İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Malatya
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Malatya ili halk arasında "Doğu'nun Paris'i" olarak bilinir. Tarih boyunca birçok medeniyetin hayatına tanık olmuş ve günümüzde de Türkiye'mizin nadide şehirlerinden bir tanesidir. Ulu Cami, Arslantepe Höyüğü, Malatya Arkeoloji Müzesi, Gürpınar Şelalesi gibi çeşitli tarihi değerlere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Üniversite ve şehir merkezine ulaşım otobüsler*, minibüsler* ve trambüs* yoluyla sağlanmaktadır. Trambüs üniversiteden şehir merkezine ana yol üzerinden giden bir güzergaha sahiptir. Çarşıya hafta içi yoğunluk olduğu sıralarda 45-60 dk arasında hafta sonu ve yoğunluğun nispeten daha az olduğu vakitlerde 25-30 dk arasında trambüsle ulaşım sağlanabilir. Otobüsler ise 17B, 17C gibi otobüsler üniversiteden şehrin içine dağılır ve her birinin kendine özgü rotası vardır. Minibüsler (diğer adıyla "Beyazlar") ise yine trambüs ve otobüslere yakın bir sürede şehir merkezine ulaşır.

*Otobüsler ve Trambüs için MOTAŞ kartı** gereklidir, minibüsler için ise gerekli değildir.
**Çarşıdaki MOTAŞ bayilerinden elde edilebilir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
İLHAN AKINCI ERKEK ÖĞRENCİ YURDU
EŞREF BİTLİS ERKEK ÖĞRENCİ YURDU
BATTALGAZİ KIZ ÖĞRENCİ YURDU
MALATYA KIZ YURDU (A,B,C BLOK)
MALATYA HACI HAFİZE ÖZAL KIZ ÖĞRENCİ YURDU (A,B,C,D BLOK)


Şehir içerisinde bulunan özel yurtların ise depremden sonraki durumuyla ilgili net bilgi alamadık.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Depremden dolayı konut sayısı az ve kira fiyatları ne yazık ki oldukça yükselmiş durumda.
1+1 Evler ortalama 6000-9000₺ arası,
2+1 Evler ortalama 7000-10000₺ arası,
3+1 Evler ortalama 8000-15000₺ arasındadır.

Fiyatlar sık sık değişmektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
İnönü Üniversitesi, 28 Ocak 1975 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 25 Mart 1975 tarihinde ise Cumhuriyet Senatosunda kabul edilen ve 3 Nisan 1975 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 1872 sayılı ‘İnönü Üniversitesi Kanunu’ ile kurulmuş olup, 1976-1977 eğitim-öğretim yılından itibaren eğitim hizmeti vermeye başlamıştır. 1984 yılına kadar şimdiki Sadreddin Konevî Anadolu İmam Hatip Lisesi binasında faaliyetlerini sürdüren Üniversitemiz, 1984-1985 Akademik Yılında mevcut yerleşkesine geçmiş ve hızla gelişmeye başlamıştır.

Ülkemizin saygın ve köklü üniversiteleri arasında yer alan İnönü Üniversitesi, 14 Fakülte, 1’i Devlet Konservatuvarı olmak üzere 2 yüksekokulu, 4 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, 1 teknokent, Turgut Özal Tıp Merkezinin de aralarında bulunduğu 31 araştırma ve uygulama merkeziyle yaklaşık 40.000 öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti veren bir üniversitedir. Şehir merkezine 10 km mesafede bulunan üniversitemiz, 7000 dekarlık merkez yerleşkesinin yanında şehir merkezinde bulunan Malatya Meslek Yüksekokulu ve Malatya Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Malatya OSB Meslek Yüksekokulu kampüsleriyle eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerini sürdürmektedir.

1975 yılından bugüne hızla gelişen ve büyüyen üniversitemiz, bugüne kadar yaklaşık 150.000 mezun vererek ülkemizin bilim, düşünce, sanat, ekonomi ve sosyal alanlarında kendini ispat eden on binlerce nitelikli insan kaynağı yetiştirmiştir. İnönü Üniversitesi bugün de yüksek eğitim olanakları ve giderek artan başarı ivmesiyle ülkemizin ve bölgemizin aydınlık geleceğine katkı sağlamaya devam etmektedir.

