Sakarya Marmara bölgesinde önemli bir turizm merkezidir. Karadeniz sahili boyunca uzanan geniş plajları başta olmak üzere gölleri, zengin orman ve yaylaları, vadi ve kanyonları, sıcak su ve içme suyu kaynakları Sakarya'nın sahip olduğu doğal değerleridir.
İlk yerleşik kavmi Frigler olan bölgede daha sonra sırasıyla; Bithynialılar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar hakimiyet kurmuşlardır.
Sakarya'nın iklimi hem Marmara Bölgesi iklimi hem de Karadeniz iklimi özelliklerini taşır. Kışlar bol yağışlı ve az soğuk, yazlar ise sıcak geçer.
Sakarya’da havaalanı bulunmamaktadır. Otobüs ve tren hattı vardır. İstanbul Ankara seferi yapan yüksek hızlı tren Sakarya’dan geçmektedir. Şehir içi ulaşım belediye otobüsleri ve de dolmuşlarla sağlanmaktadır.
Fakülte Korucuk’ta bulunuyor. Korucuk’a çok yakın öğrenci yurdu bulunmuyor. Esentepe Kampüsü’ne yakın 3 kız, 2 erkek KYK yurdu bulunuyor. Genel olarak tıp öğrencilerinin tercih ettiği birkaç yurt var. Serdivan bölgesinde oldukça fazla öğrenci yurdu bulunmakta 4 ila 12 bin arası genel fiyatlar değişmektedir.
İlk 3 sene eğitim görülen fakültemiz Korucuk’ta bulunmaktadır. Korucuk merkeze biraz uzak olup fiyatlar makuldür. Genelde emekli ve tıp öğrencileri Korucuk’ta ikamet etmektedir. 1+1 fiyatları 450-500’den başlamakta, 2+1ler 500’den başlamakta, 3+1’ler de yaklaşık 500 600’den başlayıp yaklaşık 750 liraya ortalama bir evde kalınabilmektedir.
Kendisine çağdaş uygarlığın gerektirdiği her türlü donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiş olan Sakarya Üniversitesi'nin çekirdeğini 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturmuştur. Bu okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ne dönüşmüş, 1982-1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı bir Fakülte olarak öğretim vermiştir.
3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile Sakarya Üniversitesi kurulmuştur.
90 sonrasında kurulan üniversiteler arasında akademik ve teknik altyapısını hızla tamamlayan üniversitemiz, idari birimleri ile ISO-2002 Kalite Belgesi’ne ve "EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesi"ne sahip ilk ve tek devlet üniversitesi olup laboratuvar, eğitim ve sosyal hizmetler, Internet alt yapısı ve bilişim sektöründeki atılımlarıyla birçok üniversite için örnek oluşturmaktadır.
Üniversitemizin dereceye özel bir bursu yoktur. Sene başında maddi imkansızlığı nedeniyle 2 kişiye burs başvurusu açılmaktadır.
Üniversitemizde maalesef yaz şenlikleri düzenlenmemektedir. Sosyal kulüpler kampüsümüzde vardır. Tıp fakültesi öğrencileri isterlerse kampüsteki kulüplere üye olabilirler. Tıp fakültesi olarak 2 yılda bir Geleceğin Tıbbı Kongresi düzenlemekteyiz.
İlk 3 sene eğitim görülen fakültemiz Korucuk’ta bulunmaktadır. Kampüse 20 km uzaklıktadır. Şehir merkezine de yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Son 3 sene bazı stajlar Korucuk’taki Eğitim Araştırma hastanesinde, bazı stajlar Merkez Eğitim Araştırma Hastanesinde alınmaktadır.
