Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İzmir
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İzmir sosyal ve kültürel olanaklar bakımından Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinden biridir. Şehir merkezinde Konak, Alsancak, Bostanlı gibi ülkemizin en güzel kordonlarında bisiklet kiralayarak körfezin tadını çıkarabilir; Çeşme, Foça, Urla, Seferihisar gibi ülkemizin özellikle yaz turizmi açısından değerli bölgelerine toplu taşımayla ulaşabilirsiniz. Sayıları 30'a varan müzelerde ve sanat merkezlerinde kültürel açıdan tatmin olabilirsiniz. Şehir merkezindeki New York Central Parkı andıran İzmir Uluslararası Fuar alanında zaman geçirebilir, sık sık düzenlenen ulusal/uluslararası fuarlara katılım gösterebilirsiniz. Neredeyse her ay Duman, Athena, Teoman gibi ülkemizin önde gelen sanatçılarının konserlerine katılabilirsiniz, daha az dinleyicisi olan sanatçıların yolu da her sene mutlaka İzmir'e düşer. Tiyatro, heykel, dans, spor gibi aklınıza gelecek hemen hemen her alanda katılacak bir topluluğu ve kendinizi geliştirecek bir ortamı İzmir'de yakalayabilirsiniz.
Sahip olduğu güzelliklerin dışında İzmir özgür yapısı ve sıcakkanlı insanlarıyla ön plana çıkar. Şehrimiz, öğrencilik hayatınızı doruklarına kadar yaşamanız ve kendinizi özgürce ifade edip geliştirebilmeniz için en uygun şehirlerden biridir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin hemen önünde Bornova Metro durağı ve otobüs durakları bulunmaktadır(Metro istasyonlarından Ege üniversitesi durağı diğer fakültelere ulaşmak için,Tıp fakültesine ulaşmak için Bornova metro durağında inmeniz gerekiyor).Ayrıca toplu taşıma hizmetinde en büyük avantajlarımızdan biri ise izmirim kartınızı bir toplu taşımaya binerken bastıktan 120 dk sonrasına kadar ücretsiz aktarma yapabiliyorsunuz .İzmir Metro’su ile EVKA 3 ve Fahrettin Altay arasında uzanmakta olup Konak, Basmane, Çankaya gibi önemli merkezlere gitmektedir. Ayrıca yapım aşamasında olan yeni metro duraklarıyla birlikte ulaşım metronun her iki ucuna doğru uzayacaktır. Metronun Hilal ve Halkapınar duraklarıyla İZBAN'a direkt olarak aktarma yapabilir ve çok daha uzaklara yolculuk edebilirsiniz. Şehrimizde metro ve İZBAN'dan başka Tramvay, vapur, ESHOT dediğimiz belediye otobüsleri ve minibüsler bulunmaktadır. Tramvay, Halkapınar ve Fahrettin Altay arasında uzanır, aktarma geçerlidir ve İzmir'in en güzel manzaralarından biri eşliğinde yolculuk yapabilirsiniz. Otobüs durakları, İzmir'in nerdeyse her noktasında bulunmakta ve Bornova Metro Durağı'nın önünde büyük bir otobüs aktarma merkezi bulunmaktadır. Otbüslerde de aktarma geçerlidir. Vapurda ise belki de İzmir'in en keyifli yolculuklarından birini yapabilirsiniz. Körfez şehri olduğumuzdan vapur sık kullanılır, 9 adet vapur iskelemiz vardır ve vapurda da aktarma geçer. Minibüsler ise otobüslerle benzer güzergahlara sahiptir. İzmirimKart minibüslerde kullanılmaz ve nakit kullanılır.
Şehrimizdeki havaalanına İZBAN ve metroyu birlikte kullanarak veya Bornova aktarma merkezinden kalkan otobüsle direkt gidebilirsiniz.
Otogarımız ise okulumuza yakındır ve Bornova Aktarma Merkezinden bir otobüsle gidilebilir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
İzmir’de 12 tanesi kız, 10 tanesi erkek olmak üzere toplamda 22 tane KYK yurdu vardır. Kız KYK’larından 2 tanesi Ege Üniversitesi Ana Kampüsünde(Tıp Fakültesine yürüyerek 20, metroyla 2 dakika mesafede) bulunmaktadır. Erkek KYK’larından 2 tanesi ise Tıp Fakültesine yürüyerek 15 dakika mesafede bulunmaktadır. Tıp Fakültesi kampüsünün içinde “Öğrenci Köyü” adında Ege Üniversitesine ait bir kız-erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Yine Tıp Fakültesi kampüsünün içinde 1 adet (kız erkek) özel öğrenci yurdu bulunmaktadır.Üniversitemizin çevresinde birkaç tane daha özel öğrenci yurdu bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Ev fiyatları, bulunduğu mahallenin sosyoekonomik durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tıp fakültesi çevresinde genellikle öğrencilerin yaşadığı mahalleler bulunmaktadır. Sosyal hayatın yaşandığı Küçükpark çevresinde ev fiyatları diğer yerlere göre yükseklik gösterebilmektedir. Ev sahipleri öğrencilere ev kiralamaya genellikle olumlu yaklaşmaktadır, günümüz şartlarında 2 ve üzeri kişi sayısıyla ev kiralamak özel yurtlardan daha ekonomik bir seçenek olabilir.