Yerleşke alanı; yeterli altyapısı ve nitelikli eğitim tesisleriyle olduğu kadar, çok amaçlı kültür salonları, sosyal tesisleri, spor ve rekreasyon alanları ile öğrencilerin ders dışı zamanlarını en verimli biçimde değerlendirmelerine olanak sunmaktadır. Engellilere yönelik eğitim ve uygulama merkezlerinin yanında ‘Engelsiz Kampüs’ anlayışıyla da Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biridir. Merkez yerleşkemizde öğrencilerimiz için özel kız ve erkek öğrenci yurtlarıyla barınma olanakları da mevcuttur.

Ayrıca merkez yerleşkemizde, Üniversitemizin adını taşıdığı büyük devlet adamı İsmet İnönü’nün anısına açılmış olan İnönü Müzesi ile Fen Edebiyat Fakültesi binasında İnönü Üniversitesi Kurumsal Müzesi bulunmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Her yıl ‘İnönü Üniversitesi Vakfı Öğrenci Bursu’ adı altında üniversitemiz durumu iyi olmayan öğrencilere burs vermektedir. Bu burstan faydalanmak isteyen öğrenciler dönem başında İnönü Üniversitesi resmi web sitesinden yapılan duyuruda belirtilen tarihler içerisinde burs formunu doldurup gerekli belgelerle birlikte kendi fakültelerinin öğrenci işlerine teslim eder.
hrimizde ‘’Malatya Eğitim Vakfı’’ her yıl öncelikli olarak tıp öğrencilerine burs imkânı sağlamaktadır.
Ayrıntılı bilgi için, http://www.malatyaegitimvakfi.org.tr/
Aynı zamanda ‘’Malatya Eğitim Bursu Platformu’’ adı altında sosyal bir platformda toplanmış olan gönüllü hayırseverlerin verdiği burslar dönem başında internet sitesinde yayınlanan burs başvuru formunu dolduran ve sonuçta burs almaya hak kazanan öğrencilere dağıtılmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için, http://www.malatyaegitimbursu.com/tr/index/index.php
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Sene içinde ünlü sanatçıların verdiği konserler ve kampüs içerisinde çeşitli faaliyetlerin yapıldığı etkinlikler düzenlenmektedir. ( Bisiklet turları, prefabrik lunapark vb. )
Ayrıca çeşitli kongrelere de ev sahipliği yapmaktayız. Bu kongrelere örnek olarak bu yıl ‘’Organ Naklinde Etik Sorunlar’’ adlı bir Organ Nakli Sempozyumu gerçekleştirilmiştir.
Kanıta Dayalı Tıp Günleri adı altında Dönem 1 ve 2 öğrencilerinin poster sunumu, Dönem 1 ve 2 öğrencilerinin ise sözlü sunum gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar her yıl Tıp Fakültesi bünyesinde yapılmaktadır.
Üniversitemizde her yıl Uluslararası Kısa Film Festivalleri olmaktadır. Geleneksel İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali yurtiçi ve yurtdışından birçok sinemaseverin ilgi odağı olan bir etkinlik olarak dikkat çekerken birçok sanatçıyı da öğrencilerimizle buluşturmaktadır.
Tıp Fakültesi olarak her yıl Dönem 1’lere yönelik Önlük Giyme Töreni düzenlenmektedir.
Yine Üniversitemiz bünyesinde her yıl Kariyer Günleri etkinliği gerçekleştirilmektedir.
Her yıl düzenlenen Arguvan Türkü Günleri ile kentin halk müziği kültürü yaşatılmaktadır.
Bunun dışında birçok etkinlik de öğrenci taleplerine uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

Öğrenci toplulukları, her sene aktif olarak çalışarak sosyal imkanları artırmak için faaliyet göstermektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Bahsettiğimiz gibi üniversitemiz özellikle fiziki bakımdan ülkemizin sayılı tıp fakülteleri arasındadır. Amfi bloğumuz içerisinde 3, ana hastane binamızda 2, karaciğer nakil enstitüsünde 1 ve onkoloji binasında 1 tane olmak üzere sadece tıp fakültesi öğrencileri için 7 tane çalışma salonu bulunmaktadır.
Kütüphanelere giriş öğrenci kartlarıyla sağlanmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversite bünyesinde 100'den fazla öğrenci topluluğu vardır.

