Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Antalya
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Bereketli coğrafyalara ve birçok kültüre ev sahipliği yapan Kent, tarih boyunca içinde hep değişik kültürleri, değişik sanatları ve değişik mitolojileri yaşatmıştır. Deniz, güneş, tarih ve doğanın bir uyum içinde bütünleştiği Antalya, Akdeniz'in en temiz kıyılarından birine sahiptir.

Antalya, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Palmiyelerle sıralanmış bulvarları, uluslararası ödül sahibi marinası, geleneksel mimarisi ile Kaleiçi ve modern mekanları ile Türkiye'nin en önemli Turizm Merkezlerinden biri olan Antalya, Aspendos Opera ve Bale Festivali, Uluslararası Plaj Voleybolu, Triathlon, Golf Müsabakaları, Okçuluk, Tenis, Kayak yarışmaları vb. etkinliklere, 1995 yılında açılan Antalya Kültür Merkezi ile de plastik sanatlar, müzik, tiyatro, sergi gibi birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Antalya ve çevresinde birçok antik şehir yer alır. Antalya yolu üzerindeki Aspendos, Perge ve Side bunlardan bazılarıdır. Bu tarihi yerlerden başka Antalya sahil ve plajlarıyla da bilinir. Konyaaltı, Karpuzkaldıran ve Lara Plajı en güzel örneklerdir. Antalya ayrıca şelaleler şehri olarak da ün yapmıştır. Düden, Manavgat ve Kurşunlu Şelaleleri, yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak yerleri arasında yer alır. Yayla ve kış sporlarının yapıldığı Beydağları ve Saklıkent ise şehrin birer doğal güzellikleridir.

Kaleiçi surlarının çepeçevre sarıp kucakladığı yat limanı şehrin en eski yerleşim birimidir. Antalya'nın simgesi olan Kaleiçi'nde Yivli Minare, Kesik Minare ve tarihi evleri bulunur. Bu mekanların tamamını yürüme mesafesindedir.

Antalya'da Türkiye'nin 3 Doğal Şelalesi bulunmaktadır bunlar: Düden Şelalesi, Kurşunlu Şelalesi ve Manavgat Şelalesidir.

Devlet ve Belediye tiyatroları bulunur. Yılda ortalama 10-15 oyun 5-10 opera sahnelenir.

Antalya 1964’ten beri Altın Portakal Film Festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Festival dönemi aday olan filmleri çeşitli yerlerde izleme imkanımız olmaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Belediye otobüsleri ve tramvay mevcuttur. A-Kente bağlı indirimli kartlardan öğrenciler yararlanabilmektedir. Aktarma bulunur.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Kampüste üçü kız ikisi erkek; kampüs dışında 1 erkek yurdu olmak üzere 6 KYK yurdu vardır. Kampüs içinde bulunan yurdun, 3538 kız, 4832 erkek olmak üzere toplam 8370 yatak kapasitesi bulunmaktadır. İki-üç-dört kişilik odalar mevcuttur. Özellikle sene başında bazı sıkıntılar, yoğunluklar yaşanabilmektedir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
1+1ler 7000-9000 TL

2+1ler 9000-11000 TL

3+1ler 11000-14000 TL
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Akdeniz Üniversitesi 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesindeki yükseköğretim kurumlarını da kapsayacak şekilde Antalya’da kurulmuştur. Akdeniz Üniversitesi Isparta’daki birimlerini, 1992 yılında Süleyman Demirel Üniversitesine, Burdur’daki birimlerini ise 2006 yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine devretmiştir. Kuruluşundan bu güne Akdeniz Üniversitesi eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve topluma hizmet alanlarında çok önemli faaliyetlerde bulunmuştur. Ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık, fen, sosyal, eğitim, sanat vb. alanlarda üstün başarılara imza atılmıştır. Bugün itibariyle üniversitemizde 24 fakülte, 7 enstitü, 1 yüksekokul, 1 konservatuar ve 12 meslek yüksekokulu ve 60’tan fazla araştırma ve uygulama merkezinde eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerine devam edilmektedir.

Akdeniz Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde 60’ın üzerinde Kültür Hizmeti Öğrenci Topluluğu 20’nin üzerinde spor hizmetleri Topluluğu bulunmakta ve bu toplulukların etkinlikleri çerçevesinde pek çok kurs, eğitim, seminer ve etkinlikler öğrencilere ücretsiz sunulmaktadır.

