisan-Mayıs aylarında olur. Üniversitemiz bünyesindeki diğer fakültelerle geleneksel olarak spor turnuvaları düzenlenir. (voleybol, basketbol, futbol, yüzme, masa tenisi)
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Fakültemizde Erasmus, Farabi, Mevlana, UluBAT yaz stajları, TurkMSIC değişim programları uygulanmaktadır. TurkMSIC değişim programları hem yurtiçi hem yurtdışı değişim imkanı sağlar.
Erasmus programına tıp fakültesinden oldukça fazla öğrenci bu sene katılmıştır. 2. olarak da TurkMSIC değişim programında ister teorik ister pratik dönemde olsun öğrencilere uluslararası deneyim imkanı sağlamaktayız
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizde İngilizce Tıp ve Türkçe Tıp olmak üzere iki program vardır. İngilizce tıp bölümünün eğitim dili %100 İngilizce’dir. 4. sınıftan itibaren Türkçeye dönmektedir
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Evet bulunmaktadır. Türkçe Tıpta İngilizce sınavı yapılıp yeterli olmayan öğrenciler 1. sınıfta İngilizce dersi almaktadır ancak bu oran oldukça düşüktür, İngilizce Tıp bölümünde hazırlık şartı bulunup, muafiyet sınavı ile dil yeterliliğinizi kanıtlayacak hazırlığı atlayabilirsiniz.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
İlk 3 sene için teorik derslerde %70, pratik derslerde %80 devam zorunluluğu vardır. 5 saat ve üzeri laboratuvar uygulamasına sahip dersler için laboratuvar uygulamalarının en az % 80’ine katılmayan öğrenci o ders/derslere ait uygulama/uygulamalar için devamsız kabul edilir. Pratik derslerde devam çok önemlidir, pratik derslerde devamsızlık sınırını aşarsanız o komite için o dersin pratik sınavına giremezsiniz, teorik sınavda da o dersten puan alamazsınız.
4. ve 5. sınıfta ise stajlarda devamlılık %80 (her sabah imza alınır), staj derslerinde ise (teorik) %70’tir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemizin şu an akreditasyonu bulunmamaktadır ancak resmi olarak akreditasyon başvurusunu yapmış ve akreditasyon sürecini başlatmıştır. Akreditasyon sürecini yönetmek için Öz Değerlendirme Kurulu kurulmuştur. Fakültemizin hedefi USMLE(Amerika'da uzmanlık sınavı) ve PLAB(İngiltere'de uzmanlık sınavı) denklik sınavlarının gereklilik olarak belirttiği "2023 yılına kadar akredite olma" şartını yerine getirmektir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Tıp eğitimi gönüllüleri olarak gerek fakülte temsilciliği gerek dekan yardımcılığı aracılığıyla bu konu sık sık gündeme getirilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda fakülte dekanlığı akreditasyon için altyapı çalışmalarına başladıkları şeklinde bir açıklama yapmış olup Ankara Şehir Hastanesi’ne entegre olmamızdan sonra sürecin daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Evet bulunmamaktadır. Ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Ayhan ÖZHASANEKLER hocamızdır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz Ankara Şehir Hastanesi ile afiliye olmuştur. Hastane toplam 8 binadan oluşmaktadır. Ülkemizdeki en büyük ve imkanları en yüksek devlet hastanelerinden biridir. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi fakültemizin hemen yanındadır. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi dışında eğitim aldığımız başka bir birim bulunmamaktadır. Ayrıca hastane yerleşkesini dolaşan Tarım Bakanlığı metro durağından otobüs seferleri vardır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel tıp bilimlerine ait anabilim dalları (Histoloji ve Embriyoloji, Biyofizik, Biyokimya, Anatomi, Fizyoloji) ve ilgili akademik personel odaları öğrencilerin temel tıp bilimi derslerini aldığı okulumuz binasında bulunmaktadır. Klinik anabilim dalları ve ek olarak Patoloji anabilim dalı ilgili akademik personel odaları hastanemizde bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
fakültemizde her dönemde 300-400 arasında öğrenci bulunmaktadır
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
4. sınıfta alınan Dahiliye ve Pediatri stajlarında her staj grubunda 90 öğrenci bulunur. Bu öğrenciler de kendi içlerinde branşların alt dallarına dağılır ve staj süresince rotasyon yapar. 4. Sınıfta alınan Kardiyoloji-Göğüs, Genel Cerrahi ve Kadın Doğum stajlarında her stajda 60 öğrenci bulunur ve bunlar branşların ilgili alt dallarına dağıtılmış halde rotasyon yapar. 5. ve 6. Sınıflar için staj gruplarının öğrenci sayısı her stajda farklılıklar göstermesine rağmen kalabalık ve eğitim kalitesini etkileyecek sayıda öğrencinin aynı anda aynı staj grubunda olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Okulumuzda 287 tane öğretim üyesi bulunmaktadır. Okulumuzda kayıtlı 2020 öğrenci vardır. Öğretim üyesi başına 8 öğrenci düşmektedir. Her öğrencinin ayrı danışman hocası olup bir hocanın 6-8 danışan öğrencisi vardır.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Tıp eğitimi entegre sisteme dayanmaktadır. Bu sistemde dersler tek tek ve birbirinden bağımsız olarak verilmez, konular birbiri ile ilişkili sistemlere dayanan ders kurullarında multidisipliner bir yaklaşımla incelenir. Dönem I,II ve III tıp eğitiminin preklinik kısmını oluşturur. Dönem I’de temel bilimler, Dönem II’de insan organizmasının normal biyolojik işleyişi ve temel mikrobiyoloji, Dönem III’de ise sistem hastalıklarının fizyopatolojik ve patolojik temelleri, klinik özellikleri ve tedavileri multidisipliner yaklaşımla verilir. Dönem I, II ve III’de eğitimin yaklaşık %30’unu uygulamalar, laboratuvar çalışmaları, klinik beceriler eğitimi etkinlikleri oluşturur.

