Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Türkiye’nin en kalabalık ve en güzel şehirlerinden olan İstanbul, bir üniversite öğrencisine sosyal anlamda her imkanı sunmaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosu ve Söğütlüçeşme’den Beylikdüzü’ne kadar ulaşım imkanı sağlayan metrobüs okula 1 ile 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Ayrıca okulun önünde bulunan otobüs durağıyla Beşiktaş, Ortaköy vb. birçok yere ulaşım sağlanabilmektedir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
KYK’nin İstanbul’da okula yakın birçok yurdu bulunmaktadır.
Çeşitli fiyat ve özellikte Mecidiyeköy, Beşiktaş, Fulya, Osmanbey, Esentepe’de okula yakın birçok yurt bulunmaktadır.
Yurtlar ve detaylı bilgi için http://www.istyurtkur.gov.tr/yurtlarimiz.php
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Okulun konum itibariyle en uygun yerler Şişli, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Esentepe, Levent’tir. Bulunduğu yere, evin özelliklerine göre fiyatlar çeşitlilik göstermektedir.
Kiralar semte ve bina özelliklerine göre değişkendir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
1996 yılında Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde açılan tıp fakültesi, 2006 yılında ayrılarak İstanbul Bilim Üniversitesi adıyla devam etmiştir. Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulan üniversitenin Florence Nightingale Hastaneleri ile mütevelli heyeti ortaktır. Aynı zamanda Türkiye’deki ilk sağlık üniversitesidir.
1.sınıftan itibaren Şişli Florence Nightingale Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Simülasyon Merkezi’nde pratik ve teorik derslerine; 3. sınıftan itibaren ise Şişli Florence Nightingale Eğitim ve Araştırma Hastanesinde stajlara başlanılır.
Amacımız, insan sevgisi, kardeşlik ve pozitif bilimin yol gösterdiği doğrultuda, araştırmaya ve gelişmeye açık, dürüst, ilkeli ve uygar gençlerin topluma kazandırılması için elimizdeki her türlü imkanı kullanmaktır. Hedefimiz; gençlerimizin kendilerine güvenen, sorgulayan, problem çözebilen ve çok kültürlülüğü benimseyen, hoş görülü bireyler olarak sağlık alanında yetişmeleri ve ileri çalışma hayatlarında, gerek ulusal, gerek uluslararası arenada rahatlıkla yarışabilecekleri yeterli bilgi, deneyim ve donanım kazanmalarıdır.
Misyonumuz, çağımızın tüm sağlık sorunları ve gerçeklerini anlayan, benimseyen, yeterli çevre bilinci gelişmiş bir SAĞLIK İNSAN GÜCÜ oluşturma amacıyla, gerekli eğitim ve öğrenim için, maddi manevi her türlü yardımı sağlamak ve yol göstermektir. Unutmayalım ki SAĞLIK en kıymetli hazinemizdir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Okulumuzun tam burs ve %50 burs imkanları bulunmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Okulun bünyesinde TurkMSIC, İBUBAT, satranç, dans, müzik, bilimsel araştırma, erasmus, tiyatro, spor, Atatürkçü düşünce kulüpleri bulunmaktadır. Ayrıca bahar şenliği ve her çarşamba multidisipliner bilimsel toplantılar yapılmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Okul binasında 1 kütüphane bulunmakta, İstanbul Florence hastanesinde 1 tane herkes için kullanılabilir kütüphane Şişli Florence hastanesinde ise 1 intörn 1 de diğer dönem öğrencileri için toplam 2 kütüphane bulunmaktadır kütüphane içinde çoğu kitaba ulaşmanız mümkündür.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
TurkMSIC ve DBU Science Society
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulda ve hastane yemekhanesinde 10,5 liraya yemek yenilebiliyor. Okulda öğlen hastane de ise öğlen ve akşam yemek yenilebiliyor. Hastanede 2 yemekhane bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
İstanbul’un en merkezi noktasında bulunan okul, Şişli Beşiktaş Levent gibi merkezlere yürüme mesafesinde olup metro ve metrobüsün birleşim noktasında bulunmasıyla hem Avrupa hem de Anadolu yakasında şehrin her yerine çok rahat ulaşım imkanı sunmaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
1996 yılında Kadir Has Üniversitesi bünyesinde açılan tıp fakültesi, 2006 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmiştir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Birçok kulübümüz ve sportif çalışmalarımız bulunmaktadır. Kulüplerimizle ilgili detaylı bilgiye okulumuzun internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Okulumuzda şenlik düzenlenmemektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, TurkMSIC
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. İlk üç sene zorunlu haftada 2 ders İngilizce, 2 ders medikal İngilizce dersi vardır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Derslerde %70 devam zorunluluğu vardır. Yoklama yöntemi uygulanmaktadır. İnternet yoluyla öğrenilmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Akreditasyon için başvurular 2016-2017 yılı itibari ile yapılmıştır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyonla ilgili çalışmalar sürmektedir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Var.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Şişli Florence Nightingale Hastanesi üniversitenin eğitim araştırma hastanesidir. Tıp fakültesine yaklaşık 2,5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım 5-10 dakika sürmektedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Fakülte binasıyla birliktedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
1. Sınıf:128
2. Sınıf:87
3. Sınıf:78
4.Sınıf: 105
5. Sınıf: 75
6.Sınıf: 38
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Sınıf mevcuduna göre değişkenlik göstermekte ama minimum düzeyde olmasını büyük önem verilmektedir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Tıp fakültesinde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 1.68.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
2016-2017 eğitim dönemi itibariyle entegre sisteme geçilmiştir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: Temel Biyokimya, Genel Fizyoloji, Anatomi, Histoloji, İlkyardım, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Bilgisayar, Davranış Bilimleri, Tıbbi Terminoloji, Halk Sağlığına Giriş, Aile Hekimliğine Giriş , Tıbbi Etik , Tıp Hukuku, Hekimlik Esasları ,Türk Dili, Tıbbi İngilizce, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Dönem 2: Fizyoloji, Anatomi, Özel Histoloji, Embriyoloji, Mikrobiyoloji, Klinik biyokimya, Klinik fizyoloji, Diksiyon, İngilizce, Biyoistatistik, Biyomedikal, Spor hekimliği, İmmünoloji