Temmuz 2023 itibariyle 1+0 ve 1+1 daire fiyatları konuma bağlı olarak ortalama 5.000-8.000₺ arasında, 2+1 daire fiyatları 8.000-10.000₺ arasında değişiklik gösterirken 3+1 daire fiyatları ortalama 10.000-12.000₺ arasındadır.
Ayrıca tıp fakültesi metro hattında bulunduğundan diğer metro duraklarına yakın evler de tercih edilebilir. Konuma bağlı olarak bu evlerin fiyatı tıp fakültesine yakın evlerden daha uygun olabilir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Ege Üniversitesi 1955 yılında İzmir’in en büyük ilçelerinden olan Bornova’da kurulmuştur. Kampüs 3700 dekar alanı ile eğitim, kültür, spor ve sosyal hizmetler amaçlarıyla kullanılan binalardan oluşmaktadir. Kampüs otoparklar, yollar, trafik işaret ve yönlendirme levhalari ile donatılmıştır. Üniversite kampüsünde, en son teknoloji ile donatılmış modern bir kütüphane ile kapalı yüzme havuzu, kapalı spor salonu, futbol, basketbol, mini-futbol, tenis kortları gibi spor tesisleri, sergi salonu ve 750 kişilik kapasiteyle Prof. Dr. Yusuf VARDAR – MÖTBE - Kültür Merkezi, kafeteryalar, öğrenci çarşısı, hipermarketi, akademik personel ve öğrenciler için lokalleri ve konukevi mevcuttur. Ayrıca kampüs içerisinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Kız Yurdu da hizmet vermektedir.
Türkiye’nin en büyük üniversite kütüphanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi; 196.247 basılı eser, 103.896 elektronik kitap ve 23.653 elektronik derginin, 99 kurumsal e-derginin yanında yaklaşık 40 veri tabanı ve 600 internet erişim noktası ve kablosuz erişimi ile aynı anda 1.800 kişiye hizmet verebilmektedir. Üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrencileri, kütüphanemizin elektronik bilgi kaynaklarına evlerindende erişim sağlayabilmekte ve literatür tarayabilmektedirler.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Öğrencilere burs veren diğer vakıf, dernek ve şirketler, duyurularını Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü’ne göndermektedirler. Özellikle Eylül-Ekim-Kasım aylarında yoğunluk kazanan burs duyuruları, hem ilgili müdürlüğün hem de okulların öğrenci işleri bürolarının ilan panolarında duyurulmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için; Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler ŞubeMüdürlüğü Tel : 0 (232) 311 36 38
E-Posta : sosyalhizmetler@mail.ege.edu.tr
Bunun dışında fakültemizde bulunan, öğretim üyelerimiz tarafından kurulmuş, Ege Tıbbiyeliler Derneği de öğrencilere burs vb. maddi destek sağlamaktadır. Bu dernek maddi desteğin yanında mentorlük gibi manevi destek de yapmaktadır. http://www.egetibbiyeliler.org/ Bu adresten detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizde her sene bahar şenliği yapılmaktadır. Son yıllarda şenliğimize Yüzyüzeyken Konuşuruz ve Pinhani gibi gruplar katılım göstermiştir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizin ortak kütüphanesi dışında fakültemizin kendine ait bir kütüphanesi bulunmaktadır. Ayrıca fakültemize ait 2 adet periyot adı verilen, 7/24 açık çalışma salonları (biri intörnlere özel) bulunmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Ege Üniversitesi bünyesinde çok sayıda kulüp bulunmaktadır. Başlıca kulüplerimiz; Türk Halk Dansları Topluluğu Amerikan Futbol Takımı Havacılık Kolu Mağara Araştırma Topluluğu Doğa ve Dağcılık Kolu Motor Sporları Topluluğu Bisiklet Dostları Topluluğu Taekwondo Topluluğu Kuş Gözlem Topluluğu Deniz Feneri Ekoloji ve Sualtı Topluluğu Fotoğraf Topluluğu
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Tıp Fakültesinde bulunan 2 Nolu Yemekhanede 3 öğün yemek verilmektedir. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğün başı yemek 6.5 TL'dir. Yemekhane rezervasyon sistemiyle çalışır ve rezervasyonlar en geç önceki hafta perşembe 23.59'a kadar yapılır. Ancak rezervasyonunuz yoksa daha yüksek bir fiyata yemekhaneyi kullanabilirsiniz.
