Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Ankara
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Ankara ili, özellikle Cumhuriyet zamanında başkent olması ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Ankara ili, İç Anadolu Bölgesi’nde yer almakta olup merkezi bir şehir olarak kabul edilir. Türkiye’de bulunan en büyük şehirler arasında ikinci sırada yer alan Ankara, hem nüfus hem de endüstriyel açıdan bu sıralamada yer almaktadır. Eski adı Angora ile M.Ö. Galatlar’a da başkentlik yapmış olduğu Ankara ili ile ilgili bilgiler arasında yer almaktadır. Ankara iline ait en önemli sembol olarak bilinen Ankara kalesi Ankara’nın her yerinden görülmekte olup hem Ankara’nın hem de ülkemizin merkezinde yer almaktadır. Ankara ilinin büyüklük konusunda dünya illeri arasında 45. sırada olduğu bilinmektedir. Eski zamanlardan beri çok sayıda medeniyete ev sahibi olmuştur. Ankara ilinde İç Anadolu Bölgesi’ne hakim olan karasal iklim yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı yaz ayları sıcak ve kurak geçerken, kış ayları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.

Ankara’da yaşayan birçok insan siyaset ile ilgilenmektedir. Siyasetin yanı sıra bu bölgede yaşam süren insanların en çok uğraştığı alanlar tarım, hayvancılık ve ticaret olmaktadır. Burada yaşayan insanların en önemli özellikleri arasında sıcakkanlı, yardımsever ve misafirperver olmaları vardır. Ankara denince akla gelen isimler arasında Ankara keçisi, beyaz tavşan, bal ve üzüm gelmektedir. En önemli tarihi eserleri arasında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri olan Anıtkabir başta olmak üzere Hacı Bayram Camii ile Kocatepe Camii bulunmaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içinde metro, otobüs, dolmuş hatları mevcut ve sıktır. Özellikle okula ulaşım kolay. Şehirlerarası ulaşımda ise otobüs, tren, hızlı tren, uçak mevcut
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Ankara'da 32 tane KYK yurdu bulunmaktadır. Ayrıca özel yurt imkanları da oldukça fazladır. Üniversitemizin İncek Kampüsünde kendi yurdu bulunmakta ve Balgat Kampüsümüze ücretsiz servisler ile ulaşım sağlanmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Ortalama kiralar 5 bin 466 TL olmakla birlikte okulumuzun konumu merkezi olduğundan Balgat'ta kiralar daha yüksek olabilir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Ufuk Üniversitesi, Türkiye Trafik Kazaları ve Yardım Vakfı tarafından 1999 yılında kurulmuştur. Başlangıçta yalnızca Balgat Yerleşkesi’nde konumlanan Üniversite, 2010 yılında İncek’te bulunan kampüs alanın tamamlanmasıyla birlikte bünyesinde; Tıp, Hukuk, Eğitim, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunları tamamlayan Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Enstitüleri barındıran bir konuma gelmiştir.
Üniversitenin Kurucu Vakfı olan Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı’nın vakıf senedinde yer alan; “Trafik, iş, spor ve diğer kazaların, afet ve felaketlerin önlenmesi ve bunların sonucu meydana gelen yaralanma ve hastalıklar için acil, tıbbi ve sosyal yardımın, rehabilitasyon hizmetleri yapılması ve bu konularda işbirliği yapmak üzere Yüksek Öğretim kurumları dahil okullar açarak ihtiyaç duyulan her türlü elemanın yetiştirilmesi, lüzumlu araç ve gereçlerin sağlanması, bunlara ilişkin eğitim kurs ve seminerlerle diğer bilimsel faaliyetlerin yapılması için ilgili kuruluşlar ile iş birliği yapma” gibi amaçlar doğrultusunda toplum yararına eğitim, araştırma ve hizmet sunulması öngörülmüştür.2009 yılında ilk mezunlarını veren fakültemiz 2016-2017 eğitim öğretim yılına kadar disipline dayalı (klasik) eğitim sistemi ile aralıksız lisans eğitimi vermiştir. 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibarı ile tıp eğitimi akreditasyonu için temel kriter ve ulusal ÇEP 2014 önerisi olması sebebi ile “bütüncül yaklaşımlı (entegre) eğitim sistemine” geçmiştir.