Kampüs içinde öğrenci kullanımına açık Kapalı Yüzme Havuzu, Kapalı Spor Salonu, Çadır Salonu ,Fitness Merkezi, Halı Futbol Sahası, 4 Tenis Kortu, 3 Çim Saha (2’si atletizm pistli),Tırmanma Duvarı, Açık Alan basketbol/Voleybol/Hentbol Sahaları, Plaj Hentbolu/Futbol Sahası, Plaj Voleybolu Sahası bulunmaktadır.

Üniversitemiz öğrencilerinin hepsi sağlık hizmetleri merkezimizden arzu ettikleri takdirde yararlanabilmektedirler.

Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Birimi üniversitemizde ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programlarına kayıtlı öğrencilere, personel ve personelin bakmakla yükümlü olduğu kişilere; bireysel, sosyal, eğitimsel ve mesleki alanlara yönelik psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunmakta, psikolojik destek sağlayarak, duygusal, sosyal ve zihinsel açıdan ortaya çıkabilecek problemlerine yönelik olarak önleyici, destekleyici ve yönlendirici çalışmaları ücretsiz yapmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
YKS tercih sonuçlarına göre Akdeniz Üniversitesi’ni tercih eden öğrencilerden ilk 1000’e girenlere 3000TL, ilk 2000’e girenlere 2000TL burs vermektedir Ayrıca çeşitli vakıflardan öğrencilerimiz burs almaktadır.
* Türk Eğitim Vakfı

Adaylık Şartları: T.C. Vatandaşı olmak,Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı olmak,kazanç getiren herhangi bir işte çalışmamak ve başka bir kamu veya özel kurumdan maaş, ücret ve burs almamak

Başarı Koşulları:

a) Yüksek öğrenime yeni kayıt yaptıranlar için: Fakülte veya yüksekokula giriş puan sırasına göre önde olmak,

b) Ara sınıflar için: 100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 60 ortalaması olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak.

Not: Vakıf üniversiteleri ile üniversitelerin ikinci öğretim, ekstern, açık öğretim, uzaktan öğretim, ücretli, değişim programlı ve lisans programlarının son sınıflarında okuyanlar, evliler ve aynı aileden ikinci bir kardeş burslarımızdan yararlanamaz. (Meslek Yüksekokullarının ikinci sınıfında olan öğrenciler başvuru yapabilir.)

* Antalya Üniversite Destekleme Vakfı

Adaylık Şartları: Maddi İmkandan Mahrum Olmak

Burs, maddi imkanları eşit yetersizlikte olan fakülte veya yüksekokula giriş puanı sırasına göre önde olan adaya tahsis edilir.

Ara Sınıflar İçin:

Yıllık genel başarı ortalaması a) Hazırlıkta 100 üzerinden 70 b) Tıp Fakültesi 100 üzerinden 60

* Üniversite Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği

* AKMED (Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü)

Adaylık Şartları:T.C. Vatandaşı olmak,Örgün eğitim gören lisans öğrencisi olmak,Eğitimi için maddi yardıma ihtiyacı olmak,Disiplin cezası almamış olmak,Başarı notunun en az, 100 üzerinden 60, 5 üzerinden 3 veya 4 üzerinden 2,5 olması,Karşılıksız bir burs almıyor olmak,

* Mehmet Zorlu Vakfı

* Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Konyaaltı Şubesi

* TESYEV(Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı) Adaylık Şartları: Kazanç getiren herhangi bir işte çalışıyor olunmamalı, herhangi bir kamu veya özel kurumdan maaş veya ücret alınmamalı, herhangi bir mal varlığı ve geliri bulunmamalıdır. Başka kurumdan burs alınmamalıdır (öğrenim ve harç kredisi alınabilir). Örgün eğitim türüne devam edilmelidir.

* Soroptomistler(Antalyalı İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği)

* Kepez Kalkınma ve Dayanışma Vakfı

* Akdeniz Kültür ve Eğitim Vakfı

* Akdeniz Üniversitesi Güçlendirme Vakfı

* Antalya Çağdaş Eğitim Kültür Vakfı

* Antalya Eğitim ve Araştırma Vakfı
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Akdeniz Üniversitesinde geleneksel olarak her yıl;

Fotoğraf Sergisi “Vizörün Ardındaki Kadın”

Kısa Film Günleri

Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları

AÜTT Uluslararası Tiyatro Festivali

Akdeniz Üniversitesi Dans Festivali

Uluslararası Akdeniz Gençlik Şenliği

Resim ve El Sanatları Yıl Sonu Sergisi Yapılmaktadır.

