Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Kayseri
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Türkiye'nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri olan Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa beşiklik etmiş ve her dönemde önemini korumuştur. Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra Şehre Kayseriye adını vermişler ve bu ad, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Kayseri, her köşesi değişik uygarlıkların kalıntılarının birbiriyle kucaklaştığı Anadolu'nun en köklü ve en eski yerleşim alanlarından biridir. M.Ö. IV.binden, yani Kalkolotik (Bakırtaş) çağlardan başlayarak Asur, Hitit, Frig dönemlerinde ve Roma devri sonuna kadar bir yerleşim alanı olan Kültepe; bu uygarlıkların kalıntılarını barındıran bir açık hava müzesidir. Kayseri, bu önemli merkezin yakınında yer alan bir bölge olarak bu uygarlıkların hepsinden derin izler taşımaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Üniversite şehir merkezine yakın konumlandırıldığından her yerden otobüsler aracılığıyla ulaşım sağlanabilir. Şehir İçinde Tramvay ile de sorunsuz ulaşım sağlayabilirsiniz.

Not: Kayseri’de Havaalanı bulunmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Kayseri'de 5 erkek, 7 kız KYK yurdu bulunmaktadır. Ayrıca birçok özel yurt, öğrenciler için apart ve rezidans bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Kiralar 1500 tl'den başlamakta, evin konumu ve özelliklerine göre değişmektedir. Eşyalı kiralık daireler mevcuttur.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Erciyes Üniversitesi 1978 yılında Kayseri Üniversitesi adı altında kuruldu. 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı olarak açılan Gevher Nesibe Tıp Fakültesi ve 1977 yılında kurulan Kayseri İşletme Fakültesi, Erciyes Üniversitesi’nin nüvesini oluşturmuştur. Kayseri’deki diğer iki yüksek öğretim kurumu olan ve 1967’de kurulan Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü’nü İlahiyat Fakültesi olarak; 1977’de kurulan Kayseri Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’ni Mühendislik Fakültesi olarak bünyesine alarak 1982 yılında Erciyes Üniversitesi adını almıştır. Üniversite, adını, şehrin 15 km. güneybatısında yer alan 3916 m. yükseklikteki Erciyes Dağı’ndan almaktadır. Erciyes Dağı, Türkiye’nin en önemli kış ve kayak sporları merkezidir. Erciyes Üniversitesi bugün toplam 18 fakülte, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 7 enstitü, 6 bölüm, 33 araştırma merkezi ve 1350 yataklı gelişmiş bir uygulama hastanesi ile hizmet vermektedir. Gevher Nesibe Hastanesi’ne ek olarak Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi, Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Çocuk Hastanesi ve Kemik İliği Nakil ve Kök Hücre Tedavi Merkezi bölgenin en önemli sağlık kuruluşlarıdır

Üniversitemizin önde gelen amaçlarından birisi de, öğrenim gören öğrencilerin ders dışı zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak, güzel sanatlara yönelik etkinlikler düzenleyerek onların bu etkinliklere katılmalarını temin etmektir. Aynı zamanda bu tür katılımların eğitimin bir parçası olduğuna inanılmaktadır. Öğrenciler için Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, pop ve rock konserleri, halk oyunları, tiyatro ve benzeri alanlarda yeteneklerine göre etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler genelde öğrenci kulüpleri aracılığı ile yapılmaktadır. Ayrıca çeşitli kulüplerin aktiviteleri arasında, Satranç Turnuvası, Kuş Gözlem Gezileri, Bilişim Haftası etkinlikleri de bulunmaktadır. Üniversitemizce belirli gün ve haftalarda sempozyum, panel, konferans, sergi gerçekleştirilmekte, piknik turizm ve eğitim amaçlı gezilerin yanı sıra her yıl Nevruz Bayramı Şenlikleri, Tiyatro Festivali, Kayseri Kültür ve Sanat Haftası ve Bahar Şenliği düzenlenmektedir. Spor Şenliği ve Bahar Şenliği oldukça yoğun geçmekte, ünlü sanatçıların konserleri, konferanslar