Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Denizli
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Denizli; Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit konumundadır. Şehir tekstil ürünleri ve horozu ile meşhurdur. Antik dönemin önemli yerleşim bölgesi olan Lykos Vadisi içine yerleşmiş şehrin turizmindeki baş aktör olan Pamukkale; günümüzde Hierapolis Antik Kentiyle buluşmuş, UNESCO Dünya Kültür Mirasına dâhil olarak dünyanın sayılı turizm cazibe merkezi unvanını almıştır. Honaz Dağı, Çökelez Dağı, Bozdağ, Çameli Yaylacık Dağı ve Pamukkale Örenyeri’nde yamaç paraşütü, Honaz Dağı Milli Parkı, Beyağaç Kartal Gölü, Güney Şelalesi, Çal Ağlayan Kaya Şelalesinde bisiklet Turları, Dalaman Çayı, Büyük Menderes’in Bekilli ve Çal ilçesi sınırları içerisindeki büyük kanyonlarda kano-rafting, Işıklı ve Gökpınar Gölleri ile Adıgüzel Barajında su sporları gibi aktiviteler ve spor turizmi yapılmaktadır. Şehirde 1’i açık hava tiyatrosu olmak üzere 2 Devlet Tiyatrosu, yıl içinde birçok büyük organizasyonun düzenlendiği Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi ve EGS Kongre ve Kültür Merkezi bulunmaktadır. Şehirde Forum Çamlık, Aqumall, Teras Park,Sümer Park olmak üzere 4 AVM bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Denizli il tanıtım broşürünü inceleyebilirsiniz: https://www.pau.edu.tr/ozelegt/tr/haber/denizli-tanitim-brosuru
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehirlerarası otogar şehir merkezine otobüsle 15 dk uzaklıkta, kampüse 20 dk uzaklıktadır. Ayrıca Denizli-Aydın arası tren yolu ve Çardak ilçesinde havaalanı bulunmaktadır. Şehir içi ulaşım otobüs ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri kampüs içine girmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehrimizde KYK yurtları 8 tane bloktan oluşmaktadır. Bunlar 6 kişilik ve 4 kişilik odalar bulundurmaktadır. 6 kişilik odaların her birinde banyo vardır; 4 kişiliklerde ise banyo, TV, buzdolabı imkanları da bulunmaktadır. 8 bloktan 6 tanesi kız öğrenciler için 2 tanesi ise erkek öğrenciler için ayrılmış durumdadır.
Kapasitelerine gelecek olursak,
-Kız öğrenci kontenjanı: 5000
-Erkek öğrenci kontenjanı:1500 civarındadır.
8 tane Özel Kız Yurdu, 9 tane de Özel Erkek Yurdu bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Fakülte çevresinde 1+0, 1+1 ve 2+1 apart sayısı çoğunluktadır.
•1+0 apart fiyatları 800-1500₺ aralığında
•1+1 apart fiyatları 900-2500₺ aralığında
•2+1 aparatlar ise 1000-3000₺ aralığında değişmektedir.
Sezonlara göre fiyatlarda değişiklikler olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Pamukkale Üniversitesi resmî olarak 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuştur. Pamukkale Üniversitesi, şu an 15 fakülte, 17 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 3 yüksekokul ve 39 araştırma merkezi ve 3 laboratuvar ile eğitim-öğretim-araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bünyesinde;
* Tıp Fakültesi
* Fen - Edebiyat Fakültesi
* Eğitim Fakültesi
* Teknoloji Fakültesi
* Teknik Eğitim Fakültesi
* İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
* Mühendislik Fakültesi
* Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
* Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi
* Eğitim Fakültesi
* İletişim Fakültesi
* İlahiyat Fakültesi
* Turizm Fakültesi
* Denizli Sağlık Yüksekokulu
* Fizik tedavi ve rehabilitasyon Yüksekokulu
* Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu
* Yabancı Diller Yüksekokulu
* Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
* Moda Tasarım
* Denizli Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
* Denizli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
* Kale Meslek Yüksekokulu
* Bekilli Meslek Yüksekokulu
* Buldan Meslek Yüksekokulu
* Çivril Atasay Kamer Meslek Yüksekokulu
* Honaz Meslek Yüksekokulu
* Çal Meslek Yükesekokulu
* Acıpayam Meslek Yüksekokulu
* Tavas Meslek Yüksekokulu
* Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
* Fen Bilimleri Enstitüsü
* Sağlık Bilimleri Enstitüsü
* Sosyal Bilimler Enstitüsü
* Eğitim Bilimleri Enstitüsü bulundurmaktadır.
