Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İstanbul, tarihteki üç büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmış bir medeniyetler şehridir. Tarihi yarımada ile birlikte adeta bir açık hava müzesidir. Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’un her köşesinde ayrı bir festival, şenlik yaz kış devam etmektedir. Dünya yıldızlarına ev sahipliği yapmış sahneler, sanatçılarımızı ağırlamayı sürdürmektedir. Çoğu yerli yapım filmin galası, tiyatro oyunlarının prömiyerleri İstanbul’da gerçekleşmektedir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Okulumuzdan Sarıyer’e ve Hacıosman Metro İstasyonuna dolmuş ve IETT otobüsleri; Hacıosman Metro, Taksim, Kadıköy,Bakırköy gibi merkezlere shuttle otobüsleri kullanılmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Okulumuza yakın KYK yurdu bulunmamakla birlikte Koç Üniversitesi öğrencileri genel olarak ulaşım kolaylığı nedeniyle okul yurtlarını tercih etmektedir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Koç Üniversitesi Batı Kampüsü çevresindeki sitelerdeki 1+1 evlerin ortalama kiralari 1500-2000, 2+1 evlerin ortalama kiraları 1800-2500, 3+1 evlerin ortalama kiraları 2400-3000 TL civarındadır.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
1993 yılında İstanbul’da kurulan Koç Üniversitesi, kar amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesidir. Koç Üniversitesi bir Mükemmeliyet Merkezi olma misyonuyla, üstün yetenekli gençler ile değerli öğretim görevlilerini biraraya getirerek; bilime evrensel düzeyde katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Koç Üniversites'nin mezunları en üst düzeyde ahlaki değerlerle donatılmış olup; toplumsal sorumluluk taşıyan ve demokrasinin değerlerine sahip çıkan bireylerdir. Daha fazla bilgi için https://www.ku.edu.tr/kesfet/hakkimizda/ adresini inceleyebilirsiniz.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Okulumuzda mevcut olan KUDEB burs sistemi, tam burslu öğrencilere yurt bursu, kitap bursu ve belirli bir meblağda cep harçlığı sağlamaktadır. Tam burs kontenjanına ek olarak; Anadolu Bursiyerliği programı, aday öğrencilere tam burs ve KUDEB imkanı sunmaktadır. Okulun imkanlarının yanı sıra öğrenciler TEV, KYK, TEGV gibi vakıflardan başvuruları dahilinde burs alabilirler.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Çeşitli öğrenci kulüpleri mevcuttur. İlk 3 sene eğitim rumelifeneri kampüsünde diğer koç üniversitesi fakülteleri öğrencileri ile beraber gerçekleşiyor. Tüm öğrenci kulüplerine katılabiliyorsunuz. Dans, resim, dağcılık, dalış, yelken, ebru, münazara, MUN, işletme, sosyal aktiviteler kulübü, yemek kulübü, briç ve santranç dersleri, boks ve krav maga kulüpleri, fitness yüzme ve buz pateni olanakları ve daha bir çok seçenek mevcuttur.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
1 adet kütüphane bulunuyor. 7/24 açık. Tıp Fakültesi öğrencileri için ayrılmış bir çalışma salonu yok. Tüm öğrencilere yetecek kapasite ve sessizliktedir.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
-
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulun yemekhanesinde 3 öğün yemek çıkmaktadır. Yemek fiyatları 3 tabak 8 tl şeklindedir. Yemekhanenin üniversite yemekhanesi şeklinde. Klinik dönemdeki öğrenciler için hastanede yemek veriliyor ücretsiz olarak. Veriliyor ise ücretli mi? Yemekhaneler dışında fakülte çevresinde veya kampüs içerisinde başka yemek alternatifleri de var.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü ve Batı Yurdu, İstanbul’da Avrupa Yakasının kuzeyinde Sarıyer ilçesinde konumlanmaktadır, Yavuz Sultan Selim Köprüsü yakınındadır. Fakülte kampüsün içindedir. Üniversite hastanemiz ise Topkapı’da bulunan Sağlık Bilimleri Kampüsündedir.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2010-2011 ders yılında eğitim vermeye başlamıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
