Ankara Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkentidir. Tarih boyunca birçok kavme ev sahipliği yapmıştır. Anıtkabir, Ankara Kalesi ve Etnografya Müzesi şehirde bulunan bazı turistik alanlardır.
Şehir içinde Metro, banliyö tren, otobüs, dolmuş, taksi kullanılmaktadır. Şehirler arası yolculuk için Havaalanı ve otobüs terminali kullanılmaktadır.
Ankara genelinde 31 tane KYK yurdu bulunmaktadır okul çevresindeki özel yurtların sayısını da tam olarak bilememekle birlikte ortalama 25-30 tanedir.
Evler genelde oldukça eski.Genelde 2+1 ve 3+1 evler var.Evin içinin durumuna göre 900-2500 arası evler bulunuyor.
Hacettepe Tıp Fakültesinin başlangıcı sayılan Çocuk Sağlığı Kürsüsü, 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı olarak Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından kurulmuştur.
Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi olarak 1957 yılında Hacettepe'de çalışmaya başlamış ve 1958 yılında da eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarına ve kamu hizmetine geçmiştir. 1961 yılında Hacettepe'de Hemşirelik, Tıbbi Teknoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, 1962 yılında Beslenme ve Diyetetik alanlarında eğitim yapan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu kurulmuştur. 1963 yılında ise Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi hâline getirilerek Temel Bilimler, Hemşirelik, Fizyoterapi- Rehabilitasyon, Tıbbi Teknoloji ve Sağlık Teknolojisi Yüksekokulları bu fakülteye bağlı olarak yeniden örgütlenmiş ve ayrıca yine Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı Diş Hekimliği Yüksekokulu kurulmuştur. 1965 yılında Hacettepe Üniversitesi eğitim kurumlarının koordinasyonunu sağlamak amacıyla Hacettepe Bilim Merkezi ve 1966'da Hacettepe Tıp Merkezi kurulmuş, aynı yıl Hacettepe Tıp Merkezi Hastanesi de hizmete girmiştir. Bu şekilde örgütlenen ve gelişen çekirdek kuruluşlar, 8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı Kanun'la Hacettepe Üniversitesi hâline getirilmiş ve Tıp, Sağlık Bilimleri, Fen ve Sosyal Bilimler Fakülteleri ile eğitime başlamıştır. 1968 yılında Ev Ekonomisi Yüksekokulu kurulmuş ve 1969 yılında yüksekokul olarak kurulan Eczacılık ve Diş Hekimliği 1971 yılında fakülte hâline getirilmiştir. Daha sonraki yıllarda kurulan yeni bölümler ve fakültelerle büyüyen Hacettepe Üniversitesi, ikinci yerleşkesini merkez yerleşkesine 20 km uzaklıkta Beytepe mevkiinde 1500 hektarlık alanda kurmuştur.
Hacettepe Üniversitesi; 15 Fakülte, 15 Enstitü, 2 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 4 Meslek Yüksekokulu, 98 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Hacettepe Üniversitesi ülkemizin önde gelen üniversitelerden biri olarak bilim, teknoloji ve sanat alanlarında toplumsal kalkınmaya ve evrensel değerlere katkılarını sürdürmektedir.
Üniversitenin öğrencilerine tanıdığı herhangi bir burs imkanı yoktur.
Hacettepe genelinde 120’den fazla öğrenci topluluğu vardır. Öğrenciler için en iyi fırsat bu topluluklardır. Bunun dışında Sıhhiye Kampüsü’nde bir adet spor salonu bulunmaktadır. Bu spor salonunda fitness salonu, voleybol sahası, basketbol sahası, badminton sahası, masa tenisi bulunmaktadır. Beytepe Kampüsü’nde Sıhhiye Kampüsü’nde bulunanların yanı sıra Amerikan futbolu sahası, futbol sahaları, tenis kortları, olimpik yüzme havuzu bulunmaktadır.
Tıp Fakültesi Sıhhiye Kampüsü’nde bulunmaktadır. Sıhhiye Kampüsü Kızılay ve Ulus’a 15 dakika yürüme mesafesindedir.
1967
Erasmus, Farabi, Mevlana ve TurkMSIC değişim programları bulunmaktadır ama en çok kullanılanı TurkMSIC’tır. Yıllık 60 öğrenci değişime katılır.Onun dışında mezunlar derneği katkılarıyla her sene bütçeye göre belirli sayıda 6. sınıf öğrencisi Amerika’ya dekanlık tarafından gönderilir.