Ayrıca kampüs içerisindeki çeşitli kafeleri kullanabilir veya okulumuzun hemen karşısı diyebileceğimiz Küçükpark'ta bulunan birçok kafeye gidebilirsiniz.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemiz İzmir'in İstanbuldan giriş tarafında yani Bornova'da, yerleşim göstermektedir. Kampüs ve tıp fakültesi aynı yol üzerindedir ve yürümeyle 10 dakika mesafededir(arada da ağaçlı tatlı bir yolumuz var). Tıp Fakültesi Bornova Metro istasyonunun ve otobüsleri hemen yanındadır. Öğrencilerin çokça vakit geçirdiği cafe ve restorantlar içeren Küçük Park'ın karşısındadır. Fakültemiz, Hemşirelik fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi, Fakülte Hastanesi ve Sağlık meslek Yüksek Okuluyla aynı taraftadır, Forum Bornova Alışveriş Merkezine 5 dakika Yürüme mesafesindedir. Hem bizim kampüümüze hem de diğer fakültelerin bulunduğu kampüse kartla giriş yapılır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 1955 yılında kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizde futbol, basketbol turnuvası gibi sportif etkinlikleri oldukça sık olarak gerçekleştirilir. Ayrıca Mednight adı verilen, fakültemizin müzik gruplarının sahne aldığı konser geceleri düzenlenmekte. Fakültemizin öğrenci kulüpleri de üniversitemizden bağımsız olarak aktif bir şekilde Ege Tıp Öğrenci Toplulukları adı altında çalışmaktadır. Fakültemize özel bazı öğrenci kulüplerimiz şu şekildedir; Ege Tıp Rock Topluluğu Ege Tıp Resim Atölyesi Edebiyat Topluluğu Ege Tıp Bisikletçileri Ege Tıp Fotoğrafçıları EMSA TurkMSIC Ege Tıp Dans Topluluğu Ege Tıp Oyuncuları (Tiyatro) Sinema Topluluğu Satranç Topluluğu
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, TurkMSIC
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültemizde %100 Türkçe eğitim verilmektedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültede isteğe bağlı olarak hazırlık okunabilmektedir. Bununla birlikte birinci sınıfın dönem başında yapılan İngilizce muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler haftalık 4 saat İngilizce dersinden muaf olmaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Teorik derslere devam zorunluluğu yoktur. Ancak laboratuvar derslerinde toplam derslerin en az %80, bir dersin ise en az %50’sine katılım zorunluluğu vardır.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Evet, belgemiz 2017 yılında yenilenmiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemiz akreditasyon sürecini çok ciddiye alır. Önemli bir noktada bu süreçte öğrenci katılımına çokça önem vermesidir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Evet, bulunuyor.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ile hastanemiz aynı kampüs içinde 3 dakika yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel bilimlerin anabilim dallarının büyük kısmı dekanlık binası içinde yerleşim gösteriken, klinik bölümlerin anabilim dalları hastane içinde yer almaktadır. Anatomi anabilim dalı ise kendi binasına sahiptir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
ÖSYM' nin açtığı kontenjana göre genel kontenjandan 310 kişi, okul birinciliğinden ise 8 kişi, toplamda 318 kişi fakültemize yerleşebilmektedir. Her dönemdeki öğrenci sayısı sınıfta kalma ve yabancı öğrenci durumuna göre -/+ 50 civarında değişebilmektedir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4-5-6 öğrencileri staj derslerini 15-20 kişilik gruplarla görüyorlar.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde toplam kayıtlı öğrenci sayısı 2321'dir. 315'i profesör olmak üzere toplam 434 öğretim üyemiz bulunmaktadır.
Fakültemizde öğretim üyesi başına 5,35 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültede Spiral Müfredat(Spiral Curriculum) uygulanmaktadır.
Eğitim hayatı evre ve bloklara ayrılır. Her evrenin içinde bloklar vardır. Bir bloğun sonunda sınavlar ve 1 haftalık tatil olur(veya yaz tatili).
Sistem şu şekildedir. Evre 1 ile fakülteye başlarsınız ve içinde tek blok vardır yani Evre 1 Blok 1(E1B1). E1B1'de tıbbi bilimlere giriş yaparsınız ve 3 aydır. Bu bitince Evre 2'ye geçersiniz, bu Evrede her sistemin sağlıklı işleyişini öğrenirsiniz, içinde 4 blok vardır ve bu bloklar organ sistemlerine göre ayrılır. Mesela Evre 2 Blok 2'de Sindirim sisteminin sağlıklı isleyişini öğrenirsiniz.
