MERSİN ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olan, Akdeniz’in en önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biridir. Tarsus'ta Tarsus Müzesi, St. Paulus Kuyusu ve Anıt Müzesi, Antik Roma Yolu, Eshab-ı Kefh, Nusrat Mayın Gemisi, Akdeniz ilçesinde Atatürk Evi, Mustafa Erim Kent Tarihi Müzesi, Yenişehir ilçesinde Hz. Miktad (Muğdat) Camii, Mersin Arkeoloji Müzesi ve Deniz Müzesi, Mezitli de Soli Pompeipolisi ile bir tarih cenneti; tantunisi, fındık lahmacunu, deniz ürünü çeşitliliğiyle parmak ısırtan lezzetlere sahip Akdeniz’in incisi olan bir kentimizdir. Bunların yanında sinemanın, tiyatronun, operanın, balenin ve festivallerin eksik olmadığı kültür dolu Mersin, öğrenciler için çok ideal bir şehirdir.
Şehir içi en önemli ulaşım aracı, en hızlı ve en ucuz, belediye otobüsleridir. Fakülte Hastanemizin durağından 7/24 otobüsler geçmektedir. Bunun yanında şehir içi ulaşımda kooperatif dolmuşları da kullanılabilir. Şehir dışı ulaşımda özellikle Adana,Osmaniye, Mersin illeri için tren kullanımı yaygındır. Şehirler arası otobüs kullanımı için okulumuza 25 dk uzaklıkta Mersin Otogarı (MEŞOT) bulunmaktadır. Onun dışında Adana Havaalanından ulaşım sağlanabilir. Mersin'den Adana Havalanına saatte bir otobüs mevcuttur.
KYK yurtları olimpiyatlar zamanında Uluslararası sporcuları ağırlamış yüksek nitelikte yurtlardır. Şehrimizde birçok KYK öğrenci yurdu mevcut olup bunlardan 3 tanesi (Yenişehir Erkek, Yenişehir Kız, Kırkkaşık Kız Öğrenci yurdu) kampüsümüzün içindedir. Fakültemize 5 dk uzaklıktadır. Bunlar dışında üniversiteye rahatlıkla ulaşım imkanı olan birçok özel yurt ve apart da bulunmaktadır. Kız yurt ve apart imkanları erkek yurtlarına göre daha fazla.
Üniversite çevresinde 1+0,1+1, 2+1 ve 3+1 evler bulunmakta. Eşyasız ev kiraları üniversite civarında 500-1600 tl arası, eşyalı daireler ise 800-2000 tl arası evin niteliklerine göre değişiklik gösterebilir.
Mersin Üniversitesi, TBMM'nin 3 Temmuz 1992 tarihinde kabul ettiği 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş, 10 Kasım 1992 tarihinde faaliyete geçmiştir.
1993-1994 eğitim-öğretim yılında Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Mersin Meslek Yüksekokulu, Gülnar Meslek Yüksekokulu, Mut Meslek Yüksekokulu, Tarsus Meslek Yüksekokulu ile lisansüstü programlarını yürütecek Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerine öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır.
Kuruluşundan bu yana; fakülte sayısını 15’e, yüksekokul sayısını 8’e, meslek yüksekokulu sayısını 11’e, enstitü sayısını 5’e, araştırma merkezi sayısını ise 31’e çıkarmıştır.
Bildiğim kadarıyla yok.
Mersin Üniversitesinde eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında, bu faaliyetleri destekler nitelikteki sosyal etkinlikler zengin bir program dahilinde uygulanmaktadır. Öğrencilerimizin, bilimsel, kültürel ve sportif anlamda kendilerini geliştirebilecekleri, mesleki anlamda güncel gelişmeleri takip edip, diğer üniversitelerdeki akademisyenler ve öğrenciler ile bilgiyi paylaşabilecekleri ortamlar yaratmak için başarılı çalışmalar yürütülmektedir.
