Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Kars
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Kars Doğu ile Batı arasında sınırda yer alan ve Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görüldüğü için, Urartular, Selçuklular, Ermeniler ve Osmanlılar döneminden beri ismi de kapı anlamına gelen 'Kars' olmuştur. Kars aslında bir ‘Serhat Kenti’, yani sınır kentidir. Sınırda stratejik konumu sebebi ile sürekli savaşlar görmüş, Moğol, İran–Sasani ve Rusların saldırısına uğramıştır. Bu sebeple hep bir asker kenti, paşalar şehri olmuştur. Hatta çektiği bütün acı ve zulümlar sebebiyle ilk ‘Gazi’ unvanı alan ve madalyası olan kentimizdir. Kars geçmişini kültürünün bir parçası yapmayı başarmıştır. Osmanlı, Rus ve Ermeni mimarilerinin çok güzel örneklerini bir arada görebildiğiniz ender şehirlerden birisidir. Şehirde büyük oranda hakim olan Baltık mimarisi tarzındaki yapılar ve eski Rus binaları, köşkleri ile büyük bir mimari zenginliğe sahip olduğu söylenebilir Farklı etnik kültürleri uyumla içinde barındırmayı başarabilmiştir. Şehirde çok farklı ırk ve milliyetlerden insanlar bir arada, huzur ve barış içerisinde yaşamaktadırlar. Özellikle son yıllarda ülkemizde oldukça popüler olan Doğu Ekspresi’nin son durağı olması, Sarıkamış Kayak Merkezi, Ani Harabeleri, kışın yüzeyi buz tutan Çıldır Gölü, Kars Kalesi gibi çok çeşitli bir turistik ajandaya sahip olan Kars, yöresel yemekleriyle ve Aşık (Halk Ozanı) kültürüyle de turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Yani zengin bir kültürel hazineye sahip olan Kars için Doğu’daki en batılı şehir diyebiliriz. Kars’ın nüfusunun büyük kısmını öğrenciler ve şehir dışından tayinle gelen memurlar oluşturur. Bunun için de kimse kimsenin hayatına karışmaz. Kars’ın yerli halkı hoşgörülüdür. Mustafa Kemal Atatürk’ü çok sever ve ona bağlıdır. Hatta adına marş bile yazmıştır. ‘Hoş Gelişler Ola’, Kars ilinde 1926 yılında bestelenen bir marştır. Atatürk'ün 1926 yılında Latife Hanım'la beraber ilk kez Kars'a gelişinde, 'Kars Türk Ocakları' üyeleri onu karşıladıkları zaman bu marşı söyleyip Türk bayrağı eşliğinde Kafkas Oyunları oynamışlardır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehirde ulaşım özel halk otobüsleriyle, taksilerle ve bazı yerlere dolmuşlarla sağlanmaktadır. Şehirde gece saat 22.00’den sonra otobüs seferi bulunmamakta. Şehirlerarası Karayolu ulaşım Kars Otogarı ve Kars TurgutReis Otogarı ile, Havayolu ulaşımı ise Kars Harakani Havalimanı ile sağlanmaktadır. Havalimanına ulaşım için de ayrıca servisler bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Ekspresi ile de bazı şehirlere ulaşım sağlanmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehirde 2'si erkek, 6'sı kız olmak üzere 8 kyk yurdu bulunmaktadır. Kyk kız yurtlarının büyük kısmı fakültemize yakınken, maalesef erkek kyk yurtları fakültemize ve diğer fakültelere de uzak kalmakta, ulaşım dolmuşlarla sağlanmaktadır. Dolmuşların yeterli yolcu olmayınca beklemesi; yurtlarda öğrenci sayısı az olunca hiç sefere çıkmaması ya da günde birkaç kez ile sınırlı kalması problem oluşturmaktadır. Şehirdeki kyk yurtları kapasitesi fazlasıyla yeterlidir. Kyk yurdu başvurularında yurt çıkmama gibi bir sorun söz konusu değildir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Fakültemizin çevresindeki evlerin kiraları diğer şehirlere göre çok uygundur. Bu yönden öğrenci dostudur.2023 Temmuz itibarıyla :
1+1 Eşyalı evler aylık 2.500-5.500 tl
2+1 Eşyalı evler aylık 2.750-7.000 tl
2+1 Eşyasız evler aylık 2.500-6.000 tl
