Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Afyon
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İlimiz binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve doğal güzellikleriyle, ören yerleriyle, yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süregelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan bir yöremizdir. İlimiz, yerli ve yabancı turistler için “deniz dışında” aranan pek çok tarihî ve doğal güzelliklerin bulunduğu bir turizm cenneti konumundadır. Kaplıcaları, zengin doğal yapısı, tarihi eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar; Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, kara ve demiryolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı konumundadır. Deniz ve güneş turizmine alternatif olarak son yıllarda çok önem kazanan ve sağlık turizminin bir parçası olan termal turizm açısından ilimiz “TÜRKİYE’NİN TERMAL BAŞKENTİ” haline gelmiştir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
-Şehir içinde genel olarak her yere giden minibüslerimiz mevcuttur. Onun haricinde öğrencilere indirim yapan taksileri de zaman zaman kullanıyoruz.

-Şehirlerarası ulaşımda genelde otobüsü tercih ediyoruz.

-Kütahya’da bulunan Zafer Havalimanı’na uzaklığımız 62 km’dir, yaklaşık olarak 45 dakika - 1 saat sürüyor. Gerektiğinde bu yolu da kullanabiliyoruz.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
KYK Yurtları: -4 tane kız ve 2 tane erkek KYK yurdu vardır. Bunlar Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin bulunduğu ANS (Ahmet Necdet Sezer) Kampüsü yakınındadır. Kızlara ait KYK yurtlarının 2 tanesi yarı özeldir. Özel Yurtlar: -Şehir merkezinde 60’a yakın sayıda özel öğrenci yurdu bulunmaktadır. Toplam kapasiteleri oldukça fazladır. Ücretleri oda kapasitesine bağlı olarak yıllık 15.000 ile 50.000 TL arasında değişmektedir. -ANS Kampüsü’nün karşısında bulunan Erenler Mahallesi’nde de birçok yurt seçeneği mevcuttur. -ANS Kampüsü’nün hemen yanında Üniyurt Özel Öğrenci Yurdu bulunmaktadır. ÖNEMLİ: Bizim fakültemizin, yani Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin bulunduğu AÇK (Ali Çetinkaya) Kampüsü’nün etrafında yurt bulunmamaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
-Kiralar, evin eşyalı ya da eşyasız olmasına göre değişebiliyor ama şehir merkezindeki evler ortalama 3.000 TL ile 7.500 TL arasındadır. Erenler mahallesinde ise evler oda sayısına ve eşya durumuna bağlı olarak 2000TL ile 5000TL arasındadır. Hem merkezden hem de Erenler mah.den Tek minibüs ile okula ulaşım sağlanabiliyor, yaklaşık 20-25 dakika sürüyor. -Fakülteye yürüyerek ortalama 15 dakika mesafede TOKİ’ye ait 3+1 evler bulunmaktadır. Bunlar eşyasızdır ve kiraları 2500 ile 4000 TL arasında değişebilmektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, nitelikli sağlık personeli yetiştirerek ülkemizin sağlık hizmet sunumuna katkıda bulunmak, sağlık alanında bilimsel çalışmalar yapmak ve sağlık teknolojisi ve ilaç üretimine katkıda bulunmak amacıyla, sağlık temalı bir üniversite olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden ayrılarak kurulmuştur. Bu kapsamda, genç bir üniversite olarak bünyesinde köklü fakültelere sahip olan ender kurumlardan biridir.