Ve yine üniversiteye bağlı 100’e yakın Öğrenci Grubu pek çok farklı dalda eğitimler, kurslar, şenlikler, etkinlikler, seminerler, kongreler düzenlemektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Kampüsümüzde mevcut 1 tane kütüphane bulunmaktadır. Kütüphanemiz Tıp fakültesi binasının karşısında bulunmaktadır. Final ve vize dönemlerinde 7/24 hizmet göstermektedir. Kütüphanenin kendine ait bir kantini yoktur ancak hastane acili çok yakınında bulunduğundan öğrenciler Acil kantininden faydalanmaktadır. Tıp fakültesinin içerisinde var olan PDÖ kütüphanesinden yalnızca fakültemiz öğrencileri faydalanabilmektedir. Ayrıca hastanemizde intörn doktorlara özel çalışma odası bulunmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
http://sks.akdeniz.edu.tr/ogrenci-topluluklari-4c9 linkinden üniversitemizde bulunan öğrenci topluluklarına göz atabilirsiniz. Ayrıca tıp fakültesinin kendi toplulukları olan Leyladan Sonra,Beyaz Sahne,Kayıp Kıvılcım,AKDÜBAT,GENMET,EMSA (Europian Medical Students Association),TurkMSIC. TurkMSIC etkinlikleriyle preklinik öğrencisiyken dahi (Pre-klinik, Dönem 1-2-3 sınıflarına verilen genel isimdir.) topluma faydalı olma içgüdüsüyle yola çıkararak toplumu bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz. Zaman zaman farklı konularda uzman hocalarımızdan aldığımız eğitimler sonrasında halka açık bir alanda bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Toplum sağlığını tehdit eden sağlık sorunları hakkında bilgilendiriyor, hastalığa yakalanmamak için yapılması gerekenleri anlatmaya çalışıyoruz. Geleceğin hekim adayları olarak derslerimizin yanı sıra da yararlı olmak ve hekim olma bilincini kazanmak için çabalıyoruz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Üniversitemiz içerisinde tüm fakültelerin öğrencilerini kapsayan Merkezi Yemekhane mevcuttur. Ayrıca Yakut Yemekhanesi, Diş Fakültesi Yemekhanesi, İlahiyat Yemekhanesi de öğrencilere hizmet vermektedir . Öğle ve akşam olmak üzere iki öğün faydalanılabilir. Yemek ücreti birinci öğün için 6TL'dir, gün içerisinde ikinci öğünden faydalanmak isterseniz ücret 6.5TL'dir. Ücretler öğrenci kartına dolum yaptırmak suretiyle ödenir. Dolum için yemekhane içerisindeki dolum cihazlarını kullanabilir veya okulumuz internet sitesi üzerinden online dolum da yapılabilir. Üniversitemiz tarafından maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere ise yemek bursu sağlanmaktadır. Klinik öğrencileri için ise hastane içerisinde bir yemekhane mevcuttur. Ayrıca gün içerisinde hastane içerisindeki kafeteryalardan faydalanılabilir. Kampüs içerisinde bulunan çarşılardaki kafelerden öğrenciler kolaylıkla yeme-içme ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Fakültemiz merkez kampüstedir. Merkez kampüsümüz de Antalya’nın merkezi bir konumundadır. Kampüs denize yürüyerek 20-25 dakikalık mesafededir. Havalimanına kampüs önünden otobüsler geçmekte ve bu yol ortalama 30-45 dakika sürmektedir yine kampüsün oradan otogara gidecek otobüslerse bu mesafeyi ortalama 10-15 dakikada almaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
1973 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı Antalya Tıp Fakültesi olarak kurulmuş ve 1977 yılına kadar eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi içinde sürdürmüştür. 1977 yılından itibaren temel tıp eğitimini Antalya’da vermeye başlamıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
-2018-2019 döneminde Dönem 1 öğrencileri için fakülte bahçemizde müzik ve atıştırmalar eşliğinde tanışma-kaynaşma etkinliği gerçekleştirildi.2018-2019 döneminde ilk defa fakültemizde Dönem 2 öğrencilerinin anatomi derslerinin bitmesini takiben kadavralarımızı saygıyla anmak amaçlı lokma döktürdük. Maddi giderlerini öğrenciler olarak karşıladığımız etkinliğimiz dekanlık ve ana bilim dalı tarafından da oldukça olumlu karşılandı ve bizler için güzel oldu. Bu aktiviteyi önümüzdeki yıllarda da devam ettirerek bir gelenek haline dönüştürmeyi düşünüyoruz. Fakültemiz içerisinde öğrenciler için masa tenisi kortları mevcuttur. Ayrıca okul bahçemizde açık basketbol sahamız mevcut olup saha hem basketbol hem voleybol için kullanılabilmektedir. Ayrıca üniversite içinde açık basketbol sahası olan tek fakülte olarak ayrıcalığımızı sürdürmekteyiz. Tıp Bayramını ise fakülte olarak bahçemizde yemek yeme ve müzik eşliğinde şenlik havasında geçirmekteyiz.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
TURKMSIC, Erasmus, Farabi, Mevlana, Free Mover,
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe eğitim görülmektedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde İngilizce hazırlık yoktur.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Yönetmeliğe göre teorik derslerde %70, pratik derslerde %80 devam zorunludur. Fakat teorik derslerde yoklama alınmadığından öğrenciler istekleri doğrultusunda gelmektedir. Devamsızlık bilgileri öğrenci işlerinden öğrenilmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Tıp Fakültesi 01.01.2011 tarihinde ilk kez akredite olan 8 Tıp Fakültesinden birisi olup, 01.01.2023 tarihinden itibaren 01.01.2029 yılına kadar 6 yıl süre ile yeniden akredite olmuştur. Akdeniz Üniversitesi 2021 yılında YÖKAK Akreditasyon Belgesini de almaya hak kazanmıştır. Tıp Fakültemiz hem TEPDAD hem de YÖKAK akreditasyon belgesine sahiptir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
1) Tıp Fakültesinde Araştırmaları Geliştirme Komisyonu kurulmuş, çalışma esasları belirlenmiş ve Tıp Fakültesinin araştırma misyonu ve hedefleri tanımlanmıştır.