Geleneksel Etkinliklerimiz
Mezuniyet Tören:Üniversitemizin en önemli ve en kapsamlı etkinliklerinden biridir. Eğitim-öğretim süresini başarıyla tamamlayan mezunlarımız, bu tören ile yeni bir hayata uğurlanmakta, dereceye giren mezunlar çeşitli hediyelerle ödüllendirilmektedir. Mezun olan öğrencilerimizin, aileleri ile katıldığı törende, il protokolünden önemli isimler de yaşanan coşkuya ortak olmaktadır. Ünlü sanatçıların verdiği konserlerle noktalanan törende ayrıca, mezun öğrenciler anısına her yıl fidan dikilmekte, Çiftlikköy Kampüsünde Mezuniyet Ormanı oluşturulmaktadır.
Kültür ve Spor Şenliği: Kültürel ve sosyal yaşama katkı sağlamak amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kültür ve Spor Şenliği, Nisan-Mayıs aylarında yapılmaktadır. Öğrencilerin etkin katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerde, spor karşılaşmaları ile çeşitli konferanslar, paneller, tiyatro ve dans gösterileri, konser, film ve dia gösterileri gibi etkinlikler yer almakta; açılan standlar, düzenlenen yarışma, stand-up şov ve turnuvalar öğrencilerin dinlenmesine ve eğlenmesine olanak sağlanmaktadır.
Akademik Açılış Töreni:Eğitim-öğretim yılına başlarken düzenlenen Akademik Açılış Töreni, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Atatürk Anıtına çelenk sunma ve saygı duruşu ile başlayan tören, ülkemizin saygın isimlerinin verdiği Açılış Dersi ile daha da anlamlı hale gelmekte; Akademik Oda Orkestramızın verdiği konserlerle renklenmektedir.
Şehitlere Saygı Gezisi:Her yıl Eylül-Ekim aylarında düzenlenen gezi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinden en yüksek notu alan sınıf birincisi öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Ankara-Polatlı, Afyon ve Çanakkaleyi kapsayan gezi ile, Cumhuriyetin temel felsefesi ve Atatürkçü anlayış, ders dışı faaliyetlerle öğrencilere benimsetilmekte, ulusal değerlere bağlılık artırılmaktadır.
Proje Pazarı:Ticarileştirme potansiyeline sahip, ekonomik getirileri olan, uygulamaya yönelik projelerin tanıtılması amacıyla düzenlenen Proje Pazarı etkinliğine, üretim ve ürün geliştirme amacıyla araştırma ve geliştirme ihtiyacı duyan her tür araştırma projesi katılmaktadır. Öğrencilerimizin eğitim-öğretim dönemlerinde yapmış oldukları proje çalışmalarının sergilendiği Proje Pazarı kapsamında sözlü, poster ve bilgisayar sunumları yapılmakta, sergiler düzenlenmektedir.
Öğrenci Toplulukları
Üniversitemizde, öğrencilerimizin eğitim aldıkları branşların yanı sıra hobileri ile ilgili olan ve onları kişisel yeteneklerini geliştirmeye teşvik eden pek çok öğrenci topluluğu aktif olarak faaliyet göstermektedir. Öğrenci topluluklarının düzenlediği etkinlikler, hem sosyal yaşamı hareketlendirmekte hem de onlara etkileşim, paylaşım ve doğru iletişim kurma şansı yaratmaktadır.
Üniversitemiz bugün elliye yakın öğrenci topluluğu ile sporun, bilimin, sanatın ve kültürün harmanlandığı, çoklu popüler insan yetiştirme çabasını yoğun bir şekilde sürdürmektedir.
Akademik Oda Orkestrası
Üretmek ve üretilenleri topluma yaymak amacıyla hareket eden üniversitemiz, sanatın geniş kitlelere iletilmesi konusunda üzerine düşen sorumlukları yerine getirme gayreti içindedir. Sanata ve sanatçıya her türlü desteği sunan üniversitemiz, bu doğrultuda Mersin Oda Orkestrasını kurumsallaştırarak üniversitemize bağlı bir birim haline getirmiştir. Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası, genç ve dinamik yapısı ve yaratıcı program zenginliği ile kentimizde gerçekleştirilen sanatsal etkinliklerde ön planda yer almaktadır.