Dört fakülte, üç meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile geleceğin hekim, diş hekimi, uzman hekim, uzman diş hekimi ve diğer sağlık profesyonellerinin yetiştirildiği sağlık temalı bir üniversitedir. Sağlık temalı üniversiteler arasında coğrafi olarak avantajlı bir konumdadır.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde insan sağlığına yönelik tedavi yöntemleri güncel bilimsel veriler ışığında uygulamaktadır. Ayrıca GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi) Merkezimizde geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan geleneksel ve tamamlayıcı tıp kapsamındaki uygulamalar yapılmaktadır. Yine bu merkezde tedavi amaçlı termal tedavi ve rehabilitasyon havuzları bulunmaktadır. Yüzyıllardır geleneksel olarak uygulanan kaplıca tedavileri, alanında uzman olan öğretim üyeleri, fizyoterapistler ve fizik tedavi teknikerleri eşliğinde bilimsel olarak uygulanmaktadır. Felçli hastalar, ortopedik ameliyat geçirmiş hastalar ve yoğun rehabilitasyon gerektiren hastalar, termal suların tedavi edici etkilerinden faydalandırılmaktadır.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü ile Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi bölümü öğrencilerimiz kaplıca tedavileri konusunda eğitim almakta ve staj yapmaktadır. Termal sağlık turizmi ile konaklamalı yaşlı bakım merkezlerinde verilecek olan hizmet kalitesinin arttırılmasında önemli bir rolü olan yaşlı bakım teknikerlerinin eğitimi üniversitemiz bünyesinde verilmektedir.

Afyonkarahisar’ın, Batı Anadolu’da yolların kavşak noktasında yer alması nedeniyle sıkça karşılaşılan trafik kazaları sonrası travma hastalarına, yaralılara, kalp ve damar cerrahisi, göğüs cerrahisi, beyin cerrahisi ve ortopedi vakalarına, üniversitemizin Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi uzmanları tarafından profesyonel acil sağlık hizmetleri de sunulmaktadır.

Üniversitemiz, büyükşehirlerden sonra en fazla nüfusa sahip il olan Afyonkarahisar’da 3. basamak sağlık hizmetini haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz olarak sunmaktadır.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Detaylı bilgi için : https://skultur.afsu.edu.tr/burslar/
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
-Üniversitemizde her yıl bahar şenlikleri yapılmaktadır.

-Düzenli olarak yapılan herhangi bir kongresi yoktur. Üniversitemizde aktif çalışan kulüplerimizin belirli zamanlarda kongreleri olmaktadır.

-Fakültemizin kendine ait kız - erkek ayrı olmak üzere basketbol, voleybol takımları mevcuttur. Yıl içerisinde belirli turnuvalar gerçekleştirilmektedir.

-Spor ve sosyal olanaklarımız her geçen yıl daha da artarak ilerlemektedir.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne ait kütüphane, Tıp Fakültesi binası içinde bulunmaktadır ve 7/24 açıktır. Bu kütüphanede dönemlere göre ayrılma yoktur, tüm Tıp Fakültesi öğrencileri beraber çalışmaktadır. Masalar, daha verimli çalışmak adına birbirinden ayrılmıştır. Ayrıca yine Tıp fakültesi içerisinde bir okuma salonu ve bilgisayar odası mevcuttur bu odalar ders çalışma amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Ek olarak aynı kampüs içerisinde bulunan rektörlük binamızda hem bireysel hem de toplu çalışma imkanı sağlayan yeni bir kütüphanemiz bulunmaktadır buradan tüm Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencileri faydalanabilmektedir. Kütüphanelerin kendine ait bir kantini yoktur, kantine ihtiyaç duyduğumuzda fakültenin kantini veya kampüs içindeki hastanemizin 7/24 açık kafeteryası kullanılmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Okulumuzda; Türk Tıp Öğrencileri Birliği, Model United Nations Topluluğu, Türk Kızılay Genç, Genç Yeşilay, Müzik Topluluğu, Spor Topluluğu, Bilim Ve Araştırma Kulübü, Dans Topluluğu, Sinema Topluluğu, Resim Topluluğu, Genç Gezginler Topluluğu, Sağlıkta Yapay Zeka Topluluğu gibi öğrenci kulüpleri bulunup her geçen yıl okulumuzun kulüp ve etkinlik sayılarında ciddi artışlar olmuştur. Gerek siz de belirli şartları sağladığınız sürece kendi kulübünüzü kurarak hem kendinizin hem de okulumuzun gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Öğrenci yemekhanemiz kampüs içerisinde fakültemizin hemen arkasında bulunmaktadır. Yemekhanemiz randevu sistemiyle çalışmakta olup önceden öğrenci kartlarımıza kart dolum noktasından ya da internet sitesi üzerinden (günlük 10 tl) yüklüyoruz. Kartımızdaki ücretle öğle yemeğimizi tüm Sağlık Bilimleri Öğrencileriyle beraber yemekteyiz. Klinik öğrencileri (4-5. sınıflar) de bu yemekhaneyi kullanıyor, onlar için hastanede ayrı bir yemekhane maalesef bulunmuyor. Ancak 6. sınıflara hastanede yemek imkanı sunuluyor. Ayrıca Fakülte binasının karşısında AFSÜ Kafe ve hastane binasının arkasında da Sağlık Kafe bulunmaktadır. Onun haricinde yürüyerek 15 dakika, minibüsle 5 dakika uzaklıkta Afium denilen bir alışveriş merkezi mevcut. Orada da çeşitli seçeneklerimiz bulunuyor.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
-Tıp fakültesi, kampüs içindedir.