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Kars Doğu ile Batı arasında sınırda yer alan ve Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görüldüğü için, Urartular, Selçuklular, Ermeniler ve Osmanlılar döneminden beri ismi de kapı anlamına gelen ''Kars'' olmuş. Kars aslında bir ‘Serhat Kenti’dir. Yani sınır kentidir. Sınırda stratejik konumu sebebi ile sürekli savaşlar görmüştür. Moğol, İran–Sasani ve Rusların saldırısına uğramış. Bu sebeple hep bir asker kenti, paşalar şehri olmuştur. Hatta çektiği bütün acı ve zulümlar sebebiyle ilk ‘Gazi’ unvanı alan ve madalyası olan kentimiz olmuştur. Kars geçmişini kültürünün bir parçası yapmayı başarmıştır. Osmanlı, Rus ve Ermeni mimarilerinin çok güzel örneklerini bir arada görebildiğiniz ender şehirlerden birisidir. Farklı etnik kültürleri uyumla içinde barındırmayı başarabilmiştir. Yani zengin bir kültürel hazineye sahip olan Kars için Doğu’daki en batılı şehir diyebiliriz. Kars’ın nüfusunun büyük kısmını öğrenciler ve şehir dışından tayinle gelen memurlar oluşturur. Bunun için de kimse kimsenin hayatına karışmaz. Kars’ın yerli halkı hoşgörülüdür. Mustafa Kemal Atatürk’ü çok sever ve ona bağlıdır. Hatta adına marş bile yazmıştır. ‘’Hoş Gelişler Ola’’, Kars ilinde 1926 yılında bestelenen bir marştır. Atatürk'ün 1926 yılında Latife Hanım'la beraber ilk kez Kars'a gelişinde, "Kars Türk Ocakları" üyeleri onu karşıladıkları zaman bu marşı söyleyip Türk bayrağı eşliğinde Kafkas Oyunları oynamışlardır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz tarafından öğrencilere yemek bursu ile Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı tarafından imkanlar ölçüsünde burs verilebilmektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler için öğrenciler tarafından düzenlenmek istenilen tanışma çayları, geziler, mezuniyet baloları gibi etkinliklerde öğrencilere bütün imkânlar sağlanarak gerektiğinde araç, malzeme ve yer tahsis edilerek üniversite tarafından gerekli katkıda bulunulmaktadır. Öğrenciler, kapalı spor salonları, halı sahaları, açık spor alanları ve Sarıkamış Kayak tesislerinden faydalanabilmekte, ulusal ve uluslararası spor müsabakalarında üniversitemizi temsil edebilmektedir. Ayrıca Üniversitemiz birimleri arasında her yıl düzenli olarak futbol, voleybol, basketbol ve diğer spor dallarında turnuvalar gerçekleştirilmektedir. Konferans, seminer, panel, kongre gibi bilimsel toplantılar aracılığı ile öğrencilerin güncel konularda bilgi ve görgüleri artırılmaktadır. Gösteri, sergi, tiyatro gibi kültürel etkinlikler ve üniversitemiz bünyesinde bulunan öğrenci kulüpleri ile öğrencilerin, geleceğe güvenle bakan evrensel değerlerle donatılmış, toplumsal değerlere duyarlı, kültür ve sanat bilinci gelişmiş bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktadır. Öğrenciler, bölgenin coğrafi konumu nedeni ile komşu ülkelerin tarihi ve turistik yerlerini gezip görme olanağına sahiptir. Her yıl mayıs ayında üniversitemizce düzenlenen Bahar Şenlikleri ve Kaz Bayramı gibi etkinliklerde öğrenciler, kendi yeteneklerini sergileme fırsatı bulmakla beraber, bolca eğlenmekte; Kars ili ve çevresinde düzenlenen diğer sosyal ve kültürel etkinliklerde katılmaktadırlar. Üniversitemizde Biyoloji, Doğa ve Yaşam, Dağcılık, Kuş Gözlem, Kitap, Müzik, Şiir, Fotoğraf, Atatürkçü Düşünce, Tiyatro, Satranç, Sinema, Binicilik ve Atçılık, Sosyal Düşünce ve Basın Yayın gibi adlarla kurulmuş olan çok sayıda öğrenci kulübünde binden fazla öğrenci aktif olarak faaliyet göstermektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Fakültemizin kendi kütüphanesi ve üniversitemizin merkezi kütüphanesi bulunmaktadır. Fakültenin kütüphanesi fakülte binasının içinde bulunur, yani kantini vardır. Fakültemizin kendi kütüphanesi kapasite olarak bize yetse de diş hekimliği fakültesi okuyan arkadaşlarımız da kendi binalarının çok küçük olması, kütüphanelerinin bulunmaması, kantinlerinin bulunmaması sebebiyle haklı olarak çoğunlukla hep tıp fakültesi binasında bulunurlar. Diş Hekimliği fakültesinin kendi binasına geçişine yönelik çalışmalar sürmektedir.