Dönem IV ve V’de tıp eğitimi stajlardan oluşur. Stajlarda teorik dersler yanısıra, hasta başı eğitim, klinik vizitler, hasta hazırlama, poliklinik viziti, ameliyathanede gözlem, seminer ve makale saatleri, klinikler arası ortak toplantılar yer alır. Stajlarda öğrencilerin ilk 3 yılda öğrendikleri temel bilgi ve becerileri kullanmayı öğrenmeleri beklenir. Teorik eğitim yanı sıra hastalardan öykü alma, genel ve sistemik muayeneleri yapabilme, uygun tetkikleri isteme ve değerlendirme, tedaviyi belirleme ve sonuçlarını takip etmeyi öğretmeye yönelik yoğun uygulamalı eğitim verilir.

Dönem VI ise intörnlük dönemidir. Öğrenciler kendilerinden sorumlu öğretim üyeleri gözetiminde tüm klinik çalışmalarda aktif rol ve sorumluluk alır. Tıp doktorluğuna doğru son adımında beş yılda öğrendiklerini gözetim altında uygulamayı öğrenir. İnternlük döneminde Şehir hastanesinde olunduğu için vaka görme açısından fazlasıyla yeterlidir. Aynı zamanda okulumuz TUS başarısı da yüksektir. Son dönemde mezun olup yurtdışına çıkan öğrenci sayımızda fazladır. Hocalarımız yurtdışı deneyimi konusunda destek vermektedir
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: Biyokimya, Tıbbi Genetik(+Lab), Mikrobiyoloji(+Lab), Anatomi(+Lab), Fizyoloji(+Lab), Biyoistatistik(+Lab), Histoloji-Embriyoloji(+Lab), Tıp Tarihi, İletişim Becerileri, Biyofizik, Davranış Bilimleri, Tıbbi Biyoloji, Halk Sağlığı, Genel Kimya ve Organik Kimyaya Giriş

Dönem 2: Anatomi(+Lab), Histoloji ve Embriyoloji(+Lab), Fizyoloji(+Lab), Biyokimya(+Lab), Biyofizik, Patoloji(+Lab), Farmokoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji(+Lab)