Türkçe Tıp: %30 İngilizce %70 Türkçe
İngilizce Tıp: %100 İngilizce
Evet, Türkçe Tıplar için hazırlık geçme puanı 55 İngilizce Tıplar için ise 65’tir.
Resmiyette her fakültenin devam zorunluluğu olmakla beraber birçok üniversite gibi Hacettepe de öğrencileri bu konuda zorlamaz. Lab dersler hariç yoklama alınmaz.
Evet, edilmiştir.
Hacettepe Tıp Fakültesi uzun yıllardır akreditedir. Mevcut durumda komite soruları paylaşılmakta, Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu adlı kurul düzenli olarak toplanıp okul sorunlarını dekanlığa iletmekte ve komite sonralarında bizzat dekan hocanın katılımıyla geri bildirim toplantıları düzenlenmektedir.
Tıp Eğitimi Anabilim dalımız bizzat İskender Sayek tarafından kuruluş olup mevcuttur. Genel olarak İyi Hekimlik uygulamaları ve Mesleksel arası işbirliği derslerini vermekten sorumlular.
Fakülte ile hastane aynı kampüs içerisinde.
Genel olarak temel bilimler tıp fakültesine ait binada klinik bilimler ise hastane içinde bulunmaktadır.
Dönem 1: ….. 500
Dönem 2: ….. 500
Dönem 3: ….. 500
Dönem 4: ….. 500
Dönem 5: ….. 500
Dönem 6: ….. 500
Toplam: ….. 3000
Fakültemizde yaklaşık 600 tane öğretim üyesi ve 3000 öğrenci bulunmaktadır. Yani öğretim üyesi başına yaklaşık 5 öğrenci düşer.
Genel olarak Spiral entegre denen sistem uygulanmaktadır.1. sınıfta hücre bilimleri, 2. Sınıfta sağlıklı insan vücudu ve 3. Sınıfta da hastalıklı insan vücudu ve nasıl tedavi edileceği gösterilir. Hacettepe’de ilk 3 sene pre-klinik sonraki 3 sene ise klinik yıldır. Pre-klinik yılda temel bilimler, mesleki beceri dersleri, mesleksel arası işbirliği dersleri görülür. PDÖ sistemi mevcut değildir. 4. Sınıfta 4 büyük staj (dahiliye, pediatri, genel cerrahi, kadın doğum) alınır. 5. Sınıfta ise küçük stajlar alınır. 6. Sınıf intörnlük yılıdır.
Dönem1: Organik Kimya, Tıbbi Biyoloji, Biyofizik, Fizyoloji, Histoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Mikrobiyoloji, Biyoistatistik, Halk Sağlığı, Biyokimya
Dönem2: Histoloji, Fizyoloji, Anatomi, Embryoloji, Biyofizik, Biyoistatistik, Mikrobiyoloji, Patoloji, Biyokimya
Dönem3:Patoloji,iç hastalıkları,pediyatri,farmakoloji,biyoistatistik
Dönem4:büyük stajlar
Dönem5:küçük stajlar
Genel olarak seçmeli dersler de tıp fakültesi hocaları tarafından tıp konuları arasından verilmektedir.
Dönem 1 :15 Ekim
Final sınavı: 10 Haziran
Bütünleme sınavı:28 Haziran
Dönem 2 : 3 Eylül
final sınavı : 21 Haziran
Bütünleme sınavı:8 Temmuz
Dönem 3 : 3 Eylül
final sınavı : 18 Haziran
Bütünleme sınavı: 4 Temmuz
Dönem 4 : 27 Ağustos
Dönem 5 : 27 Ağustos
Dönem 6 :1 Temmuz
Öncelikle bütün teorik dersler amfilerde anlatılıyor. Daha sonra laboratuvar derslerine geçiliyor.Bu derslerde gerekliyse her öğrenciye bir adet mikroskop sağlanabiliyor. Öğrencilerden gruplar halinde deneyi yapmaları istendiği gibi bazı lablarda tek başına preparat incelemesi de istenebiliyor. Anatomi lablarında düzenli olarak disseksiyon yapılıyor,bunların duyuruları öğrencilere yapılıyor isteyen öğrenciler bunlara katılıp hocadan izin isteyerek disseksiyon yapabiliyor.
15-20 adet kadavramız bulunuyor. Kadavraların uygunluğuna göre derslerden önce çıkartılıyor. Maket ve iskelet sayımız o laba katılan tüm öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli. Bunun dışında AR/VR labımız mevcut.
Kişi başı bir mikroskop düşüyor.