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Şuan fakültemizde aktif 6 öğrenci topluluğu var bunlar: Kafkas Tıp Öğrenci Birliği (Turkmsıc-Kafkas), Kafkas Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (KAÜBAT), Sosyal Doktorlar Kulübü (SDK), Kafkas Genç Yeryüzü Doktorları (KAFKAS YYD), Kars Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) ,SİHAT Kafkas'dır. Bütün kulüplerimizin dönem içerisinde çeşitli etkinlikleri olmaktadır.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Üniversitemizin bir adet merkezi yemekhanesi bulunmaktadır. Burada sadece öğle yemeği çıkmakta, 12.00-13.00 arasında hizmet vermektedir. 2022-2023 akademik yılında yemek ücretleri 7,5 tl idi. Ayrıca fakültemizin kantini, hastanemizin kantini ve yürüme mesafesi ile 5-15 dakikada cafe ve restoranlar da bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemiz neredeyse her üniversite gibi şehir merkezinin dışında kurulmuş ama nispeten yakın yapılmıştır. Kentleşme ilerledikçe şehir merkezleri gittikçe üniversitelerimize de doğru yaklaşmakta hatta bazı şehirlerde iç içe hale gelmektedir. Yürüme mesafesi ile 25-40 dakika uzaklıktadır. Üniversitemiz içinden ve fakültemizin önünden geçen otobüslerle 10-15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Fakültemiz ve hastanemiz üniversitenin giriş-çıkış kapısına çok yakındır. Bunun yüzünden diğer fakültelere nazaran evde kalan arkadaşlarımızın 5-15 dakikada yürüyerek rahatça gelebileceği, gezmesini, alışverişini, yemesini, içmesini rahatça yapabileceğini söyleyebiliriz. Aynı şeyler kampüsün bir diğer ucundaki giriş-çıkış kapısına yakın olan Veterinerlik Fakültesi için geçerli değildir.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Kafkas Üniversitesi Tıp fakültesi 26/05/1998 tarihinde yüksek öğretim genel kurulu tarafından kurulmuştur. İlk öğrencilerini 2003 yılında, ilk asistanlarını ise 2006 yılında alarak eğitimleri tamamlanmak üzere Atatürk Üniversitesine göndermiştir. Fakültemiz ilk mezunlarını 2009 yılında vermiştir. 2011 yılında hizmete sunulan Kafkas Üniversitesi Araştırma ve uygulama hastanesi ile intern eğitimini kendi bünyesinde vermeye başlamıştır. 2013 yılından itibaren 1. Sınıf ile başlayarak tıp eğitimini tüm sınıflarda kendi bünyesinde ve kendi binasında gerçekleştirmektedir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizin kendi düzenlediği, üniversiteninkinden bağımsız herhangi bir etkinliği bulunmamaktadır. Yıl içinde üniversitemiz tarafından fakülteler arası spor turnuvaları düzenlenmektedir. Onun dışındaki sosyal, sportif ve kültürel olanaklar öğrenci kulüplerimiz tarafından aktif olarak sağlanır. Ani, Çıldır, Karagöl, Batum, Erzurum gezileri, Sarıkamış’ta kayak, Kongreler ve toplantılar için başka şehirlere seyahatler düzenlenmektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus imkanı bulunmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe eğitim görülmektedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Hayır, İngilizce hazırlık dönemi bulunmamaktadır .