Ayrıca bünyesinde bir devlet tiyatrosu ve açık-kapalı spor tesisleri vardır. Alanı ve kapasitesi göz önüne alındığında spor tesislerimiz Türkiyenin en büyük kapalı spor tesisi konumundadır. Aynı zamanda üniversitemiz bünyesinde arkeoloji enstitüsü de kurulmuştur.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemizin öğrencilere tanıdığı bir burs imkanı yoktur fakat ilimizdeki çeşitli vakıflar öğrencilere burs imkanı tanımaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizde bahar şenlikleri yapılmakta ve bu şenliklerle üniversite bünyesindeki onlarca öğrenci kulübü tanıtım ve etkinlik yapma imkanı bulmakta, konserler verilmekte ve birbirinden farklı birçok fiziksel etkinlik ve yarışmakta yapılmaktadır. Bunun yanında her yıl tiyatro festivalleri ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencileri oyunlarını sergilemektedir. Üniversiteler arası Korolar festivali de üniversitemiz Müzik anabilim dalı aracılığıyla hayata geçirilmektedir. Üniversitemizde bulunan Öğrenci Toplulukları Çalışma Merkezinde dans kursları başta olmak üzere hem birçok kurs verilmekte hem de öğrenci kulüpleri çerçevesinde ünlüler-aydınlar söyleşileri vs. düzenlenmektedir.
Ayrıca üniversitemiz, üniversiteler arası voleybol, futbol, basketbol, Amerikan futbolu turnuvalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanında spor tesislerimizde her türlü spor dalının eğitimini alabilirsiniz. Sürekli eğitim merkezimizde kendinizi sanatsal ve akademik yönde geliştirebilir, farklı fakülte öğrencileri ile tanışma ve paylaşımda bulunma şansı yakalayabilirsiniz.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Fakültemizde 1 tane kütüphane 1 tane çalışma salonu bulunmaktadır, bunun yanında 1 tane de rektörlük binasında bulunan tüm üniversiteye açık merkezi kütüphane bulunmaktadır. (Tıp Fakültesi kütüphanesini sadece fakülte öğrencileri kullanmaktadır.) Her ikisi de 7/24 açıktır.
Kütüphanelerde dönemler için ayrı çalışma bölümleri bulunmamaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Toplulukları hakkındaki bilgiler aşağıdaki linktedir: https://ebs.pusula.pau.edu.tr/bilgigoster/sayfa.aspx?lng=1&pi=76B4309C-693D-428C-B118-E9A0039E5631
Tıp Fakültesine ait Öğrenci Toplulukları ise aşağıda listelenmiştir:

- TURKMSIC (Tıp Öğrencileri Birliği)
- EMSA
- Düşlerden Gülüşlere
- Tabibül Curcuna
- Tıpta İnsan Bilimleri Topluluğu

Toplulukların düzenlediği çeşitli farkındalık çalışmaları, etkinlikler, eğitimler, saha çalışmaları, konferanslar bulunmaktadır. Yine bazı topluluklar 14 Mart Tıp Bayramı için çeşitli gösteriler hazırlamaktadır.