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 28.3.1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun ek 30 uncu maddesine göre 09 Temmuz 2007 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşunu takiben 2009 yılında Fakültemize Dekan ataması yapılmış ve 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında da öğrenci alımına başlanmıştır. 2012 yılına kadar fakültemizi kazanan öğrenciler eğitimlerini Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde almış olup 2012 yılında Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binasının tamamlanmasının ardından öğrencilerimiz eğitimlerine fakültemiz bünyesinde devam etmişlerdir. İlerleyen yıllar içerisinde Üniversitemiz ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol ile Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, üniversitemizin eğitim, araştırma ve sağlık hizmetlerini verdiği kurumu olmuştur. Öğrenciler ilk üç yıl tıbbi eğitimlerini morfoloji binasında sürdürmekte, dört, beş ve altıncı sınıflarda hastane bünyesinde stajlarda geçirmektedirler.
Erasmus, Farabi, TurkMSIC değişim programları uygulanmaktadır.
Fakültemiz %100 Türkçe eğitim vermektedir.
İngilizce hazırlık dönemi yoktur. İngilizce dersi vardır sene başlarında muafiyet sınavı yapılmaktadır. Muafiyet verilemezse İngilizce dersi fakültemizde bir dönem görülmekte vize ve finalleri yapılmaktadır. 6 sene içinde verilmesi gerekmektedir.
Teorik derslere %70 katılım, pratik derslere %80 katılım zorunluluğu vardır. Devamsızlıklarımız kendimiz tutmakta olup sınava 5 gün kala öğrenci işlerimiz sınavlara giremeyecekleri açıklamaktadır.
Fakültemiz akredite olmak için çalışmalar yapmaktadır.
Bu konuda yoğun bir çalışma vardır. ÇEP uyumu ve kendi Çerçeve eğitim programımız yapılmaktadır. Akreditasyon süreci için 5 akredite tıp fakültesi programı örnek alınmıştır. TUS asistanlara yönelik programlar mevzuata uygun hazırlanmış ve yürürlüktedir.
Tıp eğitimi anabilim dalı bulunmamaktadır fakat Klinik Uygulamalara Giriş adlı dersimiz vardır.
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 tane araştırma hastanesine sahiptir. Bir tanesi Korucuk’ta ilk 3 yıl eğitim görülen binanın yanında olup diğeri merkezdedir.
Temel tıbbi bilim dalları ve hocaları ilk 3 sene eğitim gördüğümüz morfoloji binasında olup klinik bilimler ve hocaları 2 hastanemizde ayrı ayrı bulunmaktadır. Göz hastalıkları, KBB, genel cerrahi, çocuk, ruh sağlığı, göğüs, kalp damar, kadın hastalıkları vs. Korucuk’ta bulunmaktadır.
Dönem 1: 160 öğrenci
Dönem 2: 160 öğrenci
Dönem 3: 140 öğrenci
Dönem 4: 120 öğrenci
Dönem 5: 80 öğrenci
Dönem 6: 80öğrenci
Toplam:740 öğrenci
129 öğretim üyesi bulunmakta. 700e yakın öğrenci bulunmaktadır. Bir öğretim üyesine yaklaşık 6 öğrenci düşmektedir.
Entegre sistem olup gerekli detaylara buradan ulaşabilirsiniz. http://tip.sakarya.edu.tr/tr/icerik/11356/46564/yonergeler
http://tip.sakarya.edu.tr/tr/icerik/15253/77015/2018-2019-ders-programlari linkinden dönem dönem dersleri görebilirsiniz.
Fakültemizde zorunlu verilmesi gereken dersler vardır. Türk Dili, İnkılap Tarihi, İngilizce 6 yıl içinde zorunlu verilmektedir. Ayrıca 2 seçmeli ders de vermek zorunludur.
2018-2019 yılına ait 6 sınıfın akademik takvimleri linktedir.
http://tip.sakarya.edu.tr/tr/icerik/15253/77015/2018-2019-ders-programlari
Anatomi dersimiz anatomi laboratuarında işlenmektedir. Maket üzerinden ders anlatılmakta ardından öğrencilerin kullanımına bırakılmaktadır. Histoloji dersleri laboratuarda işlemektedir. Herkese birer mikroskop düşmektedir. Preperatlar üzerinden ders anlatılmaktadır. Biyofizik, fizyoloji, biyokimya,makraskopi, mikrobiyoloji laboratuarları da bulunmaktadır.