2) Tıp Fakültesi amaç ve hedefleri UTEAK önerileri doğrultusunda yenilenmiş ve Bologna süreci ile eşgüdüm sağlanmıştır.

3) Ölçme-Değerlendirme Kurulu kurularak faaliyetlerine başlamıştır. Ölçme Değerlendirme Kurulu durum saptama çalışması yapmıştır. Anabilim Dallarına bu doğrultuda danışmanlık verilmektedir. Bu kapsamda bazı Anabilim Dallarında mini klinik sınav ve OSCE yapılmaya başlanmıştır.

4) Eğitim programının değerlendirmesi, UTEAK önerileri doğrultusunda sistematik bir hale getirilmiştir. Eğitim programının sürekli ve sistematik izlenmesini sağlayacak bir Eğitim Programını Değerlendirme Kurulu kurulmuştur.

5) Eğitim Öğretim Koordinasyon Kurulu, Ölçme Değerlendirme Kurulu ve Program Değerlendirme Kurulu çalışma esasları oluşturulmuş, gözden geçirilmiş ve bu kurulların birbirleri ile ilişkisi tanımlanmıştır.

6) Öğrencilerin Eğitim Öğretim Koordinasyon Kuruluna katılmaları yönerge ile tanımlanmıştır. Öğrenci temsilcileri Ölçme Değerlendirme ve Program Değerlendirme Kurullarında da görev almaktadırlar.

7) Danışmanlık kapsamında olan “Kariyer Günleri” programı uygulamaya konulmuştur. Bu program aracılığı ile Anabilim Dalları bir öğretim üyesi ve araştırma görevlisi tarafından öğrencilere tanıtılmakta ve soruları yanıtlanmaktadır. Tanıtılacak anabilim dallarının belirlenmesinde öğrencilerin tercihleri dikkate alınmaktadır.

8) “Abi-abla” projesi ile Dönem 1 ve Dönem 5 öğrencileri eşleştirilerek bir öğretim üyesi danışmanlığında sosyal, kültürel, akademik danışmanlık sağlanmaktadır.

9) Yetişkin ve çocuk simülasyon laboratuarı kurulmuş, simüle hasta ile eğitime başlanmış, beceri laboratuarı yenilenmiş, maket sayıları arttırılmıştır.

10) Daha önceki yıllarda da uygulanan Yaz Stajı gözden geçirilmiş, bu stajdan yararlanacak öğrencilerin sigortalanması sağlanmıştır. Yaz Stajı için sorumlu bir öğretim üyesi belirlenmiş ve staj yönerge ile tanımlanmıştır.

11) Eğitim Destek Birimi kurulmuştur.

12) UTEAK önerileri doğrultusunda kıdemli öğretim üyelerinin de PDÖ kurslarına katılımları sağlanarak eğitimleri ve görevlendirmeleri sağlanmıştır

13) Tıbbi Etik Dersleri klinik yıllara uzatılmış olup bu değişiklik UTEAK önerileri ile örtüşmektedir.

14) Kanıta Dayalı Tıp ile ilgili uygulamalar dikey olarak tanımlanmış ve belirlenmiştir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Var.6 Öğretim üyesiyle çalışmakta.

Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ve hastanemiz yan yanadır.

Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Fakültemiz anabilim dalları fakülte binasında farklı bloklarda bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
2019-2020 yılındaki sayılar:
Dönem 1 360
Dönem 2 323
Dönem 3 320
Dönem 4 504
Dönem 5 458
Dönem 6 331
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Her dönem için gruplar ortalama 70-80 kişiden oluşmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 198 profesör, 61 doçent ve 58 doktor eğitim görevlisi olmak üzere toplam 317 öğretim üyesi eğitim vermektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, eğitim programı modeli ilk üç yılda organ sistemleri zemininde entegre edilmiş (yatay entegre), temel ve klinik bilimlerin Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) aracılığı ile ilişkilendirildiği (dikey entegre), ayrıca topluma yönelik eğitim hedeflerine sıkça yer veren bir programa sahiptir. Dönem IV ve V de ise klinik stajlara dayalı, temel bilimlerin daha az klinik bilimlerin ise ağırlıkta olduğu yatay ve dikey entegrasyon bulunmaktadır. Eğitim programında interaktif uygulamalar şeklinde klasik dersler, küçük grup çalışmaları, laboratuvar uygulamaları, klinik beceri eğitimi, hasta başı uygulamalar gibi farklı eğitim yöntemleri kullanılmaktadır.

Tıp eğitiminde bir hekim adayının sahip olması gereken tüm mesleksel beceriler 1998 yılından bu yana Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mesleksel Beceri Laboratuvarı’nda fantom modeller üzerinde yapılandırılmış bir eğitim modeli ile 6-8 kişilik gruplar halinde öğrencilere öğretilmektedir. 2002 – 2003 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim programımız, Ulusal Çekirdek Eğitim Programının (UÇEP) tamamını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiş, PDÖ uygulamaları bu tarihten itibaren eğitim programına dahil edilmiştir. İyi hekim yetiştirmede çok önem verdiğimiz tıbbi etik, tıbbi felsefe, sağlık ekonomisi, tıbbi bilişim, klinik ve bilimsel araştırma becerileri, iletişim becerileri, kanıta dayalı tıp uygulamaları gibi konular dönem I, II ve III eğitim programlarında modüler tarzda yer almaktadır.

a)Temel Tıp Bilimlerini oluşturan Dönem I ve II’de Sistem-Organ Temelli Entegre Eğitim Program uygulanmaktadır.

Bu iki yıl içinde her Kurulda %15 etkili olmak üzere PDÖ sistemi uygulanır

b)Dönem III’de Temel – Klinik dersler ve Mesleksel Beceriler ile Klinik Uygulamaların yer aldığı Sistem-Organ Temelli entegre eğitim programı ile Topluma Dayalı Eğitim Kurulu uygulanmaktadır

c)Dönem III, IV ve V’te ise öğrenim hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırmak amacıyla temel tıp-klinik ve klinik-klinik entegrasyonlara yer verilen eğitim programı uygulanmaktadır

d) Dönem VI ise, uygulamalı klinik eğitim ve kırsal hekimlik eğitimini kapsayan ve sonunda “Tıp Doktorluğu Diploması” verilen eğitim dönemidir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
DÖNEM 1:

Kurul 1:Biyokimya, Halk Sağlığı, Tıbbı Biyoloji ve Genetilk, Tıp Tarihi ve Felsefesi, İlk Yardım ve Tıbbi Beceriler, Tıbbi bilişim,

Kurul 2:Biyofizik, Biyokimya, Fizyoloji, Davranış Bilimleri, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, İletişim Becerileri

Kurul 3:Anatomi, Biyofizik, Biyokimya, Fizyoloji, Histoloji

Kurul 4:Anatomi, Histoloji-Embriyoloji

DÖNEM 2:

Kurul 1:Anatomi, Biyofizik, Biyokimya, Fizyoloji; Histoloji-Embriyoloji

Kurul 2:Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji; Histoloji-Embriyoloji

Kurul 3:Anatomi, Biyofizik, Fizyoloji; Histoloji-Embriyoloji

Kurul 4: Anatomi, Biyokimya, Fizyoloji; Histoloji-Embriyoloji

Kurul 5:Biyokimya, Farmakoloji, Tıbbi Biyoloji , Mikrobiyoloji, Patoloji

DÖNEM 3:

Kurul 1:Halk Sağlığı, Fizyoloji, Biyoistatistik, Tıp Bilişimi, İç Hastalıkları, Radyoloji, Tıp Tarihi ve Etik

Kurul 2:Mikrobiyoloji, İç Hastalıkları, Farmakoloji, Çocuk Sağlığı, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, KBB, Kadın Doğum, Radyoloji, Genel Cerrahi, Acil, Çocuk Cerrahi, FTR, Ortopedi, Üroloji, Dermatoloji, Göz hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Psikiyatri, Kalp-Damar, Anestezi, Nükleer tıp, Tıp Eğitimi, Beceri Laboratuvarı