-Şehirdeki tek tıp fakültesidir.

-Üniversitemiz tek kampüstür.

-Sağlık Bilimleri Üniversitesi olduğu için sadece sağlıkla alakalı bölümleri içermektedir, diğer bölümler Afyon Kocatepe Üniversitesi’ndedir.

-Fakültemizin şehir merkezine uzaklığı minibüs ile 10-15 dakika civarındadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
-26 Mart 1998 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak kurulmuştur.

-18 Mayıs 2018 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden ayrılmış ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak devam etmektedir.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Fakültemizde her sene bahar şenliği yapılmaktadır. Fakültemizin kendine ait kız - erkek ayrı olmak üzere basketbol, voleybol takımları mevcuttur. Yıl içerisinde belirli turnuvalar gerçekleştirilmektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Okulumuzda Erasmus, Farabi ve TurkMSIC değişim programları bulunmaktadır. Farabi sadece yurt içi değişim olanağı tanırken TurkMSIC hem yurt içi hem de yurt dışı değişim imkanları sağlamaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
%100 Türkçedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Hazırlık dönemimiz yoktur.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
-Okulumuzda pre-klinik dönemde, yani 1-2-3. sınıflarda İmzalı Yoklama Sistemi uygulanmaktadır. (Yoklama, amfilerde ders esnasında yoklama kağıdına imza atılması şeklinde alınıyor.)

-Devam zorunluluğu vardır.

-Teorik derslerde devamsızlık hakkımız %30, pratik derslerde devamsızlık hakkımız %20’dir.

-İnternet üzerinden üniversitenin devamsızlığımızı öğrenmemizi sağladığı bir site var, oradan devamsızlığımızı öğreniyoruz.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Okulumuz henüz akreditasyonunu alamamıştır ancak bu konudaki çalışmalar ilerleme kaydetmiştir. İlerleyen zamanlarda alınacaktır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Akreditasyonla ilgili çalışmalara öğrenciler ve tıp fakültemiz işbirliğiyle devam etmekteyiz.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Tıp Eğitimi Anabilim Dalı var ancak pek aktif değil.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tıp Fakültesi ile Üniversite Hastanesi aynı kampüs içerisinde ve yan yanadır.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Tıp Fakültesi binasında olanlar:

-Halk Sağlığı

-Anatomi

-Fizyoloji

-Histoloji

-Farmakoloji

-Patoloji

-Mikrobiyoloji

-Genetik

-Biyokimya

-Tıp Etiği

-Biyofizik

-Tıbbi Biyoloji

Geri kalan bölümler, özellikle de klinik bölümler hastane binasında yer almaktadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 1: 250 öğrenci Dönem 2: 250 öğrenci Dönem 3: 200 öğrenci Dönem 4: 160 öğrenci Dönem 5: 150 öğrenci Dönem 6: 140 öğrenci Toplam: 1150 öğrenci
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
4. sınıfta her stajda yaklaşık 37 kişi var. 5. sınıfta her stajda yaklaşık 25 kişi var. 6. sınıfta her stajda yaklaşık 22 kişi var.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
-22 Profesör -19 Doçent -69 Doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizdeki eğitim sisteminin ana kaynağı komite sistemidir. Belirli periyotlarda komitelere girilmektedir. Her komitenin kendi içinde teorik ve pratik sınavları vardır. Her bir komitenin not ortalamasına etkisi değişiklik göstermektedir. Tüm komitelerin genel not ortalamasına etkisi %60, finalin ise %40’tır.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Dönem 1: -Biyofizik -Histoloji - Embriyoloji -Biyokimya -Tıbbi Biyoloji -Genetik -Mikrobiyoloji -Anatomi -Biyoistatistik -Davranış Bilimleri -İlk ve Acil Yardım -Tıp Tarihi -Aile Hekimliği -Halk Sağlığı -Mesleki Beceri -Mesleki İngilizce -Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi -Türk Dili ve Edebiyatı -Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı -Sağlıklı Beslenme (Seçmeli Ders) Dönem 2: -Anatomi -Fizyoloji -Histoloji - Embriyoloji -Biyokimya -Mikrobiyoloji -Farmakoloji -Patoloji -Probleme Dayalı Öğretim -Mesleki İngilizce -Aile Danışmanlığı (Seçmeli Ders) -Engelsiz Yaşam (Seçmeli Ders) Dönem 3: -Bilimsel Araştırma Metotları -Semiyoloji -Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları -İç Hastalıkları -Biyokimya -Farmakoloji -Mikrobiyoloji -Patoloji -Genetik -Göğüs Hastalıkları -Kardiyoloji -Genel Cerrahi -Kadın Hastalıkları ve Doğum -Beyin ve Sinir Cerrahisi -Deri ve Zührevi Hastalıkları -Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon -Nöroloji -Aile Hekimliği -Halk Sağlığı -Ruh Sağlığı ve Hastalıkları -Tıp Etiği -Mesleki Beceri Eğitimi -Enfeksiyon Hastalıkları -Mesleki İngilizce -İş Sağlığı ve Güvenliği (Seçmeli Ders) -Acil Serviste Hasta Gözlemi (Seçmeli Ders) -Dismorfoloji (Seçmeli Ders) Dönem 4: -İç Hastalıkları Stajı -Çocuk Sağlığı Stajı -Plastik Stajı -Radyoloji Stajı -Kadın Doğum Stajı -Çocuk Cerrahisi Stajı -Genel Cerrahi Stajı Dönem 5: -Enfeksiyon Stajı -Kulak Burun Boğaz Stajı -Nöroloji Stajı -Dermatoloji Stajı -Göğüs Hastalıkları Stajı -Göğüs Cerrahi Stajı -Anestezi Stajı -Üroloji Stajı -Göz Hastalıkları Stajı -FTR Stajı -Ortopedi Stajı -Kardiyoloji Stajı -Adli Tıp Stajı -Beyin ve Sinir Stajı -Kalp Damar Stajı -Ruh Sağlığı Stajı Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?: -Sağlıklı Beslenme -Aile Danışmanlığı -Mesleki İngilizce -Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi -Türk Dili ve Edebiyatı -Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı -Engelsiz Yaşam -İş Sağlığı ve Güvenliği -Acil Serviste Hasta Gözlemi -Dismorfoloji (biçim bozukluğu)
