Çanakkale tarihi bakımdan manevi başkent özelliğini taşıyor. Başta Çanakkale Tarihi Yarımada’sı olmak üzere Troya Kenti ve müzesi, Savaş Müzesi vb. pek çok tarihe ev sahipliği yapıyor. Yabancı turistleri kış ayı haricinde merkezde görebilmeniz çok mümkün. Çanakkale belediyesi tarafından işletilen spor merkezleri, sosyal alanlar (Bkz.Özgürlük Parkı,Belediye Yüzme Havuzu vb.) Kepez dahil yalnızca 200.000 nüfusu var ve her ne kadar üniversite şehri olma yolunda ilerlese de şu an bir nevi “Emekli Cenneti” olarak adlandırılan bir il. Bir öğrenci gözünden değerlendirecek olursak gece hayatı için ortamlar var ve gece 3 e kadar şehir canlılığını koruyor . Bazı mekanlara hafta sonları ünlü gruplar, sanatçılar getiriliyor. Suç oranı gayet düşük, sıkıntı yaşamazsınız. Şu anda Çanakkale'de hali hazırda 3 AVM var. 'KIYI' isimli AVM çok kullanılmasa da 17BURDA ve TROY PARK geçen sene hizmet vermeye başlamıştır ve özellikle 17BURDA forum tipi yapısıyla ve her ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz çeşitlikteki mağazalarıyla çok popüler durumda. Ayrıca sinema da AVM'lerde mevcut (CINEMAXIMUM) . Çeşitli parklarıyla ve sahilleriyle boş zamanlarınızı istediğiniz gibi değerlendirebilecek olanaklar bulunuyor.
Şehir içi ulaşım sadece otobüsler ile sağlanmaktadır. Öğrenci indirimli basış 1.80 TL olup 30 dakika aktarma süresi mevcuttur. Uygulama üzerinden otobüs saatleri rahatça kontrol edilebilmektedir. Kışın 23.30-00.00, yazın 01.00’a kadar otobüs mevcuttur. Devlet Hastanesi’ne ulaşım 7/24 sürmektedir. Bunun dışında bir havaalanı (İstanbul, Ankara, zaman zaman İzmir seferleri mevcuttur.) Otogar şehrin dışında olup ulaşım otobüslerle ve servislerle sağlanabilmektedir. Ayrıca feribot iskelesi mevcuttur.
Şehrimizde 3 kız ve 2 erkek KYK yurdu bulunmaktadır. Yurtların çoğu yeni yapılmış olup ulaşım imkanları yeterlidir. Bunun dışında 70’i aşkın özel yurt, pansiyon ve apart bulunmaktadır.
Bulunduğu yer, evin olanakları, apartmanın durumu, eşyalı olup olmamasına göre geniş bir yelpazede değişmekle birlikte 1+1 evler:450-1200 2+1 evler: 650-1300 3+1 evler:800-1500 TL civarındadır. Genel olarak ev sahipleri öğrenci ile pazarlığa açıktır.
03 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı kanunla kurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 1992-1993 Eğitim-Öğretim yılında Trakya Üniversitesi' nden devredilen Çanakkale Eğitim Fakültesi, Çanakkale Meslek Yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu ile öğretime başlamıştır.
1993-1994 Eğitim-Öğretim yılında Fen Edebiyat Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu,1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında Biga İ.İ.B. Fakültesi, Ayvacık, Bayramiç, Çan, Ezine, Gelibolu ve Yenice Meslek Yüksekokulları ile Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında Ziraat, Su Ürünleri, İlahiyat ve Mühendislik-Mimarlık Fakülteleri, 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılında Sağlık Yüksekokulu, 1998-1999 Eğitim Öğretim yılında Gökçeada Meslek Yüksekokulu, 2000-2001 Eğitim Öğretim yılında da Lapseki Meslek Yüksekokulu açılarak öğretime başlamışlardır.
Ayrıca 1997 yılında kurulan ve ilk öğrencilerini 2000-2001 Eğitim-Öğretim yılında alan Güzel Sanatlar Fakültesi ve 7 Ağustos 2000 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kuruluşunun yasal sürecini tamamlayan Tıp Fakültesi ile 12 Fakülte, 12 Meslek Yüksekokulu, 8 Yüksekokul, 4 Enstitü ile beraber Üniversitemiz toplam 36 eğitim birimine sahiptir.
ÇATSO - 9 Ay - 200 TL
Çanakkale Belediye Bursu - 140 Öğrenci - 130 TL
Terzioğlu Vakfı - 133 Öğrenci - 95 TL
(Sayılar eski veriler olup yatırılan ücretler artmıştır.Bunun haricinde özel kurumların verdiği burslar da mevcuttur.)
Bahar Şenlikleri (Dardanos Festivali: Bahar şenlikleri 3-4 gün süresince devam eder. Çadır kamplar kurulur. Öğrenciler arasında yarışmalar ve oyunlar düzenlenir. Öğrencilerin oy vererek seçtiği ünlü şarkıcılar konserler verir. ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinde yapılır. Ulaşım servislerce üniversite tarafından karşılanır.)
Yarışmalar (Özel günlerde düzenlenir.)