Sanatın zirvesine yükselmiş sanatçıları kentimize getirerek evrensel müziği Mersinlilere taşıyan Akademik Oda Orkestrası, son yedi yılda, Mersinde ve Türkiyenin değişik illerinde yüzü aşkın konser vermiştir.
Mersin Üniversitesi Radyosu
İletişim Fakültesi stüdyolarından, 24 saat kesintisiz yayın yapan Mersin Üniversitesi Radyosu, FM bandı 102.8 MHzden yayın yapmaktadır. Tüm kent merkezine yayın yapan Mersin Üniversitesi Radyosu, kamu yayıncılığı ilkelerinden hareket ederek herkesin erişimine açık, nitelikli yayıncılık anlayışını kalıcılaştırmayı ve geniş bir program yelpazesine sahip olmayı amaçlamaktadır.
Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü tarafından yürütülen yayınlar, öğrencilere uygulama olanağı yaratarak onların yaratıcılıklarını geliştirmelerine de destek olmaktadır.
Yayınlar
Öğretim elemanları tarafından yazılan ders kitabı, yardımcı ders kitabı, ders notu ile bazı süreli yayınlar, üniversitemizce basılarak satışa sunulmaktadır. Mersin Üniversitesine ait yayınlar Çiftlikköy Kampüsünde bulunan Kitap Satış Bürosunda satışa sunulmakta; internet üzerinden on-line sipariş yoluyla da satın alınabilmektedir.
Satışa sunulan kitapların yanı sıra Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan Tıp Dergisi, Kilikia Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan Olba Dergisi, Türk Dili Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlanan Dil Dergisi de üniversitemizin süreli ve düzenli yayınları arasında yer almaktadır.
Kütüphane
Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Çiftlikköy Kampüsünde 350 kişi oturumlu, 3000 m²’lik bir alanda sürekli yenilenerek ve gelişerek hizmet vermektedir.
Çağdaş Kütüphanecilik anlayışına uygun olarak Kütüphane tarafından; danışma ve rehberlik, ödünç verme, kütüphaneler arası ödünç sınıflama hizmetleri verilmekte ve on binlerce kaynağa tam metin erişimi sağlayan veritabanı abonelikleri verme, üniversite yayınlarına ISBN ve ISSN numarasının alınması, kataloglama ve gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kütüphane içerisinde yer alan 18 bilgisayarla bilgi tarama hizmeti verilerek kütüphane kaynaklarına internet üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.
Kütüphane koleksiyonu; 89.600 adet kitap, 3.897.000 adet E-kitap,44 adet veri tabanı aboneliği, 80 adet satın alınan basılı süreli yayın aboneliği, 34.134 adet E-dergi, 3075 adet basılı tez, 2.0000.000 adet E-tez ve 259 adet sesli kitaptan oluşmaktadır.
Spor Tesisleri
Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra spora ve sporcuya destek vermeyi ödev sayan Mersin Üniversitesi, dünya ve ülke çapında çok sayıda başarıya imza atmıştır. Öğrenci ve öğretim elemanlarımız; tekvando, basketbol, futbol, voleybol, badminton, tenis, okçuluk, atletizm, step, salsa gibi değişik spor dallarında yüzümüzü güldürmekte, elde ettikleri derecelerle üniversitemizin adını ülkemizde ve dünyada duyurmaktadırlar.
Bugünkü spor alanlarımız; kapalı spor salonları, jimnastik salonları, tenis kortları, aletli kondisyon salonları, futbol, basketbol ve voleybol sahaları, atletizm pistleri ve beş bin seyirci kapasiteli olimpik stadyum, mini golf alanı, rekreasyon alanları ve kapalı yarı olimpik yüzme havuzundan oluşmaktadır. Geniş katılımlı sportif ve sosyal etkinliklere ortam sağlayan spor alanlarımızdan öğrenci ve personelimizin yanı sıra Mersin halkı da faydalanabilmektedir.
Sağlık Hizmetleri
Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi: Tıp Fakültesi’nin faaliyete geçmesinin ardından 1999 tarihinde hizmete açılan Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2007 tarihinde Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi adını almıştır.
Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsünde yer alan 722 yataklı 100.000 m2 alana sahip “Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi” inşaatı 2014 yılı Mayıs ayında tamamen bitirilmiş olup 20.05.2014 tarihinden itibaren Hastanemiz sağlık hizmetlerini yeni binasında sürdürmeye başlamıştır.