Fakültemizde ise İnönü Tıp Öğrencileri Birliği (İnönü TÖB), İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu (İNÜBAT), İnönü Tıp Kültür Sanat (İTKS), Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA-İnönü), Sağlıkta İyilik Hareketi Topluluğu (SİHAT) Düşlerden Gülüşlere Topluluğu gibi topluluklar bulunmaktadır.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Fakültemize 10 dakika uzaklıkta okulumuzun yemekhanesi olup öğrencilerimiz öğlen yemeklerini 6.5₺ ücretiyle yiyebilmektedir. Ayrıca ilk 5 seneden sonra son sene intern/intörn olacak öğrenciler personel kartı ile hastane yemekhanesinden ücretsiz olarak yemek yiyebilmektedirler. Ayrıca Amfi Bloğu'ndaki kantinde yemek servisi de yapılmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
İnönü Üniversitesi Fakültelerin bulunduğu Merkez Kampüsü ve Meslek Yüksek okullarının bir kısmının yer aldığı Tacan Kampüsü olmak üzere toplam yedi yerleşkeye sahiptir. Merkez Kampüsü( Ana kampüs) şehir merkezine 25 dk uzaklıktadır.

Fakültemiz üniversite bünyesinde yer alan diğer fakülteler ve rektörlük ile birlikte Merkez Kampüsünde yer almaktadır.

Üniversitemiz Merkez Kampüsüne ulaşım otobüs ve minibüs seferleri ile olmaktadır. 2B- 17A ve 17B no’lu otobüsler ile sağlanabilmektedir. 16A No’lu otobüs ile Araştıma Hastanesi’ne gidilebilmekte ve bu sayede Tıp Fakültesi’ne ulaşım daha kolay olmaktadır.


Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Haziran 1987'deki kuruluş kanunu ile 1988-1989 Akademik yılında Eğitim-Öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Tıp Fakültemiz ilk öğrencileri teorik eğitim derslerini, şimdi Fen Edebiyat Fakültesi olarak kullanılan binada almışlardır. Tıp Fakültemizin 2001 yılından itibaren faaliyete geçen şu anki binası gerek derslikleri/mesleki beceri ve muayene laboratuvarlarıyla, gerekse idari ve akademik personeliyle tıp fakültesi öğrencilerinin eğitim süreçlerinin yürütüldüğü yerdir. Tıp Fakültesinin kuzey cephesinde yer alan amfi bloklar ise artan öğrenci sayısı nedeniyle 2010 yılında faaliyete alınarak öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.

İlk öğrencilerinin pratik eğitimleri, 1990 yılında kurulan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde şu an Malatya Devlet Hastanesi Fırat Semt Polikliniğinin bulunduğu alanın (Malatya eski Devlet Hastanesi) içerisindeki geçici yapılarda verilmiştir. Sağlık alanında ülkemizin önemli ve modern hastane projelerinden biri olan Turgut Özal Tıp Merkezi, Üniversitemiz kampüs alanı içinde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın destekleriyle Amerika'da bulunan Houston Methodist Hastanesinin benzeri olarak 1991 yılında inşaatına başlanmış olup, 5 yıl içerisinde tamamlanarak 1996 yılında hizmete girmiştir. 1996 yılından itibaren tıp fakültesi öğrencilerinin pratik eğitimleri Turgut Özal Tıp Merkezinde ilgili öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Houston Methodist Hastanesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi arasında yapılan bir protokol gereği, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerimizin o yıllarda Amerika'ya giderek mesleki becerilerini geliştirmeleri sağlanmıştır. 2012 yılında mevcut İngilizce tıp eğitimi programının yanında Türkçe eğitim programı da açılmıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizde her sene öğrenciler/öğrenci toplulukları tarafından balo, tanışma yemekleri, kongreler, fakültemiz bünyesindeki laboratuvar gezileri, kültür ve sanat günleri ve daha birçok etkinlik düzenlenir.