Fakültemizde uygulanmakta olan danışmanlık sistemi mevcut.Her dönemden bir kişi bir adet öğretim görevlisinin sorumluluğuna veriliyor ve gruplar her ay toplanıyor.Bu sayede hocaların ve üst dönemlerin diğerlerine mentorluk yapmaları sağlanıyor. Hacettepe Üniversitesi tıp ve bilim doktoru( MD-PhD) bütünleşik programı 2003 yılından beri yürütülen öğrencilerin dönem 3 ve 4 boyunca doktora derslerini normal tıp dersleri ile birlikte almalarını sağlayıp daha sonra 2 sene ara vermek suretiyle tez yazmalarına olanak sağlayan bir programdır. Program Birleşik Devletler ve Kanada’da 100’den fazla üniversitede devlet destekli ilerlemektedir lakin Türkiye’de programı uygulayan tek kurum Hacettepe Üniversitesidir. Bu program ile normalde alması 10 sene sürecek olan tıp doktoru ve bilim doktoru unvanlarını 8 senede almak mümkündür. Programın temel amacı bağımsız araştırmalar yürütebilecek ve önemli bilimsel katkılarda bulunabilecek nitelikte “bilim insanı-doktor” yetiştirmek, tıp alanında bilimsel araştırma yoluna ilgi duyan üstün nitelikli tıp öğrencilerine, en verimli çağlarında, zaman yitirmeden ve klinikten uzaklaşmadan bilimsel araştırma deneyimi kazandırmaktır. Program dahilinde şimdilik Biyokimya doktora programı, Farmakoloji doktora programı ,Biyofizik doktora programı, Tıbbi Biyoloji doktora programı, Temel Nörolojik Bilimler doktora programı, Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi doktora programı, Mikrobiyoloji doktora programı, Histoloji-Embriyoloji doktora programı, Epidemiyoloji doktora programı bulunmaktadır.
Mesleki beceriler önce amfilerde anlatılıyor daha sonrasında münhasıren hazırlanan mesleksel beceri eğitimi labında her 5-6 kişiye 1 eğitici(genelde asistan veya hoca) düşecek şekilde gruplara ayrılıp beceri çalışılıyor.Sene sonunda yapılan final sınavında %5 lik bir orana sahip final sınavı da %40 öneme sahip olduğu için genel toplamda 0,02 değere sahip.Mesleksel beceri dönem 1’de el yıkama, eldiven giyme, maske takma, CPR ve tansiyon ölçmeyi içeriyor. Dönem2’de kas içi enjeksiyon ve sondayı içeriyor.Dönem 3’te ise sütur ve damar yolu.
Simüle Hasta labovatuvarı mevcut. Her öğrenci yılda 3-6 defa hasta görüşmesi yaparak kendini geliştirme fırsatı buluyor. Sene sonunda yapılan son bir görüşmeyle öğrenci yeterliliği test ediliyor.
Klinikte sözlü sistemi uygulanıyor.Anabilim dalından anabilim dalına değişmek üzere genelde hasta sunumu, sözlü ve yazılı sınav şeklinde uygulanıyor.Klinikte komite sistemi var dönem 1’de 4 dönem 2’de 7 dönem 3’te 8 komite var.Komite notlarını yazılı sınav ve her komitede yüzdesi değişen pratik sınav etkiliyor.Final sene sonu notunu %40 etkiliyor.Final sınavının içinde İHU ve lab sınavının olduğu bölüm %5,Pratik en az %20 ve yazılı da geri kalan kısmı etkiliyor. Ders barajı yok ama 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Bütünleme finalle aynı şekilde yapılıyor. Histo pratik sınavında preparat dağıtılıp şematik çizim yapmamızı istiyorlar.Anatomi sınavında Netter’den Plateler veya kadavra fotoğrafları üzerinden soruluyor.Biyokimya’da her lab sonrası rapor yazıyoruz.Mikrobiyoloji için ödev veriyorlar.Patoloji için ise preparat gösterip onun hakkında teorik bilgi soruyorlar.Sene sonunda final notu için 50 barajı var.Onun dışında genel ortalama 60 olursa o seneyi başarıyla tamamlamış sayılıyorsun.
Sınıfı tamamlaması için final ortalamasını 50 yapması ve toplam ortalamasını da 60 ve üstünde tutması gerekiyor.
Her komiteden sonra dekan hocanın katılımıyla geri bildirim toplantısı gerçekleşir. Komitelerin istatistikleri tartışılır.
Yeni yorum ekle