Bunu nasıl yaparsınız? Bu blok süresince o sistemle ilgili, anatomiyi, histolojiyi, fizyolojiyi be biyokimyayı öğrenerek. Buna yatay entegrasyon denir, aynı konuyu farklı disiplinlerle öğrenmek. Bir de dikey entegrasyon vardır, pre-klinik ve klinik arasında bağlantı kurmaya yarar, göreceğiniz halk sağlığı dersleri ve panellerle bu sağlanır.
Birkaç tanım daha:
a) Evre: Eğitim-öğretim yılından (sınıflardan) bağımsız olarak yapılandırılmış tıp eğitimi dönemleridir.
b) Blok: Eğitim programının ilk üç yılında (Evre 1-4) ağırlıklı olarak temel tıp bilimleri konularınınişlendiği, konu bütünlüğüne (temaya) göre gruplanan eğitim ünitesidir.
c) Staj Bloğu: Eğitim programının 4. ve 5. yıllarında (Evre 5) ağırlıklı olarak klinik tıp bilimleri tarafından hekimlik mesleğinin uygulanmasına yönelik konuların işlendiği eğitim ünitesidir.
d) Özel Çalışma Modülü (ÖÇM): Eğitim programının 2. ve 3. yıllarında öğrencilerin ilgi duydukları mesleki, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlayacak tıp ve tıp dışı alanlarda,öğretim üyesi ile birebir çalışma olanağı sağlayan uygulama ağırlıklı eğitim ünitesidir.
e) Klinik Rotasyon: Eğitim programının 4. ve 5. yıllarındaki staj bloklarında, anabilim dalları tarafından gerçekleştirilen klinikte eğitim dönemidir. Staj bloklarında her bir klinik rotasyon bir birim olarak değerlendirilir.
f) Tamamlama Stajı: Eğitim programının 4. ve 5. yıllarındaki staj bloklarında yer alan klinik rotasyon(lar)dan başarısız olan öğrenciye yönelik olarak ilgili klinik rotasyonun staj bloğu içindeki süresinin yarısından az olmamak koşuluyla, yaz döneminde bütünleme sonuçlarının açıklanmasının ardından, bir sonraki eğitim-öğretim dönemi başlayıncaya kadar olan süre içinde uygulanması ve tamamlanması gereken eğitim dönemidir.
g) İntörn Hekimlik Dönemi: Eğitim programının 6. yılında (Evre 6), farklı anabilim dalları tarafından zorunlu veya seçmeli olarak yürütülen 12 aylık uygulamalı eğitim dönemidir.
h) Dikey Koridor: Mezuniyet hedefleri doğrultusunda yürütülen toplum sağlığı ve alan uygulamaları ile mesleksel beceriler gibi yetkinlik başlıklarını kapsayan kavramsal ve uygulamalı eğitim ünitesidir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem1: Anatomi, Biyofizik, Histoloji ve Embriyoloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları,Tıbbi Biyokimya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Fizyoloji, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıp Eğitimi, Tıp Tarihi ve Etik, Adli Tıp, Anatomi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Nükleer Tıp, Radyodiyagnostik, Radyoloji, Spor Hekimliği, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Parazitoloji, Tıbbi Patoloji,
Dönem2: Acil Tıp, Adli Tıp, Anatomi, Anestezi ve Reanimasyon, Biyofizik, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoloji, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, Histoloji ve Embriyoloji, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Ortopedi, İç Hastalıkları, Radyodiagnostik, Spor Hekimliği, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik
Dönem3: Acil Tıp, Adli Tıp, Anestezi ve Reanimasyon, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, Histoloji ve Embriyoloji, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Ortopedi, İç Hastalıkları, Radyodiagnostik, Spor Hekimliği, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Kalp Damar Cerrahisi, Ortopedi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Radyasyon Onkolojisi, Tıbbi Patoloji, Üroloji
Dönem4: Dahiliye, Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Üroloji, Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Anestezi, Enfeksiyon Hastalıkları
Dönem5: : Pediatri, Çocuk Psikiyatrisi, Nöroloji, Beyin Cerrahisi, Ortopedi, Fizik Tedavi, Psikiyatri, KBB, Göz, Dermatoloji, Çocuk Cerrahisi, Spor Hekimliği
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Birinci sınıfta İnkilap Tarihi ve Türk Dili dersi verilmektedir. İki ve üçüncü sınıfta Medikal İngilizce dersi verilmektedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
