Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Ankara
Üniversite statüsü nedir?
Vakıf
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Ankara, doğuda Kırşehir ve Kırıkkale; batıda Eskişehir; kuzeyde Çankırı; kuzeybatıda Bolu ve güneyde Konya ve Aksaray illeri ile çevrilidir.
Ankara, Orta Anadolu'nun kuzeybatısında bulunan Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının oluşturduğu ovalarla kaplı bir bölgedir. Bu bölgede orman alanları ile step ve bozkır alanlarını bir arada görmek mümkündür.
Güneyde İç Anadolu ikliminin bariz özellikleri olan step iklimi, kuzeyde ise Karadeniz ikliminin ılıman ve yağışlı halleri görülebilir. Kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşük, yaz ise sıcak geçer.

Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirir. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Ankara yemekleri oldukça çeşitlidir. Çorbalar; aş, dutmaç, keşkek, miyane, sütlü, tarhana ve toyga çorbaları, et yemekleri; Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavuması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siper, pilavlar; bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıt pıt pilavı, dolmalar; efelek dolması, mantı, şirden dolması (humbar), yalancı dolma, börekler- çörekler; alt-üst böreği, ay böreği, bohça, entekke böreği, hamman, kaha, kol böreği, papaç, Pazar böreği, tandır böreği ve yalkı yemeklerden bazılarıdır.
Ankara'da alışveriş merkezleri Ulus, Kızılay ve Kavaklıdere' de yoğunlaşmıştır. Ankara'yı ziyaret edenlerin gezmekten hoşlandıkları bir yer, Ulus yakınlarındaki Çıkrıkçılar Yokuşu ve buradaki dükkanlardır.
Ulus Kale çevresi, Samanpazarı ve Çıkrıkçılar Yokuşu kesimlerinde dokuma, bakır, çömlek, hasır, deri gibi geleneksel el sanatları ürünleri, çeşitli takı, süs, hediyelik ürünler ve her türlü antika eşyanın satıldığı alışveriş mekanları bulunmaktadır.
Bakırcılar Çarşısı' nda bir sürü eski ve yeni eşya, bakırın ve mücevheratın yanı sıra giysiler antikalar ve süs eşyaları bulunabilir. Kale kapısına yapılan yürüyüş sonunda baharat, kurutulmuş meyve, kuruyemiş ve diğer birçok ürünün satıldığı tezgahlara gelinir.

