Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Yozgat
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Yozgat, İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölümünde bir ilimizdir ve merkezi de aynı adla anılır. Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuştur.
İl alanı, doğudan Akdağlar, güneyden ve batıdan Delice ırmağı vadisi, kuzeyden ise Deveci dağlarıyla çevrilidir. Bölge arazi itibarıyla genellikle dağlar ve vadilerle kaplıdır. Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 9 derece civarındadır. Kuzeyindeki Çekerek vadisinde havalar biraz ılıman geçse de, İç Anadolu’nun tipik karasal iklimi hakimdir.
Yozgat; Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Sorgun ilçesi sınırları içerisinde bulunan Alişar Höyüğü'nde yapılan kazılar neticesinde 5000 sene öncesine ait eserler bulunmuştur.
Ayrıca Anadolu’da ilk siyasi birliği gerçekleştiren Hititlerin yerleşim merkezlerinden biridir. Merkeze bağlı Büyüknefes, Dambasan ve Gündoğdu köyleri ile Sorgun ilçesi sınırları içerisindeki Kerkenes Kalesi, Boğazlıyan'a bağlı Çalapverdi ve diğer bazı bölgelerimizde yapılan kazılar neticesinde Hititlerin izine rastlanılmıştır. Anadolu’da tarih devrinin başlangıcını sağlayan Hititlerin sınırları içerisinde en kalabalık yerleşim merkezlerinden birisini teşkil ettiği de ortaya çıkarılmıştır.
Yerköy’deki Çapanoğlu Camisi, 1749 tarihli en eski Çapanoğlu eseridir. İl merkezindeki bir adı da Ulu Cami olan Çapanoğlu Camisi, Mustafa Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Cevahir Ali Efendi Camisi, Başçavuşoğlu Camisi şehrin diğer ünlü gönül evleridir. Her üçü de 18.yy sonlarında yapılmıştır. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Saat Kulesi ise 19.yy sonlarına aittir. Eski Belediye başkanlarından Tevfikzade Ahmed’in, Şakir Usta’ya inşa ettirdiği kule; yedi katlı tamamen kesme taşlarla örülmüş bir anıttır. Yine il merkezindeki Etnografya Müzesi olarak da kullanılan Nizamoğlu Evi iki katlı bir bina olup ahşap oymalarıyla ünlüdür. Milat öncesi ve sonrasına ait 4 bin eserin sergilendiği bu yapı 1871’de inşa edilmiştir.
Büyüknefes (Tavium - Tavion) Antik Kenti, Çeşka Yeraltı Şehri, Alişar Höyüğü, Hattuşaş, Kerkenes Harabeleri, Nizamoğlu Evi, Karslıoğlu Konağı, Koçerler Konağı, Yozgat Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı Yozgat'ta gezilebilecek turistik yerler arasındadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehirde ve kampüste ulaşım özel halk otobüsleri ile yapılmaktadır. Otobüslerde indirimli Yozgat Kent Kart kullanılabilir. Şehirde havaalanı, metro gibi ulaşım araçları bulunmamaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehirde 11 özel yurt ve 9 KYK yurdu bulunmaktadır. Bunlardan 4’i özel kız yurdu, 7’si özel erkek yurdu, 3’ü KYK kız yurdu (kontenjanları yeterlidir), 6’sı KYK erkek yurdudur.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Evlerin kirası oda sayısına, evin imkanlarına bağlı olarak değişmekle birlikte 1000-1500 TL civarındadır. Eşyalı olanlarda 250-500 TL fiyat değişebilir. Öğrenci apartları ise genelde eşyalı olup fiyatları 2500-3000 arasında değişmektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Yozgat Bozok Üniversitesi 01 Mart 2006 tarihinde 5467 Sayılı Kanunla kurulmuştur. Üniversitemizin merkez yerleşkesi, Yozgat Merkez’de Atatürk Yolu 7. km’de 4.100 dekarlık alanda bulunan Erdoğan Akdağ Yerleşkesi’dir. Kuruluş aşamasını tamamlayarak gelişimine hız kazandıran Üniversitemiz; 2006-2007 Akademik yılında 4 Fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulu ve 2 Enstitü ile başladığı eğitim-öğretim faaliyetlerine, 2021-2022 eğitim- öğretim yılında 14 Fakülte, 4 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 2 Enstitü, 1 Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 15 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1 Teknopark, 1 Teknoloji- Transfer Ofisi ve Rektörlüğe bağlı 4 bölüm ile devam etmektedir. 2018-2019 eğitim yılında ise kampüse cafe açılmıştır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz Sağlık ve Spor Daire Başkanlığı aracılığı ile durumu iyi olmayan öğrencilere ücretsiz yemek yardımı yapılmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı koordinesinde gerçekleşen kültürel ve sosyal etkinlikler çerçevesinde öğrenci ve personelimizin katılımıyla ülkemizin farklı yerlerine geziler düzenlenmektedir. Her fakültenin kendine özgü etkinlikleri, öğrenci kulüp ve topluluklarının düzenlediği panelleri, kongreleri bulunur. Her yıl Spor ve Bahar Şenliklerimiz yapılmaktadır. Üniversite Sporları Federasyonu tarafından organize edilen ve her yıl düzenlenen üniversitelerarası spor müsabakalarına, futbol, futsal, basketbol, voleybol, hentbol, masa tenisi, tenis, badminton, halkoyunları, satranç ve güreş branşlarında katılım sağlanmıştır.