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Tıp eğitiminin Temel Tıp Bilimleri Dönemi'nde(Dönem 1,2,3) teorik derslerin %70'ine, pratik derslerin %80 ine devam zorunludur. Bu şartı sağlamayan o ders kurulu(komite) sınavına giremez. Devamsızlık bilgisi öğrenci bilgi sisteminden-Kafkas OBS veya öğrenci işlerinden öğrenilebilmektedir Klinik Tıp Bilimleri Dönemi'nde ise (Dönem 4,5,6) öğrencilerinin kendileri saymaları gerekmektedir. %80 katılım zorunludur.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz TEPDAD tarafından akredite değildir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
-
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Evet, fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ve hastane yan yana bulunmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Hepsi hastane ve fakülte içindedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Fakültemiz aldığı öğrenci sayısını yeni yeni artırmakta olan bir fakülte olduğundan dönemler arasında öğrenci sayısı açısından çeşitli farklılıklar bulunabilmektedir. 1. Ve 2. Sınıflar 106, 3. Sınıflar 104 kişi iken 4, 5 ve 6. Sınıfların sayısı daha azdır. Yeni dönemde toplamda 500+ öğrenci olması beklenmektedir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
2022-2023 döneminde her staj grubu 25 kişiden oluşmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 2023 Temmuz itibarıyla 15 Profesör Dr., 19 Doçent Dr. ve 47 adet Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere 81 adet akademik personel bulunmaktadır. 2021 Yök-Atlas verilerine göre de 467 öğrenci bulunmaktadır. Öğretim üyesi başına 5.76 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde Entegre Eğitim Sistemi uygulanmaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1 : Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Tıbbi Fizyoloji, Tıbbi Terminoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomi, Biyofizik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Tıp Eğitimi, Halk Sağlığı, Mesleki İngilizce
Dönem 2 : Anatomi, Biyofizik, Tıbbi Biyokimya, Farmakoloji, Tıbbi Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Tıbbi Parazitoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Tıp Eğitimi, Mesleki İngilizce
Dönem 3 : Halk Sağlığı, Tıp Tarihi ve Etik, Biyoistatistik, Aile Hekimliği, Adli Tıp, Patoloji, Klinik Mikrobiyoloji, Klinik Mikrobiyoloji (İmmünoloji), Klinik Farmakoloji, Klinik Biyokimya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Dermatoloji, İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Anestezi ve Reanimasyon, Radyoloji, Radyoloji (Nükleer Tıp), Kulak Burun ve Boğaz, Kardiyoloji, Genel Cerrahi, Üroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri, Beyin Cerrahi (Nöroşirürji) (BC), Nöroloji, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Göz Hastalıkları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Acil Tıp, Tıp Eğitimi
Dönem 4 : İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Pediatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji ve Seçmeli Stajlar
Dönem 5 : Psikiyatri, Üroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları ve Cerrahisi, Göz Hastalıkları ve Cerrahisi, Enfeksiyon Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi, Acil Tıp, Nöroloji, Anestezi, FTR, Kalp ve Damar Cerrahisi, Beyin Cerrahisi, Radyoloji, Çocuk Cerrahisi, Plastik Cerrahi, Dermatoloji, Nükleer Tıp, Adli Tıp
Dönem 6 : Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genel Cerrahi, Dahiliye, Acil Tıp, Halk Sağlığı, Aile Hekimliği, Psikiyatri, Dahili Tıp Bilimleri (Seçmeli), Cerrahi Tıp Bilimleri (Seçmeli)
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
İlk sene seçmeli olarak İngilizce, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Dili ve Edebiyatı, Bilişim Uygulamaları görüyoruz. Dönem başındaki muafiyet sınavında yeterli puanı alabilirseniz İngilizce dersinden muaf oluyorsunuz, alamadığınız takdirde bir sene İngilizce dersi görüyorsunuz. Bunun dışında ilk iki sene zorunlu Mesleki İngilizce dersimiz de bulunuyor.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
2022-2023 Akademik Yılı Eğitim-Öğretim takvimi fakültemizin internet sitesinde mevcuttur. 2023-2024 dönemi takvimi yakın zamanda eklenecek olup dönem1,2,3’ler 11.09.2022 tarihinde derslere başlayacaktır.