Modern alışveriş bölgeleri genelde Kızılay'da, Tunalı Hilmi Caddesi'nde ve Çankaya Atakule'de yer alır. 125 m. yüksekliği ile Atakule şehrin tümüne hakimdir; döner lokantası tüm şehrin görüntüsünü gözler önüne serer. Kavaklıdere'deki Karum alışveriş merkezinde Türkiye'nin en seçkin mağazaları yer alır. Ayrıca, yeme-içme, eğlence tesisleriyle alışveriş dışında rekreasyon olanakları sunmaktadır.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içi ulaşım için otobüs, dolmuş, taksi, metro vardır. Şehir dışı için ise tren, otobüs, uçak gibi imkanlar mevcuttur. Özel olarak üniversitemizin sağladığı ücretsiz servisler ile de şehir içine ulaşım sağlanabilir.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Şehirde 31 tane KYK yurdu vardır. Çok sayıda özel yurt bulunmaktadır. Ayrı ayrı kız-erkek yurtları da bulunmakla beraber ortak olanlar da mevcuttur. Genel olarak yeterli sayıda yurt imkanı vardır. Yurt fiyatlarına https://yurt.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=9991&menu_id=9 adresinden ulaşabilirsiniz.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Üniversite kampüsü yakınında ev imkânı vardır. Burada 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere seçenekler bulunmaktadır ve ortalama kira yıllık 100.000-150.000TL arasında değişmektedir. Çevredeki evlerin kira maliyetleri de benzer aralıktadır.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Başkent Üniversitesi, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın 1980 yılında Türkiye Organ Nakli Yanık ve Tedavi Vakfını, 1982’de Diyaliz Merkezini, 1985’te ilk hastaneyi ve 1986 yılında Haberal Eğitim Vakfını kurmasının ardından yükseköğretim kurumlarına olan gereksinimi karşılamak ve çağdaş bir eğitim sistemi kurmak amacı ile 14 Eylül 1993 tarihli 515 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameye dayalı olarak 13 Ocak 1994 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 3961 sayılı Kanun ile kurulmuştur.
1994-1995 eğitim-öğretim yılında, Tıp Fakültesi (Tıpta Uzmanlık Eğitimi), Hemşirelik Yüksekokulu ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Meslek Yüksekokulu programlarında eğitim-öğretim faaliyetlerini Bahçelievler semtinde sürdürürken, aynı dönemde Ankara-Eskişehir Devlet Yolu 20. km’de, Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsünün yapımına başlanmış ve 1995-1996 eğitim–öğretim yılı itibariyle hizmete açılmıştır.
Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, Üniversitemiz bünyesinde araştırma ve uygulama ya yönelik aşağıdaki merkezler bulunmaktadır. 2017 yılında Stres Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyete geçmiştir.
Başkent Üniversitesi, Bağlıca Kampüsü başta olmak üzere üç kampüste eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmektedir. Üniversitenin uygulama otelleri olan; Kızılcahamam Patalya Termal Resort ve Gölbaşı Patalya Lakeside Resort Otelleri, üniversitemiz öğrencilerinin eğitim faaliyetleri çerçevesindeki uygulamalarına yönelik hizmet vermektedir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemize kaydolurken fakültelere göre değişmekle beraber %25, %50, %75 ve %100 burs imkanları mevcuttur. Sene sonu ders notu ortalamalarına göre ise “Başarı Bursu” elde edilebilir. Bunların yanı sıra Sporcu Bursu, Kardeş indirimi, Personel Yakını indirimi ve Eski Mezun indirimleri bulunmaktadır. Ayrıca ilk 7000 sıralama içerisine giren öğrencilere maddi destek, yemek bursu ve ücretsiz yurt imkanları sağlanmaktadır.

Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizde her sene düzenlenen Bahar Şenliği bulunmaktadır. Sene içerisinde farklı konularda öğrencilerin katılımına açık çok sayıda kongre düzenlenmektedir. Yıl sonlarında Tıp Fakültesi öğrencilerinin Çalışma Grubu dersi bünyesinde yaptıkları araştırmaları sunduğu ”Öğrenci Sempozyumu” gerçekleştirilmektedir. Üniversitemizde 61 adet sosyal amaçlı öğrenci klubü bulunmaktadır. Öğrencilerin ücretsiz faydalanabileceği spor salonu ve katılabilecekleri spor takımları bulunmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Üniversitemizde 1 adet 12.500 metrekare ile ülkenin en büyük kütüphanelerinden biri bulunmakta. 7/24 açık bir salonu mevcut. Hastane içerisinde yer alan öğrenciler için ise ayrıca bir çalışma odası var.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
http://kultur.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=9987&menu_id=21
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Yemek çeşitleri genel olarak tabltod ve kafe yemekleri diye 2 ye bölünüyor. Tabltod yemekleri tüm öğrenciler için yapılan yöresel ve farklı kültürler için yemekleri kapsar. Tabltod yemekler 1-2-3-4 kap , ana yemekler ise sebze, tavuk ve et yemeği diye bölünür ve farklı şekilde ücretlendirilir. Tabltod ücretleri 40-95TL civarında değişiyor(4 kap için Sebze-45, Tavuk-65, Et-95TL). Tabltod yemekleri sosyal tesislerde (yurtta), Sağlık Bilimleri Fakültesinde ve Hukuk fakültesinde çıkmaktatır. Yurtta kalan öğrenciler için her 3 öğün de mevcuttur ve sadece sosyal tesislerde verilir(buna ek olarak yurtta market de mevcut). Fakültede sadece öğlen yemekleri çıkar. Kampüs içinde farklı farklı kafeler mevcuttur(SanatKafe, Parsy Cafe, Livadi). Yerine göre buralardan farklı tarzda yemekler alınabilir. Klinik dönemdeki öğrenciler için hastanede yemek veriliyor. Bunun da fiyatı aynı aralık içerisinde. Yemekhaneler dışında fakülte çevresinde başka yemek alternatifleri de mevcut. Kampüste yakında bulunan özel yurtların dahilinde yemek yerleri var. Hastane ise Bahçeli’de olduğu için oldukça fazla çeşitte yemek imkanı mevcut.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Fakülte kampüs içindedir. Fakültenin bulunduğu kampüsün şehir merkezine uzaklığı 20 km'dir. Üniversitemizin 3 adet kampüsü bulunmaktadır ve bu kampüslerdeki fakülteler şu şekildedir:
1. Tıp Fakültesi
2. Diş Fakültesi
3. Sağlık Bilimleri Fakültesi
4. Hukuk Fakültesi
5. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
6. Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi
7. Ticari Bilimler Fakültesi
8. Fen-Edebiyat Fakültesi
9. Eğitim Fakültesi
10. İletişim Fakültesi
11. Mühendislik Fakültesi
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi 1994 yılında kurulmuştur.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Üniversite dahilinde gerçekleştirilen etkinliklere katılım imkanımız mevcut ancak bize özel ayrı bir geleneğimiz yok.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
http://uik.baskent.edu.tr/kw/index.php