Dekanlık tarafından da Ana Bilim Dallarını tanıyalım, 14 Mart Tıp Koşusu vs. gibi programlar düzenlenir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus+, Farabi, Mevlana gibi değişim programlarının yanında TurkMSIC olarak değişim sınavı sayesinde tıp fakültesi öğrencilerinin yurt dışında staj imkanı edinmeleri sağlanıyor.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizde % 100 İngilizce ve % 100 Türkçe olmak üzere iki ayrı şekilde eğitim verilmektedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde Tıp Eğitimi % 100 İngilizce ve % 100 Türkçe olmak üzere iki şekilde verilmektedir.‘’ Tıp Doktoru’’ unvanının kazanılması ile sonuçlanan tıp eğitimi, fakültemiz Türkçe programında 6 yıl, İngilizce programında bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Dönemi dahil toplam 7 yıldır. Ancak İngilizce tıp okumaya hak kazanan öğrenciler için her sene başında sözlü ve yazılı muafiyet sınavları düzenlenmekte ve bu sınavları geçebilen öğrenciler İngilizce Hazırlık eğitiminden muaf olarak Tıp eğitimlerine başlayabilmektedir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Öğrencilerin kayıtlı oldukları dönemin teorik dersleri ile laboratuvar çalışması, tartışma, seminer, saha ve klinik çalışmaları gibi pratik derslere ve bunların gerektirdiği ya da ilgili öğretim üyesinin gerekli gördüğü sınav ve akademik çalışmalara katılmaları zorunludur. Pratik derslere devamsızlığı % 20’yi aşan öğrenciler, derslerin dönem sonu(final) ve dönem sonu bütünleme sınavlarına alınmaz ve FF notu alır. Pratik derslere devamsızlığı % 20’yi aşan öğrenciler o ders kurulunda yapılacak olan pratik sınavına alınmazlar.
Uygulamalı derslere devamsızlığı %20’yi geçmeyen, haklı ve geçerli kabul edilen bir nedenle devamsızlık yapan öğrencinin, devam etmediği uygulamalı çalışmaların öğretim üyesince gösterilen gün ve saatte telafi edilmesi zorunludur. Telafi çalışmalarını yapmayan öğrenci stajın sınavına alınmaz ve FF notu alır.
Teorik derslerin % 25’inden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders kurulu veya stajın sınavına alınmaz ve FF notu alır. Ancak devamsızlığı ders kurulunun % 25’ini aşmayan haklı ve geçerli kabul edilen bir nedeni olan öğrencinin devamsızlığı kabul edilir.
Öğrencinin ders kurulunun tamamına devam etmesi gerekir. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci ders kurulu sınavına alınmaz ve o ders kurulundan başarısız sayılır.
Stajın mazeretli veya mazeretsiz % 20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci, staj sınavına ve staj bütünleme sınavına alınmaz ve öğrencinin o stajı tekrar etmesi gerekir.
Her Eğitim-Öğretim yılında Üniversite Senatosu tarafından kabul edilen Ders Kurulu ve Staj kapsamı dışındaki Tıbbi İngilizce, Adli Tıp, Tıbbi Beceri gibi derslerin devamı, ayrıca değerlendirilir ve sınavları ders geçme usulüne göre yapılır. Başarısız olan öğrenciler bir üst sınıfa devam ederler; ancak bu dersleri mezun olmadan önce başarmak zorundadırlar.

Devamsızlık bilgilerimizi fakültemizin öğrenci işlerine sorarak öğrenmekteyiz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz TEPDAD ve UTEAK tarafından akredite edilmiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Öğrenci kabulü, öğrenci merkezli eğitim öğretim ve dekanlık-öğrenci-hoca üçgeni arasındaki etkileşim oldukça etkili hale getirilmeye çalışılıyor. Okulda yaşadığımız sorunları kolayca dekanlığa veya hocalarla iletişime geçebiliyor ve toplantılar düzenleyebiliyoruz.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı mevcuttur.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tüm anabilim dalları ve hastane birliktedir. Fakülte ve hastane bitişiktir ve hastane- fakülte geçişi bir tüp geçit ile sağlanmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel bilimler Tıp Fakültesi binasında, Cerrahi ve Dahili bölümler ise hastane içinde bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?:
Dönem 1: 170-300
Dönem 2: 200-310
Dönem 3: 180-300
Dönem 4: ~150
Dönem 5: ~149
Dönem 6: 150-300

Not: Öğrenci sayıları fakültenin internet sitesinden alınmıştır. Son güncelleme tarihinden dolayı öğrenci sayıları yaklaşık değerlerdir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4: ~15-25
Dönem 5: ~15-25
Dönem 6: ~15-25
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Akademisyen Sayısı:
Prof. Dr. } 119
Doç. Dr. } 75
Dr. Öğr. Üyesi } 64
Öğr. Gör. } 0
Arş. Gör } 288