-
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
TurkMSIC değişim programları mevcuttur. Erasmus içinse öğrenci dekanlığı ile iletişime geçilebiliyor.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 İngilizce
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Evet, rumelifeneri kampüsünde diğer bölümler ile ortak verilmektedir. Seviye sınavının ardından karma sınıflara yerleşilmektedir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Devam zorunluluğu yoktur tıp dersleri için. Panopto sistemi ile gitmediğimiz dersleri izleyebiliyoruz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Koç Üniversitesi tıp fakültesi akreditasyonunu geçtiğimiz yıl almıştır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
İçinde öğrencilerinde aktif katılım gösterdiği bir kurul akredite olabilmemiz için çalışmalar sürdürmüştür.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Bulunmamaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakülte ile hastanemiz ayrı ilçelerde konumlanmaktadır. Hazırlık, dönem 1, 2 ve 3 öğrencileri Rumelifeneri Kampüsü’nde eğitim görürken dönem 4,5 ve intörn öğrencilerimiz Topkapı’da bulunan Koç Üniversitesi Hastanesi’nde eğitimin sürdürmektedir. Hastanemizde de hem yurt imkanı hem de sınıflar ve laboratuvarlar bulunduğu için klinik öğrencilerimiz için de klinik öncesi öğrencilerimiz için de ulaşım sorun teşkil etmemektedir. Ayrıca haftanın belirli günleri iki kampüs arasında ulaşım servis ile sağlanmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Tıp fakültesinde rumelifeneri kampüsünde bulunuyor. Bazı günler hastaneye de gidebiliyorlar.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Her dönemde yaklaşık 40-50 öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Ortalama 7 öğrenci.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Öğretim üyesi başına 3 öğrenci düşmekte, bu sayede akademisyen- öğrenci ilişkisi kolayca sağlanabilmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Entegre sistem uygulanmaktadır. 1. Sınıfta çekirdek program kapsamında matematik, kimya, genetik ve seçmeli sanat ve edebiyat derslerinin yanındaakademik makale yazma dersleri de görülüyor. Öğrencilere ikinci yıldanitibaren bütünleşik bir program içinde sistem bazlı tıp eğitimi verilmektedir.Klasik organ sistemlerine ek olarak modern tıbbın yoğun araştırma alanlarıolan kanser, sinirbilimleri, moleküler tıp gibi alanlar için özel çalışma dönemleriayrılmaktadır. Sene sonunda final oluyor ve %40 etkiliyor. 2. Sınıfta 6 ve 3.Sınıfta 7-8 kadar komite oluyor.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1:Tıbbın Bilimsel Temelleri I (MEDI 101)
Tıp Fakültesi 1. sınıf ve İngilizce Hazırlık sınıfındaki Tıp Fakültesi öğrencilerine yönelik tıbbi kavramlar ve tıbbın bilimsel temelleri üzerine haftalık seminerler dizisi. Her seminer 2 saat sürecek olup, öğrencilerin devamlılığını gerektirmektedir. Öğrenciler devamlılıklarına göre geçti veya kaldı olarak değerlendirileceklerdir.
Tıbbın Bilimsel Temelleri II (MEDI 102)
Tıp Fakültesi 1. sınıf ve İngilizce Hazırlık sınıfındaki Tıp Fakültesi öğrencilerine yönelik tıbbi kavramlar ve tıbbın bilimsel temelleri üzerine haftalık seminerler dizisi. Her seminer 2 saat sürecek olup, öğrencilerin devamlılığını gerektirmektedir. Öğrenciler devamlılıklarına göre geçti veya kaldı olarak değerlendirileceklerdir.