Erdoğan Akdağ Merkez Kampüsü'nde spor tesisi olarak 1 adet kapalı spor salonu (içerisinde bir adet kick-boks ve fitness center salonu bulunmaktadır), 1 adet futbol sahası (suni çim), 1 adet kapalı halı saha (suni çim), 1 adet açık tenis kortu, 1 adet kapalı tenis kortu, 2 adet açık basketbol ve voleybol sahası bulunmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Kampüste bulunan merkez kütüphanemiz hafta içi 08:00-22:00 arası, hafta sonu 10:00-17:00 arası açıktır. Tıp fakültesinde ayrı bir kütüphanemiz daha vardır. Fakültedeki kütüphane personel çalışma saatleri arasında açıktır. Fakültedeki kütüphanede fakültemizde bulunan kantinden yararlanabilirsiniz.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Üniversitemizdeki toplulukların olduğu sayfanın internet sitesi: http://sks.bozok.edu.tr/Kulupler.aspx?Id=42 TurkMSIC, Türkiyede’ki 82 fakültede eğitim görmekte olan tıp fakülteleri öğrencilerinden oluşan ve uluslararası platformlarda tanınırlılığı olan bir topluluktur. Bozok Tıp Öğrencileri Birliği olarak TurkMSIC bünyesinde faaliyet gösteren bir yerel birliğiz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Yemekhanemiz dersliklerin de bulunduğu hastaneye taşınmıştır. Tıp Fakültesinin artık kendisine ait bir öğrenci yemekhanesi vardır. Öğle yemekleri 7 TL karşılığında öğrenci yemekhanesinde yenebilir. Ayriyeten personel yemekhanesinde de 35 TL karşılığında öğlen veya akşam yemek yenmektedir.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemizin bir kampüsü bulunur. Kampüs şehir merkezine otobüsle 10-15 dakika uzaklıktadır. Fakültemiz kampüsün yanında bulunan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesindedir. Üniversitemizin tüm fakülteleri bu kampüstedir.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Tıp Fakültesi 2007 yılında kurulmuştur. 2016 yılına kadar öğrenciler Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde eğitim görmüştür. 2016 itibari ile öğrenciler Yozgat'ta eğitim almaya başlamışlardır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizde her yıl 14 Mart Tıp Balosu düzenlenir. Fakültemize özgü okçuluk eğitimi verilmektedir. Üniversitede yapılan Bahar Şenliklerinde okulumuz erkek basketbol, erkek voleybol,erkek futbol ve bayan voleybol takımları çıkarmaktadır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana değişim programları uygulanmaktadır. Farabi yurtiçi, diğerleri yurt dışı değişim imkanı sağlamaktadır TurkMSIC ile de yurt içi staj değişimi ve yurt içi araştırma değişimi yapılmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizdeki bir yıl süreli İngilizce yabancı dil hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır. Eğitimi tıp fakültemizde verilmektedir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Dönem I, II ve III’te yer alan her ders kurulunun sınavına girebilmek için o ders kurulunda yer alan teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin en az %80’ine katılmak zorunludur.
Dönem IV ve V’te her staj için o stajda yer alan teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin en az %80’ine, dönem VI’da ise her bir staj süresinin en az %80’ine katılmak zorunludur.