https://www.kafkas.edu.tr/tipfak/TR/sayfa11868
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Pratik derslerde beyaz önlük giymek zorunludur. Her pratik dersine önlüklerimizle girmekteyiz. Anatomi dersinde önümüzde anatomi atlaslarımız açık bir şekilde hocamızın maketten veya kemik üzerinden dersini dinleriz. Sonra maketler üzerinde atlastan da yardım alarak çalışmaktayız. Kadavra üzerinden de ders görmekteyiz. Histoloji için mikroskoplarla doku preparatlarının incelenmesi şeklindedir. Mikrobiyolojide mikrobiyoloji laboratuvarında ve hastane laboratuvarında pratik dersler anlatılmakta ve öğrencilerin bunları görmesi sağlanmaktadır. Dönem 1 için Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Genetik, Mesleki Beceri, Biyofizik, Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji pratik dersleri alınır. Dönem 2’de ağırlıklı olarak Tıbbi Anatomi, Histoloji, Tıbbi Fizyoloji, Tıbbi Biyokimya ve Mesleki Beceri pratik dersleri her komitenin kendi özelinde alınır. Dönem 3’de her komitenin özelinde Mesleki Beceri dersleri alınır.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Kadavralar öğrenci kullanımına açık değildir. Ancak mesela tıp eğitimi dersinde öğrencilere üzerinde dikiş atma dersi gösterildi ve her öğrenci kadavra üzerinde dikiş atmıştır. Fakültemize ait 3 adet kadavra bulunmaktadır. Bunlardan şuan için birisi erkek diğeri kadın 2 tanesi kullanılmaktadır. Diğeri de kullanılmak üzere havuzda bekletilmektedir. Maketler nitelik ve nicelik bakımından yeterlidir. Gerçek kemikler de bulunmaktadır. Bunlar üzerinden de ders anlatılır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Histoloji laboratuvarında her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir. Parazitoloji ve mikrobiyoloji laboratuvarında preparatlar mikroskoplara (5-10 adet) yerleştirilir 20-25 kişilik laboratuvar grubundaki herkes tek tek inceler. Üniversitemizde Patoloji laboratuvarı bulunmasına rağmen Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi bulunmadığından 2021-2022 döneminde Patoloji dersleri ve laboratuvarları online şekilde yürütülmüştür.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemizde uygulanan özel bir uygulama yoktur. Sosyal sorumluluk, tanışma etkinlikleri, hocalarımızla söyleşiler ya da mesleki becerilerimizi arttırabileceğimiz tarzda uygulamalar öğrenci kulüplerimiz tarafından yapılmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Evet, Mesleki beceri derslerimiz bulunmaktadır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle Hasta Laboratuvarımız bulunmamaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Fakültemizde ilk 3 sene her komite teorik ve pratik sınavlar