TurkMSIC (Tıp Öğrencileri Birliği) olarak Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği, İşaret Dili Eğitimi, Bilinçli Antibiyotik Kullanımı, Tıpta Kariyer Günleri, Çocuk İhmali ve İstismarı Farkındalık Eğitimi, Sağlık Turnesi, Organ Bağışı Farkındalık Etkinliği gibi yaptığımız birçok çalışma bulunmaktadır. Ayrıca düzenlediğimiz Değişim Sınavı ile hem yurt içi hem de yurt dışında öğrenci değişimi gerçekleştirmekteyiz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Fakülteye ait yemekhanede 2 öğün yemek çıkmaktadır. Alınan ilk öğünün fiyatı 5 Türk lirasıdır. Alınan ikinci öğünün fiyatı 23,5 Türk lirasıdır. (yani tek bir öğün alındığında 5 Türk lirası, her 2 öğün alındığında ilk öğün 5 Türk lirası ikinci öğün 23,5 Türk lirası)
Yemekhanemizde rezervasyon sistemi işlemektedir. Yemek yiyeceğimiz öğün için en az 2 gün öncesinden rezervasyon yaptırmamız gerekmektedir. Fakülte yemekhanesi dışında bir de merkezi yemekhane bulunmaktadır. Orada da yine aynı fiyat ve sistem uygulanmaktadır.
Kampüs içerisinde yemek alternatifleri için cafeler bulunmaktadır. Ayrıca kampüs, çeşitli cafe ve restoranlara yakın olduğu için yemek alternatifleri geniştir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemiz tek kampüsten (Kınıklı Kampüsü) oluşmaktadır. Kale-Tavas ve Honaz ilçelerinde yüksekokullar bulunmaktadır. Kuzeyi Antalya çevre yoluna, güneyi ise Çamlık ormanına komşudur. Şehir merkezi olan Delikliçınar’a şehir içi otobüs ile 20 dk uzaklıktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Fakültemiz 1987 yılında “Denizli Tıp Fakültesi” adı altında Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi 1994 yılında hastanesini Denizli’de hizmete açmıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizde 14 Mart Tıp bayramı kapsamında sportif aktivite ve yarışmalar düzenlenmektedir. Ayrıca yine bu dönemde fakültemizin Halk Oyunları Topluluğu, Şiir ve Müzik Topluluğu ve Tabib-ül Curcuna isimli tiyatro topluluğu gösteriler ve oyunlar sergilemektedir. Fakülte öğrencileri kampüste bulunan Şehit Ömer Halisdemir Spor Merkezinden de yararlanabilmektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Öğrenci değişim programları olarak Erasmus, Farabi, Mevlana ve TurkMSIC yer almaktadır. Erasmus sadece yurtdışı değişim imkanı sağlarken Farabi ve Mevlana sadece yurtiçinde değişim imkanı sağlamaktadır. TurkMSIC ile hem yurtiçi hem de yurtdışında değişim imkanı vardır.

Farabi değişim koordinatörlüğü: https://pau.edu.tr/farabi
Fakültenin eğitim dili nedir?
Eğitim dili %100 Türkçedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde hazırlık dönemi bulunmamaktadır. Ancak Ortak Zorunlu Dersler kapsamında iki seneye yayılmış şekilde gördüğümüz İngilizce dersleri bulunmaktadır. Bu İngilizce dersleri için muafiyet sınavı yapılmaktadır. Sınav geçildiği takdirde öğrenci İngilizce dersinden muaf sayılmaktadır.
Ayrıca dönem 3'te Tıbbi İngilizce dersleri bulunmaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Öğrencilerin sunum, PDÖ oturumları ve task oturumlarına %70 ; mesleksel beceri, laboratuvar dersleri, alan çalışmaları ve klinik içi uygulamalara %80 devam zorunluluğu bulunmaktadır.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz ilk akreditasyonunu 1.1.2011-1.1.2017 tarihleri arasında almış, 1.1.2017 tarihinde ikinci kez akreditasyonunu alarak 1.1.2023 tarihine kadar akredite duruma gelmiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemiz UTEAK denetleme toplantılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu toplantılar yaklaşık 20 (farklı dönemlerden) tıp öğrencisinin katılımı ile gerçekleşmektedir.