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
-Mesleki İngilizce -Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi -Türk Dili ve Edebiyatı -Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı -Sağlıklı Beslenme (Seçmeli Ders) -Aile Danışmanlığı (Seçmeli Ders) -Engelsiz Yaşam (Seçmeli Ders) -İş Sağlığı ve Güvenliği (Seçmeli Ders) -Acil Serviste Hasta Gözlemi (Seçmeli Ders) -Dismorfoloji (Seçmeli Ders)
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Dönem 1 : 5 Ekim 2020 Final sınavı: 21 Haziran 2021 Pratik sınavı / 25 Haziran 2021 Teorik sınavı, Bütünleme sınavı: 5 Temmuz 2021 Pratik Sınavı / 9 Temmuz 2021 Teorik Sınavı Dönem 2 : 5 Ekim 2020 Final sınavı : 12 Temmuz 2021 Pratik Sınavı / 16 Temmuz 2021 Teorik Sınavı Bütünleme sınavı: 26 Temmuz 2021 Pratik Sınavı / 30 Temmuz 2021 Teorik Sınavı Dönem 3 : 5 Ekim 2020 Final sınavı : 12 Temmuz 2021 Bütünleme sınavı: 26 Temmuz 2021 Dönem 4 : 31 Ağustos 2020 Dönem 5 : 24 Ağustos 2020 Dönem 6 : 1 Temmuz 2020
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Mesleki Beceri, Anatomi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Biyokimya, Patoloji ve Histoloji laboratuvarlarımız Tıp Fakültesi binasında mevcuttur. Her ders, kendi laboratuvarını kullanmaktadır. (Sadece Histoloji ve Patoloji aynı laboratuvarı kullanıyor.) -Anatomi laboratuvarlarını 1. sınıfın sonunda ve 2. sınıfta kullanıyoruz. Maketler üzerinden ve hocalarımızın anlatımıyla pratik derslerimiz gerçekleşiyor. Diseksiyon eğitimimiz yok. -Fizyoloji laboratuvarını 2. sınıfta kullanıyoruz. Hocaların anlatımının ağırlıklı olmasıyla beraber öğrencilerin de söz sahibi olduğu uygulamalar yapılıyor. -Biyokimya laboratuvarını 1. ve 3. sınıfta kullanıyoruz. Hocalarımızın yardımıyla değişik deneyler yapıyor, çeşitli aletleri kullanmayı öğreniyoruz. -Histoloji laboratuvarını 1. ve 2. sınıfta, Patoloji laboratuvarını da 3. sınıfta kullanıyoruz. (İkisinde de dersin işleyişi, öncelikle hocaların preparatları kendi mikroskobunda tanıtmasıyla başlıyor. Daha sonra herkes kendi mikroskobunda preparatı inceliyor.) -Mikrobiyoloji laboratuvarını 2. sınıfta kullanıyoruz. Burada kullanılan aletleri ve preparatları inceliyoruz. Bunların haricinde Mesleki Beceri laboratuvarımız var, bu laboratuvarı 1. sınıfta ve 3. sınıfın sonunda kullanıyoruz. Acil hocalarımızdan maketler üzerinden sonda takma, damariçi ilaç enjeksiyonu, ilk yardım gibi dersleri alıyoruz.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
-Sınıf mevcudunu ikiye bölerek anatomi laboratuvarını kullanıyoruz, yani iki grup farklı zamanlarda laboratuvarı kullanıyor. Ki bu da yaklaşık olarak bir laboratuvarda aynı anda 100 kişinin bulunması demek oluyor. Bu kalabalık, maketlere erişim açısından sıkıntı yaratabiliyor.