106’sı öğretim üyesi olmak üzere 167 akademisyenin görev aldığı fakültemiz bünyesinde ayrıca, 2006 yılında kurulan ve araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi için 234 yatak kapasiteli modern bir eğitim ve araştırma kurumu olan “Dr. Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi” hizmet vermektedir. Balgat Yerleşkesi’nde bulunan hastanemizde; 7 ameliyathane odası, 11 yataklı Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi, Doğum Salonu, 3 yataklı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin yanı sıra; Anjiyografi Ünitesi, Günübirlik Cerrahi Ameliyathanesi, 6 yataklı Koroner Yoğun Bakım ve 6 yataklı Kalp ve Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Üniteleri bulunmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemizde yalnızca başarı bursu uygulanmakta bu burs 1 yıl öğrenim gördükten sonra 4lük sistemde 3.70 ortalama yapılması halinde %25 burs verilmesi şeklindedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Ufuk Üniversitesi’nde baharın gelmesiyle bahar şenlikleri yapılmaktadır. Üniversite, kongre ve konferansları bakımından oldukça zengindir. Birçok kişiye hitap eden okul kulüpleri ve sosyal sorumluluk projeleri bulunmakta. Basketbol, voleybol, yüzme, dart, futbol takımları vardır. İncek kampüsünde spor salonu, voleybol ve basketbol sahaları mevcuttur.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Fakültemizde 2 adet kütüphane bulunmaktadır. Aynı zamanda İncek kampüsümüzde de üniversitemizin büyük kütüphanesi mevcuttur. Kütüphanelerimiz saat 22.00 a kadar açıktır. Aynı zamanda dönem 1-2-3 sınıflarımız fakültemiz öğrencilerinin çalışması için açık bırakılmaktadır. Bu sınıflar 7/24 açıktır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Fakültemizde Tıp Öğrencileri Birliği (Ufuk TÖB) , Müzik Kulübü ve Bilimsel Araştırma Topluluğu bulunmaktadır. Ufuk TÖB fakültemizin en aktif topluluğudur. Sene içerisinde etkinlikler düzenleyerek fakültemizin öğrencilerinin bir tıp öğrencisinden daha fazlası olmasına yardım eder. Topluluk hakkında ayrıntılı bilgiyi topluluğun instagram sayfasından alabilirsiniz. İnstagram : ufuktob
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuzda 2 adet yemekhane bulunmaktadır. Öğlen ve akşam yemeklerinde yemekhanemizde yemek çıkmaktadır. Yemekhaneler hastaneyle ortak olarak kullanılmaktadır. Fakültemize ait ayrı yemekhane mevcut değildir. Fakültemiz çevresinde 2 adet AVM nin yanı sıra bir çok cafe ve yemek yeri bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversite iki kampüsten oluşmakta; İncek ve Balgat. Tıp fakültesi, balgat kampüsünde bulunmakta. Hastane ve kampüs aynı yerleşke içerisindedir. Üniversite şehir merkezindedir, yanında iki adet AVM vardır. Kızılay, Bahçeli gibi noktalara 5-15 dk uzaklıktadır. Okulun yanında metro, otobüs durakları vardır. Ayrıca okulumuza 10 dk uzaklıkta Millet Kütüphanesi ve metroyla 1 durak uzaklıkta Milli Kütüphane de bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Ufuk Üniversitesi Türkiye Trafik Kazaları ve Yardım Vakfı tarafından 1999 yılında kurulmuş, Tıp Fakültesi 2003-2004 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiştir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Okulumuzun Balgat kampüsünde açık bir basketbol sahası bulunmaktadır. Bunun haricinde okulumuzun İncek kampüsünde içinde yüzme havuzu da bulunan spor salonu bulunmaktadır. Fakültemiz öğrencileri spor salonunu kullanabilmektedir. Fakültemiz öğrencilerinin katılabildiği kadın voleybol, erkek basketbol takımlarımız bulunmaktadır. Bunun yanı sıra üniversitemize ait başka takımlarda bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
TurkMSIC değişim programları okulumuzda uygulanmaktadır. Erasmus için anlaşmalar yurtdışındaki belli başlı üniversitelerle devam etmektedir ve öğrenci gönderilmektedir.
Fakültenin eğitim dili nedir?