Bunlara ek olarak TurkMSIC bünyesinde Yurt İçi - Yurt Dışı Staj ve Araştırma Değişimi uygulamalarımız mevcuttur.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçe ve %100 İngilizce olmak üzere eğitim veren 2 fakültemiz vardır.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
İngilizce Tıp Fakültesi için 1 yıllık bir hazırlık süreci bulunmaktadır. Ancak sene başında uygulanan bir muafiyet sınavı ile bu dönem atlanılabilir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Derslere, laboratuvarlara, stajlara, uygulamalara ve öğretim elemanlarınca uygun görülen diğer çalışmalara devam zorunludur. Devamsızlığı belirli bir sınırı aşan öğrenciler, o ders kurulu veya stajda başarısız olmuş sayılır. Devamsızlık sınırları ile öğrencilerin devam durumlarının izlenmesine ilişkin ilke ve kurallar, Yönetim Kurulu önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

Devamsızlık bilgisi görevli hocaya sorarak öğrenilmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
26-30 Mart 2017 tarihleri arasında UTEAK’ın belirlediği altı (6) kişilik bir ziyaret ekibi tarafından fakültemizin eğitimi, eğitim ortamları ve eğitimdeki tüm paydaşlarımız değerlendirilmiştir. Ziyaret sonu çıkış değerlendirmesinde, fakültemizin mezuniyet öncesi tıp eğitimi standartlarını karşılama durumu ile ilişkili olumlu geribildirimler verilmiştir. Reakreditasyon için fakültemize gelen ziyaret ekibinin raporu doğrultusunda Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinin 2023 yılına kadar altı (6) yıl süre ile yeniden akreditasyonu uygun görülmüştür.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Öz değerlendirmemiz sırasında fakültemizin UTEAK temel standartlarını çok büyük ölçüde karşıladığı, gelişim standartlarının da önemli bir kısmını yerine getirdiği ve hatta bazı gelişim standartlarının temel standart olarak fakültemizde yer aldığı kanısına ulaşılmıştır. 18 yıldır mezuniyet öncesi eğitim yapan bir kurum olarak; 2010’da akreditasyon sürecinde başlatılan ve önemli yol alınan müfredat geliştirme, ölçme-değerlendirme ve kapasite geliştirme konularındaki yapılanmanın geliştirilmesi, daha da iyileştirilmesi UTEAK sürecinin de hızlandırdığı bir durum olarak karşımıza çıkmıştır.
Yeniden akreditasyon sürecinde; eğitim yönetimi, öğretim üyeleri ve öğrencilerimizin motivasyonu ve aktif katılımları başarıya ulaşmamızda çok büyük önem taşımaktadır. UTEAK ziyareti öncesinde 11 Şubat 2017’de fakültemizde ilk kez gerçekleştirilen Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulunun (MÖTEÖK) düzenlediği ‘Tıp Eğitiminde Öğretim Üyesi Öğrenci El Ele Reakreditasyon’ Çalıştayında öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin geniş katılımı ile Öz Değerlendirme sürecimiz paylaşılmıştır.