Akreditasyon sonrası daha düzenli ve sistematik geri bildirim ağı oluşturulmuştur.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde tıp eğitimi anabilim dalı vardır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ile hastanemiz aynı kampüs içerisinde, karşılıklı binalar olarak konumlanmış durumdadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel bilimler fakülte binamızda ve ayrıca fakülte binamızın yanındaki ek binada(morfoloji binası) konumlanmıştır. Klinik anabilim dalları ise hastanemizin çeşitli bloklarında bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 260 öğrenci
Dönem 2: 240 öğrenci
Dönem 3: 250 öğrenci
Dönem 4: 280 öğrenci
Dönem 5: 170 öğrenci
Dönem 6: 160 öğrenci

Buradaki sayılar yaklaşık olarak verilmiştir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4 ve 5’de staj grupları ortalama 45 kişi olmaktadır. Dönem 6’da stajlara göre grupların sayısı değişmektedir. Maksimum sayı ortalama 30 kişidir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 108 profesör, 58 doçent, 99 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 265 öğretim üyesi vardır. Fakültemizde toplam 1461 öğrenci öğrenim görmektedir. Öğretim üyesi başına yaklaşık 5-6 öğrenci düşmektedir
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde PDÖ sistemi uygulanmaktadır. Öğrencilerin bir yönlendirici gözetiminde küçük gruplar halinde bir problemi tartışarak çözerken öğrenme gereksinimi duymaları sonucu hipotez kurma yolu ile öğrenme hedeflerine ulaşmalarını amaçlayan iki ya da daha çok oturumdan oluşan yapılandırılmış eğitim sürecidir.
Dönem I, II ve III programları her dönem için değişen sayıda bloklardan oluşur. Blok bir öğrenme alanı içinde belirlenmiş, yatay ve dikey olarak entegre edilmiş ve dönem hedeflerine uygun eğitim süreçlerini içeren modüllerden oluşur.

Modüller içerisinde probleme dayalı öğrenim (PDÖ) oturumları (Her modülde ortalama olarak 3 PDÖ oturumu) , mesleksel beceri eğitimleri, klinik beceri eğitimleri, iletişim becerileri, mesleksel değerler ve etik, uygulamalar, sunumlar, paneller, alan çalışmaları, bağımsız öğrenme süreçleri yer alır.
Her modülün sonunda MSD adı verilen Modül Sonu Değerlendirme sınavları (50-70 soru) ile bilgi düzeyimiz ölçülür.
Her 4-5 modül 1 bloğu oluşturur ve ortalama 2 aylık bir sürenin sonunda komite sınavı yerine geçen “blok sınavları” yapılır.
Blok sınavı yazılı [kuramsal(100-120 soru)], uygulama ve mesleksel beceri-klinik uygulama sınavlarından oluşmaktadır.
Dönem sonunda(1 yılın sonunda) final sınavı ve geçemeyen öğrenciler için 2 hafta sonrasında bütünleme sınavı yapılır.
Dönem IV ve V programları her dönem için yaklaşık 10’ar (onar) haftalık 4’er (dörder) bloktan oluşur. Blok bir öğrenme alanı içinde belirlenmiş, yatay ve dikey olarak entegre edilmiş ve dönem hedeflerine uygun eğitim süreçlerini içeren tasklardan oluşur.
Taska dayalı öğrenme, probleme dayalı öğrenim ve entegre sistemi multidisipliner öğretme ve öğrenme bakış açısı ile kaynaştıran ve farklı disiplinlerin zengin öğrenme fırsatlarını öğrenciye sunan bir eğitim modelidir.
Tasklar, teorik ve pratik uygulamalar ve klinik içi etkinliklerin entegrasyonuyla oluşturulan multidisipliner eğitim birimlerinden her birini tanımlar. Tasklar içerisinde task tanıtımı, task oturumları, klinik beceri uygulamaları, interdisipliner ve multidisipliner beceri eğitimleri, yapılandırılmış vizitler, poliklinik uygulamaları, sunumlar, paneller, öğrenci seminerleri, bağımsız öğrenme süreçleri, interdisipliner toplantılar, anabilim dalı akademik etkinlikleri ve benzeri eğitim süreçleri yer alır. Blok sınavları bloğun son haftası içinde düzenlenir.
Dönem VI Uygulama Dilimi, Tıp doktorluğu programı Aile Hekimliği (intörnlük) döneminde yer alan her bir klinik stajı tanımlar.