-Toplam 7 kadavramız var ancak üçü öğrencilerin kullanımına açık. Anatomi gördüğümüz dönemler içerisinde kadavraya bir veya iki defa erişim şansımız olabiliyor.

-Maketler, her maketten 2-3 tane olacak şekilde var aslında ancak sınıf mevcudunun fazlalığı nedeniyle yetersiz kalabiliyor.

-Maketler haricinde hocaların anlatımı ve video izleyerek de öğrenme yöntemlerimiz var.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Mikroskop sadece Patoloji - Histoloji ortak laboratuvarında mevcut. Bu derslerin pratiklerine de sınıf mevcudunu ikiye bölerek girdiğimiz için herkese bir adet mikroskop hemen hemen düşüyor.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
3. sınıfta, bir danışman hoca eşliğinde 6-7 kişilik gruplar oluşturuyoruz ve her grup bir konu belirleyip onunla ilgili araştırmalar yapıyor. Araştırma sonunda bir gün sözel sunum, bir gün de poster sunumuyla her grup araştırmasını sergiliyor. Bu gruplar arasında derecelendirme yapılıyor.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
1. sınıfta ve 3. sınıfın sonunda Acil uzmanı hocalarımız tarafından Mesleki Beceri dersi görüyoruz. Amfilerde teorik dersini görmemizin ardından Mesleki Beceri laboratuvarında pratiğini maketler üzerinden yapıyoruz. 3. sınıfın son kurul sınavında ve finalde puan olarak etkisi oluyor.

Mesleki Beceri dersinde gördüğümüz konular:

-Çocuk ve erişkin temel yaşam desteği

-Ampulden ilaç çekme

-IV(intravenöz), IM(intramuskuler) ve subkutan(deri altı) enjeksiyon yapma

-IV damar yolu açma

-Havayolundan yabancı cisim çıkarma

-Havayolu açma

-El yıkama becerisi

-Tıbbi atık kontrolü

-Steril eldiven giyip çıkarma

-Hasta taşıma yöntemleri ve servikal boyunluk uygulama

-Kene çıkartma, yara-yanık pansumanı

-Üretral katater takma
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Hayır bulunmamaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
PREKLİNİK (1-2-3. SINIF)

-Okulumuzda komite sistemi mevcuttur.

-1-2 aylık periyotlar sonunda kurul adı verilen sınava giriyoruz.

-Bu sınavdan iki gün önce de pratik sınavları olan derslerin pratik sınavı yapılıyor.

-Anatomi dersinin pratiği zilli sınav şeklinde oluyor.

-Histoloji, Tıbbi Biyoloji, Patoloji ve Mikrobiyoloji derslerinin pratik sınavları, projeksiyondan duvara soruların yansıtılması ve bizim de cevapları, önümüzdeki kağıda yazmamız şeklinde oluyor.

-Genel olarak kurul dediğimiz sınav ise o 1-2 aylık dönem içerisinde gördüğümüz tüm derslerden, aynı anda, çoktan seçmeli soruları çözmemiz ile oluyor.

-Dönem içerisinde girilen bu kurulların ortalaması 80 olursa finale girmeme hakkınız oluyor ve sınıfı geçmiş oluyorsunuz.

-Kurul ortalaması 80’in altındaysa finale girme zorunluluğu bulunuyor.

-Sınıf geçme notumuz 60’tır.

-Sene içerisindeki kurulların ortalamasının %60’ı, finalin %40’ı alınıyor. Finalden sonra bu hesaplamanın ardından 60 ve üzeri nota sahipseniz sınıfı geçiyorsunuz. Eğer değilseniz bütünlemeye kalıyorsunuz.

-Final ve bütünlemede de tüm bir senenin teorik ve pratiğinden sorumlu oluyorsunuz. Komitelerde olduğu gibi pratik sınavlarınız ve bir çoktan seçmeli teorik sınavınız var.



KLİNİK (4-5-6. SINIF)

-4. ve 5. sınıfta puanlama sözlü sınav ve teorik sınav ile oluyor.

-Sözlü sınavda birkaç öğrenciyle beraber hocaların karşısına geliyoruz ve onların sorduğu soruları yanıtlamaya çalışıyoruz. Verdiğimiz cevaplara göre puan alıyoruz.

-Teorik sınavda da o stajla alakalı çoktan seçmeli soruları çözüyoruz.