Dönem 3: Farmakoloji, Patoloji(+Lab), Radyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Dahliye, Dermatoloji, Klinik Bilimlere Giriş, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Nefroloji, Uroloji, Nöroloji, Psikiyatri, Aile Hekimliği, Halk Sağlığı, Tıbbi Genetik, Kadın Doğum ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Dönem 4: Dahiliye, Pediatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları

Dönem 5: Acil Tıp ve Adli Tıp, Anestezi ve Reanimasyon, Nöroşiruji, Çocuk Psikiyatrisi, Dermatoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji,Klinik Farmakoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Göğüs Cerrahisi, Göz Hastalıkları, Kalp-Damar Cerahisi, Klinik Biyokimya, Nöroloji, Nükleer Tıp, Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Cerrahisi, Plastik-Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Psikiyatri, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji, Kulak Burun Boğaz, Üroloji, Biyoistatistik, Tıbbi Genetik (Seçmeli)

Klinik eğitimler 4. sınıfta başlamaktadır. Dönem 3te kliniğe geçiş dersleri veriilmektedir.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
1.sınıfta hazırlık atlama sınavından aldığınız puana göre İngilizce 101 ve 102 derslerinden muafiyetiniz belirlenir. Bunu yanında İnkılap ve Türk Dili dersleri okulumuzca verilir ve öğrenciler dönemde toplam 4 sınava girerler bu dersler için (vize + final). Öğrencinin ilk senede geçememesi halinde bu dersleri 4.sınıfa kadar vermesi zorunludur. Bu dersleri vermeyenler 4. sınıfa geçemezler. Okulumuzda yeni yapılan düzenlemeyle birlikte dönem 1-2-3 öğrencilerine farklı seçmeli dersler de getirilmiştir. Detaylı bilgi için öğrenci işlerine ulaşabilirsiniz.

Dönem IV’de tüm stajlar zorunlu iken Dönem V’de stajların %30’u seçmeli stajlar arasından öğrenci tarafından seçilerek belirlenir.