Aile Hekimliği döneminde eğitim öğretim, uygulama dilimleri şeklinde ilgili eğitim kurulları ve anabilim dalları tarafından düzenlenir. Uygulama dilimi sayıları, kapsamları ve süreleri eğitim-öğretim programlarında gösterilir. Bir aylık uygulama dilimi seçmeli uygulama dilimi olarak düzenlenir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
a) Dönem I canlılığın devamı için gerekli özellikleri,
b) Dönem II canlılığın devamı için gerekli özellikler ve hastalık oluşum mekanizmaları
ile temel tedavi prensiplerini,
c) Dönem III hastalıklar, hastalık oluşum mekanizmaları ile tedavinin temel
prensiplerini,
d) Dönem IV semptom, hastalık ve hasta yönetimi, tanı ve tedavi algoritmalarını,
e) Dönem V semptom, hastalık ve hasta yönetimi, tanı ve tedavi algoritmalarını,
f) Dönem VI Aile Hekimliği (İntörnlük) dönemini,
içeren eğitim süreçleridir.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Fakültemizde seçmeli ders olarak inkılap tarihi, müzik, beden eğitimi, resim, tıbbi İngilizce, edebiyat, bilgisayar bilimleri dersleri vardır.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
https://www.pau.edu.tr/moe/tr/sayfa/akademik-takvim-genel
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi, histoloji, öğrenci laboratuvarı olmak üzere 3 laboratuvar vardır. Anatomi laboratuarında öncelikle konu ile ilgili video izlendikten sonra kadavra başında küçük bir konu anlatımı olmaktadır. Ardından 10-15 kişilik masalarda, her masada sorumlu hoca ile maketler üzerinden konu çalışması yapılmaktadır. Histoloji laboratuarında histoloji ve patoloji derslerinin pratikleri yapılmakta ve önce hocamızın konu ile ilgili sunumunun ardından bizlere verdiği preparatları mikroskoplarda inceleyerek görülen yapının çizimini yapılmaktadır. Öğrenci laboratuarında ise biyokimya ve mikrobiyoloji derslerinin pratikleri yapılmaktadır. O dersin konusu ile ilgili gerekli çalışma laboratuvarımızda yapılmaktadır. Tüm bu dersler için gerekli maket, preparat, mikroskop gibi araçlar yeterli miktarda üniversitemizde bulunmaktadır. Yıllık müfredatımız içerisinde diseksiyon eğitimi bulunmamaktadır; ancak opsiyonel olarak yılın belirli dönemlerinde gruplar halinde eğitim verilmektedir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Fakültemizde 4 adet kadavra bulunmaktadır. Bunlardan üçü öğrenci kullanımına açıktır. Ders içerisinde kullanılan maketler yeterli sayıdadır. Anatomi laboratuvarı öğrenci sayımıza göre yeterli büyüklüğe sahiptir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Histoloji laboratuvarında 3 öğrenciye 1 mikroskop düşmektedir ve gözlem yapmak için yeterli sayıdadır.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemizde 2 özel çalışma modülü vardır. Öğrencilerin dönem 3'e geçebilmesi için öçm 1'i, dönem 5'e geçebilmesi için öçm 2'yi geçmesi gerekir.
Her öğrencinin danışman öğretim üyesi vardır.
Bilimsel araştırma projeleri anabilim dalları tarafından yürütülür.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Her modülde mesleksel beceri dersi bulunmaktadır. 4 adet meslek beceri laboratuvarı vardır. Bu laboratuvarlarımız fakülte binamızın en alt katında bulunmaktadır. Önce hocalarımız veya asistanlarımız anlatımının ardından öğrenciler uygulamayı yapar. Her blok sonunda 1 adet mesleksel sınavı bulunmakta ve sözlü olarak gerçekleşmektedir. Mesleksel beceri sınavı yıl sonu geçme notuna %5 katkı sağlamaktadır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle hasta laboratuvarı yoktur.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinik döneminde;
Dönem I, II ve III programları her dönem için değişen sayıda bloklardan oluşur. Blok bir öğrenme alanı içinde belirlenmiş, yatay ve dikey olarak entegre edilmiş ve dönem hedeflerine uygun eğitim süreçlerini içeren modüllerden oluşur. Modüller içerisinde probleme dayalı öğrenim (PDÖ) oturumları, mesleksel beceri eğitimleri, klinik beceri eğitimleri, iletişim becerileri, mesleksel değerler ve etik, uygulamalar, sunumlar, paneller, alan çalışmaları, bağımsız öğrenme süreçleri yer alır.