Yeni Hastanemiz 37 dalda 120 muayene ve tedavi odası ile poliklinik hizmeti vermekte olup, 2’si Doğumhane, 1’i Kadın Doğum Ameliyathanesi ve 15’i büyük ameliyathane olmak üzere toplam 18 ameliyathane, 30 yetişkin, 20 çocuk olmak üzere 50 yataklı acil servis ile birlikte 131 günübirlik tedavi yatağı, radyoloji ünitesi, laboratuvar, toplam 127 yatakla hizmet vermekte olan yoğun bakımlar ve reanimasyon ünitesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesi, tüp bebek merkezi, kemoterapi ünitesi, anjiyo merkezi, göz bankası, özel yataklı servisler, nükleer tıp, organ doku nakil merkezimiz böbrek ve karaciğer nakilleri yapmaktadır. Hastalara daha kaliteli bir hizmet sunabilmek için son teknoloji MR cihazı hizmete girmiştir. Üremeye yardımcı tedavi merkezi, uyku merkezi ile tam teşekküllü olup iki ve tek kişilik odalardan oluşan 592 servis yatağı, 3 yataklı mahkum servisi ve 127 yoğun bakım yatağı olmak üzere toplam 722 yatak kapasitesi ile MERSİN halkı ve tüm bölgenin hizmetindedir.
Teknolojinin ve bilimin en son gelişmeleri ışığında ve modern hastane gerekleri göz önünde tutularak yapılandırılan merkez, TSE-ISO EN-9001-200 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahiptir.
Fakültemiz Çiftlikköy kampüsü içerisinde bulunmaktadır. Bu kampüs şehir merkezine 8 km uzaktadır. Üniversitemiz 2 kampüsten oluşur. Bunlar Çiftlikköy ve Yenişehir kampüsleridir. Yenişehir kampüsü neredeyse tamamen yeni kampüse taşınmıştır. Kalan fakülteler de yavaş yavaş taşınıyor.
1998
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC değişim programları vardır. http://www.mersin.edu.tr/idari/dis-iliskiler-koordinatorlugu/
%100 Türkçe
Yok.
Öğrenci kendi devamsızlığını takip etmekle yükümlüdür. Teorik derslerse yüzde 25, pratik derslerde yüzde 20 devamsızlık hakkı vardır.
Fakültemiz, Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin (TEPDAD) Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından mezuniyet öncesi tıp eğitimi yönünden 23-25 Eylül 2012 tarihleri arasında değerlendirilerek, 01.01.2012 tarihinden 01.01.2018 tarihine kadar geçerli olmak üzere akredite edilmiştir. 22-23 Aralık 2014 tarihinde UTEAK tarafından yapılan ara değerlendirme başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. 8 2018 yılı itibari ile altı yıllık akreditasyon belgemizin geçerliliğinin sona erecek olmasından dolayı, UTEAK tarafından yeniden akredite olabilmek için, 2017 yılı Şubat ayı içerisinde TEPDAD’a başvuru yapılmış ve başvurumuz kabul edilmiştir. 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde fakültemiz özdeğerlendirme raporu TEPDAD’a sunulmuştur ve fakültemiz tekrardan 01.01.2025 tarihine kadar akredite olmuştur.
Bu süreçte fakültemize yeni bir bilgisayar salonu açıldı ve öğrencilerin kullanımına sunuldu. Kütüphane sayısı arttırıldı ve şartları geliştirildi. Geçtiğimiz senelerden beri öğrenci ilişkilerini geliştirmek, sosyal faaliyetleri hayata geçirmek adına çalışan komisyon ve öğrenci temsilcilikleri komisyonları üzerinden öğrencilerin akreditasyon üzerine fikirleri alındı ve bunun üzerinde fakültede iyileştirme çalışmalarına gidildi. Her zaman olduğu gibi öğrencilerin fakülteleri hakkında söz ve fikir sahibi olabilmesine önem verildi ve bu doğrultuda çalışmalar yürütüldü. Fakülte içerisinde sosyal alanlar oluşturuldu. Öğrenci topluluk faaliyetleri web sitesi üzerinden daha etkili yayınlanmaya başladı ve topluluk etkinlikleri arşivi kuruldu. Detaylı bilgilere http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano ‘dan ulaşılabilir. Süreç sırasında her dönemden rastgele seçilmiş öğrenciler akreditasyon kurulu ile bir toplantı gerçekleştirdi ve fakülteyi objektif bir şekilde tartıştılar. Kurulun sorularını yanıtladılar. Daha sonra bu toplantıda konuşulan konulara dair çalışmaların yapılmaya başlandığı da öğrencilere bildirildi.