UTEAK Öz Değerlendirme (2009-2010), Ara Değerlendirme (2013-2014) ve yeniden Öz Değerlendirme (reakreditasyon) (2016-2017) süreçleri; fakültemiz için eğitime yeni bir bakış ve yeni bir isteklendirme kaynağı olmuştur. Tıp eğitimi sürecinde yaptıklarımızı gözden geçirmemize ve birçok noktada doğru yaptıklarımızın farkına varmamıza olanak sağlamış, ayrıca doğru yapma isteğimizin artmasına destek olmuştur. Doğru yaptığımızı düşündüklerimiz noktasında bile daha iyi yapma arayışımız oluşmuş ve bu arayış fikir olarak kalmaktan çıkıp eyleme dönüşmüştür.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp eğitimi anabilim dalımız mevcuttur. Eğitim sürecimizin ilk yılında zorunlu ders olarak verilmektedir.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakültemiz ile hastanemiz aynı kampüs içerisinde değildir. Ulaşım için ise ücretsiz okul servisleri bulunmaktadır.
Ulaşım için detaylı bilgi: http://ulasim.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=5067&menu_id=12
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Anabilim dalları ve hocalara ait odalar karışık olarak konumlanmaktadır. Tıp fakültesinde temel bilim dalı hocalarının odaları yer alırken hastanede klinik ders hocalarının odaları bulunmaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 115 öğrenci
Dönem 2: 95 öğrenci
Dönem 3: 87 öğrenci
Dönem 4: 85 öğrenci
Dönem 5: 120 öğrenci
Dönem 6: 105 öğrenci

Toplam: 607 öğrenci
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Mevcuda göre değişmekle beraber dönem 4 ve 5'de staj başına ortalama 15-20 öğrenci bulunmaktadır. Dönem 6'da ise büyük stajlarda 20-24, küçüklerde 10-12 öğrenci bulunmaktadır.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
1718 öğretim elemanı,16.000 öğrencisi ve 36.000 mezunu ile ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarındandır.
Başkent Üniversitesi akademisyen başına düşen 7.1 öğrenci sayısı ile ilk sıradadır.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Tıp fakültemizde COVID pandemisinden önce klasik eğitim yapılırken. COVID pandemisinden dolayı 21-22 döneminde bir çok ders yeterli önlemler alınarak yüz yüze yapılmıştır. Bu önlemler dahilinde olan öğrencilerin 1 sıra boşluk bırakarak oturması için farklı bir amfi ayarlanmıştır. Bu amfinin aynı zamanda Hukuk fakültesi öğrencileri tarafından da kullanıldığı için ve öğretim görevlilerin de güvenliği için online yapılan dersler de olmuştur. Bundan sonra 6 Nisan 2023 deprem felaketinden sonra üniversitemiz hibrit ders sistemine geçmiş ve derslerin kayıtları KEYPS ve Microsoft Teams uygulamalarında yayınlanmıştır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1-2-3’te temel bilimler ağırlıklı bir ders programı uygulanıyor. Bunlardan Fizyoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Anatomi ve Histoloji laboratuvarlarında pratik olarak da işleniyor. Dönem 4-5-6da ise daha çok klinik alanlara yönelik dersler mevcut.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Fakültemizde İngilizce, İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar Okuryazarlığı ve bir adet kültürel seçmeli ders imkanı sunulmaktadır.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Dönem 1