-6. sınıfta herhangi bir sınav yoktur.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Öğrencinin sınıf geçmesi için sene içerisinde 60 not ortalamasını tutturması gerekiyor.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavı zilli sınav şeklinde yapılıyor. (Zilli sınav dediğimiz sistem şu şekildedir: 4 veya 5 masa yan yana dizili ve her masanın üzerinde 5 tane maket oluyor. Bu maketlerde okla gösterilen kısmın ismini elimizdeki sınav kağıdına yazıyoruz. Ancak her masa için bir buçuk dakikamız oluyor. Bu süre dolduktan sonra bir sonraki masaya geçiyor ve önümüzde duran yeni 5 kısmın ismini kağıda yazıyoruz. Bu şekilde masa masa ilerliyor ve sınavı bitiriyoruz.) Histoloji, Mikrobiyoloji ve Patoloji pratiklerinin sınavları, projeksiyondan duvara yansıtılan preparat görüntülerinin ne olduğunu, önümüzdeki cevap kağıdına işaretlememiz ile oluyor. Biyokimya dersinin pratik sınavı yok ancak bu dersin pratiğinin puanlaması, her pratik ders öncesi yapılan quizler ile oluyor. Fizyoloji ve Mesleki Beceri dersinin sınavları, kurul sonu sınavıyla beraber çoktan seçmeli olarak yapılıyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Fakültemizde finalsiz geçme uygulaması vardır. Not ortalaması 80 ve üzeri olan kişiler finalsiz geçebilir. Finalde baraj sistemi yoktur. Herkesin finalde alması gereken minimum puan, sene içerisindeki sınavlarının ortalamasına göre farklılık göstermektedir.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Fakültemizde aldığımız eğitimi geliştirmek için her komite sonrasında Geri Bildirim Formları dağıtılmaktadır. Bu formlara almış olduğumuz teorik ve pratik eğitimlerin kalitesi konusunda istek ve şikayetlerimizi rahatça belirtebiliyoruz. Ayrıca dersimize giren bazı hocalarla da iletişime geçerek bazı isteklerimizden bahsedebiliyoruz.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Öğrenciler her kurul sonunda toplanan geri bildirim formlarında, açık uçlu sorular sayesinde, kurul içindeki iyi ve kötü izlenimlerini dönem koordinatörüne aktarabilme imkanına sahiptir. Dönemin kendi temsilcisi de aynı şekilde sorunlar hakkında iletici pozisyondadır. Dönem koordinatörleri çoğu konu hakkında fazlaca yardımcı ve anlayışlılar.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Eğitim sistemi, Türkiye'deki eğitim sistemini düşündüğümüzde gayet yeterli ve ideal şartlardadır. Laboratuvarlardaki maket ve mikroskop sayısı yeterlidir. Şehrin çok fazla sosyal olanağı olmasa da temiz ve yaşanabilir bir şehirdir. Küçük bir şehirde okuduğumuz için samimi arkadaşlıklar kurabiliyoruz. Fakülte ve hastane yan yana olduğu için stajlarda ulaşım sorunu yaşamıyoruz.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Henüz akreditasyonunu tamamlayamamıştır. Şehrin sosyal olanaklarının sınırlı olması zaman zaman bunaltıcı olsa da genel olarak tolere edilebilir. (Her geçen yıl sosyal olanakları giderek artmakta)
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemizde çevirim içi eğitim sistemi covid nedeniyle gündeme gelmiş olup, sınav öncesi dönemde sadece derslerin slaytları yüklenerek sağlanmış olup, sınav yaklaştığı dönemde kurulan site sayesinde bazı canlı online pratik dersleri sağlanmıştır.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Fakültemizde çevirim içi sınav gerçekleşti. Sınavlarımız 1 ay öncesinden duyurulan takvim rehberliğinde, sabah saat 09:00-18:00 arasında aktif olan sistem sayesinde gerçekleşti. Kurullarımızda notlarımıza etki eden pratik sorularımız teorik sorularımızla birleştirilerek soruldu. Sınav süremiz sınav soru sayısına +5 dk olarak belirlendi. Örneğin 100 soruluk bir sınav için 105 dk süre tanındı. Sınavların gerçekleşme sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Üniversitemiz bu sürecin üstesinden gelmeyi bildi diyebiliriz.