Yani öğretim üyesi başına yaklaşık olarak 3-10 arası öğrenci düşüyor.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
2013-2014 Eğitim ve Öğretim ylından itibaren ‘’ Karma Eğitim Modeli’’ seçilerek eğitim müfredatı ve ölçme- değerlendirme konularında değişiklikler yapılarak yürürlüğe konulmuştur. Müfredatta yatay ve dikey entegrasyon sağlanarak, probleme dayalı öğrenme (PDÖ) , vaka çözümleme toplantıları ve kanıta dayalı tıp uygulamaları ile eğitim modelleri çeşitlendirilmiştir. Eğitim müfredatının oluşturulması ve takibi bir otomasyon programı üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Objektif ölçme ve değerlendirme yapabilmek için beceri gerektiren sınavlar yeni oluşturulan ‘’Objektif Yapılandırılmış Klinik Muayene- OSCE’’ salonlarında yapılacaktır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: Tıp Eğitimi ve Tıpta İnsani Bilimler, Halk Sağlığı, Tıp Tarihi ve Etik, Tıbbi Biyokimya, Anatomi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Histoloji-Embriyoloji, Koruyucu Sağlık, Fizyoloji, Psikiyatri, Acil Tıp, Biyoistatistik, Biyofizik.

Dönem 2: Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Tıbbi Patoloji, Fizyoloji, Anatomi, Histoloji-Embriyoloji, Biyofizik, Tıbbi Mikrobiyoloji, Psikiyatri.

Dönem 3: Acil tıp, Pediatri, Tıbbi Mikrobiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları, Dahiliye, Nükleer Tıp, Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji, Parazitoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Genel Cerrahi, Adli Tıp, Acil Tıp, Anestezi ve Reanimasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Dermatoloji, Aile Hekimliği, Nöroloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Tıp Tarihi ve Etik, Ortopedi ve Travmatoloji, Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı.

Dönem 4: Pediatri, Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Radyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Adli Tıp, Genel Cerrahi

Dönem 5: Nöroloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Beyin Cerrahisi, Göz Hastalıkları, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Acil Tıp, Üroloji, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Çocuk Cerrahisi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Göğüs Cerrahi, Nükleer Tıp - Radyasyon Onkoloji, Kalp Damar Cerrahi.

Dönem 6: Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Adli Tıp, Acil Tıp, Aile Hekimliği, Halk Sağlığı, Pediatri, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Seçmeli stajlar.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi*
Türk Dili*
İngilizce* (Türkçe tıp için)
Seçmeli dersler ise her sene farklı sayıda ve 8-15 arası sayıda olur. Bazı dersler değişebilir veya yeni dersler eklenebilir. (Kanser Hastalarına Destek, Tıpta Seramikle 3B düşleme, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Diksiyon ve Hitabet gibi)

* Bir dönem içerisinde bu dersler verildiği takdirde sonraki dönemlerde bu derslerden muaf oluyoruz.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Dönem 1,2 ve 3 için 23'-24' dönemi eğitim öğretim takvimi 11.09.2023 tarihinde başlayacaktır. Yarıyıl tatili ve dini-milli bayram tatilleri mevcuttur.
Dönem 4 için 23'-24' dönemi eğitim öğretim takvimi 04.09.2023 tarihinde başlayacaktır.
Dönem 5 için 23'-24' dönemi eğitim öğretim takvimi 04.09.2023 tarihinde başlayacaktır.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Bulunduğumuz komitelerde her teorik derse ait* laboratuvar derslerimiz olmaktadır. Laboratuvar derslerimizde masa masa gruplara bölünmekteyiz. Buralarda hocalarımız ve asistan abi/ablalarımız öğrenci gruplarına maket, kadavralar ve videolar üzerinden ders anlatmakta ve sorularımızı yanıtlamaktadırlar. Aynı zamanda pratik derslerin sonunda bir önceki derste anlatılanlarla ilgili mini sınavlar (quiz) yapılmaktadır.
Histoloji: Önceden teoriği anlatılmış olan konular pratik derslerinde histolojik kesitler büyük ekranlara yansıtılarak hocalarımız ve asistanlar tarafından tekrardan anlatılır. Anlatım bittikten sonra her öğrenciye preparat dağıtılır ve bunları mikroskopta incelemeleri istenir. İnceleme de bittikten sonra öğrenciler ekranda gördükleri ve mikroskopta inceledikleri preparatları resim defterlerine çizerler(isteğe bağlı). Böylece konunun görsel hafızada tutulması büyük oranda sağlanır.
Mikrobiyoloji: Pratik dersler mevcuttur.
Biyokimya: Teorik olarak anlatılan bir kısım derslerin pratiği olur. Pratik derslerde hocalarımız ve asistanlar teorik bilgi verdikten sonra deney yapmaya geçilir. Deney sonuçları kaydediir.