yapılmaktadır. Komite içerisindeki ders saatlerinin oranına göre pratik sınav puanlarının yüzdeleri her kurula göre değişkenlik göstermektedir. Pratik sınav soruları laboratuvar derslerinin içeriğini oluşturmaktadır. Teorik sınavda (çoktan seçmeli sorulardan oluşur.) komite içeriğine göre dersler değişmekte ve komitenin uzunluğuna göre soru sayıları değişkenlik göstermektedir.4. ve 5. Sınıfta alınan staj sonunda o stajın alındığı hocalar tarafından yapılan sözlü sınav ve sözlü sınavın geçilmesi halinde yazılı sınav (çoktan seçmeli ve klasik yazılı sorularından oluşur.) şeklinde ölçme-değerlendirme yapılmaktadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Fakültemizde preklinik dönemde ( 1,2 ve 3. Sınıfta ) not ortalaması 60 olması bir sonraki döneme geçme şartıdır. (Komite ortalamalarının %60’ı yıl sonu final sınavının %40’ı alınarak bu not hesaplanır. Ancak her komite sınavı notu 60 ve üzeri olan ve sene sonunda komite sınavı ortalamaları 70 ve üzerinde olan öğrenci finalsiz geçme hakkını elde etmektedir. Klinik dönemde, her stajda sözlü ve yazılı olmak üzere iki sınav yapılır. Öğrencinin dönemi geçmesi için ikisinden de 60 ve üstü alması gerekiyor.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi: Zilli sınav olarak da bilinir. O komitede hangi yapılar işlendiyse maket veya kadavrada, kağıt üzerinde veya projeksiyondan yansıtılarak yapılar işaretlenir. İlk zilin çalmasıyla masanın başına geçer ve gördüğünüz yapının adını size verilen cevap kağıdına yazarsınız. Tekrar zil çalar ve bir sonraki masaya geçerek diğer soruyu cevaplandırırsınız. Bu şekilde ilerler. En sondaki masa boştur ve düşünmeniz, cevabınızı değiştirebilmeniz için zaman tanınır. Ortalama iki zil arası 30-45 saniye sürer. Genelde soruların büyük kısmı maketler üzerinden sorulmaktadır.
Histoloji ve Embriyoloji: O kurulda teorik derste bahsedilen her doku ve o dokunun özelleşmiş hücreleri laboratuvar derslerinde tek tek gösterilir. Pratik sınavda ise, laboratuvar dersinde gördüğünüz preparatları sırasıyla mikroskoplara takarlar. Yine zil sesiyle sırasıyla mikroskoplara bakarsınız ve okun ucundaki yapının adını size verilen cevap kağıdına yazarsınız.
Biyokimya ve Fizyoloji : Laboratuvar dersinde teorik dersle ilgili gerekli deneyler yapılır fakat sınav yazılı olarak çoktan seçmeli sorularla yapılır. Bazen hocalar tarafından sorular teorik sınava eklenebilir. Ancak bu durum öğrenciler için iyi sonuçlar vermez. Sebebi ilerleyen yazılarda anlatılacaktır.

Mesleki Beceri: Hocanın inisiyatifine göre teorik ya da pratik sınav yapılabilir. Pratik sınav yapılması durumunda (örneğin CPR becerisi kazanılması) maket üzerinden uygulama yapılması istenmektedir.

Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Vardır. Eğer herhangi bir komiteden 60’ın altında almadıysanız ve tüm komitelerin ortalaması 70 ve üzerindeyse, finalsiz geçme hakkınız bulunmaktadır. Finalsiz geçseniz dahi notunuzu yükseltmek için final sınavına katılabilirsiniz. Daha düşük alsanız dahi sisteme kaydedilmemektedir. Aynı şey final sınavından geçip notunu arttırmak için bütünleme sınavına girenler için de geçerlidir. Tabi böyle yapacaksanız dönem sonunda öğrenci işlerine gidip kesin olarak emin olmanızı öneririz.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Her dönemin koordinatör hocası bulunmaktadır. Ayrıca temel bilimler koordinatörü, klinik bilimler koordinatörü ve fakülte koordinatörlerimiz bulunmakta ve herhangi bir ders, ders programında bir sıkıntı da onlara ulaşabiliyoruz. Ayrıca fakülteyle ilgili bir sorunumuzda diğer koordinatörlerimiz, dekan yardımcımız ve öğrenci işlerine ulaşabiliyoruz. Her komitenin veya birkaç komitenin ardından detaylı geribildirim formu da öğrencilere ulaştırılır ve doldurmamız istenir. Hocalarımızla ders dışında iletişime geçmek kolaydır herhangi bir problemde onlarla da rahatça konuşabiliyoruz.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Ne yazık ki Türkiye’deki birçok fakülte gibi bizim fakültemizde de öğrencilerin eğitimleri hakkında çok belirleyici bir söz hakkı yoktur. Ancak hocalarımızla ders dışında iletişime geçmek kolaydır ve genellikle hocalarımız iletişime açık insanlardan oluşmaktadır. Herhangi bir problemimizde onlarla da rahatça konuşabiliyoruz.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Öğretim üyesi kadrosu, öğrenci sayısının az olması sebebiyle oldukça yeterlidir. Bunun için derslerde ve ders dışı herhangi bir sorunumuzda her zaman ulaşacak birilerini bulabiliyoruz. Ayrıca yine az kişi olmamız sebebiyle laboratuvar derslerinde maket veya mikroskop sıkıntısı çekmiyoruz. Bu kişi azlığının klinik derslerde ve stajlarda da faydasını göreceğimizden eminiz. Fakültemizin internet sitesinde, anatomi maketlerinin üzerindeki yapılarının anlatıldığı videolar bulunmaktadır, sınavlara buradan da çalışmaktayız. Onun dışında öğrenci için ucuz bir şehir olması, teorik eğitimin birçok fakülteye göre daha kapsamlı verilmesi, 70 ve üzeri finalsiz geçiş, final sınavında ders barajı ve final barajı bulunmaması, pratik sınavlarda barajın bulunmaması bizler için avantajlıdır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Sosyal imkanlar kısıtlıdır. Olan imkanları öğrenci kulüpleri ve kendi arkadaş gruplarımız, kendi çabalarımızla oluşturuyoruz. Ayrıca herkesin bildiği soğuk bir şehirde okumaktayız. Şehirde alışveriş merkezi bulunmamakta, alışveriş merkezi yerine küçük olan şehir merkezinde ihtiyaçlarımızı kolayca halledebiliyoruz. Saat 22'den sonra otobüs seferi bulunmamaktadır. Son yıllarda giderek artan hekime şiddet, mesleğimizin ve emeğimizin değersizleştirilme çabasıyla beraber; birçok doktorumuzun mesleği bırakması, emekli olması, istifa edip özele geçmesi, yurtdışına göçü ve hatta öldürülmesi ile beraber ülkemizde; tüm fakültelerde nitelikli hocalarımızı yitirdik. Bizim fakültemiz için de aynı durum geçerliydi. Bunun için Eğitim-Araştırma Hastanesi birkaç branşta hekim bulunmamaktadır. Hastalar ve staj öğrencileri Harakani Devlet Hastanesine yönlendirilmektedir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Mevcuttur. Covid-19 Pandemisinden kaynaklı eğitimin online olarak verildiği zamanda derslerimizi Microsoft Teams üzerinden işledik.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Bir önceki soruya geri dönülmeyecek şekilde, arka planda TC kimlik numaramız yazarak ve belirli bir süre içerisinde gerçekleşti. Kamera, mikrofon vs. kullanılmadı
Eklemek istedikleriniz
YKS’de bu bölümü okumaya hak kazanmış tüm arkadaşlarımızı canı yürekten kutluyoruz, başarılarının devamını diliyoruz. Böylesine zor günlerde bu mesleği icra etmek isteyen idealist arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz. Meslektaş olmamız ve fakültemizde bizimle olmanız dileğiyle, her şey gönlünüzce olsun. Bize kafkastob instagram adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.