Öğrenci Topluluklarının etkinlikleri
Üniversite Kültür Merkezi’nde konferanslar, sunumlar, ünlü davetleri , söyleşiler..
Ayrıca Fakültemiz 2015 te “Kök Hücre ve Kanser” konulu ilk ulusal kongresini düzenlemiştir ve ilerleyen yıllarda çeşitli konularda kongreler düzenlemeyi planlamaktadır.
Fakültemizin bulunduğu Terzioğlu Kampüsü yaklaşık 3 hektarlık bir alan üzerinde, denize sadece birkaç yüz metre uzaklığında, sırtını Radar Tepesi’ne vermiş, ormanların içine gömülü çok ayrıcalıklı bir doğal güzelliğe sahip bir konumdadır. Sosyal olanakların optimum olduğu İskele-Kordon-Çarşı kısmına toplu taşımayla 20-25dk mesafededir (5 km). Günlük alışveriş içinse Kipa AVM, fakülteden yürümeyle 100mt uzaktadır. Bir diğer kampüsümüz Anafartalar Kampüsü ise temelde Eğitim Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır, şehrin merkezindedir. Dardanos Yerleşkesi ise Terzioğlu’na 10 km uzakta, yazlık belde olan Güzelyalı’da konumlanmış olup,daha çok sosyal alanlarda etkin ilgi görür. Bahar festivalleri burada yapılır. İçinde üniversitemizin uygulamalı oteli, spor sahaları, restoranlar ve plaj bulunmaktadır.
2000 yılında kurulmuştur ancak kendi binasında 2007 yılından beri hizmet vermektedir.
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC (Yurtiçi ve Yurtdışı Staj Değişim ve Araştırma Değişimleri).
Eğitim dili %100 Türkçe’dir.
Hazırlık dönemi bulunmamaktadır.
Elektronik bilgilendirme sistemine yeni geçildi. Ancak devamsızlıklarımızı oradan öğrenemiyoruz. Her kurulda %30 teorik %20 ders başına pratik derslerden devamsızlık hakkımız var. Bu konuda sert davranılmıyor. Derslerde imza ile yoklama veriyoruz. Ancak yoklamalar sıkı takip edilmiyor.
Tıp Eğitiminde Akreditasyon yeterliliği almak için tüm çalışmalar tamamlanmış olup, TEPDAD başvurusu yapılmıştır. Fakültemiz Tıp Eğitimi Programının Akreditasyonuna kısa bir sürede ulaşılması hedeflenmektedir.
Fakültemiz bu akreditasyon sürecinde öğrenci odaklı bir yol izlemektedir. Öğrenci kurullarımız kuruldu, akademik danışman sistemine geçildi, elektronik bilgilendirme sistemine geçildi, sınav sonrası bilgilendirilme ve itiraz süreçlerimizde öğrenci yanlısı bir tavır takınıldı , öğrenci kulüplerimiz desteklenmeye devam etti vb.
Tıp Eğitimi Anabilim Dalı’mız bulunmaktadır. Tığ Eğitimi Öğrenci Kurulu’muz kurulmuştur. Bu sayede öğrenciler kendi eğitimleri hakkında söz sahibi olabilmektedir
Fakültemiz ile hastanemiz aynı kampüs içinde yer almaktadır. Araları yaklaşık 100 metredir.
Bazı anabilim dalları hastanemizde ve ek binamızda bulunmaktadır. Hocalarımızın odalarının bir kısmı ek binada bir kısmı dekanlık binasındadır. Hocalarımız her zaman ulaşılabilir ve öğrencilerle iç içedir.
Yaklaşık olarak;
Dönem 1:215 öğrenci
Dönem 2:160 öğrenci
Dönem 3:135 öğrenci
Dönem 4: 120 öğrenci
Dönem 5: 95 öğrenci
Dönem 6:90 öğrenci
Toplam: 815 öğrenci
2019 yılı itibariyle Tıp Fakültemizde Dahili, Cerrahi ve Temel tıp bilimleri bölümlerine ait 42 Anabilim Dalında 27 Profesör, 41 Doçent ve 64 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 136 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğretim üyesi başına 7-8 öğrenci düşmektedir.
Ağırlıklı olarak teorik slayt ağırlıklı entegre sistem bulunmaktadır.
Aşağıdaki linkten dönem dönem ders programlarına ulaşabilirsiniz.
http://tip.comu.edu.tr/donem-1.html (Mezuniyet öncesi tıp bölümünden dönemleri seçip aşağıdaki D1K1,D2K3 vb. yere tıklayarak kurul içeriğini görebilirsiniz.)
Dönem 1 : İnkılap / Edebiyat / İngilizce / Beden Eğitimi veya Tıpta Sanat (Resim-İş)
Dönem 2 : Mesleki İngilizce
Bunların yanı sıra Arjantin tangodan süs taşlarına, judodan dalışa pek çok seçmeli ders imkanımız bulunmaktadır.
2018-2019 Akademik Takvimi (19-20 Akademik takvimi daha yayınlanmamıştır.)