1. Yıl
Evre 1 (Tıbba Giriş)
Evre 2 (Normal Yapı ve Fonksiyon)
Evre 1 Blok 1: Tıbbi Bilimlere Giriş
Evre 2 Blok 1: Normal Yapı ve Fonksiyon / Solunum, Dolaşım, Kan-Lenfoid, Boşaltım
Evre 2 Blok 2: Normal Yapı ve Fonksiyon / Sindirim ve Metabolizma
2. Yıl
Evre 2 (Normal Yapı ve Fonksiyon)
Evre 3 (Patolojilere ve Klinik Bilimlere Giriş)
Evre 2 Blok 3: Normal Yapı ve Fonksiyon / Hareket ve Sinir Sistemi
Evre 2 Blok 4: Normal Yapı ve Fonksiyon / Hayatın Evreleri
Evre 3 Blok 1: Patolojilere ve Klinik Bilimlere Giriş
3. Yıl
Evre 4 (Patolojik Yapı ve Fonksiyon)
Evre 4 Blok 1: Solunum, Dolaşım, Kan-Lenfoid, Boşaltım
Evre 4 Blok 2: Sindirim, Endokrin ve Metabolizma
Evre 4 Blok 3: Sinir, Duyu, Hareket ve Davranış
Evre 4 Blok 4: Hayatın Evreleri
4. Yıl (Evre 5 – Klinik Bilimler)
Kardiyopulmoner Sistem ve Enfeksiyon Staj Bloğu
İç Hastalıkları Staj Bloğu
Cerrahi ve Ürogenital Sistem Staj Bloğu
Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Enfeksiyon Hastalıkları, İç Hastalıkları, Genel Dahiliye ve Bilim Dalları rotasyonları
Genel Cerrahi
Acil Tıp
Üroloji
Kardiyoloji
Kalp Damar Cerrahisi
Anesteziyoloji ve Reanimasyon
Kadın Hastalıkları ve Doğum
5. Yıl (Evre 5 – Klinik Bilimler)
Kas-İskelet-Sinir Sistemi ve Davranış Staj Bloğu
Duyu Sistemi Staj Bloğu
Çocuk Sağlığı Staj Bloğu
Nöroloji Beyin ve Sinir Cerrahisi
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Dermatoloji
Plastik Cerrahi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Cerrahisi
Çocuk Ergen RuhSağlığı ve Hastalıkları
Genel Pediatri veBilim Dalları rotasyonları
Ortopedi ve Travmatoloji
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Spor Hekimliği
Tıbbi Görüntüleme
Seçmeli
Adli Tıp
Göz Hastalıkları
6. Yıl (Evre 6 – İntörn Programı)
Halk Sağlığı, İç Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Acil Tıp, Genel Cerrahi, Seçmeli Stajlar
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Sınıf 4 gruba ayrılmaktadır( G1-G2-G3-G4:ortalama 95 kişi). ve 45 dk’lık dersler halinde işlenmektedir. Dersin başlangıcında o dersi anlatan öğretim görevlisinin kadavralar ve maketler üzerinde konu tekrarı yapıldığı bir video barkovizyonda gösterilir. Sonrasında öğrenciler salona dağılır ve masalardaki kadavra ve maketler üzerinde incelemeler yapar. Bu esnada öğretim görevlileri ve asistanlar masalar arasında dolaşır ve öğrencilerin sorularını cevaplar. Ayrıca ders sonunda öğrencilerin yoklamaları alınırken masa grubunun sorumlu asistanı tarafından sözlü sınav yapılır.
Histoloji: Sınıf 2 gruba ayrılır(G1-G2 // G3-G4) ve iki ders saati blok olarak işlenir. Mikroskopi salonunda her öğrenciye bir mikroskop düşmektedir ve her öğrenciye salona girişte derste işlenecek olan preparatlardan biri verilir. Dersin başında ilgili konuyu anlatan öğretim görevlisi, barkovizyona yansıtılmış olan mikroskopta o ders gözlenecek olan preparatları tanıtır ve dersin tekrarını yapar. Sonrasında öğrenciler ellerindeki preparatları kendi aralarında değiştirerek mikroskopta gözlemler yapar. Bu sırada öğretim görevlileri ve asistanlar soruları cevaplamak üzere masalar arasında dolaşır.
Fizyoloji: Pratikten önce derslikte ilgili pratiğin önceden hazırlanmış videosu barkovizyonda seyredilir. Sonrasında gruplar multidisipliner laboratuvarlara geçer. Her grup kendi içinde gruplara ayrılır ve deneyler grubun öğretim görevlisi tarafından tekrar anlatılır ve yapılır. Sonrasında ise öğrenciler bu deneyleri yapar.
Patoloji: İlk olarak derslikte konu tüm dönem öğrencilerine ders olarak anlatılır. Ardından küçük gruplar şeklinde mikroskobi salonunda çalışma yapılır, ardından bilgisayar laboratuvarında ders slaytları üstünden tekrar edilir.
Mikrobiyoloji: Mikrobiyoloji pratikleri yalnızca ilgili bloğun bir bölümünde yapılır. Laboratuvarda mikrobiyolojik çalışma prensipleri beceri şeklinde verilir. (Örnek alma, kültür ekimi ve değerlendirmesi şeklinde.)