Var, öğrencileri ve akademisyenleri tıp eğitimi konusunda eğitiyor ve akreditasyon çalışmalarını yürütüyor.
Fakülteyle hastane yan yana.
Temel bilim hocaları Tıp Fakültesi binasında, klinik hocaları ise hastanede bulunuyor. Örn. Anatomi Tıp Fakültesi, Kardioloji Hastane. Mikrobiyoloji her ikisinde de.
Dönem 1: 326
Dönem 2: 311
Dönem 3: 280
Dönem 4: 244
Dönem 5: 234
Dönem 6: 232
Fakültemizde eğitim, araştırma ve sağlık hizmetini etkin bir şekilde yürütebilmek üzere; 146 profesör, 34 doçent, 48 doçent yardımcısı görev yapmaktadır. Toplamda 228 öğretim üyesi görev yapmaktadır.
Öğretim üyesi başına 6-7 öğrenci düşmektedir.
Fakültemizde entegre eğitim sistemi uygulanmaktadır. Dersler, ders kurulları içerisinde yer almaktadır. Dönem I, II ve III’de Klinik Uygulamalara Giriş (KUG) derslerinde mesleki beceri uygulamaları öğrenci merkezli olarak sürdürülmektedir. Fakültemizin eğitim programına göre, dönem I’de beş, dönem II’de beş ve dönem III’te yedi ders kurulu yer almaktadır. Dönem I ve II’de ağırlıklı olarak temel bilimlerin yer aldığı yatay entegrasyon modeli, dönem III’de temel ve klinik bilimlerin bir arada verildiği yatay ve dikey entegrasyon modeli, dönem IV-V’de klinik bilimlerin yer aldığı stajlar, dönem VI’da ise intörnlük modeli uygulanmaktadır. Dönem I ve II’de anatomi derslerine ders kurulunun son dersi olarak, kuruldaki ders içeriklerine uygun olarak öğrencilerimizin temel bilgilerinin klinik dallardaki karşılığını kavrayabilmeleri için, ilgili klinik anabilim dallarından öğretim üyeleri davet edilmektedir. Bu uygulama dönem I ve II’de uygulanan temel ve klinik bilimlerin bir arada verildiği yatay ve dikey entegrasyon modeline örnek olarak verilebilir (http://mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/pano). Ayrıca, Akademik Faaliyetlere Gönüllü Öğrenci Katılımı (AFGÖK) Komisyonu aracılığı ile preklinik dönem öğrencilerimizin kliniklerde, klinik dönem öğrencilerimizin de preklinik dönemlerde gönüllülük esasına dayalı olarak eğitimlerinde dikey ve yatay entegrasyona katkı sağlayacak fırsatları bulunmaktadır. AFGÖK Komisyonu’nun, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı faaliyet raporunda, yapılan çalışmalar belirtilmiş olup, gerçekleştirilen faaliyetler fakültemiz web sayfasındaki “öğrenci” menüsü içerisinde yayınlanmaktadır , (http://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/ogrenci/afgok-akademik-f...)