Kurul 3:Biyokimya, İç Hastalıkları, Farmakoloji, Radyoloji, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Kalp-Damar, Patoloji, Beceri Laboratuvarı

Kurul 4:İç Hastalıkları, Biyokimya, İnfeksiyon, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Patoloji, Çocuk Sağlığı, Beceri Laboratuvarı

Kurul 5:Halk Sağlığı, Tıp Etiğine giriş, Aile Hekimliği

Kurul 6:İç Hastalıkları, Biyokimya, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Patoloji, Çocuk Sağlığı, KBB, Radyoloji, Genel Cerrahi, Beceri Laboratuvarı

Kurul 7:Patoloji, Farmakoloji, İç Hastalıkları, Biyokimya, Çocuk Sağlığı, Kadın Doğum, Mikrobiyoloji,Üroloji, Beceri Laboratuvarı

Kurul 8:Anatomi, Biyokimya, Dermatoloji, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, KBB, Göz, Nöroloji, Patoloji, Psikiyatri, Radyoloji, Beceri Laboratuvarı

Kurul 9:Patoloji, İç Hastalıkları, Farmakoloji, Nükleer Tıp, Mikrobiyoloji, Ortopedi, FTR, Tıbbi Genetik, Radyoloji, Beceri Laboratuvarı

DÖNEM 4:

Bütünleşik Dahiliye: İç Hastalıkları, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi, Tıbbi Genetik

Bütünleşik Cerrahi: Anesteziyoloji, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Plastik Cerrahi, Patoloji, Farmakoloji, Tıp Etiği

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Mikrobiyoloji

Kadın Hastalıkları ve Doğum-Halk Sağlığı: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Patoloji, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Anestezi, Onkoloji, Genetik

DÖNEM 5:

Hareket Sistemi: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi, Farmakoloji, Nükleer Tıp

Adli Tıp-Radyoloji-Üroloji: Üroloji Nükleer Tıp, Radyoloji, Adli Tıp

Nöropsikiyatri: Nöroloji, Beyin Cerrahisi, Psikiyatri, Çocuk Psikiyatrisi, Farmakoloji

Dermatoloji-Acil Tıp:Deri ve Zührevi Hastalıklar, Acil Tıp

Göz-Enfeksiyon-KBB: Enfeksiyon,Göz Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz

Solunum-Dolaşım: Kardiyoloji, Kalp-Damar, Göğüs hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Fizyoloji, Farmakoloji
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
İngilizce, Seçmeli Ders(Müzik genellikle), Atatürk İlkeleri, Türk Dili, Bilişim Uygulamaları
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
2022-2023 eğitim öğretim yılı ders programına https://tip.akdeniz.edu.tr/tr/20222023_ders_programi_takvimi-7868 üzerinden ulaşabilirsiniz.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Anatomi pratik derslerinde grup ikiye ayrılır. Bir grup maket salonunda maketleri öğrenirken diğer grup kadavra salonunda asistanların anlatımlarıyla beraber kadavraları inceler. Verilen aradan sonra gruplar yer değiştirir.

Histoloji: Belli preparatlar hocalar tarafından LCD ekranlar aracılığıyla anlatıldıktan sonra öğrenciler aynı prepatları kendi mikroskoplarında inceler

Fizyoloji: Pratik yok

Patoloji: Belli preparatlar hocalar tarafından LCD ekranlar aracılığıyla anlatıldıktan sonra öğrenciler aynı prepatları kendi mikroskoplarında inceler

Mikrobiyoloji: Öğrenciler masalara dağıtılır. Hoca ve asistanlar masalara gelerek ders konusunu ve materyalleri varsa işlemleri anlatırlar. Ardından uygulanabilecek işlemlerde öğrenciler pratik yapar.

Biyokimya: Pratik yok

Biyofizik: Öğrenciler masalara dağıtılır. Hoca ve asistanlar masalara gelerek ders konusunu ve materyalleri varsa işlem ve deneyleri anlatırlar. Ardından öğrenciler gerekli deney ve işlemleri yapar.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde kadavra başına 12.2 öğrenci düşmektedir. Her öğrenci pratik derslerde yeterli sayıda kadavra görmektedir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Dersler esnasında her öğrenciye bir mikroskop düşmekte ve mevcuda göre bazı mikroskoplar boşta kalmaktadır.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Dönem 1’de %2 etkili Sosyal sorumluluk projeleri(Toplumsal Duyarlılık)