Dönem 3: İç hastalıklarına giriş, Genel cerrahiye giriş, Kadın hastalıkları ve doğuma giriş, Çocuk hastalıklarına giriş, Patoloji, Mikrobiyoloji, Tıp tarihi, Mikrobiyoloji, Farmakoloji, İngilizce, Klinik genetik, Bilimsel araştırma teknikleri, Deontoloji

Dönem 4: İç Hastalıkları Stajı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Stajı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Stajı, Genel Cerrahi Stajı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Stajı, Kardiyoloji Stajı, Göğüs Hastalıkları Stajı, Klinik Farmakoloji, Halk Sağlığı, Fizyopatoloji

Dönem 5: Üroloji Stajı, Çocuk Cerrahisi Stajı, Adli Tıp Stajı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Stajı, Kalp ve Damar Cerrahisi Stajı, Göğüs Cerrahisi Stajı, Nöroloji Stajı, Psikiyatri Stajı, Dermatoloji Stajı, Ortopedi ve Travmatoloji Stajı, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Stajı, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Stajı, Göz Hastalıkları Stajı, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Stajı, Nöroşirürji Stajı, Radyoloji Stajı, Nükleer Tıp Stajı, Radyasyon Onkolojisi Stajı

Dönem 6: İç Hastalıkları, Psikiyatri, Cerrahi ve Acil, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Aile Hekimliği, Halk Sağlığı
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
İnkılap tarihi ve Türk dili dersleri zorunlu olarak birinci sınıfta vardır. Onun haricinde seçmeli olarak tıp hukuku, sağlık yönetimi, diksiyon, bilgisayar, sağlık ekonomisi, biyomedikal gibi seçmeli dersler vardır.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Dönem 1,2,3: Eylülün üçüncü haftasında dönem başlar, ocağın ilk haftasında dersler biter. Sınavlar başlar. Şubatın son haftası bahar dönemi başlar, haziranın ilk haftasında dersler biter ve sınavlar başlar.