Anatomi dersimiz anatomi laboratuarında işlenmektedir. Maket üzerinden ders anlatılmakta ardından öğrencilerin kullanımına bırakılmaktadır. 3 kadavramız bulunmaktadır. 1 tanesi açık olarak öğrencilerin kullanımına bırakılmaktadır. Maketler vardır fakat sayı oldukça fazla olduğundan çok yeterli değildir. Tam iskeletlerimiz maket 2 tane, gerçek 2 tane bulunmaktadır.
Kişi başı bir mikroskop düşmektedir.
Yaklaşık 10 öğrenciye bir danışman hoca atanmaktadır. Portfolyo sistemi uygulanmaktadır. Sene içinde sosyal, mesleki, eğitim alanında yaptığımız çalışmaları danışman hocalarımıza sunmaktayız ve de bundan kurula dahil olarak puan almaktayız. Son kurulumuzda PDÖ dersleri uygulanmakta ve puanlandırılmaktadır.
Klinik uygulamaya giriş derslerimiz vardır. Ayrıca bir odası bulunmaktadır. Klinik hocalarımız girmekte damar yolu açma, solunum yolu açma, kalp masajı, manevralar, kan alma, maske takma, eldiven giyme, el yıkama gibi temel klinik eğitimlerimiz verilmektedir.
Laboratuarımızda maket hasta bulunmakla birlikte kol maketleri vs. bulunmaktadır, acil hocalarımız girmektedir. Bilgisayar destekli maketlerimiz bulunmamaktadır.
Preklinikte (ilk 3 sene) her sene 5 kurul sınavımız olmaktadır. Her kurul sınavı ders sayılarına göre puan sistemi oluşturularak pratik ve teorik sınava ayrılır. Pratik sınavlar laboratuarlarına girdiğimiz sınavlar olup mikroskop, maket, kadavra üzerinden zilli sınav, sözlü sınav, yazılı sınav vs. hocaların seçimindedir. Teorik sınavımız her kurul bir tane olup 100 sorudan oluşmakta ve bilgisayar üzerinden olmaktayız. Her dersin ders sayısına oranla sorusu bulunmakta ve baraj sistemi uygulanmaktadır. Klinikte Nükleer tıp hariç tüm stajlarda önce teorik sonra sözlü sınava giriyoruz. Nükleer tıp stajında sadece teorik sınav oluyor. Sözlü sınavlarda her staj grubunda farklı hocalar eşleşerek grup oluşturuyor. Pediatri stajında tüm hocalardan tek tek sözlü sınava giriliyor farklı olarak. Dahiliye stajında teorik ve sözlü sınava ek olarak fizik muayene sınavı da oluyor. Kardiyoloji teorik sınavı klasik sorulardan oluşuyor. Diğer stajlarda teorik sınavlar çoktan seçmeli. Kadın doğum stajında stajdan geçmenin bir diğer şartı 5 tane normal doğum görmüş olmak, görülen doğumdaki bebeğin bilgilerini annenin bilgilerini alıp ebeye veya asistana imzalatıyoruz. Genel cerrahi stajının başında bir karne veriliyor karnede yapmamız gereken girişimler yazıyor yapıp asistanlara imzalatıyoruz bu da stajdan geçmemizin bir şartı olarak belirtiliyor.
Ortalamanızın 100 üzerinden 60’ın üzerinde, 4 üzerinden 2.4’ün üzerinde bulunması gerekmektedir. Toplam devamsızlığınızın da sınırlara uyması gerekmektedir.
Sınıf koordinatörleri bulunmakta kurul sonları bizlere yaşadığımız problemleri sormaktalardır.
Yeni yorum ekle