Temel Akademik Yazı Teknikleri (ACWR 101)
Akademik yazı kuralları, içerik, düzen ve üslup. Bilimsel kaynaklardan alıntı ve faydalanma için uygun standartlar. Farklı ders temaları ile eleştirel okuma, analiz ve içeriği anlama becerilerinin güçlendirilmesi.
Bilim ve Teknoloji Alanında Yazma Becerileri (ACWR 106)
ACWR 101 dersini temel alarak bilim ve teknoloji alanında daha ileri seviyede okuma, yazma, araştırma ve analiz becerileri geliştirmek.
Genel Kimya (CHEM 103)
Atom ve moleküllerin yapısı, spektroskopi, stokiyometri, kimyasal termodinamik, elektrokimya, maddenin yapısı ve özellikleri.
Sağlık Bilimlerinde Organik Kimya (CHEM 200)
Sağlık bilimleri öğrencileri için gerekli temel ve uygulamalı organic kimya konuları. Alifatik ve aromatic hidrokarbonlar; alkol, fenol ve eterler; aldehit, keton ve kiral moleküller; karboksilik asitler ve esterler; aminler ve amidler; amino asitler ve proteinler; karbohidratlar; polimerler ve polimerikbiomalzemeler; organik moleküllerin analizlerinde kullanılan yöntemler (spektroskopik yöntemler: UV, IR ve NMR; kromatografik yöntemler: TLC, GC, HPLC ve GPC)
Sağlık Bilimlerinde Klasik Fizik (PHYS 123)
Vücudun denge ve kararlılık analizi, vücut hareketinin dinamik özellikleri, vücut organlarının esnekliği ve mukavemeti, akışkanlar mekaniği ve kan dolaşım sistemi, merkezkaçla ayrıştırmanın esasları, difüzyon ve Brown devinimi, vücudun enerji gereksinimi ve sıcaklık denetimi, ses ve işitme, Doppler etkisi, ultrason görüntüleme tekniği.
Sağlık Bilimlerinde Modern Fizik (PHYS 124)
Elektromanyetizma, elektromanyetik dalgalar, optik ve görme, sinir sisteminin elektriksel özellikleri, ışık, atom ve moleküllerin kuantum teorisi, moleküller arası kuvvetler, ışığın madde ile etkileşimi, soğurulma, ışıma, uyarılı ışıma, bilgisayarlı x-ışını tomografisi, manyetik rezonans görüntüleme ve pozitron salımı tomografisi gibi tıbbi görüntüleme yöntemlerinin fiziği.
Kalkülüs I (MATH 106)
Limit ve süreklilik; Türev ve türevlenebilir fonksiyonların özellikleri; Ortalama değer teoremleri; Taylor açılımı formülü; Azami değerler; belirsiz integraller ve integral kuralları; Riemann integrali ve Kalkülüsün temel teoremi; Hospital kuralı; Has olmayan integraller.
Fen Bölümleri İçin İstatistik (MATH 211)
Betimleyici istatistik; Olasılık; Rassal değişkenler; Özel dağılımlar; Tahminleme; Hipotez testi; Normal dağılım; İki-örneklemli çıkarım; Regresyon.
Hücresel ve Moleküler Biyoloji (MBGE 110)
Biyomoleküllerin yapı, fonksiyon ve özellikleri, temel hücresel ve moleküler biyoloji konuları; DNA replikasyonu, gene transkripsiyonu, kısa RNA ile gen ifade denetimi, RNA kırpılması, protein sentezi, protein tasnifi, mutasyon oluşumu hücre bölünmesi ve hücre ölümü.
Sosyal Bilimler (SOSC)
Bu bilgi alanı psikoloji, antropoloji, sosyoloji, siyasi bilimler ve arkeoloji gibi insan davranışlarını ve sosyal yapıların işlev ve etkileşimlerini ele alan konuları kapsamaktadır.