Dönem 1 : http://tip.comu.edu.tr/mezuniyet-oncesi-tip/donem-1.html
Final sınavı: 29– 31 Mayıs 2019
Bütünleme sınavı: 19 – 21 Haziran 2019
Dönem 2 : http://tip.comu.edu.tr/mezuniyet-oncesi-tip/donem-2.html
final sınavı : 17 – 21 Haziran 2019
Bütünleme sınavı: 01 – 05 Temmuz 2019
Dönem 3 : http://tip.comu.edu.tr/mezuniyet-oncesi-tip/donem-3.html
final sınavı : 10 – 14 Haziran 2019
Bütünleme sınavı: 01 – 05 Temmuz 2019
Dönem 4 : http://tip.comu.edu.tr/mezuniyet-oncesi-tip/donem-4.html
Dönem 5 : http://tip.comu.edu.tr/mezuniyet-oncesi-tip/donem-5.html
Dönem 6 : http://tip.comu.edu.tr/mezuniyet-oncesi-tip/donem-6.html
Anatomi derslerimizin pratikleri ilk 2 sınıfta mevcut ve ayrı laboratuvarımız var.4 gruba ayrılıp ayrı saatlerde derse giriyoruz. O haftanın teorik dersinin ardından konu ile ilgili maketlerin bulunduğu 2 saatlik dersimiz oluyor. Bu süreçte hocalarımız tekrar anlatım yapmıyorlar ancak istekler doğrultusunda yardımcı oluyorlar.
Mikrobiyoloji pratik derslerimizde her birimize bir mikroskop düşüyor.Hazırlanmış preparatlarımız son derece yeterli. 2 ders saatinin ilk saati konu anlatımı 2. Saati uygulama yapılıyor.
Histoloji uygulamalarımız laboratuvarda yapılıyor öncelikle hocamız kesitleri bulundukları dokuları bize ayrıntılı bir şekilde anlatıyor ardından inceleme yapmamız için zaman tanıyor.Bu uygulamalarımız ekran üzerinden yapılıyor.
Biyokimya,genetik uygulama derslerimiz de ders içeriğine göre ya laboratuvarda ya da hastanemizde gerçekleşiyor.
Fakültemizde hazırda 2 kadavra ve 5-6 donör bulunmaktadır. Ancak pratik ders kadavrayla pek işlenmiyor. Maket ve orjinal kemik sayısı yeterli değil.Kemiklerde defektler, kırılmalar, bozunmalar mevcut. Laboratuvarımız fiziki koşullar bakımından da yeterli değil.
Pratik derslerde öğrenci başına 1 mikroskop düşmektedir. Histoloji pratiklerimizde ise 2 kişiye 1 ekran düşmektedir ve bu derslerimizi elektronik ortam destekli işlemekteyiz.
Fakültemizde akademik danışmanlık sistemi mevcuttur. Bunun yanı sıra öğrenci kulüplerimiz hocalarla söyleşiler ve eğitimler düzenlemektedirler. Hocalarımız erken dönemlerde gözlemci olarak ameliyatlarına seve seve öğrenci kabul etmektedir.
Dönem 1-2-3 Mesleki Beceriler dersini içermektedir.Tansiyon ölçme, IV kan alma, IV enjeksiyon, IM injection ve El Yıkama konuları olmak üzere toplam 5 konu ikişer saatte işlenir. Tansiyon ölçme fakülte hastanesinde, diğerleri laboratuvarda işlenir. Maket üzerine uygulama (isteğe bağlı birbirinizin üzerinizde) yapılır.Her konunun ders sonunda uygulama puanı alınır. Hocamız tarafından teorik olarak anlatılır ve ardından maketler üzerinde uygulanır.Sınava 2-3 puan arası katkısı olmaktadır.
Maalesef bulunmamakta.
Komite sistemi uygulanmaktadır (İlk 3 dönem). Ders geçme / Komite geçme yoktur, sınıf geçme vardır. Komiteler 100 soru test (100 - total pratik puanı kadar soru) olarak yapılır. Tüm komiteler sonunda bir final (o da test). Sınavlarda baraj sistemi vardır. Her dersin kendi sınav sorusunun en az yarısını doğru cevaplamak gerekmektedir. Dersin sorularının yarısına kadar doğru cevaplanamayan her soru için eksi puan düşülür. Pratik sınavlarında da baraj vardır. 10 puanlık bi pratikten en yüksek 10 puan , en düşük -5 puan alabilirsiniz. Komitelerin %60’ı, finalin %40’ı alınır. Geçme notu 60’tır. Finalsiz geçme yoktur.
Dönem 4-5-‘de vizit usulüdür. Yazılı sınavlar da yapılır. Sözlü ilk 3 döneme göre daha sık ve ağır.
Geçme notu: 60. Finalsiz geçme yok.
Her kurul sınavının ardından hocalarımız ve öğrencilerimiz bir araya gelerek kurul ders programını, derslerin işlenişini, sınav ile ilgili geri bildirimlerimizi alırlar. Bunun dışında Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu’muz tıp fakültesi ve öğrenci arasında köprü olmaktadır. Öğrencilerin her konu hakkında söz sahibi olmasına aracılık etmektedir.
Yeni yorum ekle