Biyokimya: Gruplar multidisipliner laboratuarda gruplara ayrılır. Grupların öğretim görevlisi konu ile ilgili deneyleri anlatır ve gösterir. Sonrasında öğrenciler bu deneyleri yapar ve ders sonunda yazılı bir sınava tabi tutulur.
Biyoistatistik: Biyoistatistik pratiği yoktur, istatistik tutma ile ilgili bir saatlik beceri eğitimi verilir.
Biyofizik: Biyofizik pratiği yoktur.
Parazitoloji:Gruplar birer ders saati süreyle ilgili uygulama dersinin içeriğine göre Multidisipliner Laboratuara veya Mikroskobi Salonuna alınır. Öğretim üyeleri tarafından derste de anlatılmış olan uygulama içeriği başlangıçta tekrar edilir. Sonrasında ise Parazitoloji Anabilim Dalı tarafından hazılanmış olan pratik kitapçığındaki yönergelerin öğrenciler tarafından takip edilmesi, çizimlerin yapılması, önemli yapıların belirtilmesi ve yoklama alırken bunları göstermesi beklenir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Her anatomi dersinde ilgili konuyla ilgili ortalama 15 kadavra (piyes) gösterime sunulur. Bunlar maketler ile desteklenir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Pratik derslerimiz her öğrenciye bir mikroskop düşecek şekilde işlenmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Özel Çalışma Modülü:
ÖÇM Uygulama Alanları
ÖÇM’ler eğitim programları ile ilişkisine göre üç alt başlıkta
sınıflanmaktadır:
1. Çekirdek eğitim programını içeren konulardaki ÖÇM uygulamaları (lokomotor sistem içinde diz eklemi,
biyokimyasal testlerin yapılması gibi)
2. Çekirdek eğitim programında yer almayan konulardaki ÖÇM uygulamaları (tıp tarihi, kan-organ bağışı kampanyaları, sağlık politikaları, kanser - otizm - AIDS gibi özel hastalık ve hasta gruplarına yönelik çalışmalar)
3. Tıpla ilgili olmayan konulardaki ÖÇM programlar (yabancı dil, sosyal sorumluluk vb.)
Araştırma Eğitim Programı (AEP)
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin;araştırma-eğitim ve hizmet yükümlülüklerine eşit önem verilmesi gerektiği bilinci ile geliştirdiği özgün bir modeldir. Öğrencilik döneminde bilimsel çalışma bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyen öğrencileri desteklemek üzere, epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar araştırmalar konusunda bilgi, beceri ve deneyim kazandırmayı hedefleyen dikey bir programdır. Öğrencilerin gönüllü olarak katılabildikleri, bilimsel düşünce, tutum, davranış ve bilgilerini pekiştirmek ve kendilerine araştırma becerileri kazandırmak üzere, Tıp Fakültesi eğitim programına ek olarak uygulanır.
Araştırma Eğitimi Programını başarıyla bitiren öğrenciye sertifika verilir.
Mesleksel Yabancı Dil Eğitimi: Öğrencilerin çoğunlukla ingilizce olan tıp literatründen daha fazla yararlanabilmesi için 2. ve 3. sınıflarda özellikle makale okuma temelli yabancı dil dersi verilmektedir.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Beceri eğitimleri entegre sisteme uygun bir şekilde blok konularına orantılı bir şekilde verilir. Her blok beceri sınavının blok notuna etkisi değişmektedir. Beceriler genellikle Beceri Eğitim Salonlarında maketlerle veya laboratuvarda uygulama şeklinde yapılır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Evet, öğrenciler 2 ve 3. sınıfta simüle hasta görüşmesi yapmaktadır. Her blokta yapılan görüşmelerin ve blok sonundaki sınavın sonucunda Geçti/Kaldı şeklinde değerlendirme yapılır.
Dersler görüşme şeklinde olur öncesinde ufak bir tanıtımla hayati bulgu kontrolü anlatılır. Amfide de teorik olarak muayene dersleri verilir. Simüle görüşmesi okulda sonra olur. 4 kişilik arkadaşlarınızın olduğu bir grupla hafta içi 4 gün görüşme yaparsınız. Her gün bir kişi simüle hasta(önceden fakültemiz Tıp Eğitimi Anabilim Dalı tarafından eğitim görmüş bir gönüllü) ile görüşür ondan hikayesini alır ve muayene eder. Görüşme videoya alınır. Diğer üç kişi gözlem yapar ve görüşmenin sonunda geri bildirim verir. Görüşmeden sonra kendinize geri bildirim verdiğiniz bir formu doldurursunuz.
Görüşmelerde esas muayenenin özenli yapılması ve hastayla doğru iletişim kurulmasıdır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Blok Ara Sınavı (BAS):Blok kapsamındaki temalarda öğrenme hedeflerine yönelik olarak hazırlanmış kısa yanıtlı metin tipi sorular, eşleştirmeli sorular, hasta yönetimi problemleri, şema ya da senaryo temelli 10 ila 25 adet sorudan oluşur.