Dönem 2’de %2 etkili Makale Saatleri ve %4 etkili Özel Çalışma Modülleri

Probleme Dayalı Öğrenim:Probleme Dayalı Öğrenim fakültemizde 2002-2003 eğitim-öğretim döneminden bu yana Dönem 1 ve II’de bir eğitim yönlendiricisi ve 8-10 kişiden oluşan küçük bir grup ile bir haftalık modül şeklinde uygulanmaktadır. Bir senaryo temelinde saptanan sağlık sorununu çözümlemesi temeline dayanmaktadır. Senaryo toplumsal, biyolojik, davranışsal ve etik hedefleri kapsayacak şekilde, gerçeğe uygun kolay anlaşılabilir bir olguyu içermektedir. Dönem I’de 3 ve Dönem II’de dört tane olmak üzere 7 PDÖ yapılmaktadır. PDÖ haftalarında bağımsız çalışma saatleri, alan çalışmaları ve konu ile ilgili uygulamalar bulunmaktadır. Klinik öncesi eğitimde %10’luk bir alan kapsamaktadır.

Özel Çalışma Modülleri:Eğitim programının içinde yer alan, öğrencilere seçmeli olanağı tanıyarak istedikleri bir alanda derinlemesine çalışma olanağı sağlayan uygulamalardır. Her bir grubun en az bir danışmanı vardır ve bazı ÖÇM’ler multidisipliner olabilmektedir. Klinik öncesi eğitimde %2 oranında yer alır. ÖÇM’lerde öğrencilerin büyük çoğunluğu birinci tercihlerine yerleştirilmektedir. Talep fazlası nedeniyle tercihlerine yerleştirilemeyen öğrenciler, ÖÇM kurulu tarafından belirlenen ilkeler ile en yakın ÖÇM’ye yerleştirilmektedir. ÖÇM çalışmaları yıl sonunda yapılan “Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri”nde sunulmaktadır. ÖÇM’ler yapılandırılmış formlarla değerlendirilmektedir. ÖÇM’lerin yıl içi başarı notuna %4 katkısı vardır.

Toplumsal Duyarlılık Projeleri:TDP’ler öğrencilerin üniversiteye ve topluma aidiyet duygularının arttırılması, farklı sosyal ortamlarda bulunmaları, içinde yaşadıkları topluma olumlu katkılar yapmanın aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğu bilincinin aşılanması, topluma katkıda bulunabilmek için organize olmayı becerebilen bir ekip çalışması içinde yer almalarını sağlayan uygulamalardır. Klinik dönem öncesi Dönem I’de uygulanmaktadır. TDP çalışmaları yıl sonunda yapılan “Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri”nde sunulmaktadır. TDP’ler jüri değerlendirme formları ile değerlendirilmektedir.

İnteraktif uygulamalar:Dönem 1 Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı yıl sonu poster ve sunu çalışmaları, Halk Sağlığı Anabilim Dalı dersleri içinde epidemiyoloji ve ana çocuk sağlığı dersleri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Aday Doktorluk Döneminde interaktif uygulamalar bulunmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Dönem III’de yapılan bu uygulamalarda amaç tam öğrenmenin gerçekleşmesidir. İki aşamalı bir değerlendirme yapılır ve sorumlu öğretim elemanın faaliyete onay vermesi ile ilgili aşamada başarılı kabul edilir.

Birinci aşama: Beceri laboratuvarları olarak adlandırılan; öğrencinin beceriyi tam öğrenmesinin sağlanması ve bunun öğrenim formlarında karara bağlanmasıdır. Beceriyi öğrenmeyi laboratuvarda, maket üzerinde, tamamlamış olan öğrencinin öğrenim formu beceri laboratuvarı sorumlu öğretim elemanı tarafından onaylanır. Onayı alarak başarılı olan öğrenci sonraki aşamaya geçmeye hak kazanır.

İkinci aşama: Klinik uygulama olarak adlandırılan, öğrencinin tam öğrendiği beceriyi klinikte sorumlu öğretim üyesi gözetiminde hastaya uygulamak veya bazı beceriler için gözlem yapmak üzere klinikte çalışma yapmasıdır.

Klinik öğretim üyesi tarafından becerinin “tam uygulanamadığına” veya “gözlemlenmediğine” karar verirse, tam uygulama veya gözlem sağlanana kadar öğrencinin gözetimine devam eder. Öğretim üyesi “tam uygulandı” kararı verdiğinde öğrenim formu üzerinden “becerinin yerine getirildiğini” onaylar.