2018-2019 yılına kadar %30 İngilizce (İngilizce destekli Türkçe) eğitim veren fakültemiz 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren %100 Türkçe eğitim vermeye başlamıştır.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Yok.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Okulumuzda Teorik derslere %70 , pratik derslere %80 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Stajlarda ise devam zorunluluğu %90 şeklindedir. Devamsızlık bilgisi Öğrenci işleri veya Ufuk OBS üzerinden öğrenilebilir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Tıp Fakültemiz Akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayarak 01.01.2028 tarihine kadar akredite edilmiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyon sürecine doğru atılan en büyük adım klasik sistemden bir akreditasyon şartı olan entegre sisteme geçiş olmuştur. Sene içinde alınacak bütün derslerin içerikleri, ders programları, sınav uygulamaları vb. akreditasyon kriterlerine göre düzenlenmekte ve geliştirilmektedir. Bu gelişim sürecinde tıp fakültesi öğrencilerinin de katkısı büyüktür. Bu amaçla Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu kurulmuş, akreditasyon için özel olarak çalışacak kurullarda öğrenci temsiliyeti sağlanmış ve düzenli olarak çalışmaktadır. Tıp fakültesi öğrencilerinden her kurul sınavı sonrası alınan geribildirim formları da eğitimimizi denetleme anlamında önemli bir yere sahiptir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde tıp eğitimi anabilim dalı mevcuttur. Okulumuzun akredite olmasında payı büyüktür.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tıp fakültesi hastaneyle aynı kampüs içerisindedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Tıp fakültesi hastanenin içinde konumlandığından dolayı anabilim dalları da hem hastane hem tıp fakültesi içerisinde bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 90 öğrenci
Dönem 2: 88 öğrenci
Dönem 3: 64 öğrenci
Dönem 4: 64 öğrenci
Dönem 5: 50 öğrenci
Dönem 6: 40 öğrenci
Toplam: 373 öğrenci

Bu öğrenci sayıları güncel değildir. Mevcut öğrenci sayıları henüz belirlenmemiştir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Okulumuzun dönem 4-5 lerinde 60 ar öğrenci bulunmaktadır. Stajlarda 3 gruba ayrılıp her staj grubunda 20 öğrenci olması sağlanmaktadır. Dönem 6 larda ise her stajda 2-3 intörn olacak şekilde stajlar ayarlanmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
58 Profesör, 17 doçent, 31 yrda. doçent bulunmaktadır.
Öğretim üyesi başına 3 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Tıp fakültesi 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren klasik sistemden entegre sisteme geçiş yapılmıştır. Fakültemize yeni başlayacak olan öğrenciler entegre sistem ile eğitim alacaktır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Aşağıdaki linke tıklayarak açılan sayfada “Dersler-Dönemi,Kredisi ve AKTS Kredisi” başlıklı kısımdan tüm dönemlerin ders içeriklerine ulaşabilirsiniz.
http://bipa.ufuk.edu.tr/anasayfa/akademik-programlar/lisans/tip-fakultesi/tip-1200-molekulden-hucreye-ii/

Fakültemizde klinik eğitimler 4. sınıfta başlamaktadır.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Seçmeli derslerimiz bulunmaktadır. Bunlar:

Hasta Çocuklar ve Aileleri ile İletişim
Tıp Hukukuna Giriş
Biyoetik ve Sinema
Güzel ve Etkili Konuşma (Diksiyon Eğitimi)
Klinik Nütrisyon
Yaşama Hazırlık
Briç Tanıtım
Mikrop Avcıları
Sağlıkta İş Güvenliği ve Çalışan Sağlığı Uygulamaları

Bu dersler her yıl tercihe göre güncellenir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Fakültemizin 2023-2024 akademik takvimi henüz yayınlanmamıştır.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Tüm pratik derslerimiz kendi laboratuvarlarında işleniyor. Anatomide teorik derslerde anlatılanları öğrenciler hoca gözetiminde maketler üstünden inceliyor, gerektiği yerde hocalardan destek alıyor. Anatomide aynı zamanda kadavra dersleri de oluyor. Bu dersler maket dersleriyle dönüşümlü olacak şekilde düzenleniyor ve küçük gruplara hocanın kadavra üstünde anlatımıyla ilerliyor. Histolojide başta teorik derslerde anlatılanları hocalar herkesin görebileceği şekilde projeksiyondan yansıtıp tahtaya şekillerini çizip göstererek anlatıyor, devamında öğrenciler tüm yıl kullanacakları kendilerine tahsis edilmiş mikroskoplardan yine kendilerine tahsis edilmiş preparatları inceliyor, hocaya sorular sorabiliyor. Mikrobiyolojide dersin kazanımına göre bazen hocalar kendi hazırladıkları preparatları mikroskoplardan gösteriyor, bazen öğrenciler kendi preparatlarını hazırlayıp inceliyor. Biyofizikte teorik derslerde anlatılanlara yönelik yaklaşık 5 kişilik öğrenci grupları halinde hoca gözetiminde deneyler yapılıyor.