Devamsızlık bilgisi öğrenci işlerinden öğrenilebilir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Akredite başvurusu için eğitiminin tümünü kendi yerleşkesinde tamamlamış, en az bir dönem mezun vermiş bir fakülte olmalıdır. Fakültemiz ancak 2016'da Yozgat yerleşkesinde eğitime başladığı için akredite edilmemiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akredite edilmemiştir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Hastanenin tüm bölümleri tek bir binadadır. Fakültemiz hastane içerisindedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Ana bilim dalları ve hocalara ait odalar fakülte ile birlikte hastanede bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
2022-2023 Eğitim Dönemi için Dönem 1: 150 öğrenci Dönem 2: 140 öğrenci Dönem 3: 120 öğrenci Dönem 4: 130 öğrenci Dönem 5: 80 öğrenci (Sayılar oynama gösterebilir)
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Staj grupları 20 kişiliktir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 23 profesör, 13 doçent, 37 doktor öğretim üyesi, 64 araştırma görevlisi vardır.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Eğitim sistemimiz entegredir. 1, 2, ve 3. Dönemlerde PDÖ kurullarda yer almaktadır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: Anatomi, Halk Sağlığı, Histoloji, Organik Kimya, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Biyofizik, Fizyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Biyoistatistik, Tıbbi Genetik, Probleme Dayalı Öğretim ders pogramında bulunan derslerdir. Dönem 2: Anatomi, Biyofizik, Fizyoloji, Histoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ders programında bulunan derslerdir. Dönem 3: Adli Tıp, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Biyoistatistik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Nöroloji, Nükleer Tıp, Ortopedi ve Travmatoloji, Psikiyatri, Radyoloji, Tıbbi Genetik, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Farmakoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Üroloji ders programında bulunan derslerdir. Bunlardan Anatomi, Fizyoloji, Histoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Fizyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıbbi Patoloji, Tıbbi Farmakoloji dersleri laboratuvarda pratik olarak işlenir. Laboratuvar içerikleri teorik ders içerikleri ile aynıdır.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Öğretim üyelerinde taleplerine göre değişmekle birlikte şu seçmeli dersler verilmektedir: Fotoğrafçılık, Osmanlı El Sanatları, Bilimsel Hayvan Deneyleri, Geleneksel Türk Okçuluğu, Acil ve İlkyardım, Spor Hekimliği, Biyolojide Güncel Konular, Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Pandemi dolayısıyla değişiklik göstermektedir.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Anatomi laboratuvarında işleniyor. Video gösterimi üzerinden hocalar konuyu açıkladıktan sonra masalardaki maketler eşliğinde çalışmalar yapılmaktadır. 2018-2019 döneminde okulumuza iki adet kadavra gelmiştir. Öğrenciler anatomi pratiklerinde bu kadavralar üzerinde diseksiyon eğitimi alacaklardır. Histoloji: Histoloji laboratuvarında işleniyor. Video gösterimi üzerinden hocalar konuyu açıkladıktan sonra mikroskoplar ile preparatlar incelenir. Fizyoloji: Fizyoloji laboratuvarında işleniyor. Hocanın konuyu açıklamasının ardından öğrenciler deneylerini yaparlar. Mikrobiyoloji: Mikrobiyoloji laboratuvarında işleniyor. Video gösterimi üzerinden hocalar konuyu açıkladıktan sonra mikroskoplar ile preparatlar incelenir. Biyokimya: Biyokimya laboratuvarında yapılır. Öğrenciler 8'li gruplara ayrılır. Hocaların deneyi anlatıp göstermesinin ardından tüm gruplar deneylerini yapar ve deney raporlarını hazırlarlar. Patoloji: Patoloji laboratuvarında yapılır. Mikroskoptan preparatlardaki hastalıklar incelenir ve o hastalığa özgü organizmalar öğrenilir. Genel olarak pratik derslerimiz öğrenci odaklı, deneyimlemeyle öğrenmeye yöneliktir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi laboratuvarımızda iki adet kadavra bulunmaktadır. İki kadavramız da öğrenci kullanımına açıktır. Maketlerimiz her 6-7 öğrenci başına birer tane düşecek kadardır. Laboratuvarın büyüklüğü 45-50 kişi alacak kadar büyüklüktedir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Bir öğrenciye bir mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Yok
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