Mesleksel Beceri ve Klinik Uygulamalar Bloğunun yıl içi başarı notuna etkisi %10’dur. Bu puan objektif yapılandırılmış klinik sınav notu olarak değerlendirilir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle hasta laboratuvarlarımız bulunmaktadır. Dönem III’de 70 saat Simüle Hasta dersi vardır. Mesleki Beceri dersleriyle birlikte ortak değerlendirilmekte ve yıl içi notunu %10 etkilemektedir.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Dönem I ve II’de

· Kurul içi, kurul sonunda yapılan pratik sınavlar

· ÖÇM ve Makale değerlendirmesinde yapılandırılmış bir form

· PDÖ sınavlarında çoktan seçmeli sınav , CORE sınavı

· Kurul içi, kurul sonu, yıl sonu ve bütünleme sınavlarında yapılan çoktan seçmeli sınav

.Yıl sonu ve bütünleme sınavlarında anatomi sözlüsü

Dönem III’te

· Kurul içi, kurul sonunda yapılan pratik sınav

· MBB değerlendirmesi (OSCE sınavı)

· Kurul içi, kurul sonu, yıl sonu ve bütünleme sınavlarında yapılan çoktan seçmeli sınav

Dönem IV ve V’te

· Uygulama ve yapılandırılmış sınavlar (OSCE, yapılandırılmış sözlü sınavları, pratik sınavlar gibi)

· Kuramsal sınav ile bilgiyi ölçen sınavlar yapılmaktadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Geçme Notu:Yıl içi başarı notunun %60’ı, yıl sonu başarı notunun %40’ı alınarak hesaplanır.

Sınıf geçme notu = (yıl içi başarı notu x 0, 60) + (yıl-sonu başarı notu x 0, 40)

Sınıf geçmek için “sınıf geçme notunun 100 puan üzerinden en az 60 puan olması gereklidir.

*Öğrenciler için yıl sonu başarı notu 100 üzerinden en az 60 olmalıdır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Dönem 1 ve 2’de görülmekte olan ‘ANATOMİ’ dersi sınavları sene içerisinde ‘Zilli sınav’,finalde ise ‘Sözlü sınav’ ve ‘Zilli sınav’ şeklinde uygulanmaktadır.Zilli sınav:Anatomi pratik dersliğinde masalara yerleştirilen kadavralar ve maketler üzerinde belirli bölgeler işaretlenilir.Öğrenciler sırayla masa başına yaklaşık 45 saniye ve 2 soru düşecek şekilde masaları gezerek cevaplarını dağıtılan kağıtlara yazar. Dönem 1’de görülen ‘Tıbbi Biyoloji ve Genetik’ dersi pratik sınavı dersliklerde test şeklinde ve bazı sorular ekrana yansıtılarak görsel üzerinden sorulmaktadır. Dönem 1-2’de görülmekte olan ‘Histoloji’ dersi pratik sınavı dersliklerde görseller ekranlara 60 saniye süre ile yansıtılarak test şeklinde gerçekleştirilmektedir.Dönem 2 son ders kurulunda bulunan Mikrobiyoloji dersi pratik sınavı da aynı formatta uygulanmakta,Dönem 2 son ders kurulunda bulunan Patoloji dersi pratik sınavı ise aynı formatta ancak yazılı sınav şeklinde uygulanmaktadır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Fakültemizde finalsiz geçiş yoktur. Her öğrenci not ortalamasına bakılmaksızın finale girmek ve en az 50 almak mecburiyetindedir. Final sınavı Haziran ayı içerisinde gerçekleşir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Fakültemizde eğitimi geliştirmek için her ders kurulu sonrasında geri bildirim formları dağıtılmaktadır.PDÖ oturumları sonrasında yapılan online Google formları ile de değerlendirmede bulunmamız istenmektedir.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Her dönemde mevcut olan sınıf temsilcileri aracılığıyla düşünce ve taleplerimizi dekanlığa aktarabilmekteyiz.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Fakültemizde uygulanan eğitim sistemi sayesinde farklı öğrenme metodları uygulanmakta ve bu yönüyle her öğrenciye hitap edebilmektedir. Kampüs ve şehir olanakları olarak geniş imkanlara sahip olup güzel bir üniversite hayatı yaşamak için ideal bir konumdadır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Maalesef sınavlarımız öğrencileri zorlamaktadır.Bazı tıp fakültelerinde sınav soruları sınav bitiminde öğrencilerle paylaşılmaktadır,ancak bizim fakültemizde böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Microsoft Teams üzerinde çevrim içi eğitim sağlanmaktadır.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Fakültemizin kendi geliştirdiği internet sitesi üzerinden sınavlarımız gerçekleşmektedir. Microsoft Teams'ten kayıt yaparak çevrim içi sınavlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yüz yüze olan sınavlarımıza amfide tablet üzerinden giriş yapmaktayız.