Dönem VI stajlarının da biri seçmeli stajlar arasından öğrenci tarafından seçilerek belirlenir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
İlgili linkte 2023-2024 dönemi Tıp Fakültesi akademik takvimi bulunmaktadır: https://aybu.edu.tr/tip/tr/sayfa/1254/Akademik-Takvim
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Mikrobiyoloji, Anatomi, Patoloji, Fizyoloji, Histoloji, Klinik Beceriler dersleri pratik kısımları ilgili derslerin kendi laboratuvarlarında işlenmektedir. Okulun pratik derslerde kullanılan araç gereç yönünden fazlasıyla yeterlidir. Histoloji ve Patoloji laboratuvarlarında her öğrenciye bir tane mikroskop düşmektedir.
Anatomi: Pratik dersler genellikle maket üzerinden işlenir. Dersin hocası tarafından belirli aralıklarla belirli dersler kadavra inceleme dersi olarak atanır ve bu derslerde hocalarımızın anlatımıyla diseke edilmiş kadavra üzerinden de pratik uygulamalar yapılır. Okulda 3 adet kadavra ve her masaya fazlasıyla yetecek kadar maket bulunuyor. Kadavra üzerinden sınav yapılmamaktadır
Histoloji: İncelenmesi gereken preparatlar önce dersin hocası tarafından mikroskop görüntüsü tahtaya yansıtılacak şekilde sözel ve görsel olarak anlatılır. Ardından her masaya bırakılan preparatları öğrencilerin kendileri mikroskop altında incelemesi için boş vakit verilir. Bu süreçte her masadan sorumlu bir asistan hocamıza –varsa- sorularımızı sorabiliriz.
Fizyoloji: Fizyoloji laboratuvarları konuyla ilintili olarak değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak fizyoloji laboratuvarında hayvan deneyleri (kurbağa kesimi ve refleks yayı vs.), tansiyon ölçümü, EKG-EEG, LabTutor, solunum fonksiyon testleri yapılmaktadır. Fizyoloji pratik dersi öncelikle asistanlar tarafından ders anlatımıyla başlar daha sonra asistanlar gözetiminde ilgili deneyleri yapmak ve tamamlamakla biter. 6 kişilik gruplar halinde deneyler yapılır. Hocalarımız cihazları öğrencilerin kullanara deneyim kazanmalrını ister ve bizleri desteklerler.
Patoloji: İncelenmesi gereken preparatlar önce dersin hocası tarafından mikroskop görüntüsü tahtaya yansıtılacak şekilde sözel ve görsel olarak anlatılır. Ardından her masaya bırakılan preparatları öğrencilerin kendileri mikroskop altında incelemesi için boş vakit verilir. Bu süreçte her masadan sorumlu bir asistan hocamıza –varsa- sorularımızı sorabiliriz.
Mikrobiyoloji: Mikrobiyoloji laboratuvarında ilgili konuyla alakalı kültür ekimi, mikroskop incelemesi boyamalar yapılır. Önce dersin hocası laboratuvarda dersin tekrarını yapar, bu pratik derste öğrenilmesi gereken noktaları vurgular ardından her masaya bir asistan hoca görevlendirilir. Asistan hocamız eşliğinde o pratik dersteki uygulamalarımızı yaparız. Lamları her öğrenci eline alarak detaylı inceler. Asistan hocamız bu süreçte hem bizlere yol gösterir hem de ders anlatımı-tekrarı yapar.
Biyokimya: Hocalar ile birlikte hastalıklar detaylı incelenir, ardından entegre eğitimin parçası olan laboratuvar test sonuçları yorumlanarak hastalığın tespiti yapılır. Hastaya yapılacak testlerin mekanizması öğrenilir ve klinikle ilgili sorularla pekiştirilir. Hastalığın öğrenilmesi kolaylaşır.
Biyoistatistik: Okulumuz Biyoistatistik dersinin pratik olarak işlendiği nadir fakültelerdendir. Bilgisayar laboratuvarında bilgisayarda verilen datalar girilip SPSS programı ile yorumlanır. Bilimsel çalışmaların temeli olan Biyoistatistik dersi etkin bir şekilde işlenir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımızda 3 adet kadavra bulunmaktadır. Kadavralar hocalarımızın gözetiminde öğrenci kullanımına açıktır. Maket sayıları ve çeşitliliği fazlasıyla yeterlidir. 6 kişilik masalarda her masada 3 4 maket olacak şekilde laboratuvar eğitimleri gerçekleştirilir. Anatomi laboratuvar hocalarımız oldukça ilgili olup bizlere zaman ayırır ve sorularımızı tek tek cevaplarlar. Sistemlere ait farklı ölçek ve kesimlere sahip maketler öğrencilerin kullanımına pratik ders haricinde de dersin hocasından izin alınması ve haber verilmesi koşuluyla açıktır. Laboratuvar büyüklüğü öğrenci sayısına göre yeterli büyüklüktedir. Ders anlatımları için bilgisayar ortamında 3D Anatomi Atlası hocanın gerekli görmesi halinde (genellikle ingilizce tıp bölümünde) kullanılmaktadır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Her histoloji ve patoloji pratik dersinde mikroskop kullanılmaktadır. Her öğrenciye bir tane mikroskop düşecek şekilde yeterli mikroskop vardır.

Mikrobiyoloji pratik dersinde mikroskop sık kullanılmaz fakat kullanıldığı takdirde hocalarımız mikroskopları hazırlar ve her öğrenci mikroskopları gezerek örnekleri görür.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Geçmişte bir tıp öğrenci kongresi olan AYBÜTÖK (Ankara Yıldırım Beyazıt Tıp Öğrenci Kongresi) düzenlenmiştir. Fakat şuan aktif bir uygulama bulunmamaktır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Klinik Beceri Eğitimi dersi bulunmaktadır.

Fakültemiz birinci sınıf öğrencileri için el yıkama, steril eldiven giyme, nabız, solunum sayısı ve vücut ısısı ölçme, temel yaşam desteği, boyunluk takma, kanama kontrolü, üçgen kol askısı uygulama, elastik bandaj uygulamaları yıl boyunca 10-12 kişilik öğrenci grupları ile klinik bilimlerden öğretim üyelerinin gösterimi ve denetiminde yapılmaktadır. Yapılan tüm uygulamalar eğitim yılının başında tüm öğrenci ve öğretim üyelerine dağıtılan Dönem I Klinik Beceri Eğitimi föyleri yönergelerine göre uygulanmaktadır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simülasyon Laboratuvarı bulunmaktadır.