•Modül sonu değerlendirme sınavlarının %15’i
•Blok Sonu Değerlendirme Sınavlarının %30’u
•PDÖ değerlendirme notlarının %10’u
•Blok sonu uygulama değerlendirmesi notlarının %5’i
•Blok sonu mesleksel beceri değerlendirmesi notlarını %5’i
•Blok sonu sosyal hedef değerlendirme notlarının %5’i
•Öğrenci Başarı Değerlendirmeleri notunun (final) %30’u esas alınarak Dönem Sonu Başarı Notu belirlenir.
Dönem 4 ve 5te;
Dönem IV ve V programları her dönem için yaklaşık 10’ar (onar) haftalık 4’er (dörder) bloktan oluşur. Blok bir öğrenme alanı içinde belirlenmiş, yatay ve dikey olarak entegre edilmiş ve dönem hedeflerine uygun eğitim süreçlerini içeren tasklardan oluşur.
Tasklar içerisinde task tanıtımı, task oturumları, klinik beceri uygulamaları, interdisipliner ve multidisipliner beceri eğitimleri, yapılandırılmış vizitler, poliklinik uygulamaları, sunumlar, paneller, öğrenci seminerleri, bağımsız öğrenme süreçleri, interdisipliner toplantılar, anabilim dalı akademik etkinlikleri ve benzeri eğitim süreçleri yer alır. Blok sınavları bloğun son haftası içinde düzenlenir.
•Task İçi Etkinlik Değerlendirmesi(TİED) notunun % 20’si,
•Blok Sonu Değerlendirmesi(BSD) sınavının yazılı aşamasından aldığı notun %
40’ı, sözlü ve/veya pratik aşamasından aldığı notun % 40’ı alınarak 100 (yüz) üzerinden hesaplanır.
Blok sınavının yazılı aşamasındaki not hesaplaması şu şekilde yapılır: Öncelikle Blokta yer alan soruların puan değeri hesaplanır. Bloğu oluşturan tasklarda %50 baraj uygulanmaktadır. Baraj altında kalınan taskda doğru cevaplanan soruların %50’sinin altında kalan soru sayısı belirlenir. Bu soru sayısı, blokta yer alan soruların puan değerinin %50’si ile çarpılarak, aldığı toplam puandan düşülür. Böylece öğrencinin Blok sınavı yazılı aşamasından aldığı not hesaplanmış olur.
Dönem IV ve V’te blokların her birinden geçer not almak zorunludur. Öğrenci DSBBD sınavında başarısız olduğu bloğu bir sonraki akademik yılın başında tamamladıktan sonra bir üst döneme devam edebilir.
•Dönem Sonu Başarı Notu (DBD) Dönem IV ve V’te blokların ortalaması alınarak hesaplanır.
Dönem 6;
Uygulama Dilimi, Tıp doktorluğu programı Aile Hekimliği (intörnlük) döneminde yer alan her bir klinik stajı tanımlar.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönem I, II ve III’te “Sınıf Geçme” sistemi ile dönem IV ve V’te blok geçme sistemi ile eğitim-öğretim yapılır. Dönem VI’da öğrencinin her uygulama diliminden yeterlilik alması gerekir. Tıp doktorluğu öğretim programında bir dönem başarılmadıkça bir sonraki döneme başlanamaz ve Dönem V başarılmadıkça Dönem VI’dan hiçbir uygulama dilimi alınamaz.

•Dönem I,II ve III’te, sınıfı geçebilmek için öğrencinin final sınavından 100 üzerinden 50 barajını geçmesi ve geçme notu olan 65 puanı alması gerekmektedir. Finalsiz geçme notu ise 100 üzerinden 90’dır.

•Dönem Sonu Başarı Notu (DBD) Dönem IV ve V’te blokların ortalaması alınarak hesaplanır.
•Sınıf geçebilmek için başarı notunun tam not 100 (yüz) üzerinden en az 65 olması gerekir.
•Öğrenci Dönem IV’e geçebilmek için Dönem I ve II Yaz Stajlarını tamamlamak ve yeterlilik almak zorundadır.