Dönem 1: Ergenlikte Sağlık, Halk Sağlığı ve Sosyal Tıp, Davranış Bilimleri, Tıbbi Biyoloji*, Tıp Tarihi ve Etik*, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim*, Tıbbi Biyokimya, Klinik Uygulamalara Giriş*, Tıbbi Fizik*, Anatomi*, Biyofizik*, Mikrobiyoloji*, Fizyoloji, Histoloji*
Dönem 2: Anatomi*, Biyofizik*, Tıbbi Biyokimya, Fizyoloji*, Histoloji ve Embriyoloji*, Tıbbi Mikrobiyoloji*, Klinik Uygulamalara Giriş *
Dönem 3: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Tıbbi Farmakoloji, İç Hastalıkları, Tıbbi Patoloji*, Tıbbi Biyokimya, Klinik Uygulamalara Giriş *, Tıbbi Mikrobiyoloji *, Çocuk Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Tüberküloz Paneli, Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları, Genel Cerrahi, Tıp Tarihi ve Etik, Göz Hastalıkları, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Tıbbi Genetik.
Dönem 4: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Üroloji, Çocuk Cerrahisi, Radyoloji Stajları
Dönem 5:Psikiyatri, Plastik Cerrahi, KBB, Dermatoloji, Göz Hastalıkları, Halk sağlığı, Anestezi ve Reanimasyon, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Beyin cerrahi, Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Adli tıp Stajları
Dönem 6:Acil, Kadın doğum, Genel cerrahi, Pediatri, Dahiliye, Psikiyatri, Aile hekimliği, Halk sağlığı, Seçmeli Stajları
Pratik dersi olanlar * ile işaretlendi.
Dönem 1: Tıbbi Terminoloji, Aşkın Metafiziği, Bilim Tarihi, Felsefeye Giriş, Tenis, Su Sporları, Plaj Voleybolu Drama, Bocce
Dönem 2: Yabancı Dilde Okuma ve Konuşma, Tıbbi Fotoğrafçılık, Sanat ve Biyoetik, Sosyolojiye Giriş, Kişilerarası İlişkiler, Masa tenisi, Satranç
Dönem 3: Bilim Tarihi, Bilim Felsefesi, Tıp Sosyolojisi, Felsefeye Giriş, Tıbbi Çeviri (İngilizce), Bilim Ve Sahte Bilim, Filmlerde Biyoetik, Sağlık İletişimi, Sağlık Psikolojisine Giriş, Uluslararası Mutfaklar, Briç, Oryantring
2019-2020 http://mersin.edu.tr/bulut/birim_594/Akademik_Takvimler/2019_2020_Akadem...
Dönem 1 : 09.09.2019 - 15.05.2020
Final sınavı: 01.06.2020 - 05.06.2020
Bütünleme sınavı: 22.06.2020 - 26-06.2020
Dönem 2 : 09.09.2019 - 22.05.2020
final sınavı : 08.06.2020 - 12.06.2020
Bütünleme sınavı: 29,06.2020 - 03.07.2020
Dönem 3 : 09.09.2019 - 22.05.2020
final sınavı : 08.06.2020 – 12.06.2020
Bütünleme sınavı: 29.06.2020 - 03.07.2020
Dönem 4 : 09.09.2019 19.06.2020
Dönem 5 : 09.09.2019 15.05.2020
Dönem 6 : 01.07.2019 30.06.2020
Her pratik ders o derse ait laboratuvarda işleniyor. Hocalar ve asistanlar konuyu anlattıktan sonra ilgili uygulama öğrenci tarafından gerçekleştiriliyor. Her öğrenci tarafından yapılması mümkün olmayan bazı uygulamalar (örneğin EKG çekimi) hocalar tarafından gönüllü bir veya birkaç öğrenciyle uygulanıyor. Her iki öğrenciye bir mikroskop düşecek şekilde lam preparatlar inceleniyor. Mikrobiyolojik örnekler inceleniyor. Fizyoloji deneyleri interaktif bir şekilde gerçekleşiyor. Laboratuvar dersleri oldukça interaktif ve eğlenceli geçiyor. Anatomi derslerinde öğrenciler diseksiyon günleri hakkında bilgilendiriliyor ve gönüllü katılım sağlanabilmektedir.
22 kadavra var. Aynı laboratuvarda en fazla 3 kadavra eğitime katılabiliyor. Ek olarak kadavra organları da çıkarılıyor. Bununla birlikte konu neyi gerektiriyorsa ona göre diseke edilmiş kadavralar ilgili laboratuvar için seçiliyor. Yani tüm kadavralar öğrenci eğitimine açık. 5 tam iskelet maketi mevcut. Ayrıca gerçek iskelet kısımları da, takım olarak değil fakat parçalar halinde yeterli sayıda mevcut. Maketler 6-8 öğrenciye en az 1 adet olacak şekilde ve yeterli. Kadavra ve maketler dışında labdaki TVlerden radyolojik görüntüleri paylaşabiliyoruz. VR gözlük vs. yok.