ve panellerle dolu bir hafta yaşanmaktadır. Ayrıca, üniversiteler arası tiyatro festivali düzenlenmekte, çeşitli üniversitelerin tiyatro grupları ile ünlü tiyatro sanatçılarının oyun ve söyleşilerinin yer aldığı zengin bir program sergilenmektedir. Avrupa Topluluğu Kulübü öğrencileri uluslararası kış festivalini düzenli olarak organize etmektedir. Senfoni ve Oda Orkestraları, çeşitli üniversitelerin ve kuruluşların müzik ve tiyatro gruplarının yanı sıra öğrenci topluluklarının dinletileri, ünlü sanatçıların özel gösterileri yapılan etkinliklerden bazılarıdır. Üniversitemizin çeşitli fakülte, yüksekokul ve enstitülerinde kültürel ve bilimsel amaçlı dergiler yayınlanmaktadır. Düzenlenen konferanslar, sempozyumlar, paneller ve seminerler bir kitap hâlinde okuyucuların hizmetine sunulmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemizin girişimleriyle çeşitli kuruluş ve kişiler tarafından öğrencilerinize burs verilmektedir. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burslar 12 ay süre ile verilmektedir. Üniversitemiz tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilerimize de aylık ücretsiz yemek bursu verilmektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Her yıl mayıs ayı içinde bahar şenlikleri gerçekleştirilmektedir. Spor Şenliği ve Bahar Şenliği oldukça yoğun geçmekte, ünlü sanatçıların konserleri, konferanslar ve panellerle dolu bir hafta yaşanmaktadır. Bahar şenliğinde Manga, Kıraç, Fatma Turgut gibi ünlü isimler yer almaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizde Merkez Kütüphanesinin yanında tıp öğrencileri için geniş bir çalışma salonu vardır .
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
https://www.erciyes.edu.tr/kategori/KAMPUSTE-YASAM/Kulupler-ve-Topluluklar/22/173 Ayrıca tıp fakültesi içinde etkinlikler düzenleyen kulüpler vardır. ( TurkMSIC , Erkök vs.)
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Üniversitemiz yemekhanesinde öğle ve akşam yemekleri çıkmakta olup. Fiyatı 2.50 tldir. Üniversite yemekhanesi olup tüm fakültelere açıktır . Kliniğe geçildiğinde de bu yemekhaneden faydalanılır. Fakülte çevresinde market, restoran alternatifleri de bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Erciyes Üniversitesi Kampüsü, Kayseri Güney-Batısında şehir merkezi ile Talas İlçe merkezi arasında olup 18 Fakülte, 4 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu, 7 Enstitü ,1350 yataklı 6 Hastane, Halı Saha, Tenis Kortları, Açık-Kapalı Spor Salonları ve Kongre-Konferans-Sergi Salonları bulunmaktadır. Ayrıca Kafeterya, Market, 4 Adet Banka Şubesi ve 11 Adet Bankamatik bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 5 km uzaklıktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Fakültemiz, Hacettepe Üniversitesinin 9.12.1968 tarih ve 361 Sayılı Senato kararıyla aynı üniversiteye bağlı olarak 897 sayılı kanunun 2. maddesine göre kurulmuş ve aynı tarihteki 362 sayılı senato kararıyla 1969-1970 ders yılında öğrenci alınmasına karar verilerek "Hacettepe Üniversitesi Kayseri Gevher Nesibe Tıp Fakültesi" ismiyle 25 öğrenci alınarak eğitime başlamıştır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Tıp öğrencilerinden oluşan basket takımımız diğer fakültelerle basket turnuvasına katılmaktadır. Ayrıca tıp öğrencilerinden oluşan bir müzik grubumuz bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi , TurkMSIC.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizde %100 Türkçe eğitim verilmektedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültenin isteğe bağlı ingilzice hazırlık dönemi vardır. İngilizce hazırlık görmek isteyen öğrenciler kayıt yaparken bunu belirtmelidir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Teorik derslere %75 pratik derslere %80 devam zorunluluğu vardır. Yoklama yüz taramasıyla yapılmaktadır. Devam bilgisi her hafta panoya asılır ve öğrenci sorumlusu yoluyla whatsapp gruplarına dağıtılır.