Laboratuvarımızın simülasyon laboratuvarı olarak kullanılan bölümünde, temel ve ileri yaşam desteği, hava yolu, enjeksiyon uygulama, nazogastrik ve foley sonda uygulama, kan basıncı ölçme, periferik ve santral damar yolu açma, kemik içi yol uygulama, sütür atma, rektal tuşe uygulama ve prostat muayenesi, meme muayenesi, vajinal muayene ve doğum maketleri bulunmaktadır.

Ayrıca yataklı servis bölümünde ileri düzey teknolojik donanıma sahip kalp, akciğer, barsak sesleri ve fetal kalp seslerinin dinlenilebildiği, kalp ritmi, saturasyon, solunum ve nabız sayısını gösteren hasta başı monitör ve eğiticinin kullanacağı ve adı geçen parametreler üzerinde her türlü senaryayu planlayabileceği el bilgisayarına sahip 4 adet maket bulunmaktadır. Simülasyon Laboratuvarı Acil Tıp, İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Anesteziyoloji, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum klinikleri tarafından Dönem IV ve Dönem V staj programları kapsamında aktif olarak kullanılmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinikte (1-2-3. Sınıflar) çoktan seçmeli sorularla test usulü ve baraj sistemine tabii sınavlar yapılır. Pratik dersi olan her dersin komite sınavındaki test sorularına ek olarak pratik soruları olur.

Pratik soru ağırlığı o komitede alınan pratik derslerin toplam ders sayısına oranı ile belirlenir.

Çoktan seçmeli sınavlar optik okuyucuya kodlanır ve optik okuyucu cihaz tarafından okunur.
Pratik sınavlar ise ayrıca verilen pratik sınav cevap kağıdına yazıyla yazılır bu sınav çoktan seçmeli değildir.
Pratik sınavlar teorik sınavdan 1 saat önce yapılır. Amfide hocalarımız anatomi atlası resimlerini, histoloji preparatları, ekg görüntüleri vb o komitede işlenen derse göre tahtaya yansıtır ve kağıtlara cevabı yazmamız beklenir. Kadavra sınavı vb sınavlarımız bulunmamaktadır.

Klinik stajlar için yazılı ve sözlü sınav yapılır. Yazılı sınav notunun %60’ı ve sözlü sınav notunun %40’ının toplamı geçme notu olan 60’a eşit veya büyük olmalıdır.
Baraj sistemi her ders içinde ayrıca hesaplanır ve soruların en az yarısını doğru cevaplamak üzerine kurulmuştur. (örneğin: Anatomi’de sınavda 20 soru varsa siz en az 10’unu doğru cevaplamak zorundasınız. Anatomi dersi için 10 sorunun altında doğru sayısına sahipseniz aradaki fark kadar toplam toplam sınav notunuzdan düşer. 20 soruda baraj soru sayısı 10’dur. Yalnızca 7 soruyu doğru cevaplayabilirseniz toplam sınav notunuzdan 3 puan düşürülür.

Final ve bütünleme için pratik sınav vardır ve işleyiş aynı komite sınavlarında olduğu gibidir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Fakültemizde geçme notu final ile birlikte 60’tır. Finalsiz geçme yoktur. Finale kalan öğrencilerin geçme notu ise komite ortalamalarının %60’ı ve final notlarının %40’ı alınarak hesaplanır. Komite ve final notlarına baraj sistemi tabiidir.