• : 1. Ders Kurulu - YAŞAMIN KİMYASAL, MOLEKÜLER VE FİZİKSEL TEMELLERİ


• 2. Ders Kurulu - HÜCRE METABOLİZMASI


• 3. Ders Kurulu - KALITIM VE DOKU


• 4. Ders Kurulu - HAREKET SİSTEMİ


• 5. Ders Kurulu - TOPLUM VE SOSYAL HEKİMLİK DİKEY DERS KURULU PROGRAMI

Dönem 2

• 1. Ders Kurulu - SİNİR SİSTEMİ


• 2. Ders Kurulu - KAN ve LENF


• 3. Ders Kurulu - DOLAŞIM - SOLUNUM SİSTEMİ


• 4. Ders Kurulu - SİNDİRİM SİSTEMİ VE METABOLİZMA


• 5. Ders Kurulu - ÜROGENİTAL SİSTEM


• 6. Ders Kurulu - HASTALIKLARIN TEMELLERİ

Dönem 3

• 1. Ders Kurulu - HALK SAĞLIĞI


• 2. Ders Kurulu - HASTALIKLARIN TEMELLERİ ve TANI YÖNTEMLERİ


• 3. Ders Kurulu - DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ


• 4. Ders Kurulu - SİNDİRİM SİSTEMİ


• 5. Ders Kurulu - HEMATOPOETİK SİSTEM, ONKOLOJİ ve İMMÜNOLOJİ


• 6. Ders Kurulu - ENDOKRİN VE KADIN HASTALIKLARI DOĞUM


• 7. Ders Kurulu - NEFROLOJİ VE ÜRİNER SİSTEM


• 8. Ders Kurulu - SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI VE PSİKİYATRİ