İnsani Bilimler (HUMS)
Bu bilgi alanı tarih ve felsefe gibi düşünce, kültür ve toplumu şekillendiren konuları kapsamaktadır.
Ekonomi ve Stratejiye Dayalı Analiz (ECSA)
Bu bilgi alanı bireyler ve kurumlar arasında ilişkileri ekonomi ve stratejiye dayalı olarak inceleyen konuları kapsamaktadır.
Medical English (COMM 202)
Abilitytocommunicate in English with a specialemphasis on medicalterminologydevelopment, spellingandpronunciation. Readingandlistening tomedicalterminology, understandingitsmeaningandwritingshortessaysusingtermscorrectly.

Estetik ve Yorumlamaya Dayalı Bakış (ASIU)
Bu alanda sunulacak derslerin temel amacı, öğrencilerimizin çeşitli sanat dalları ile ifade edilen duygu, düşünce ve görüşlerin değerlendirilmesinde zengin bir bakış açısı kazanmalarını sağlamaktır.
Türkçe: Anlatı ve Yazı (TURK 100)
Bu ders, öğrencilerin, ana dillerinde sözlü ve yazılı ustalıklarını arttırmak amacıyla tasarlanmış iki ayrı alt birim içermektedir. Amaç, bilimsel ve mesleki iletişimlerinde yüksek düzeyde etkinlik kazanmalarını sağlamaktır. İlk alt birimde, öğrenciler hem bilgilendirici hem de ikna edici konuşma üsluplarının teknik yönlerini öğrenmektedirler. İkinci alt birim ise, öğrenciye, eleştirel düşünce becerisi, analitik okuma ve açıklayıcı anlatım kazandırmayı amaçlamakta ve özellikle yazı üslubunun iyileştirilmesi ve etkili yazım üzerine yoğunlaşmaktadır.
Türk Devrim Tarihi I (HIST 301)
1839-1923 arası, Tanzimat Döneminden Cumhuriyet dönemine uzanan süreçte, reformların evrimi, politik, ekonomik ve sosyal yönleri ile ele alınmaktadır.
Türk Devrim Tarihi II (HIST 302)
Cumhuriyetin kurulması ve Atatürk"ün reformlarının ardından gelen tarihi koşulların ve olayların incelemesi. Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıcından 1990'lara kadar geçen dönemi kapsamaktadır.
Dönem 2 Anatomi, Fizyoloji, Histoloji, Embriyoloji, Biyofizik, Epidemiyoloji, İmmünoloji, Moleküler Biyoloji, Biyokimya
Dönem 3 Patoloji, Farmakoloji, Nöroloji, Halk Sağlığı
Dönem 4- Dönem 5 Uygulamalı Staj Eğitimi
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Sanat, müzik, edebiyat, etkili konuşma, akademik yazma, dans, yoga ve bir çok ders mevcut. Çift anadal veya yandal yapabileceğiniz gibi sertifika programlarını da inceleyip ilginizi çeken dersleri alabiliyorsunuz. Tüm bölümlerin dersleri tıp fakültesi öğrencilerine de açıktır.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
-
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi:Her öğrenci diseksiyon yapıp, yaptığı kısmı diğer öğrencilere anlatır. Maketler üzerinde ders anlatılır.
Histoloji:Preparatlar incelenip sorular sorulur.
Fizyoloji:Deneyler yapılıp onlar hakkında birer rapor yazılır.
Patoloji:Deneyler yapılıp onlar hakkında birer rapor yazılır.
Mikrobiyoloji:Deneyler yapılıp onlar hakkında birer rapor yazılır.
Biyokimya:Deneyler yapılıp onlar hakkında birer rapor yazılır.
Biyoistatistik: Yok.