Pandemi döneminde bu kural esnetilerek teoriklerde ders zorunluluğu kalkmış, pratiklerde ise %80 devam zorunluluğu devam etmiştir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemiz 04/06/2012 tarihinden 01/01/2024 tarihine kadar akredite edilmiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından akredite edildi. UTEAK Genel Kurulu’nun 04.06.2012 tarihli toplantısında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin verdiği eğitimin Ulusal Tıp Eğitimi Temel Standartları’nın hepsini karşıladığına karar verilerek, mezuniyet öncesi eğitimi 6 yıllığına akredite edildi. Böylece, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 13 tıp fakültesinden biri oldu.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Vardır.
Fakültemiz Tıp Eğitimi Anabilim dalı Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen X. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi TEGED Araştırma Ödülü 2018 “The Relationship between Erciyes, Selçuk and Akdeniz Medical School Third-Year Students’ Learning Approachers and Their Non-attendance Attitude and Tendencies” isimli çalışmaları ile Üçüncülük Ödülüne layık görülmüşlerdir.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tıp fakültesi ve hastane tam olarak karşı karşıyadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Tüm anabilim dalları hastanededir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Her dönemde yaklaşık 300 – 330 kişi bulunur.

Fakültemize toplam 1921 öğrenci kayıtlıdır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
4.sınıfta her staj grubu 70-80 kişi içeriyor. 5.sınıfta her staj grubu 25 kişi içeriyor.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 165 profesör, 43 doçent , 53 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.
Öğretim üyesi başına fakültemizde 8 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde entegre eğitim sistemi kullanılmaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
1.Sınıf : Anatomi, Fizyoloji,Biyokimya, Biyoistatistik, Histoloji, Mikrobiyoloji, Tıbbi Genetik, Tıbbi Biyoloji, Biyofizik.

2.Sınıf : Anatomi , Fizyoloji, Biyokimya, Parazitoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Mikrobiyoloji, İmmünoloji

3.Sınıf : Adli Tıp, Anesteziyoloji, Dermatoloji, Deontoloji (Tıbbi Etik), Epidemiyoloji, Fiziksel Tıp ve Reh., Gastroenteroloji, Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, İmmünoloji, İnfeksiyon Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp-Damar Cerrahisi, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Nükleer Tıp, Nöroloji, Nöroşirürji, Ortopedi, Parazitoloji, Çocuk Endokrinoloji, Çocuk Gastroenteroloji, Çocuk Hematoloji, Çocuk İmmünoloji, Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Nefroloji, Çocuk Nöroloji, Çocuk Psikiyatri, Psikiyatri, Radyodiyagnostik, Tıbbi Beceri , Tıbbi Genetik, Üroloji, Farmakoloji, Patoloji, Erişkin Hematoloji, Erişkin Endokrinoloji, Erişkin Kardiyoloji, Erişkin Nefroloji.

4.Sınıf : İç Hastalıkları, Kardiyoloji , Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Radyoloji, Genel Cerrahi, Plastik Cerrahi - Çocuk Cerrahisi Stajları
5.Sınıf : Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları , Göz Hastalıkları , Ortopedi ve Travmatoloj,i Üroloji , Dermatoloji, Psikiyatri , Nöroloji , Beyin ve Sinir Cerrahisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon , Göğüs Hastalıkları, Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi , Adli Tıp , Çocuk Psikiyatri ve Sosyal Pediatri ,Akılcı İlaç Kullanımı, Tıbbi Genetik, Tıbbi Parazitoloji,Anestezi ve Reanimasyon, Tıbbi Mikrobiyoloji, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Enfeksiyon Hastalıkları,Patoloji,Klinik Biyokimya Stajları.
6.Sınıf : İç Hastalıkları , Çocuk Sağlığı ,Koruyucu Hekimlik, Acil Tıp, Cerrahi ,Kadın Doğum, Ruh Sağlığı, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları stajları.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Seçmeli dersler : mesleki seçmeli dersler bulunmaktadır.
İnkılap Tarihi
Türk Dili
İngilizce
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
2021-2022 Eğitim öğretim yılı akademik takvimi aşağıdaki gibidir.
https://tip.erciyes.edu.tr/bolum-2021-2022-Egitim-Ogretim-Yili-Takvimi
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi, biyokimya, fizyoloji, tıbbi beceri vb. derslerin hepsi laboratuvarda işlenir. Tüm gerekli aletler bulunmaktadır. Dersler öğrenci üzerine kurulmuştur. Her öğrenci o günün deneyini yapar.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımızda 8 adet kadavramız bulunmakta. Derste kullandığımız maketler konuyu kapsamlı şekilde gösterebiliyor.3 tane tam kadavramız var. Masalara ayrılarak ders işlendiği için materyaller yeterli geliyor.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Her laboratuvarımızda öğrenci başına 1 mikroskop bulunur.
Not: Laboratuvar , pratik dersleri sınıf 4 gruba ayrılarak işlenir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
-Türkiyedeki en iyi kök hücre araştırma tesislerinden olan GENKÖK‘te projelere katılma imkanı.
-Kariyer Danışmanlığı
-Kariyer Söyleşileri
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
1. ve 3. Sınıflarda tıbbi beceri dersimiz var. Bu derslerde damar yolu açma , dikiş atma , yara temizleme gibi birçok müdahaleyi öğreniyoruz. Bu dersleri ayrı bir laboratuvarda maketler yardımıyla işliyoruz.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle Hasta Laboratuvarımız bulunmamaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Kurul sonu sınavlarının yanında sene sonunda genel kapsamlı final sınavı yapılır. Kurul sonu sınavlarının %40'ı final sınavının %60'ı hesaplanır. Bunların toplamının baraj olan 60'ı geçmesi gereklidir. Ayrıca final sınavının 60 puan barajı vardır.
Kurul sonu sınavları teorik sınav puanı üzerine pratik sınav puanı eklenerek hesaplanır.
Sınavların hepsinde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Öğrencinin finalden 60 üstü alması ve kurul sonu notlarının %40'ı ile final notunun %60'ının toplamının 60'ı geçmesi gerekmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavı: Masalar üstünde ismi istenilen 3 şey konur ve 90 saniye içinde kağıda yazmamız istenir. Sınavlarda masa sayısı değişmekle beraber sürenin başlama ve bitişi zille yapılır
Biyokimya : Laboratuvarda yapılır. Sınavlar çoktan seçmeli soru, mikroskop, deney tüpleri içerebilir. Cevapları optiğe işaretlememiz istenir. Soru başlangıç ve bitiş saati zil ile yapılır.
Histoloji: Mikroskop ve projeksiyondan yansıtılan görsel sorularından oluşmaktadır. Soru başlangıç ve bitişi zille ayarlanır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Hayır, yoktur.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Dekanlığımız tarafından komite başlarında ve komite sınavlarından sonra geri bildirim anketleri olmaktadır. Ayrıca her kurul başlangıcında koordinatörle görüşülen bir ders saati bulunmaktadır. Bunun haricinde koordinatörlerle birebir görüşme imkanı her zaman bulunmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Her ders kurulumuz sonrası bu ders kuruluyla alakalı görüşlerimizi öğrenmek için bir ders düzenlenir ve anket yapılır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü eğitim kadrosu ortalama bir tıp fakültesine göre oldukça fazla. Araştırma yapma imkanı bulabileceğimiz veya tıp alanında faaliyetlerde bulunabileceğimiz bir ortam mevcut. Eski bir üniversite olup kökenleri sağlam. Fakülte hastanesinin iyiliği nedeniyle çevre illerden çok hasta gelmektedir bu da biz onlara yardım ederken tecrübemizi arttırmada önemli bir rol oynar.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Entegre eğitim sistemiyle gelen teorik derslerin çokluğu biraz bunaltıcı olabilmektedir. Mevcut sınav sistemi, finalsiz geçmenin olmaması ve 4y1d gibi faktörler öğrenci açısından çok zorlayıcı olabiliyor.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Sınavlar için Eruzem'in oluşturduğu bir çevrim içi sistem mevcut. Bu sayede öğrenciler Türkçe, İnkılap, İngilizce derslerini çevrim içi ortamda alabiliyor.
Aynı zamanda pandemi tedbirleri nedeniyle eğitim hibrit olarak gerçekleşmiş ve çevrim içi ortamda da eğitim verilmiştir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet çevirim içi sınavlar gerçekleşti. Üniversitenin genel çevirim içi alt yapısı olan ERUZEM tarafından çoktan seçmeli sorular şeklinde gerçekleştirildi.