• 9. Ders Kurulu - KAS - İSKELET SİSTEMİ


Dönem 4

• Klinikle Tanışma Staj Programı


• Dermatoloji Anabilim Dalı Staj Programı


• Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Staj Programı


• Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Staj Programı


• Gögüs Hastalıkları Anabilim Dalı Staj Programı


• İç Hastalıkları Anabilim Dalı Staj Programı


• Kardiyoloji Anabilim Dalı Staj Programı


• Nöroloji Anabilim Dalı Staj Programı


• Psikiyatri Anabilim Dalı Staj Programı


• Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Staj Programı


Dönem 5

• Adli Tıp Anabilim Dalı Staj Programı


• Anesteziyoloji Anabilim Dalı Staj Programı


• Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Staj Programı


• Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Staj Programı


• Genel Cerrahisi Anabilim Dalı Staj Programı


• Gögüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Staj Programı


• Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Staj Programı


• Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Staj Programı


• Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Staj Programı


• Ortopedi Anabilim Dalı Staj Programı


• Plastik Cerrahisi Anabilim Dalı Staj Programı


• Tıbbi Etik Anabilim Dalı Staj Programı


• Tıbbi Lab. Staj Programı


• Üroloji Anabilim Dalı Staj Programı

Dönem 6 : http://tip.baskent.edu.tr/kw/upload/464/dosyalar/takvim/1920d6t/2019-20-Donem-6-Akademik-TAKViM.pdf?birim=464&menu_id=14
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Fizyoloji, Anatomi, Histoloji, Mikrobiyoloji ve Biyokimya derslerimizde teorik eğitimin yanı sıra laboratuvar ortamında da pratik olarak dersler sürdürülmektedir. Bu derslerde maketler, kadavralar, mikroskoplar, kimya deney malzemeleri ve canlı hayvan olmak üzere yeterli miktarda malzeme vardır.
Pratik derslerin sınavı ders kurulsonu sınavlarında, final ve bütünleme sınavlarında etkilidir. Genelikle pratik derslerin sınavları ders kurulsonu, final ve bütünleme sınavlarından ayrı bir gün gruplara bölünerek yapılmaktatır. 100 üzerinden Pratik dersin yoğunluğuna göre 5-20 puan ile değerlendirilir.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
9 adet kadavranız bulunmakta. 5 adet kadavra öğrencilerin kullanımına açık. Maketler yeterli sayıda mevcut. Tam iskelet 4 adet var. Laboratuvarın büyüklüğü öğrenci sayısına göre oldukça yeterli. Hocalar herkesin inceleme şansı yaptığından emin olmalarına göre grupları düzenliyorlar.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Her öğrenciye 1 mikroskop düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemizde Çalışma Grupları dersi bünyesinde öğrenciler alanında uzman hocalarla birlikte akademik ve mesleki hayatlarına katkı sağlayacak bilimsel çalışmalar yapmaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Klinikte Erken Gözlemler (KEG) adı altında işlenen Mesleki Beceri Derslerimiz bulunmaktadır. Genel olarak ilk ve acil yardım uygulamaları, hasta muayene yöntemleri ve hastane işleyişi anlatılmaktadır. Her dersin sonunda ve sene sonunda olmak üzere ölçme-değerlendirme uygulamaları mevcuttur. Bunlardan alınan puan sene sonu ortalamasının %4’ünü oluşturmaktadır.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle Hasta Laboratuvarımız vardır fakat pandemi döneminde aktif kullanılmıyordu.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Dönem I, II ve III’ te ders kurulları sonunda yapılan kuramsal ve uygulamalı sınavlara ders kurulu sınavı adı verilir. Uygulamalı sınava girmeyen öğrenci kuramsal sınava girebilir ve bu durumda uygulamalı sınavdan sıfır (0) almış sayılır. Her dönemin sonunda, son ders kurulu sınavının bitiminden en erken on dört, en geç yirmi bir gün sonra bütün ders kurulları içeriğini kapsayan ve dönem sonu genel sınavı olarak adlandırılan tek bir sınav yapılır. Bütünleme sınavı, dönem sonu genel sınavından en erken on dört, en geç yirmi bir gün sonra yapılan ve bütün ders kurulları içeriğini kapsayan sınavdır. Dönem sonu genel sınavına girme hakkı olduğu halde girmeyen veya dönem sonu not ortalaması 60’ın altında olan öğrenciler bu sınava girer. Alınan not dönem sonu genel sınavı notu yerine geçer.