Biyofizik: Yok.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
3 Adet kadavramız bulunuyor. Dönemde yaklaşık 40-50 öğrenci oluyor ve lablarda 2 gruba bölünüyoruz. Kadavralar kullanıma açık. Tam iskelet de 4 adet mevcut. Maketler yeterli ve çeşitli. VR gözlük gibi seçeneklerimiz bulunmuyor.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Öğrencilerin herkesin bireysel mikroskopları oluyor.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
2. ve 3. Sınıfta haftanın 2 günü yarım günümüz derssiz bir şekilde boş bırakılıyor, amacı research için bizlere zaman bırakmak. Sene başında öğretim üyeleri projelerini anlatıyorlar ve öğrenciler kendilerine birer araştırma seçip o konuda tüm yıl çalışıyorlar. Sene sonunda ise research days adı altında sunum günlerimiz oluyor. Kazanana dekanlık tarafından çeşitli ödüller ve burslar veriliyor.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Tıp öğrenci kulüplerimiz dikiş eğitimi gibi workshoplar düzenliyorlar.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
4. sınıfta bu uygulama mevcut. Sınav da direkt bu şekilde yapılmakta.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
2. ve 3. yıllarda, her bloğun sonunda bir sınav uygulanır. Sınavlar çoktan seçmeli yazılı, pratik ve ödev gibi bölümlerden oluşabilir. 4. ve 5. yıllarda, her bloğun sonunda yazılı sınav, sözlü sınavı da içeren yapılandırılmış bir klinik sınav yapılır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Genel sınıf ortalamasına göre durumunuza bakılarak karar veriliyor. Sene içinde komitelere ve sene sonunda kümülatif bir final sınavına girmeniz gerekiyor. Komite puanları ve sıralama öğrencilerle paylaşılmıyor. Sadece geçti kaldı için P F harflerini görebiliyorsunuz sonuçlarınıza bakarken.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi, zilli sınav şeklinde her makete ya da kadavraya belirli yapılara işaret konuluyor ve verilen sürede bu yapının ismini yazmanız bekleniyor. Zil çalınca diğer yapıya geçiyorsunuz. ; histoloji, mikroskop başında yazılı olarak preparatları tanıma ve yazma, bazen de çizme ve ayrıntılı yapılarını gösterme şeklinde yapılmakta.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Yok maalesef ama üzerinde çalışıyoruz.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Fakülte öğrencileri herhangi bir sorunlarında hem blok koordinatörleriyle veya dekanlıkla birebir iletişim kurabilmekte sorunlarını veya pozitif geri bildirimlerini ilgili mercilere iletebilmektedir.Ayrıca her dönemin sonunda okul geri bildirim anketi oluşturmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Her komite sonunda geri bildirim formları toplanıyor dekanlık tarafından. Öğrenci komitesi ve kulüpleri de bulunuyor.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Çoğu fakültede bulamayacağınız gerek sosyal gerek akademik bir çok imkan bulunuyor.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Kampüsümüz mükemmel, ormanın içinde tüm imkanlar ve konfor mevcut. Kuaför, market, yemek yerleri, mutfaklar, spor salonu, dans salonlar, yüzme havuzu buz pateni ve daha bir çok olanak var. Burada yurtta kaldığınızda bazen 2-3 hafta şehre inmeyi unutuyorsunuz. Tek dezavantajı bu olabilir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet mevcut. Online eğitim sistemine geçmeden önce de okulumuzda çift ana dal yapan tıp öğrencilerinin dersleri takip edebilmesi için PANOPTO sistemiyle bütün dersler kayıt altına alınmıştır. Covid-19 online eğitim sürecinde de daha önce PANOPTO kaydı olan dersleri site üzerinden izledik, kaydı olmayan dersler dersin hocası tarafından PANOPTO' ya çekildi, dersler dışında aklımızdaki soruları hocalarla tartışmamız için pek çok Microsoft Teams görüşmesi ayarlandı.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet gerçekleşti. KU-KEYPS üzerinden belirlenen gün ve saatte, kamera olmaksızın, önceki soru ve boşlara dönmeksizin verilen sürede sınav gerçekleştirildi.