•Öğrenci Dönem III’e başlayabilmek için ÖÇM 1’den, Dönem V’e başlayabilmek için ÖÇM 2’den yeterlilik almalıdır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi, Mikrobiyoloji, Histoloji, Patoloji ve Fizyoloji pratik sınavları zilli sistem olarak uygulanmaktadır. Zilli sistemde her soru başına ortalama 1 dakikalık süre verilmektedir, bu süre bitiminde zil çalmakta ve bir sonraki soruya geçerek aynı döngü tekrarlanmaktadır. Mesleksel beceri sınavları sözlü ve maket üzerinde uygulama şeklinde yapılmaktadır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Temel Bilimler Döneminde Finalsiz geçebilmesi için öğrencinin not ortalamasının 100 üzerinden 90 olması gerekmektedir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Fakültemizde dönem koordinatörleri ile toplantılar ve geri bildirim anketleri yapılmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde PDÖ sistemi aktif olarak uygulanmaktadır, her PDÖ oturumu sonrasında hocalarımıza geri bildirim vermemiz gerekmektedir.Her modülde 3 kere, pdö sonrası geri bildirim veririz.
Pamukkale Tıp Fakültesi öğrencileri olarak MSD ve kuramsal sınav notumuzu öğrenmek için ilk önce sistem üzerinden geri bildirim formu doldurmamız gerekmektedir.
Ayrıca her blok sonunda PDÖ hocalarımızla alakalı bir değerlendirme formu da doldurmamız gerekmektedir.
Her dönemin temsilcisi belirli aralıklarla dönem koordinatörü ile toplantılar yapar ve dönem öğrencilerinin istek ve arzularını iletir, bu toplantılarda bu durumlar değerlendirilir.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Bu fakülteyi tercih edebilim çünkü...
Probleme Dayalı Öğretimden kaynaklı bir grubun önünde konuşabilmeyi, hastalara nasıl yaklaşılması gerektiğini öğreten, sosyal bir doktor olmayı sağlayan bir sistem var fakültemizde.
Her PDÖ grubunda bizlerle aynı dönemde okuyan arkadaşlarımızla daha samimi bir ortamda tanışıyor, böylece okula ve döneme daha hızlı adapte oluyoruz.
PDÖ oturumlarında sorumlu hocamızın klinik hocası olması durumunda 4. Ve 5. Sınıfta tanışacağımız hocalarla erken dönemde tanışma ve klinik hakkında daha çok bilgi alma fırsatımız olmakta. Aktif eğitim olmasından dolayı hocalarımıza çoğu zaman kısa sürede ulaşabilmekteyiz. “Anlamadığınız konularda gelin odamıza anlatalım” diyen hocalarımız var.
Aynı zamanda yine aktif eğitim sistemimizden kaynaklanan pratik derslerin ciddiyeti var ve her laboratuvar dersinde mutlaka aktif olarak katılım sağlıyoruz, mutlaka yeni deneyimlerle oradan ayrılıyoruz.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversitemizde PDÖ sisteminin gerektirdiği devam zorunluluğu öğrencileri biraz zorlamaktadır. Bunun yanında ortalama olarak 2 haftada bir yapılan Modül Sonu Değerlendirme Sınavları yoğun bir çalışma temposu gerektirmektedir. Ancak bu durum bir yandan dezavantaj gibi görünürken bir yandan da bilgilerin taze kalması noktasında öğrenciler için avantaja dönüşüyor.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Paü Pusula sayfası üzerinden ya da Microsoft Teams üzerinden canlı dersler işlendi. Ayrıca sunumlar da yine bu iki kanal üzerinden öğrencilerle paylaşılıyor.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Fakültemizde çevrim içi sınav gerçekleşti. Sınavlar Pau Pusula EDS üzerinde yapıldı. Soru başına 1 dk verilerek olacak şekilde (50 soru 50 dk, 100 soru 100dk) süre verildi. Sorular sayfaya beşer beşer geliyordu ve sorularda geri dönüş hakkı bulunmuyodu.
Şu anda ise sınavlar yüz yüze olarak gerçekleşiyor.