Dönem IV ve V’te her stajın sonunda kuramsal ve uygulamalı olarak yapılan sınava staj sınavı adı verilir. Staj sınavı yazılı ve sözlü/uygulamalı sınavlardan oluşur. Sınavda başarılı olmak için en az 100 üzerinden 60 ve üzerinde puan almak gerekir. Dönem IV ve V’teki stajların bir veya daha fazlasından başarılı olamayan öğrenci bu stajların bütünleme sınavına, bulunduğu dönemin son stajının bitiminden en erken on dört, en geç yirmi bir gün sonra alınır. Bu not staj notu yerine geçer. Bütünleme sınavında başarılı olamayan öğrenciye, akademik takvim elverdiği takdirde bu staj veya stajları, staj takvimine uygun olarak tekrarlama hakkı verilir. Staj sonundaki sınavda yine başarı gösteremeyen öğrenci, stajı tekrarlamaz, o dönemdeki ilgili staj veya stajların akademik takvimdeki ilk staj sonu sınavına girebilir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönem notu, eğitim-öğretim yılı başarı notudur. Bu not; ders kurulusonu sınavlarının puan ortalamasının % 57’ı, dönem sonu genel sınavı veya bütünleme sınav puanının % 35’i , çalışma grubu puanının % 4’ü ve klinik erken gözlemler sınavını % 4’ü toplanarak elde edilir. Dönem geçme notu en az 60’dır. Buna ek olarak Finalsiz Geçme notu %80 ve üzeridir ve bu sadece alınan ders kurulsonu sınavlarının ortalaması ile hesaplanır.
Dönem IV ve V’te tüm staj sınavlarında başarılı öğrencilerin dönem notu staj notlarının ortalaması alınarak hesaplanır.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi: Maket ve kadavralar üzerinde işaretlenen noktaların isimleri belli süreler içerisinde yazılıyor ve buna göre puanlandırma yapılıyor. Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Histoloji: Pratik derslerde görülen preparatların tanınmasına yönelik bir sınav gerçekleştiriliyor. Biyokimya: Yapılacak olan deneyin föyü üzerinden bir sınav uygulanıyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Not ortalaması 80 üzerinde olan öğrenciler için finalsiz geçme imkanı vardır. Final sınavında ise her dersin kendi içinde %50 barajı bulunmaktadır.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Her sınavdan sonra Soru Tartışmaları, kurul sonlarında Geri Bildirim Formları, sene içerisinde belli aralıklarla Dekanla Söyleşiler ve internet sitesi üzerinden her derse, sınava özel geri bildirimler her zaman yapabiliyoruz.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Fakülte temsilcileri, dönem temsilcileri, Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Öğrenci Kurulu, Geri Bildirim Formları, Dekanla söyleşiler ve KEYPS adlı internet sitemiz aracılığı ile öğrenciler seslerini duyurma imkanı elde ediyor.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
1718 öğretim elemanı,16.000 öğrencisi ve 36.000 mezunu ile ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarındandır. - Başkent Üniversitesi akademisyen basına düsen 7.1 öğrenci sayısı ile ilk sıradadır. -Öğrencilerimize %61 oranında burs verilmektedir. -Akademik personelin %90’ı tam zamanlı olarak görev yapmaktadır. -Mezun öğrencilerimize lisansüstü eğitimleri için %30 oranında destek bursu verilmektedir. -Türkiye genelinde bulunan 36 eğitim ve sağlık merkezi kuruluşlarıyla öğrencilerine staj ve iş imkânı sunmaktadır. -Diploma eki etiketi ve AKTS etiketi alan üniversitemiz uluslararası geçerliliği olan diploma imkânı sunmaktadır. -Erasmus+ parçası olan üniversitemiz öğrencilere istedikleri ülkelerde eğitim ve staj imkânı sunmaktadır. -Başkent Tekmer ve KOSGEB iş birliği ile girişimciliği desteklemektedir. -BEDAM ile sertifikalı meslek eğitim imkânları sunulmaktadır. -BÜDAM ile 5 değişik dil öğrenme imkânı sunulmaktadır. -Her öğrenciye bir sanat dersi verilmektedir.. -Ankara’daki Vakıf Üniversiteleri içerisinde 42882 aday ile en çok tercih edilen üniversite olarak birinci sıradadır. -Vakıf Üniversitelerinin Öğretim Üyesi ve Lisansüstü öğrencisi başına yayınladıkları bilimsel yayın sayısına göre birinci sıradadır. -Üniversitemiz, Scimago ve Elsevier Scival Spotlight gibi uluslararası sıralamalara göre Vakıf Üniversiteleri arasında 1. sıradaki yerini korumaktadır.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
-Kampüs şehir merkezine göreceli olarak uzak olduğu için yolda uzun vakitler harcanıyor.
-Fakülte ve hastane birbirinden ayrı yerlerde bulunuyor.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet, mevcut. Ders programı, sınav sonuçları vb. akademik bilgiler için dönem içerisinde de öğrenci numarası ve şifre ile giriş yapılarak kullanılan "Keyps" adlı site kullanılmakta. Çevirim içi dersler ise burada kayıt altına alınarak işlenmekte, bu sayede tekrar tekrar dinlenebilmektedir. Ders notları anlatımlı slaytlar şeklinde aynı platform üzerine dosya olarak yüklenmektedir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Evet, gerçekleşti. "Keyps" üzerinden çoktan seçmeli sorulardan oluşan yazılı sınavlar ve buna ek olarak dönem IV-V öğrencilerine görüntülü sözlü sınavlar yapıldı. Sınav düzeni ve soru sayısı ise ufak değişiklikler haricinde pandemi öncesi ile benzer şekilde gerçekleştirildi.