Öğrenciler 4 gruba bölünerek laba 70-80 kişi giriyor. Bu haliyle lab büyüklüğü öğrenci eğitimi için yeterli ve uygun.
Ek olarak, biyogüvenlik açısından labımız iş sağlığı ve güvenliği açısından denetleniyor ve yapılan iyileştirmelerle kadavra ile çalışan öğrenciler açısından kimyasallara maruziyet en aza indirilmiş durumda.
Histolojide mikroskop başına 2 öğrenci. Mikrobiyolojide ise mikroskoplara preparatlar asistanlar tarafından hazırlanıyor. Bir derste ortalama 8-10 mikroskop var. Sırayla inceleniyor. Tıbbi biyoloji de histoloji gibi mikroskop başına 2 öğrenci ile işleniyor.
Fakültemizde dekanlık tarafından konferanslar düzenleniyor. Bunun dışında akademik faaliyetlere gönüllü öğrenci katılımı programı ile öğrenci akademisyen ilişkisi geliştiriliyor ve öğrencilerin akademik kariyere yaklaşmaları hedefleniyor. Bunun dışında tıp fakültesinin ilk haftası geçtiğimiz sene uyum haftası olarak değerlendirildi ve öğrencilerin derslere başlamadan önce fakülteye ısınması ve tanışması sağlandı.
Yaklaşık 15 kişilik gruplara bölünerek her döneme özgü gerekli becerileri deneyimlemek için uygun maketler ve tıbbi ekipmanla hocalarımızın eşliğinde pratik eğitim yapılıyor. Temel kan alma becerisinden sonda takmaya, muayene yöntemlerinden iletişim becerilerine öğrenciler tüm klinik becerileri tıp eğitiminin ilk 3 yılında tecrübe etmiş oluyor. Dersler Klinik Uygulamalara Giriş (KUG) dersliklerinde yapılıyor. Bazı dersler için hastaneye gidilebilir. Derslere devamlılık komite notunda değer teşkil ediyor ve final sınavında KUG sınavı yapılıyor. Bu sınav da 3 odada hocalar önünde istenen becerilerin gerçekleştirilmesi üzerine hocaların 100 üzerinden değerlendirmesi ile gerçekleşiyor. Final notuna ders ağırlığınca etki ediyor.
Yok.
Teorik sınavlar çoktan seçmeli her bir komite sınavı 100 soru olacak şekilde yapılıyor. Final sınavı 100’er soruluk iki oturumdan oluşuyor. Pratik sınavlar Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Anatomi, Histoloji, Tıbbi Biyoloji, Biyoistatistik, Tıbbi Fizik ve Biyofizik derslerinde yapılıyor. Bu sınavların içeriği Pratik sınavlar nasıl yapılıyor? Başlığında açıklandı. Teorik ve pratik sınavlar sınav sonuçlarının ders sayısına göre oranlanmasıyla hesaplanıyor. Dönem içi ortalamanın yüzde 60’ı ve finalin yüzde 40’ı dönem sonu notuna etki eder, dönem içi komitelerin ortalamasının (5 komite varsa komite notlarının toplanarak 5’e bölünmesi ile) yüzde 60’ı ile Final notunun yüzde 40’ının toplamı dönem sonu notudur. Her bir komite veya final sınavında her ders için soruların en az yarısının doğru cevaplanmaması durumunda eksik cevaplanan soru sayısı kadar puan kaybedeceğiniz bir baraj sistemi vardır. Preklinikte final ve bütünleme sınavında pratik sınav var, içeriği komite sınavlarıyla tamamen aynıdır.
Dönemi tamamlamak için 100 üzerinden 60 ortalamaya sahip olmak yeterlidir.
Komite ve staj sonu değerlendirme toplantıları ve geri bildirim anketleri yapılıyor.
Yeni yorum ekle