BAS’ta öğrenci başarısı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve minimum not alma şartı aranmaz, bütünleme sınavı yoktur.
Blok Yazılı Sınavı (BYS):Eğitimin ilk üç yılında uygulanan blok eğitimlerinin sonunda öğrenme hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını ölçmeye yönelik olarak yapılır. BYS soru seti, 100 ila 200 arasında tek doğru yanıtlı çoktan seçmeli sorulardan oluşur. BYS’de öğrenci başarısı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve minimum not alma şartı aranmaz. BYS’nin bütünleme sınavı yoktur.
Blok Uygulama Notu (BUN):İlgili blokta yer alan tüm uygulama, alan çalışması ve klinikte eğitim sınav ve değerlendirme sonuçlarından oranlarına göre BUN hesaplanır. BUN’u oluşturan sınavların bütünlemesi vardır; hazırlama, uygulama ve not hesaplama koşulları eğitim-öğretim yılı içinde yapılan sınavlarla aynıdır. Öğrencinin uygulamalı eğitimler, klinikte eğitim ve alan çalışmaları eğitimlerinden başarılı sayılması için her sınavdan en az 60 puan alması ya da değerlendirmelerden başarılı olması gerekir. Notu 60 puanın altında olan öğrenci o alanda, BBD sonuçlarına bakılmaksızın bütünleme sınavına girer.
Yıl Sonu Yazılı Sınavı (YSYS)/Yıl Sonu Bütünleme Sınavı (YSBS): YSYS/YSBS soru seti, 150 ila 200 arasında tek doğru yanıtlı çoktan seçmeli sorulardan oluşur.
iv. Eğitimin ilk üç yılında, öğrenci bulunduğu eğitim-öğretim yılındaki her bir blok için 60 puan ve üstü BBD’ye sahip ise YSYS’den muaf tutulur.
Eğitim programının ilk üç yılında sınıf geçme sistemi uygulanır. Sınıf geçme durumu aşağıdaki bileşenlere göre hesaplanır.
a) Blok Başarı Düzeyi (BBD): İlgili bloğun BYS sonucunun yüzde 50’si, BUN’un yüzde 25’i ve BAS ortalamasının yüzde 25’i toplanarak hesaplanır.
b) Yıl Sonu Başarı Düzeyi (YSBD): Öğrencinin eğitim aldığı yıldaki BBD’lerinin ortalamasının yüzde 65’i ile YSYS’den aldığı notun yüzde 35’inin toplanması ile belirlenir.
4.- 5. Sınıfta:
a) Klinik Rotasyon Notu (KRON): Bu not, ilgili staj bloğunda yer alan, öğrencinin eğitim gördüğü klinik rotasyonları gerçekleştiren anabilim dallarının yaptığı sınav ve değerlendirmelerden elde edilen nottur. Öğrenci KRON’un belirlenmesine katkıda bulunan sınav ve değerlendirmelerden en az 60 puan almalıdır. KRON’u 60 puanın altında olan öğrenci o klinik rotasyondan hazırlık ve not hesaplama kriterleri KRON ile aynı olan bütünleme sınavına girer.
b) Klinik Rotasyon Notu Ortalaması (KRONO): Staj bloklarındaki klinik rotasyonlardan elde edilen KRON sonuçlarının SBYK tarafından her eğitim-öğretim yılında belirlenen ağırlığına göre hesaplanan başarı puanıdır. 100 tam puan üzerinden hesaplanır.
c) Staj Bloğu Yazılı Sınavı (SBYS): SBYS soru seti, 100 ila 200 arasında tek doğru yanıtlı çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Staj bloğu yazılı sınavında öğrenci başarısı 100 tam puan üzerinden hesaplanır ve öğrencinin en az 60 puan alması gerekir.
d) Staj Danışman Notu: Dördüncü ve beşinci sınıftaki staj blokları kapsamında, staj danışmanları tarafından 100 tam puan üzerinden staj danışman notu verilir. Staj danışman notu için baraj not uygulaması yoktur.
e) Staj Bloğu Başarı Düzeyi (SBBD): Staj bloğu başarı düzeyi; ilgili staj bloğunun SBYS sonucunun yüzde 55’i, KRONO’nun yüzde 40’ı ve staj danışman notunun yüzde 5’inin toplanmasıyla hesaplanır.
i. SBBD 100 tam puan üzerinden hesaplanır ve öğrencinin staj bloğunu geçebilmesi için SBBD’sinin en az 60 puan olması gereklidir.
ii. SBBD’si 60 puanın altında olan öğrenci staj bloğunu tekrarlamakla ve o staj bloğu içindeki tüm sınavlara girmekle yükümlüdür.
iii. İkinci kez staj bloğuna devam eden öğrenci staj bloğundan yine başarısız olursa, staj bloğuna devam etmeden bloğun KRONO’sunu oluşturan sınavlara, değerlendirmelere ve SBYS sınavına girebilir.