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Bir tane kadavramız bulunmakta. Bu kadavra hocanın anlatımı sonrasında dersin ardından bir süre de öğrencilerin incelemesine açıktır. Laboratuvarda sıkışıklık veya alan yetersizliği gübi problemler yaşamamak adına sınıf küçük çalışma gruplarına bölünür. Maketler oldukça yeterlidir, her küçük çalışma grubuna (yaklaşık 7 kişi) birer maket düşer.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Histolojide sene başında birer mikroskop tahsis edilir ve tüm yıl boyu her öğrenci kendi mikroskobunu kullanır.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Okulumuzda Literatür dersleri adı altında literatür tarama, çeviri yapma ve yorumlama derslerimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda çoğu derse ait bilimsel araştırma projesi istekli öğrencilerle birlikte yürütülmektedir. Neredeyse her hafta sağlık alanında bir çalışmayla ilgili konferanslar düzenlenmektedir.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Ufukta Hekimlik Uygulamaları adı altında mesleki beceri derslerimiz bulunmaktadır. Bu dersler genellikle maket üzerinde klinik becerileri test etme ve öğrenme üzerine olmaktadır. Maket ve muayene dışında aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri şeklinde bazı bölgesel ziyaretler yapılarak güncel sosyal sorunlarla ilgili sunum hazırlama şeklinde uygulamalar da bulunmaktadır. Yıl sonunda pratik final sınavı yapılarak bu bilgiler ölçülür ve 3 puan üzerinden değerlendirme yapılarak bu not final notuna eklenir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Okulumuzda simüle hasta laboratuvarı bulunmamakla birlikte gelişmiş hasta maketlerimiz bulunmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Okulumuzda temel bilimlerde komite sistemi uygulanmaktadır. Yıl boyu 100 er soruluk 5 komite bulunup komitelerin %60ı , final sınavının(200 soruluk) %40 ı toplanır, bu not 60 ve üstü ise sınıf geçilir. Komitelerde ders barajı mevcuttur bu şu anlama gelir, öğrenci bir dersten yarının altında yaptığı her soru için bir soru daha kaybeder. Final sınavında ise ders barajı yoktur ancak 50 barajı vardır, bu da en az 50 almayan tüm öğrencilerin bütünleme sınavına kalması anlamına gelir. Pratik sinavlar ise her derste olmayıp ders hocalarının tercihine göre sözlü, yazılı, zilli şekillerde gerçekleşebilir. Pratik sınavlardaki soru sayıları komitedeki soru sayısından düşülür. Stajlarda ise her stajın sözlü ve yazılı sınavları bulunmaktadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Öğrenci sınıfı geçebilmek için 60 not ortalamasını tutturmalıdır. Komite ortalamaları 80 ve üstü olduğu takdirde final sınavından muaf olma hakkı kazanır. Aynı zamanda Türk Dili ve Edebiyatı, İnkılap Tarihi gibi derslerin de 60 ortalama ile geçilmesi mecburidir. İngilizce için de aynı not geçme notu olmakla birlikte ingilizce dersi sınıfta kalmaya neden olmaz, alttan da alınabilir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi : Zilli sınav şeklinde yapılmaktadır. Zilli sınavlar, öğrenciler sırayla içeri girerek önlerindeki maket/kadavra üzerindeki işaretlenmiş yapıyı 1 dk içerisinde cevaplayıp zil sesiyle diğer soruya geçtikleri sınav sistemidir.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Fakültemizde finalsiz geçme mevcuttur. Sene içerisindeki komite ortalaması 80 in üstünde olan öğrenciler finalsiz geçmeye hak kazanır
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Sınavlar sonrasında fakülte öğrencilerimizden geribildirim alınmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Okulumuzda Akredite olmamızda büyük payı olan Tıp eğitimi öğrenci komisyonumuz bulunmaktadır. Her iki yılda bir okul başkanlığı seçimi yapmaktayız. Aynı zamanda dönem temsilciliği sistemi de bulunmaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Alanında önde gelen hocalarımız fakültemizin öğrencilerinin eğitimlerine ve başarılı hekimler olmalarına yardım eder. Usta-çırak ilişkisiyle ilerleyen tıp eğitiminde bizlere ellerinden gelen en iyi şekilde yardım eden hocalarımızın olması bu fakülteyi tercih etmemiz için en büyük sebep.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Fakültemizin büyük bir kampüsü olmadığından sosyal olanakların azlığı bazen fakülte öğrencilerinin rahatlayacak bir yer bulamamalarına sebep oluyor.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemiz uzaktan eğitimi Microsoft Teams üzerinden yapılan canlı derler ile gerçekleşmekte. Sınavlar ile moodle sistemi üzerinden ödev veya sınav olmak üzere gerçekleşmekte.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
2022-2023 dönemi yılın son komitesi,final ve bütünlemeler çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Sınavlarda kamera ve sesler açık bırakıldı. Sınıflar üçlü gruplara bölündü ve her grubun başında ikişer gözetmen hoca bulundu. Tüm sınavlar kayıt altına alındı. Ayrıca öğrencilere sorulara geri dönüş hakkı da verildi.