3 yıl boyunca farklı konularda video anlatımı, laboratuvarda uygulamalı gösterim ve maket üzerine uygulama tarzında eğitim verilmektedir. Sınavlara yüzdelik olarak bir katkısı bulunmuyor.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle Hasta Laboratuvarımız yoktur.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
I, II ve III’üncü dönemlerde her ders kurulu sonunda sınav, teorik veya teorik ve pratik olarak yapılır. IV ve V’inci dönemlerde her stajın sonunda yazılı ve/veya sözlü teorik sınav ya da uygulamalı veya sözlü veya yazılı teorik ve pratik olarak sınav yapılmaktadır. Preklinikte pratik sınavlar çoktan seçmeli, yazılı ya da maketler üzerinden yapılabilmektedir. Preklinikte pratik sınav %10, teorik sınav ise %90 etkileyecek şekilde hesaplanır ve kurul notu bulunur. 4 kurul notu ve 2 seçmeli kurul notunun toplamlarının %60’ı ve final sınavının %40’ı toplanarak dönem sonu notu bulunur. Preklinikte final ve bütünleme sınavlarında pratik sınav yoktur.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönemi tamamlamak için final sınavından en az 50 almalı, dönem sonu not ortalamasının ise en az 60 olması gerekmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi: Zilli sınav şeklinde yapılır. Zilli sınavda belirli zaman aralıkları ile zil çalınır. Bu zaman aralıkları içerisinde masada bulunan maketlerdeki anatomik bölümlerin adları yazılmalıdır. Patoloji: Belli bir zaman aralığında mikroskopta bulunan preparatlardaki hastalık ve o hastalığa özgü organizmaların yazılması istenir. Histoloji: Belli bir zaman aralığında mikroskopta bulunan preparattaki hücre, doku çeşidi veya özgü organizmaların yazılması istenir. Fizyoloji: Pratik derslerde görülen konulardan yazılı olarak sınav yapılır. Tıbbi Biyokimya: Pratik derslerde görülen konulardan yazılı veya çoktan seçmeli olarak sınav yapılır. Tıbbi Mikrobiyoloji: Bir kısmı pratik derslerde görülen konulardan yazılı olarak sorulur. Bir kısmında ise mikroorganizmaların mikroskobik görüntüsü gösterilerek hangi mikroorganizma ve boyama olduğu sorulur.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Not ortalaması 90 ve üzeri olan öğrenciler finalsiz geçer. Finale giren her öğrencinin geçebilmesi için finalden en az 50 alması zorunludur.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Daha fazla geri bildirim anketi yaparak öğrencilerin görüşleriyle ortak nokta bulmaya çalışılabilir.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Hocalarımız genelde bizlerin düşüncelerini alıyor fakat her zaman böyle olduğunu söyleyemeyeceğim. Pandemi döneminde okulların yüz yüze olması veya uzaktan sınav sisteminin nasıl olacağı konusunda öğrencilerin görüşleri önemsenmedi.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Eğitim konusunda diğer fakültelerden hiçbir farkı olduğunu düşünmüyorum.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Üniversitenin bulunduğu il olan Yozgat’ta eğlenceli vakit geçirilecek yerler kısıtlıdır. Yozgat’taki esnaflar pek fazla rekabet edeceği dükkan olmamasından kaynaklı olarak fiyatları biraz artırırlar. Bu nedenle taksi, emlak vs gibi yerlerde pazarlık yapılmalıdır. Özellikle taksiler aynı yolu farklı fiyatlarda gidebilmektedir. Bunu önlemek adına taksiye binmeden önce ne kadar tutacağı konuşulmalı ve haritalardan km sine bakılmalıdır. Emlakçılar gereksiz yere kiraları artırdığı için dönem 1’deyken ev kiralayacak öğrenciler iyi bir araştırma yapmalıdır. Ayrıca fakültemiz merkezde değil ve fakülte etrafında pek fazla bir şey bulunmamaktadır. Merkeze gitmek otobüs ile 15 dakika civarında sürmektedir.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Pandemi süreciyle birlikte Google meet ve Google classroom uygulamaları üzerinden online dersler işlendi. Sınavları Keyps sistemi üzerinden gerçekleştirdik. Gayet sistematik ve güzel bir şekilde derslerimiz işlendi. Sınavlara adaptasyon süreci sıkıntılı geçse de daha sonra problem çıkmadan sınavlar tamamlandı.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet gerçekleşti. Keyps yazılımı satın alındı. 100 soru için 115 dk süremiz vardı. Her soruda max. 2 dk. bekleme hakkımız vardı ve her soruyu bir kere görebildik. Sınav esnasında tam ekran paylaşımı yapıldı, kamera ve mikrofon açıldı. Öğrenciler sınav esnasında kayıt altına alındı ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra sınav neticeleri açıklandı.