Dönem 4 ve 5'te stajların geçme notu 60'tır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavında zilli pratik sınav sistemi yoktur. pratik derste görülen anatomik yapının fotoğrafı projeksiyon cihazı ile tahtaya yansıtılır ve verilen sürede anatomik yapının adını yazmanız beklenir. Histoloji ve patoloji pratik sınavlarında da ilgili preparatın farklı magnifikasyonlarının fotoğrafları projeksiyon ile tahtaya yansılır ve verilen süre içinde cevapları pratik sınav cevap kağıdına yazmanız beklenir. (pratik sınav soruları çoktan seçmeli değildir. Size ayrıca verilen pratik sınav cevap kağıdına yazıyla anatomik yapının-preparatın adını yazarsınız)
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Finalsiz geçme fakültemizde yoktur. Baraj sistemi finalde de geçerlidir. Ders barajı anabilim dallarının (anatomi histoloji, biyofizik...) kendi soru sayıları için koyduğu yapılmasını istediği asgari soru sayısıdır. Örneğin farmakoloji 10 soru soruyor ise ve benim barajım %50 diyorsa 10 sorunun 5 ini doğru yapmanızı beklediği, beşin altında doğru soru çözdüğünüz takdirde barajın altındaki her yanlışınızda 1 doğrunuzu götüreceğini ifade eder ve siz 3 soru yapmışsanız 2 de baraj götürür elinizde 1 sorunuz kalır.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Tıp fakültesi öğrenci temsilciliği düzenli aralıklarla memnuniyet ve şikayet anketi yapar. Bu geri bildirimler dekanlık ve rektörlük ile paylaşılır. Rektörlük tüm fakültelerin temsilcileri ile yılda 2 defa toplantı yapar ve birinci ağızdan şikayetleri-istekleri dinler. Her dönem sonunda rektörlük tarafından geri bildirim formu Öğrenci Bilgi Sistemine yüklenir ve her öğrencinin doldurması zorunludur.
Ayrıca dekanlık tıp fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren kulüpler ile toplantılar yaparak kulüplerin-öğrencilerin geri bildirimlerini toplar.
Akademik araştırmalar okulumuzda oldukça fazla yapılıyor olurp öğrencilerin araştırmayı yapan hoca ile görüşüp uygun ise gözlemci vb olarak katılabilir.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Okulumuzda eğitimimiz hakkında konuşabildiğimiz şuan tek yer fakülte temsilciliğimiz. Belirli aralıklarla dekan ve dekan yardımcılarıyla bir toplantı oluyor, bu toplantıya fakülte temsilcisi, sınıf temsilcileri ve fakültemiz kulüp başkanları katılıyor. Gerekli konularda fikirler belirtiliyor ancak fikrini belirten arkadaşlarımızın fikir toplayabildiği bir platform ne yazık ki yok. Yıl sonunda bir anket yayınlanıyor okulla ilgili şikayetler adına. Aktif işleyen bir geri bildirim sistemine sahip değiliz ancak şikayetimiz olduğunda dikkate alıyorlar.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Kampüsümüz merkezi bir yerde bulunuyor. Ulaşım yönünden de rahat bir konumda. Fakültemizin eğitim kalitesi gayet iyi, okulumuza gerekli destek de sağlanıyor. Çoğunlukla öğrenci dostu bir fakülteye sahibiz. Fakültemiz Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ile afiliyedir.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Akreditasyon sürecinin tamamlanamaması ve kampüste sadece tıp fakültesinin bulunması bu üniversitede okumanın dezavantajlarıdır.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemizde çevrimiçi eğitim sistemi mevcut, pandemi sürecinde ve 22-23 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde aktif bi şekilde kullanıldı. Dersler aktif olarak işlendi, kayıt halinde tutuldu ve sınavlar da bu sistem üzerinden yapıldı. Bazı eksiklikleri bulunmasına rağmen etkili bir çevrim içi eğitim sistemine sahip olduğumuz söylenebilir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet, pandemi dönemindeki ve 22-23 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. AYBUZEM üzerinden giriş yapıldı. Soru sayılarına göre süreler belirlenmişti. Süre ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Sınav başlangıcında 1-2 dakika bağlantı problemleri yaşandı ancak sonrasında bir sıkıntı olmadı. Sorular tek tek görüntülendi. Sonuçlar 1-2 saat içerisinde açıklandı. Çevrimiçi sınavlarda öğrenci yanlısı bir tutum izlendi.
Eklemek istedikleriniz
Sorularınız için insagram üzerinden ankarayildirimbeyazittipöğrencileri birliğine ulaşabilirsiniz.