*Bazı derslerin pratiği olmayabiliyor örnek olarak: Dönem 2 kurul 5 anatomisi inen-çıkan yollar dersi.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarında dersler hem video izleme hem de hocalarımızın anlatımıyla işleniyor. Birkaç haftada o hafta boyunca işlenen derslerden quiz yapılmaktadır ayrıca quizler pratik sınava etki etmektedir. Anatomi Diseksiyon Salonu'nda ise 5 kadavramız bulunmaktadır öğrenciler istediği sürece hocalarımız kadavrayı açıp anlatım da yapıyorlar. Ek olarak ders sonrası anatomi laboratuvarı saat 15.30-17.30 saatlerine kadar açık olmakta, öğrenciler isterse laboratuvara gidip maketler, atlaslar ve videolar üzerinden çalışma yapabilirler.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Kariyer Danışmanlığı
Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları
Kan Bağışı Günleri
İnönü Tıp Kültür & Sanat Günleri
Ana Bilim Dallarını Tanıyalım
Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitimi*

*Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Suat TEKİN tarafından gerçekleştirilir.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki beceriler dersimiz bulunmaktadır. İlk 3 dönem Tıbbi Biyokimya, Halk Sağlığı, Fizyoloji, Histoloji, Acil Tıp gibi derslerden uygulamalarımız mevcuttur.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Mesleki Beceri Uygulamaları derslerimizde eğitim materyali olarak simüle hastalar kullanılmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Dönem 1,2 ve 3 için teorik,pratik ve ara sınavlar mevcuttur. Teorik sınavlar (final ve büt de dahil) çoktan seçmeli sorulardan, pratik sınavlar ise yapıları tanıyıp tanımama şeklinde klasik olarak yapılır, üç haftayı aşan kurullarda ara sınav doğru/yanlış şeklinde yapılmaktadır , mazeret sınavları klasik veya çoktan seçmeli olup duruma göre değişiklik göstermektedir.
Dönem 4 ve 5 için her bir ana bilim dalı stajı sonrası ilgili ana bilim dalı başkanlığı tarafından staj sonu sınavı yapılır. Bu sınav, teorik sınav, nesnel yapılandırılmış klinik sınav (NYKS) ve nesnel yapılandırılmış pratik sınav (NYPS) şeklinde yazılı ve uygulamalı olarak yapılır. Staj sonu sınavına mazereti olduğu hâlde girmeyenler için mazeret sınavı açılmaz. Bu durumdaki öğrenciler sonraki tarihlerde staj yapan öğrencilerle birlikte staj sonu sınavına girebilirler.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Fakültede tüm dönemlerde yapılan sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Sınavlarda öğrencilerin aldığı puanlar en yakın tam sayıya yuvarlanır. Her kurula ait alınan teorik, varsa ana sırav ve pratik sınav sonuçları özel hesaplama metotlarıyla değerlendirilir ve kurul sonu puanı belirlenir. Dönem sonu geçer not ise 60'tır. Finalsiz geçme diye bir prosedür 2020 girişliler ve sonrası için mevcut değildir, final sınavından ise en az 50 alınması gerekir.
Not Değerlendirme baremi ve katsayılar:

Puanlar Notlar Katsayı Derece

90-100 AA 4,00 Pekiyi

80-89 BA 3,50 İyi

70-79 BB 3,00 İyi

60-69 CB 2,50 Orta
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi: Zilli sistem şeklinde maketler üzerinden sınavlar uygulanıyor. Öğrenciler pratik sınavın olduğu gün kendi gruplarının* sınavının olduğu saatte önlükleriyle Anatomi Diseksiyon Salonu'na gelir, sıra oluşturulur ve her 3-5 dakikada üç kişi sınava alınır. Her masada 1-3** arası maket bulunur ve her masa için ~1dk cevaplama süresi verilir. Öğrencilerin kafasına takılan bir yer olduğu vakit gözlemci hocalara sorabilir. Sınav bitiminde ise cevap kağıtları asistan hocalara verilir ve bekleme odasına geçilir.
Histoloji: Sınav anabilim dalının hocalarıyla birlikte yapılıyor. Hocanın yanına oturuyorsun ve hocalar derste gösterilen preparatlardan yapılar sorarak senden o yapıyı mikroskoptan bulmanı istiyor. Verdiği sürede yapıp yapamama durumuna göre sana puan veriyor.

* Örnek olarak dönem 2 de 200 öğrenci olsun bu 200 öğrenci 4 gruba ayrılır (1a,1b,2a,2b şeklinde) derslere ve sınavlara mensubu olduğu grupla girer.
** Maket sayısı ve her masa için verilen süre miktarı komitedeki anatomi dersinin ağırlığına göre değişiklik gösterir.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Finalsiz geçme prosedürü 2020 yılı itibariyle kaldırıldı ancak 2020 yılı öncesi fakülteye kaydolanlar için finalsiz geçme hakkı devam ediyor. Finalsiz geçmek için ise temel bilimlerde öğrenci tüm komitelerden en az 60 almalı ve toplam ortalaması 75 olmalıdır. Tek bir notunun bile 60'ın altında olması öğrencinin finalsiz geçme hakkını elinden alır.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Gerek ana bilim dalına mensup hocalar gerekse dekanlık bizden eğitim süreci hakkında bilgi alıyor. Ders içinde, ders sonrası, dönem içinde yapılan anketler, dönem temsilcisi yoluyla iletişim sağlanıyor. Bunlara ek olarak kongreler, interaktif oturumlar, söyleşiler, sunumlar yapılıyor.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Her dönemin bir temsilcisi ve temsilci yardımcısı vardır. Ayrıca bir adet de Fakülte Temsilcisi seçilir. Öğrenciler bu kişiler vasıtasıyla dekanlığa ve fakültedeki ilgili hocalara iletişim sağlayabilirler. Dekanlığın veya hocaların öğrencilere geri dönüşü bazen sekteye uğrasa da öğrencilerin eğitim hakkındaki görüşleri dikkate alınıyor. Bunların dışında dönem içinde yapılan anketlerle de öğrencilerin fikirleri hakkında bilgi alınıyor.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Malatya şehir olarak pek tatmin edici olmasa da burayı tercih etmeyi düşünen tıp doktoru adayları eğitim-öğretim açısından yetersizlik hissedecekleri pek bir alan bulunmamaktadır. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi hem fakülte olarak hem de hastane olarak Türkiye'de birçok ilki gerçekleştirmiş ve hatırı sayılır başarılara imza atmıştır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Daha önceden de bahsettiğimiz gibi gelecek öğrenciler eğitim anlamında tatmin olacaktır ancak sosyal bakımdan imkanların kısıtlı olduğunu bilerek gelmeleri onlar için daha iyi olacaktır. Depremden sonra ise sosyal imkanlar daha da kısıtlanmıştır. Tercih yapmayı planlayacak öğrenciler imkanı varsa gelip şehri gezmeli yoksa bile İnönü TÖB hesabından bizlere ulaşarak akıllarındaki sorulara cevap aramalıdırlar. Ek olarak Amfi Bloğu'ndaki kütüphanedeki textbookların birçoğu eski basımdır ve yenilenmesi gerekmektedir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Mevcut. https://tip.inonu.edu.tr/ adresinden kendimize ait e-posta adresi ve okulun bize verdiği şifre ile giriş yapıp ilgili derslerin konu anlatımını ve pdflerini elde edebiliyoruz. Öğrenciler dersi hızlandırma/yavaşlatma, dersin videosunu ve pdfsini indirebilme imkanına sahiptirler.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Pandeminin ilk etkilerini göstermeye başladığı zamanlarda ve depremden sonraki süreçte çevrimiçi sınavlar gerçekleşmiştir. Kopya durumunu engellemek için sorular her öğrenciye karışık dağıtılıp sorulara geri dönüş hakkı verilmemiştir. 2023-2024 döneminde sınavlar ve eğitim tamamen yüz yüze olacaktır.