Dönem 4.5.: Eylülün ilk haftasında güz dönemi başlar, ocağın ortasında biter. Bahar dönemi şubat ayıyla başlar, haziranın ilk haftasında dersler biter ve sınavlar başlar.
Dönem 6: Ağustosun ilk haftasında başlar ve tam bir yıl sonra ağustosta tamamlanır.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Haftada iki saat pratik dersleri olmaktadır. Masa masa 5’erli grup halinde bölünmekteyiz. Kadavra ve maketler üzerinden ders işlenmektedir.
Histoloji: Her hafta, herkes kendine ait mikroskoplarından o haftanın preparatlarını inceler. Öncesinde hoca tahtaya yansıttığı mikroskop görüntüsünden bilgilendirme yapar.
Fizyoloji: Haftada iki saat laboratuvar derslerimiz olur. Gruplara bölünerek o haftanın konusuyla ilgili deneyler yaparız.
Patoloji: Teorik dersin konusu her hafta laboratuvarda mikroskoplarda incelenir.
Mikrobiyoloji: Haftada iki saat laboratuvar dersleri yapılır. Preparat hazırlama, besiyeri ekimleri gibi haftanın konusuna uygun pratik yapılır.
Biyokimya: Haftada iki saat, 6’şarlı gruplara bölünerek deneylerimizi gerçekleştiririz.
Biyoistatistik: Dersler teorik işlenmektedir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Biri kadın biri erkek iki adet kadavramız vardır. Her konudan oldukça bol miktarda ve bol çeşitte maket bulunmaktadır. Ayrıca fakültemizde anatomage table uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulamayla geniş ve yatay bir masaya yerleştirilmiş ekran üzerinden üç boyutlu olarak anatomik yapıları görüntüleyebilmekteyiz.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Herkesin öğrencinin kendine ait mikroskobu vardır.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Multidisipliner Çarşamba toplantıları, Mortilite-morbilite toplantıları vardır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Yoktur.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simülasyon Merkezi’nde gerçekleşen Tıbbi Beceri ve İlk Yardım adlı derste hem teorik hem de pratik derslerin işlenmesine yönelik malzemeler bulunmaktadır. Pratik derslerde ameliyat esnasında kullanılan cihazları tanıma, enjeksiyon, dikiş atma ve acile gelen bir hastaya ilk yardım, teşhis ve tedavi süreçlerinde yapılması gerekenlere yönelik eğitim ve öğretim verilmektedir.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
1. ve 2. sınıflarda hocaya bağlı olarak açık uçlu, boşluk doldurmanın da bulunduğu çoktan seçmeli sınav laboratuvar derslerinde ek olarak pratik sınavı, sonraki dönemlerde ek olarak sözlü staj sınavları vardır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Komite sistemine geçilmiştir. Komiteden geçme notu 60’dır. Her dersten ayrı ayrı %20 başarı gerekmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anotomi maket ve kadavra üzerinde zilli sistem şeklinde, histoloji mikroskop üzerinde mikrobiyoloji ise mikroskop ve yazılı olmak üzeri değişkenlik göstermekte.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Hayır yoktur.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Geri bildirim anketleri yapılmaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Öğrencilerin sorunlarını dekanlıklara aktarabileceği Fakülte temsilcilikleri, dönem temsilcilikleri, Öğrenci Eğitim Komisyonu bulunmaktadır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
30 yıllık Florence Nightingale Hastaneleri'nin gücüyle Hibrid Tıbbi Simülasyon Merkezine sahip üniversitemizin tıpta uzmanlık sınavı başarısı %70 olup 2 öğrenciye 1 öğretim üyesi ve 1 öğrenciye 7 yatak düşmektedir. Yükseköğretim Kurumu'nun "VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI 2018" başlıklı raporu verilerine göre Türkiye'de eğitim veren Vakıf Üniversiteleri arasında Öğrenciye en çok yatırım yapan 7.nci Üniversite olan Üniversitemiz, bünyesinde Tıp Fakültesi bulunan Vakıf Üniversiteleri arasında ise 3. sırada bulunmaktadır. Ayrıca TUS'da da 2018 yılında vakıf üniversiteleri arasında yerleşme oranlarına göre 1. olmuştur. http://www.istanbulbilim.edu.tr/pdf/duyuru/d1079.pdf
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Tüm bölümlerin bir arada bulunduğu bir kampüsümüz ne yazık ki yok.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemizde pandemi süresince aktif bir şekilde çevrim içi eğitim aldık. Adobe connect üzerinden hocalarımız canlı bir şekilde ders anlattılar. Bizler de online ders esnasında sorularımızı sorabildik.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Çevrim içi sınav 2 tane hoca eşliğinde kamera ve mikrofon aracılığıyla her öğrenciye tek tek 20 dk süre içerisinde 10 adet soru sorulduğu sözlü sistemi şeklinde gerçekleşmektedir. Dönem 1 2 3 4 ve 5'ler bu şekilde sınav olmuşlardır.