1.-2.-3.-4.-5.-6. Sınıfta: GELİŞİM SINAVI
Her yıl en az üç kez olmak üzere altı yıllık eğitim programının sonuna kadar en az 18 kez gelişim sınavı yapılır. Öğrenci yılda en az bir ve mezun oluncaya kadar en az 11 adet gelişim sınavına girmekle yükümlüdür. Gelişim sınavı öğrencinin mezun olması için karşılanması gerekli bir kriterdir. Öğrencinin, mezun olabilmesi için en az 11 gelişim sınavından DD ve üzeri harf notu alması gereklidir. Bu başarıyı gösteremeyen öğrenci, mezun olabilmek için intörn hekimliğin tamamlanmasını izleyen dönemdeki gelişim sınav(lar)ına katılarak DD ve üstü harf notu sayısını 11’e tamamlamak zorundadır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Açıklaması önceki soruda detaylıca mevcuttur.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Histoloji: Masalara mikroskoplar yerleştirilmektedir. Her zil çaldığında yan masaya geçilmektedir. Anatomi: Masalara kadavra piyesleri yerleştirilmektedir. Her zil çaldığında yan masaya geçilmektedir. Tıbbi Biyoloji: Histoloji sınavına benzer ancak bazı masalarda mikroskop yerine kağıt üzerine cevaplanacak sorular bulunmaktadır. Tıbbi Biyokimya: Her dersin sonunda o ders içinde işlenen konularla ilgili soruların olduğu bir sınav yapılır. Fizyoloji: Tıbbi Biyoloji ile aynı düzende yapılır. Simüle Hasta Sınavı: 2. ve 3. sınıfta öğrencilerin anamne ve fizik muayene becerilerini ölçmek amacıyla yapılmaktadır. Beceri Sınavları: Öğrencilerin enjeksiyon yapma, el yıkama gibi mesleksel becerilerini değerlendirmek için yapılır. Radyoloji Sınavı: 2. Sınıfta öğrenciye radyolojik bir görüntü verilerek bu görüntüyü temel radolojik terimler ile değerlendirmesi beklenir. Patoloji Sınavı: Bilgisayar üzerinden patolojilk bir görüntü gösterilir ve öğrenciden patolojiyi tanımlaması beklenir. Parazitoloji Sınavı: Histoloji sınavı ile benzer şekilde yapılır. Mikrobiyoloji Sınavı: Histoloji sınavı ile benzer şekilde yapılır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Temel bilimler döneminde, önceki sorularda bahsettiğimiz gibi, yıl içerisindeki 3 blokta da 60 ve üzeri ortalamaya sahip olunması durumunda final sınavından (YSYS) muaf olunmaktadır. Bu üç bloğun birinden dahi 60 altı ortalamada kalınması durumunda final sınavına girilir ve yıl içi ortalamasının %65 etkisi, final sınavının (YSYS) %35 etkisi olacak şekilde bir başarı notu ortaya çıkar. Başarı notu 60 ve üzeri olan öğrenciler sınıfı geçerler.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Sınav sonucu öğrenme sisteminden geri bildirim anketleri alınmaktadır. Bu anketi doldurmayan öğrenciler sınav sonuçlarına ulaşamaz.
Ayrıca her blok başında bir ders saati “Dekan ile sohbet” yapılır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Evet, olabiliyorlar. Her dönemin kendine ait bir temsilci komisyonu bulunuyor ve her dönemin temsilcisi aylık olarak dekanla görüşme gerçekleştiriyor. Ayrıca her öğrencinin bireysel olarak randevu alarak dekanla veya rektörle görüşme gerçekleştirmesi mümkün.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Fakültemizin gerek sosyal gerek akademik açıdan ön plana çıkmaktadır. Ayrıca simüle hasta laboratuvarı da birçok fakültede bulunmayıp Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde bulunmaktadır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversitemizde bulunan Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı yapılmak istenilen etkinliklerde sıkıntı çıkarabiliyor. Ayrıca fakültemizdeki eğitim programının diğer hiçbir fakülteye benzememesi nedeniyle diğer fakültelere entegrasyon konusunda ciddi sıkıntı çekebiliyoruz ve bu farklı programın anlaşılması da biraz zaman alıyor.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet, mevcut. Fakültemizde çevrim içi eğitim Microsoft Teams uygulaması üzerinden gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitime son verilmesiyle birlikte dönem içinde gerçekleştirilemeyen derslerden nispeten önemli görülenler çevrim içi şekilde düzenlendi.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Hayır, fakültemizde çevrim içi sınav gerçekleştirilmedi. Ölçme değerlendirme, verilen dönem sonu ödevi göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi.